שתף קטע נבחר

התקווה של לה פן, הסיוט של מקרון: המצביעים שיישארו בבית

מועמד המרכז לנשיאות צרפת מוביל על מנהיגת הימין הקיצוני בפער של כ-20% בסקרים, אולם במחנהו חוששים ששיעור הימנעות גבוה ביום ראשון ישחק לטובת לה פן. ברקע: 66% ממצביעי השמאל הקיצוני אמרו שיישארו בבית או יטילו פתק לבן. הערב: קרב ראש בראש בטלוויזיה בין המועמדים

 

 

מועמד המרכז לנשיאות צרפת, עמנואל מקרון, מוביל בסקרים ב-20 אחוזים על יריבתו מרין לה פן, מנהיגת הימין הקיצוני. אולם במחנהו של מקרון לא מוצאים סיבה להפגין שאננות וחוששים ששיעור הצבעה נמוך בסיבוב השני שייערך ביום ראשון (7 במאי) ישחק לטובתה של לה פן. רק אתמול (יום ג'), למשל, דווח ששני שלישים ממצביעיו של מועמד השמאל הקיצוני ז'אן-לוק מלנשון, שהגיע למקום הרביעי בסיבוב הראשון, ייעדרו מההצבעה או שישימו פתק לבן בקלפי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

סקר שנערך בקרב תומכיו של מלנשון, שקיבל יותר מ-7 מיליון קולות בסיבוב הראשון, מצא שרק 35 אחוזים מהם יצביעו למקרון הפרו-איחוד אירופי. היתר יטילו פתק לבן בקלפי או שיעדיפו להישאר בבית ביום ראשון הקרוב.

 

כרזות של שני המועמדים בעיר הדרומית ניס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כרזות של שני המועמדים בעיר הדרומית ניס(צילום: רויטרס)
מקרון בן ה-39, לשעבר בנקאי השקעות ושר כלכלה בממשלתו של פרנסואה הולנד, מוביל כאמור בבטחה בסקרים ואם ייבחר יהיה הנשיא הצעיר ביותר בתולדות הרפובליקה החמישית של צרפת. אלא שבמחנהו של מועמד המרכז מזהירים ששיעור הימנעות גבוה, בייחוד בקרב מצביעי השמאל הקיצוני, עלול לפגוע בסיכוייו של מקרון להיבחר.

 

כ-28% מהבוחרים עשויים להישאר בבית ולא להצביע

סקרים אחרים שנערכו בצרפת בקרב האוכלוסייה הכללית מצאו ש-22 עד 28 אחוזים מהבוחרים עשויים להישאר בבית ולא להצביע.

 

בזמן שרוב מצביעי השמאל הקיצוני לא ממש מתלהבים ממדיניות האנטי-הגירה ואנטי-איחוד אירופי של לה פן, רבים מהם גם מתקשים לתמוך בגישה הכלכלית-ליברלית של מקרון. ראשי חברות, ידוענים ומדענים בצרפת קראו לציבור להתאחד סביב מקרון, שמציג את עצמו כ"לא שמאל ולא ימין".

 

אולפן הטלוויזיה שבו ייערך הערב העימות בין לה פן לבין מקרון (צילום: AP) (צילום: AP)
אולפן הטלוויזיה שבו ייערך הערב העימות בין לה פן לבין מקרון(צילום: AP)
גורמים בממשלה הסוציאליסטית אמרו שהחלטת מצביעי השמאל הקיצוני להימנע בהמוניהם מהליכה לקלפי ביום ראשון היא "טעות". דובר הממשלה סטפן לה פול אמר שהוא לא מצליח להבין את ההחלטה של השמאל הקיצוני והוסיף: "מסורתית, השמאל היה תמיד חלק מהמאבק ב'חזית הלאומית'".

 

"דני האדום": "הצביעו מקרון

מי שכן נרתם לטובת מקרון הוא שר הכלכלה לשעבר של יוון, יאניס וארופאקיס, חבר מפלגת השמאל הקיצוני "סיריזה". וארופאקיס אמר שמקרון היה "השר היחיד באירופה שעשה ככל האפשר לעזור לנו" במהלך משבר החוב ב-2015. בראיון לעיתון הצרפתי "לה מונד", אמר השר היווני לשעבר שקרן המטבע הבינלאומית והבנק המרכזי האירופי הפעילו לחץ על ארצו בשל הרי החובות העצומים שלה, ואילו מקרון היה זה ששכנע את הנשיא הצרפתי הולנד לפתוח מחדש את שיחות המשא ומתן בין הצדדים. הוא אמר ש"מקרון הציע לבוא לשיחות באתונה בחשאי", אבל הולנד עצר אותו. לדבריו, מקרון "היה החבר היחיד ב'מערכת' שהתנגד לעמדה האירופית הנוקשה כלפי יוון".

 

תמיכתו של וארופאקיס במקרון משמעותית משום עמדותיו קרובות לאלה של אנשי השמאל הקיצוני בצרפת, בהם מנהיגם מלנשון. דניאל כהן-בנדיט ("דני האדום"), ממנהיגי הסטודנטים בצרפת בהפגנות מאי 1968, קרא לתומכיו של מלנשון לשים בצד את "שנאתם" למקרון ולהצביע לו בסיבוב השני. "תחשבו באופן לאומי והצביעו לעמנואל מקרון והגנו על הדמוקרטיה ועל החירות", אמר כהן-בנדיט, לשעבר חבר הפרלמנט האירופי מטעם "מפלגת הירוקים הצרפתית", בראיון לתחנת הרדיו "אירופה 1".

 

העתיקה את נאומה מפרנסואה פיון, מועמד הימין השמרני? לה פן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
העתיקה את נאומה מפרנסואה פיון, מועמד הימין השמרני? לה פן(צילום: רויטרס)
"שימו את השנאה למקרון בצד והצביעו לו". דניאל כהן-בנדיט ("דני האדום"), ממנהיגי הסטודנטים בצרפת בהפגנות מאי 1968 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"שימו את השנאה למקרון בצד והצביעו לו". דניאל כהן-בנדיט ("דני האדום"), ממנהיגי הסטודנטים בצרפת בהפגנות מאי 1968(צילום: רויטרס)

מנהיגת הימין הקיצוני ספגה אמש מכה כשמבקריה טענו שהיא נשאה ביום שני נאום דומה באופן חשוד לנאום שנשא ב-15 באפריל מועמד הימין השמרני פרנסואה פיון שכבר יצא מהמרוץ. בסביבתה של לה פן דחו את ההאשמות ופירשו את התקרית כ"קריצה" מכוונת לפיון - על מנת לזכות בקולות מצביעיו הימנים בסיבוב השני בבחירות. עם זאת, לכל אורך הנאום של לה פן לא הוזכר שמו של פיון.

 

המילים הגנובות נאמרו על ידי פיון בנאום שנשא בחודש שעבר, בנושא חשיבותה של צרפת באירופה ובעולם ועל כוחה הרב בחזיתות שונות: "תעלת למאנש והים הצפוני מהווים פתח לעולם האנגלו-סקסי ולחללים הצפוניים הענקיים... האוקיינוס האטלנטי, שהיווה פתח עבורנו במשך מאות שנים לים הגדול והביא לנו הרפתקאות. הים התיכון, מקומו של כמה מהתרבויות הוותיקות והעשירות ביותר בהיסטוריה... הרי הפיראנים, שמקשרים את צרפת ליקום ההיספני והלטיני העצום, גבול האלפים, עם איטליה אחותנו ועם מרכז אירופה, הבלקן ומזרח אירופה... צרפת היא הרבה יותר מאשר כוח כלכלי, חקלאי או צבאי".

 

לא בונה על ניצחון בטוח. כרזות בחירות של מקרון (צילום: AP) (צילום: AP)
לא בונה על ניצחון בטוח. כרזות בחירות של מקרון(צילום: AP)

לה פן אמרה בעצרת ביום שני: "תעלת למאנש והים הצפוני מהווים פתח לעולם האנגלו-סקסי ולחללים הצפוניים הענקיים. הים התיכון, מקומו של התרבויות העתיקות והעשירות ביותר. הרי הפירנאים, שמקשרים את צרפת ליקום ההיספני והלטיני העצום. גבול האלפים, עם איטליה אחותנו ועם מרכז אירופה, הבלקן ומזרח אירופה... צרפת היא הרבה יותר מאשר כוח כלכלי, חקלאי או צבאי".

 

הערב תהיה לצרפתים הזדמנות ראשונה ואחרונה לראות את מקרון ולה פן מתעמתים פנים מול פנים בעימות טלוויזיוני. פרשנים בצרפת מעריכים כי העימות היחיד בין השניים לפני ההצבעה ביום ראשון יהיה סוער ביותר עם מתקפות נוקבות מצדה של לה פן שמאשימה את מקרון שהוא נציגם של הבנקים, התאגידים ועולם הכסף.

 

מקרון דוחה את טענות יריבתו שהוא נשלט על ידי הבנקים ואמר: "אני לא משועבד לבנקים. אם הייתי אז הייתי ממשיך לעבוד עבורם", אמר מועמד המרכז לערוץ הטלוויזיה הצרפתי BFMTV.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים