שתף קטע נבחר

הקרב על מכל האמוניה סגר את כביש 1

מחאת עובדי חיפה כימיקלים הובילה לחסימת כביש 1 באזור מחלף שער הגיא בשני הכיוונים. עדי ראייה סיפרו כי המוחים עצרו את רכביהם באמצע הנתיב ונטשו אותם. כעבור כחצי שעה נפתח הכביש מחדש. העובדים חוששים: סגירת מכל האמוניה תוביל לפיטורים המוניים

 

כביש 1 נחסם הבוקר (ה') באזור מחלף שער הגיא בשני הכיוונים בעקבות מחאת עובדי מפעל "חיפה כימיקלים" שמפגינים נגד החלטת בית המשפט לדחות את ערעור החברה ולהורות על ריקון מכל האמוניה עד ל-1 באפריל, דבר שלטענתם יוביל לפיטורים המוניים. עדי ראייה סיפרו כי העובדים נסעו ברכבים ועצרו באמצע הנתיב, נטשו אותו וכך נחסם הכביש. לאחר כחצי שעה הודיעה המשטרה כי הכביש נפתח מחדש.

 

אתמול שיבשו עובדי "חיפה כימיקלים" את התנועה בכביש החוף לאחר שיצאו בשיירת מחאה מעתלית לכיוון הרצליה. עומסים הורגשו לאורך כל תוואי הכביש בשעות הבוקר והצהריים. במקביל, דחה אתמול בית המשפט העליון את בקשת "חיפה כימיקלים" לפסול את השופטת ג'אדה בסול מבית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה, שנתנה את ההחלטה הראשונית לסגור את המכל. בשבוע הבא יתקיים דיון נוסף בעניין בקשת החברה לשנות את תנאי הסגירה בבית המשפט המחוזי בחיפה. 

המחאה וחסימת כביש 1, הבוקר (צילום: נתיבי ישראל) (צילום: נתיבי ישראל)
המחאה וחסימת כביש 1, הבוקר(צילום: נתיבי ישראל)

 

פקק סמוך למחלף שער הגיא (צילום: קובי נחשוני) (צילום: קובי נחשוני)
פקק סמוך למחלף שער הגיא(צילום: קובי נחשוני)

 (צילום: קובי נחשוני) (צילום: קובי נחשוני)
(צילום: קובי נחשוני)

הנהלת המפעל מבקשת כעת להקים מפעל לייצור אמוניה בדרום ופנתה לשרי הממשלה, בהם שר האוצר, הגנת הסביבה ומשרד ראש הממשלה. יהודה פרץ, יו"ר ועד העובדים בחיפה כימיקלים דרום, אמר: ערב חג פסח זורקים 1,500 משפחות לכלבים. הפתרון אצל ראש הממשלה ושר האוצר. אנחנו לבד. לאף אחד לא אכפת: לא הממשלה, לא חברי הכנסת, לא ההנהלה. זאת מלחמה על הפרנסה, על הבית, על האוכל של הילדים. אננו במלחמה על החיים שלנו אין לנו ברירה אלא לנצח".

 

ארז אבוטבול, מנהל משמרת במתקן האמוניה חיפה, שהשתתף בהפגנה: "שני המפעלים שלנו, בצפון ובדרום, הם תעשייה ישראלית שמייצאת ל-90 מדינות ומהווה 2% מהייצוא של ישראל. ההחלטה לסגור את המכל בחיפה משמעותו שעוד שבועיים, ב-1 באפריל, ערב פסח, יש לנו 1,500 מובטלים במערך הראשון של המועסקים הישירים ועוד מאות נהגי משאיות, קבלנים וכדומה במעגל הרחב. המכה ליישובי הפריפריה בדרום תהיה הרבה יותר חמורה. לא יכול להיות שיום אחד יחליטו שסוגרים בלי למצוא חלופה. אנחנו דורשים משר האוצר כחלון להסיר את החרב הזו מהצוואר שלנו ולהמשיך בעבודה סדירה שיימצא פתרון. גם לבנות מפעלים חדשים ייקח זמן".

 

"אני עובד במכל בחיפה 15 שנה. אין מכלים כאלה מוגנים בעולם. מה שאומרים שהוא פצצה מתקתקת זה שטויות", טען אבוטבול. "זו המצאה של הארגונים הירוקים. נכון, זה רעיל, זה מסוכן, אבל זה לא פציץ. מדובר בחומר חיוני לתעשיה. יונה יהב רוצה את השטח הזה כדי שבז"ן תגדל, ולכן לא שומעים אותם ואת דשנים, אבל זה ישליך על התעשייה כולה, על חברות התרופות - וגם עליהם עצמם".

 

בשבוע שעבר הפגינו מאות מעובדי המפעל מול משרד האוצר בירושלים, וקראו: "לא רוצים להיות מובטלים". לדברי העובדים, בשיחות עם הנהלת החברה נאמר להם כי ללא פתרון משבר מכל האמוניה - שני מפעלי החברה בישראל ייסגרו וכאלף עובדים יפוטרו.

 

נציגי העובדים הבהירו כי הם אינם מוחים על החלטת בית המשפט לסגור את המכל, אולם דורשים מהממשלה למצוא פיתרון שיימנע את סגירת המפעל ואת פיטוריהם.

 

 

העובדים צעדו מרחבת הסינמה סיטי למשרד האוצר ולכנסת במחאה על מה שכונה על ידם "איום סגירת מפעלי חיפה כימיקלים בחיפה ובאזור דימונה".

 

בהודעת העובדים נמסר כי הם "דורשים מכל הגורמים האחראיים, לרבות שר האוצר, משרדי הממשלה וההנהלה להגיע לפתרון דחוף שימנע פיטורי העובדים". 

 

מכל האמוניה בחיפה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מכל האמוניה בחיפה(צילום: AFP)

לפני כשבועיים דחה בית המשפט המחוזי בחיפה דחה את ערעור חברת "חיפה כימיקלים" על הצו לריקון המכל וסגירתו. השופטת תמר שרון נתנאל החליטה כי הצו יעוכב עד ל-1 באפריל ועד לתאריך זה "חייב המכל להיות ריק מאמוניה". כמו כן אסרה על מילוי המכל בכל דרך שהיא, ועל הבאת אוניות אמוניה נוספות.

 

 

השופטת קבעה כי "המכל, כמו גם אוניית האמוניה, מהווים סיכון של ממש לכל מי שנמצא בתחום העיר חיפה בכל זמן שהוא. ההסתברות לקרות תרחיש שיביא לשחרור כמויות משמעותיות של אמוניה מהמכל איננה זניחה כלל ועיקר, וההסתברות לקרות תרחיש שכזה בכל הנוגע לאוניית האמוניה משמעותית היא ואינה נמוכה. הנזק שעלול להיגרם מהתממשות הסיכוי הוא בלתי נסבל בכל קנה מידה. מדובר באובדן חיי אדם רבים ובפגיעה קשה בבריאותם של רבים אף יותר ובאסון שלא ניתן להגדירו אלא כאסון בקנה מידה לאומי.

 

"על כף אחת של המאזניים מונחים חייהם ובריאותם של לפחות מאות ואלפי אזרחים, אנשים נשים וטף, תושבי חיפה ואלה הבאים בשעריה, לעבודה לקניות ולבילויים. בעוד שעל הכף האחרת מונחים אינטרסים כלכליים. בנסיבות אלה קיים רק פתרון אחד אפשרי והוא דחיית הערעור בכל הנוגע לעצם מתן צו הפסקת העיסוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נתיבי ישראל
החסימה בכביש 1, הבוקר
צילום: נתיבי ישראל
מומלצים