שתף קטע נבחר

נדחה הערעור: מכל האמוניה ירוקן עד 1 באפריל

ביהמ"ש המחוזי בחיפה דחה את ערעורה של חיפה כימיקלים. הוחלט כי צו הריקון יעוכב עד ל-1 באפריל, כאשר עד לתאריך זה "חייב המכל להיות ריק מאמוניה". כמו כן נאסר על הבאת אוניות אמוניה נוספות. "ההסתברות לקרות תרחיש שיביא לשחרור כמויות משמעותיות של אמוניה מהמיכל איננה זניחה כלל ועיקר"

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה היום (ד') את ערעור חברת חיפה כימיקלים על הצו לריקון המכל וסגירתו. השופטת תמר שרון נתנאל החליטה כי הצו יעוכב עד ל-1 באפריל ועד לתאריך זה "חייב המכל להיות ריק מאמוניה". כמו כן אסרה על מילוי המכל בכל דרך שהיא, ועל הבאת אוניות אמוניה נוספות.

  

כיצד ישפיע ריקון מכל האמוניה? שאלות ותשובות 

 

השופטת קבעה בסיכום הדברים כי "המכל, כמו גם אוניית האמוניה, מהווים סיכון של ממש לכל מי שנמצא בתחום העיר חיפה בכל זמן שהוא. ההסתברות לקרות תרחיש שיביא לשחרור כמויות משמעותיות של אמוניה מהמכל איננה זניחה כלל ועיקר, וההסתברות לקרות תרחיש שכזה בכל הנוגע לאוניית האמוניה משמעותית היא ואינה נמוכה. הנזק שעלול להיגרם מהתממשות הסיכוי הוא בלתי נסבל בכל קנה מידה. מדובר באובדן חיי אדם רבים ובפגיעה קשה בבריאותם של רבים אף יותר ובאסון שלא ניתן להגדירו אלא כאסון בקנה מידה לאומי.

 

"על כף אחת של המאזניים מונחים חייהם ובריאותם של לפחות מאות ואלפי אזרחים, אנשים נשים וטף, תושבי חיפה ואלה הבאים בשעריה, לעבודה לקניות ולבילויים. בעוד שעל הכף האחרת מונחים אינטרסים כלכליים. בנסיבות אלה קיים רק פתרון אחד אפשרי והוא דחיית הערעור בכל הנוגע לעצם מתן צו הפסקת העיסוק".

 

חיי אדם חשובים מהשיקול הכלכלי

השופטת מתייחסת לפגיעה הכלכלית הצפויה בחיפה כימיקלים ובגורמים נוספים ואומרת: "אינני מקלה ראש בפגיעה שייפגע הצו במערערת ובצדדים שלישיים, וערה אני לכך שאין פתרונות קסם. ההסתברות הממשית להתרחשות אירוע אמוניה, העלול בסבירות של ממש לפגוע פגיעה חמורה במאות ואלפי אזרחים, בחייהם ובריאותם, גוברת על כל אינטרס כלכלי-עסקי.

 

"חזקה על משרדי הממשלה על הגורמים הרלוונטיים והרשויות הרלוונטיות שיעשו כל שנדרש על מנת לסייע לצרכני האמוניה, בין על ידי זירוז ההליכים ככל שיידרשו לשם ביצוע ומימוש חלופות להספקת האמוניה הדרושה, בין בהקטנת הנזק ובין בכל סיוע אפשרי", אמרה השופטת.

 

היא הוסיפה כי בצד המעשי, "הכל מסכימים כי ריקון המכל בפרק זמן קצר אינו אפשרי בשל הסיכון שיש בכך, ממילא בשים לב לכך שהסיכון הנשקף מהמכל משמעותי פחות מהסיכון הנשקף מאוניית האמוניה, ובשים לב לפרק הזמן הקצר בו הוא מתרוקן 'באופן טבעי' עקב השימוש באמוניה המאוחסנת בו, אין צורך לרוקנו בקצב מהיר מכך. אינני מוצאת לנכון להורות על השארת מלאי חירום במכל, המדינה לא ביקשה זאת וחזקה עליה שהיא ערוכה עם חלופה לכך".

 

השופטת קבעה כאמור כי היא דוחה את הערעור, אולם ביצוע הצו מעוכב עד ה-1 באפריל לטובת הריקון הטבעי. "במועד זה על המכל להיות ריק לחלוטין מאמוניה". היא אסרה על מילוי המכל ועל הבאת אוניות אמוניה נוספות - ללא הגבלת זמן. כן קבעה כי עד להתרוקנות המכל תמשיך החברה לספק אמוניה לכל לקוחותיה ולכל הצרכנים במשק כפי שנעשה עד עתה (כדי שלא תשמור לכאורה את המלאי שנותר במיכל לעצמה).

 

יהב: "החלטה אמיצה והיסטורית"

ראש העיר חיפה יונה יהב, אמר: "השופטת תמר שרון נתנאל, קיבלה החלטה אמיצה והיסטורית על הפסקת פעילות מכל האמוניה שאיים על חייהם של כמיליון איש. כל תושבי חיפה והאזור מודים היום על אומץ לבה של השופטת. אנו בעיריית חיפה נפעל ללא פשרות לוודא כי פסק הדין יבוצע ככתבו וכלשונו על פי לוחות הזמנים אותם קבע בית המשפט". יהב הודה לצוות המשפטי בראשותה של היועצת המשפטית לעירייה ימית קליין , ענבל בן ארי, ויליאם שוקייר ואיציק זכאי.

 

עו״ד ג׳מילה הרדל ואכים, מנהלת עמותת אזרחים למען הסביבה, אמרה: "צו העיכוב שנתן בית המשפט המחוזי לריקון המיכל עד 1/4 היא אכן תקופה סבירה במיוחד שהוא אסר על מילוי המכל באותה תקופה, בניגוד להחלטת המשרד להגנת הסביבה שנתן אפשרות למילוי המכל והגעת האוניה לפחות עוד פעם או פעמיים.

 

"השאלה מי כעת הולך להבטיח שזה ייושם במיוחד שהמפעל ממשיך להלחם ולפרסם טענות שווא יחד עם התאחדות התעשיינים, גם אחרי שכל הגורמים, כולל המדינה והמשרד להגנת הסביבה, אימצו את עמדת דו״ח קינן והודו שהם טעו בכך שהסתמכו על ההערכות המוטעות והמטעות של חיפה כימיקלים לאורך שנים.

 

"כעת, גם אם מיכל האמוניה מחשב את מסלול הסיום המפואר שלו, חשוב שנזכור כולנו שיש עוד מיכלים עם חומרים מסוכנים במפרץ ויש עוד הרבה מדי בעיות מורכבות ומסוכנות שעדיין לא טופלו, ואסור להזניח אותן".

 

מעמותת צלול נמסר: "זהו ניצחון של ההגיון והצדק, ועדות לכוחו של מאבק ציבורי עיקש. שנים ארוכות מדי היינו בני ערובה של בעלי חיפה כימיקלים ששורת הרווח חשובה בעיניהם מהדאגה לביטחון הציבור".

 

השופטת: "הסבירות קיימת"

בדיון שהתקיים בבית המשפט ביום ראשון, ציינה השופטת, תמר שרון נתנאל, כי מכל חוות הדעת שצוינו עולה הסתברות לאסון מכל האמוניה. לדבריה, גם חוות דעת שקובעת כי מספר הקורבנות יהיה "רק" 1,000 הרוגים אינה מתקבלת על הדעת. 

 

"קיימת הסתברות כלשהי לכך שיקרה איזה תרחיש שבו תדלוף אמוניה - בין אם מאוניה עקב תאונה, או חבלה כזו או אחרת", אמרה השופטת, "המכל, גם אם הוא ממוגן הכי טוב שיכול להיות, וגם אם סומכים על פיקוד העורף, עדיין יכולה לקרות בו תקלה, וכבר היו דברים מעולם. יכולה להתרחש רעידת אדמה, ואנו נמצאים באזור שצפויות להתרחש בו רעידות אדמה. אז אפשרות סבירות להתרחשות משהו שיגרום לדליפת אמוניה, כולם מסכימים שקיימת.

 

"ההבדל הוא בהערכה מהו שיעור הסבירות. אלה אומרים עלול להתרחש בסבירות גבוהה, ואלו אומרים, כולל המדינה, עלול להתרחש בסבירות נמוכה. אפילו אם אקבל סבירות נמוכה מאוד, זה לא אפס, הסבירות קיימת", הבהירה.

 

"כשפונים לחלק השני של המשוואה, מה יקרה אם חלילה תהיה דליפה משמעותית של אמוניה - על רעילות הגז לא צריך לדבר, זה ברור. מדובר בכמויות גדולות וגם כאן יש מחלוקת לגבי כמה אנשים עלולים להיפגע. יש הערכת סיכונים בחוות הדעת של פרופ' קינן וגם בדו"ח, אבל חוות הדעת של חברת 'הזמט', שהיא הצד שכנגד כביכול, ולפיה ההערכה של פרופ' קינן והמומחים מופרזת מאוד, אומרת שלכל היותר מדובר באחוז ממה שהם אומרים. אז גם אם נקבל שזה רק 1,000, שזה הצד הכי נמוך, זה אסון בקנה מידה לאומי שאי אפשר לקבל".

 

לבית המשפט הגיעו גם חתן פרס נובל בכימיה, פרופ' דן שכטמן מהטכניון, ופרופ' אהוד קינן, נשיא החברה הישראלית לכימיה, אשר נמנים על המומחים העומדים מאחורי הדו"ח על סכנות מכל האמוניה, שהגישה עיריית חיפה במסגרת ההליך לסגירת המתקן.

 

פרופ' שכטמן עזב את אולם בית המשפט לאחר שהשופטת לא איפשרה לו לדבר בדיון. "מה שרציתי לומר לשופטת הוא שאין דרך להעריך מתי יגיע מחבל ויירה את הטיל", אמר לאחר מכן, "האסון במקרה שכזה יהיה בלתי ניתן לתיאור. זו לא תהיה דליפת אמוניה. זה 10 טונות של תרסיס אמוניה שיתרומם באוויר, יזרום עם הרוח ויהרוג כל חי שנמצא בדרך. מחוץ לאולם בית המשפט הפגינו כ-3,000 בני אדם.

 

עיריית חיפה: "הטעיה מגמתית"

ביום ראשון ה-12 לפברואר קבע בית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה כי על חיפה כימיקלים לרוקן את המכל תוך עשרה ימים. כעבור שלושה ימים הוציא בית המשפט המחוזי בחיפה צו עיכוב ביצוע להחלטה לריקון המכל, עד לקבלת תגובת עיריית חיפה.

 

בתשובת עיריית חיפה לצו העיכוב הזמני טענה העירייה: "המשק לא יקרוס אם תופסק פעילות מכל האמוניה". עוד טענה העירייה כי יש "הטעיה מגמתית ועקבית, הצגת עובדות מסולפות וניסיון להלך אימים ולזרוע פחד מפני 'התמוטטות' המשק הלאומי - דבר מופרך ובלתי מבוסס, המנותק לחלוטין מן המציאות ומן האמת".

 

מכל האמוניה בחיפה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מכל האמוניה בחיפה(צילום: AFP)

מנגד, גורמים במשק ובתעשייה התגייסו לטובת חיפה כימיקלים. מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג, ביקש ממקבילו במשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, להאריך את היתר הפעילות של מכל האמוניה ב-90 יום. במכתבו התריע לנג כי סגירתו של מכל האמוניה תהווה מכה קשה לתעשיית יצור הדשנים בישראל. לנג הוסיף כי "הפסקת אספקת האמוניה, ללא הסדרה חלופית, תביא לקשיים בפעילות של כ-100 מפעלים נוספים המעסיקים ישירות אלפי עובדים ונותני שירותים למגוון תעשיות חיוניות למדינת ישראל".

 

גם הנהלת חיפה כימיקלים פנתה במכתב לשר לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, אריה דרעי, בבקשה כי יתערב "בכדי לעצור את מחול השדים סביב מתקן האמוניה ולעצור את פיטורי העובדים". 

 

במקביל, המשרד להגנת הסביבה החליט שלא לחדש את היתר הרעלים של חברת חיפה כימיקלים, הפוקע ב-1 במרס. בתדרוך לעיתונאים שערך השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, התייחס אלקין להחלטת משרדו: "זה לא יום שמח אלא גם יום עצוב בגלל שנאלצנו לנקוט בצעד הזה בלית ברירה", אמר. 

 

עם זאת הדגיש אלקין כי "הקרב לא נגמר במחלוקת עם חיפה כימיקלים בסוגיית מכל האמוניה, והמילה האחרונה טרם נאמרה גם אחרי החלטת המשרד שלא לחדש למפעל את היתר הרעלים".

 

צפו בסיור בתוך מכל האמוניה: 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים