שתף קטע נבחר

נאבקים לשלם לבי"ס הריאלי: "לא ניתן להרוס מה שבנו ב-104 שנים"

מעל בית הספר בחיפה מרחפת סכנת סגירה כיוון שלא הגיע לסיכום עם משרד החינוך לגבי תשלומי ההורים. אחד התלמידים: "הסכום שההורים שלי משלמים לריאלי גבוה עבורם, אבל הם מוכנים להשקיע אותו, ולכן חשוב לי להשקיע בלימודים"

 

 

 

כמאה תלמידי שכבת י' בבית הספר הריאלי בחיפה הפגינו בשעות הצהריים (יום ה') מחוץ לבניין משרד החינוך בתל אביב, נגד דרישת המשרד להגביל את תשלומי ההורים. לדבריהם, תביעה זו תביא לסגירת בית הספר במתכונתו הנוכחית. הם ערכו במקום שיעור אזרחות בקבוצות.

 

מנדי רבינוביץ, מנהל סניף בית בירם, אמר: "ברגעים אלה מתקיים דיון דרמטי לגבי עתידו של בית הספר. היום נדע אם משרד החינוך ישכיל להכיר בטעותו ויאפשר לבית הספר להמשיך בדרכו ולהוביל מצוינות".

 

רבינוביץ נכח בתחילת הפגישה עם אנשי המשרד, אך בהמשך ירד להפגין עם תלמידיו. "משרד החינוך מתערב בהחלטה לגיטימית של ההורים לשלוח אתכם לכאן", אמר להם, "הוא הולך לקבוע להם את סדר העדיפויות במשפחה. אם ההורים שלכם החליטו להשקיע בחינוך הילדים, אין למשרד החינוך זכות להתערב. אנחנו לא ניתן לאף אחד להרוס את מה שבנו פה 104 שנים".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

התלמידים מפגינים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
התלמידים מפגינים בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)
 

הוא הוסיף: "גם אנחנו חושבים שצמצום פערים זה יעד לאומי. אבל הדרך להשיג צמצום פערים היא לא באמצעות כיפוף הראש שלכם, להגיד לאלה שרוצים יותר - תרדו למטה. הפתרון הוא להפנות תקציבים למקומות הרלוונטיים".

 

בבית הספר הריאלי לומדים כ-4,000 תלמידים. משרד החינוך מתקצב אותו באופן חלקי (35% מהסכום שמועבר לבתי ספר מוכרים ורשמיים), ושאר המימון מגיע מתשלומי ההורים שנאמדים בעשרות אלפי שקלים לכל משפחה בשנה. בבית הספר הבהירו כי קיים מנגנון מלגות שמאפשר לתלמידים משכבות חלשות ללמוד במוסד בהשתתפות סמלית של תשלומי הורים או ללא תשלום כלל.

 

שלוש שנות סחבת

משרד החינוך פרסם לפני כשלוש שנים חוזר מנכ"ל שמגביל את גובה התשלומים בבתי הספר המוכרים שאינם רשמיים. בבית הספר הריאלי הבהירו כי ההחלטה תביא לקיצוץ של 40% מתקציב בית הספר (40 מיליון שקל). לפני כשנתיים עתר בית הספר לבג"ץ נגד החלטת המשרד, שם הורו לצדדים להמשיך את המשא ומתן ביניהם, ודיון נוסף בנושא עתיד להתקיים בחודש הבא.

 

בחודשים האחרונים התנהלו מגעים בין משרד החינוך להנהלת בית הספר, ללא התקדמות משמעותית, למציאת מתווה מוסכם שיאפשר למוסד להמשיך במתכונתו הנוכחית. אם הצדדים לא יגיעו לעמק השווה בשבועות הקרובים, בית הספר צפוי להיסגר ולפטר כ-500 מורים, או לעבור למתכונת של בית ספר פרטי, דבר שיעלה את תשלומי ההורים באופן משמעותי. רבים מהתלמידים לא יוכלו להמשיך ללמוד בו.

 

נועם אלטמן, אחד התלמידים, אמר: "הגענו לפה כדי לתמוך במאבק של בית הספר, וכדי שבמשרד החינוך יבינו כמה זה חשוב לנו, התלמידים. בית הספר הזה הוא חלק מאיתנו, מקבל תלמידים מהמון מקומות בצפון הארץ ונותן לנו חינוך, ערכים, הזדמנות שווה".

 

אלטמן הוסיף: "אני לא בא ממשפחה עשירה, הסכום שההורים שלי משלמים לריאלי הוא גבוה עבורם, אבל הם בכל זאת מוכנים להשקיע אותו, ולכן חשוב להשקיע בלימודים. אני לא רוצה לאכזב אותם".

 

דימה אבוחמד, תלמידה אחרת, אמרה: "אני מתגוררת בדליית אל כרמל ולומדת בריאלי כבר שלוש שנים. אני מאמינה בשוויון זכויות אבל גם בהוגנות. בית הספר הזה צריך להישאר במתכונתו הנוכחית. להורים שלי נוח לשלם את שכר הלימוד עבורי, וכולנו מאמינים שזה שווה. אנחנו מקבלים בבית הספר את כל הכלים שיסייעו לנו להמשך חיינו לאחר הלימודים".

 

רבינוביץ סיכם: "הסברנו את החשיבות של המוסד הזה, אבל נפלנו על אזניים ערלות. שר החינוך הגיע אלינו כמה פעמים, הוא מכיר את בוגרי בית הספר, ראה את ההשגים שלנו במקצועות והוא אמר 'אני לא מבין למה הם מפריעים להם, מה הם רוצים מהחיים שלהם?'. אנחנו נלחמים על החופש לחנך, על הזכות של ההורים שלכם לקבל את החינוך שהם רוצים. המדינה צריכה להציב יעדים, מדדים ולתקצב אותנו ולהמשיך לתת לנו לעשות את מה שאנחנו עושים".

 

ממשרד החינוך נמסר כי הוא מכיר בחשיבות בית הספר הריאלי בחיפה ו"מקיים התדיינות אינטנסיבית עם הנהלת בית הספר, לצד ההליך המשפטי שמתנהל. המשרד הציע כמה חלופות לבית הספר, במטרה להוריד את גובה תשלומי ההורים, כגון כניסת בית הספר למסגרת הרשמית והציבורית ומימון מלא לבית הספר. בכל מקרה, משרד החינוך לא רואה סיבה לשמועות שנוגעות לסגירת בית הספר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מפגינים בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים