שתף קטע נבחר

שוויון בעבודה: מה אתם יודעים על הזכויות החדשות שלכם?

חופשת לידה? מילואים? טיפולי פוריות? לאחרונה עברו מספר תיקוני חקיקה בנוגע לזכויות הגברים במקום העבודה הנוגעים בעיקר בחיי המשפחה. האם אתם יודעים מה הזכויות שלכם? ענו על החידון וגלו

מגדירים מחדש? פעם היה מקובל לחשוב (יש כאלה המאמינים בכך גם היום) שתפקידו של הגבר הוא לצאת לעבודה, לעבוד שעות ארוכות ולהיות אחראי על פרנסת המשפחה, ותפקיד האישה נתפס ככזה המתמקד בגידול הילדים ומשק הבית. אך בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי תפיסתי וחברתי בנוגע לשיוויון הזכויות בין גברים לנשים בבית, וכתוצאה מכך אנו עדים לשינויים בחקיקה המשפעים על שיוויון הזכויות גם במקום העבודה. נעזרנו בעו"ד אוהד גלעדי, מומחה לדיני עבודה ושותף במשרד נ. פינברג ושות', ובעו"ד הדס רקח-דביר, ראש תחום דיני עבודה במשרד שבלת ושות׳ כדי שתוכלו לבדוק מה בעצם אתם יודעים על כל השינויים האלה?  

 

יודעים מה הם דמי הבראה? בחנו את עצמכם

אושר: התגמול לעצמאיים המשרתים במילואים יגדל ב-25%

הנוער העובד: כך תשמרו על הזכויות בחופש

 

 

ואחרי שבדקתם מה אתם יודעים, תוכלו ללמוד עוד על הנושאים החמים:

 

העדרות מהעבודה בזמן הלידה

עו"ד רקח-דביר: "עובד שבת זוגו ילדה, זכאי לחופשת אבהות, בה הוא רשאי להיעדר מהעבודה מבלי לקבל את הסכמת המעסיק עד 5 ימים לאחר יום הלידה, כך ש-3 ימי ההיעדרות הראשונים ייחשבו כימי חופשה שנתית על חשבון החופשה שנתית הצבורה; וככל שאין חופשה צבורה- חל"ת ו-2 הימים שלאחריהם ייחשבו כהיעדרות על חשבון ימי מחלה הצבורים של העובד (בגינם יהיה העובד זכאי ל- 50% משכרו)".

 

 

לא רק לאמהות: מעתה אימרו "תקופת הלידה וההורות" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא רק לאמהות: מעתה אימרו "תקופת הלידה וההורות"(צילום: shutterstock)

שעת הנקה - גם לגברים?

עו"ד גלעדי: "המינוח "שעת הנקה" חלף מן העולם, וכיום המינוח הנכון הוא 'שעת הורות' ומשמעות הדבר הוא היתר להיעדר מהעבודה למשך שעה אחת ביום - ממועד תום תקופת הלידה וההורות ולמשך ארבעה חודשים. שעת היעדרות זו איננה מיועדת דווקא להנקה, וניתנת לניצול על ידי העובד לבדו או לסירוגין עם בת זוגו, ותהיה בנוסף להפסקות להן זכאי העובד במקום העבודה ואין לנכות אותה משכר העובד".

 

"כדי להיות זכאים ל'שעת ההורות' על העובדים לעמוד במספר תנאים: העובד מועסק במשרה מלאה, מכסת שעות ההורות שינוצלו על ידי בני הזוג לא תעלה על המכסה לה זכאית בת הזוג לבדה, בת הזוג נתנה את הסכמתה למימוש הזכות לשעת הורות על ידי בן זוגה, וכל אחד מבני הזוג מסר הצהרה חתומה לפחות 21 ימים טרם ניצול שעת ההורות".

 

חופשת לידה לגבר

עו"ד רקח-דביר: "בחודש אפריל 2017 תוקן חוק עבודת נשים וחוק הביטוח הלאומי כך שעבור יולדת שילדה החל מיום 20.4.17, תקופת הלידה וההורות (חופשת הלידה) המינימאלית שעל בן זוגה לנצל על מנת להיות זכאי לתשלום דמי לידה קוצרה מ-21 ימים ל-7 ימים. בן הזוג רשאי לנצל את זכאותו לתקופת הלידה וההורות רק לאחר 6 שבועות שנוצלו על ידי בת זוגו".

 

"באותו תיקון לחוק, נקבע גם כי בן הזוג של יולדת אשר ילדה ביום 20.4.17 ואילך, רשאי לקחת שבוע (לא יותר ולא פחות) של חופשת לידה והורות במהלך חופשת הלידה של בת זוגו ובמקביל אליה, בתנאי שבת זוגו הסכימה לוותר בכתב על השבוע האחרון של דמי הלידה שהייתה זכאית להם לפי החוק".

 

זכויות הגבר במהלך טיפולי פוריות

עו"ד גלעדי: "על פי חוק עבודת נשים ותקנותיו, עובד העובר טיפולי פוריות רשאי להיעדר מעבודתו, אם אישר הרופא המטפל בכתב כי הטיפול מחייב זאת ובלבד שניתנה על כך הודעה מראש למעסיק. דין היעדרות זו כדין היעדרות מפאת מחלה.תקופת ההיעדרות של עובד בגין טיפולי פוריות לא תעלה על 12 ימים בשנה".

 

"בנוסף, פיטורי עובד במהלך ימי ההיעדרות מחמת טיפולי פוריות או במשך תקופה של 150 ימים לאחר תום ימי ההיעדרות תיעשה על פי היתר שיינתן על ידי משרד הכלכלה. הגבלת הפיטורים חלה אך ורק לגבי עובד העובר טיפולי פוריות לקראת שתי לידות לכל היותר בתקופת ההעסקה במקום העבודה מאותה בת זוג. במקרה שבו חלפו שנתיים מהיום הראשון להיעדרות עקב טיפולי הפוריות - לא יידרש היתר לפיטורים".

 

"פיטורי עובד המועסק לפחות שישה חודשים אצל המעסיק, העובר טיפולי פוריות ולא נעדר מעבודתו עקב הטיפולים - במשך תקופת הטיפולים ו-150 ימים לאחר סיומם - גם הם ייעשו בהיתר ובלבד שהעובד הודיע למעסיקו על הטיפולים במועדים הקבועים בחוק".

 

 

טיפולי פוריות. יש כמה זכויות לגברים שכדאי לדעת עליהן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפולי פוריות. יש כמה זכויות לגברים שכדאי לדעת עליהן(צילום: shutterstock)

צה"ל קורא: מהן הזכויות בזמן מילואים של אחד מבני הזוג?

עו"ד רקח-דביר: "תיקון חדש לחוק עבודת נשים שהתקבל לפני כשבוע בלבד קובע כי עובד או עובדת במשרה מלאה שבן או בת זוגה שוהה בשירות מילואים העולה על חמישה ימים רצופים ולהם ילד מתחת לגיל 13, רשאים להיעדר שעה אחת ביום ללא ניכוי בשכר. זאת רק ככל שהודיעו למעסיק על מימוש הזכות והציגו בפניו אישור מילואים".

 

ומה לגבי פיטורים בזמן מילואים? "החוק אוסר ככלל על מעסיק לפטר עובד בשל שירות המילואים לו נקרא, כלומר, כאשר מוכח קשר סיבתי בין הפיטורים לבין שירות המילואים. מעבר לכך, גם כאשר הסיבה לפיטורים אינה קשורה לשירות המילואים, קיים איסור על המעסיק לפטר את העובד ללא היתר מועדת התעסוקה במשרד הביטחון במשך כל תקופת המילואים, וככל ששירת למעלה מיומיים רצופים, גם 30 יום לאחר תום שירות המילואים".

 

וגם בהטרדות מיניות: שיוויון לכולם

גם בתחום הזה הגברים כבר לא מקופחים - עו"ד גלעדי: "החוק למניעת הטרדה מינית חל על כל עובדת ועובד ולכל אחד מאלה זכות להתלונן על הטרדה מינית שחוו במקום העבודה".

 

 

עו"ד אוהד גלעדי (צלם: שחף הבר) (צלם: שחף הבר)
עו"ד אוהד גלעדי(צלם: שחף הבר)


פורסם לראשונה 08/07/2017 08:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים