שתף קטע נבחר

הנוער העובד: כך תשמרו על הזכויות בחופש

בני נוער רבים ייצאו לעבוד מחר עם פתיחת חופשת הקיץ, חלק גדול מהם במשרות זמניות. ynet בדק את זכויותיהם של העובדים הצעירים ואת חובותיהם של המעסיקים - ומספק טיפים לניהול הכסף

 

 

 

מאות אלפי בני נוער ייצאו היום (ג') לחופשת הקיץ וחלקם הגדול יתחיל לחפש עבודות מזדמנות כדי להרוויח קצת כסף כיס, או אפילו לחסוך סכום יפה. רגע לפני היציאה לשוק העבודה, אלו החוקים שכדאי לכם להכיר ואלו הכללים שיסייעו לכם לשמור על הכסף שהרווחתם.

 

עו"ד עמי שחר, מומחה לדיני עבודה ושותף בנ. פיינברג ושות', הסביר ל-ynet מהם החוקים והתנאים העדכניים בתחום, וממה כדאי לבני נוער להיזהר כאשר הם פונים לחפש עבודה:

 

מהם התנאים המוקדמים להעסקה של בני נוער?

שחר: "גיל העבודה המינימלי להעסקת עובדים בחופשת הקיץ הוא 14 שנים. טרם תחילת העבודה, נדרשים בני נוער (עד גיל 18) המבקשים לעבוד, לפנות לבדיקה רפואית ולקבל מרופא המשפחה אישור רפואי להעסקה, בלעדיו לא רשאי המעסיק להעסיקו. על המעסיק לשמור את האישור הרפואי יחד עם העתק תעודת הזהות של המועסק, וזאת עד שנה לאחר סיום העסקתו. בנוסף, תוך 7 ימים מיום תחילת עבודתו של הנער מחויב המעסיק למסור לעובד 'הודעה על תנאי עבודה' על פי דרישות החוק".

 

מהי מסגרת שעות העבודה המותרת לבני נוער?

"בני נוער בגילאים 14-15 מותר להעסיק לכל היותר 8 שעות ביום, בני נוער בגילאים 16-18 מותר להעסיק עד 9 שעות ביום, ובכל מקרה, לגבי כולם אין להעסיק יותר מ-40 שעות שבועיות. העבודה בשעות נוספות אסורה, כמו גם העסקה בשעות המנוחה השבועיות. מדובר ב-36 שעות מנוחה רצופות הכוללות, ליהודי, את יום השבת. בן דת אחרת יכול לבחור בין הימים שישי, שבת או ראשון. כעיקרון חל איסור על העסקת בני נוער בשעות הלילה, אך בהוראת שעה נקבע, כי בחופשת לימודים רשמית ניתן להעסיק נערים מעל גיל 16 עד השעה 24:00, ובלבד שאם העבודה הסתיימה לאחר השעה 23:00, על המעסיק לדאוג לנער להסעה לביתו".

 

בנוסף, "המעסיק חייב לערוך רישום מדויק של שעות העבודה של בני הנוער. אם הרישום נעשה באמצעי שאינו מכאני או אלקטרוני (כמו שעון נוכחות), יש לאשר את רישום שעות העבודה בסיום יום העבודה בחתימת הנער והמעסיק".

הגיע הזמן למלא את הכיסים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הגיע הזמן למלא את הכיסים(צילום: shutterstock)
 

 

לכמה ימי חופש בני הנוער זכאים?

"בני נוער זכאים לחופשה שנתית של 18 ימים קלנדריים בגין כל שנת עבודה. עבד הנער רק חלק מהשנה ופחות מ-240 ימים בשנה, יהיה זכאי למספר ימי חופשה כיחס מספר ימי עבודתו בפועל למספר 240. ואולם, נער שעבד פחות מ-75 ימים רצופים ומשתכר לפי תעריף שעתי - זכאי לתמורת חופשה השווה ל-4% משכר עבודתו במקום חופשה".

 

ואילו הפסקות מחויב המעסיק לתת?

"לאחר שש שעות עבודה חובה לתת הפסקה בת 45 דקות למנוחה ולסעודה, מתוכה לפחות חצי שעה רצופה. אם בזמן ההפסקה נדרשת נוכחות הנער במקום העבודה, יש לשלם שכר גם על זמן ההפסקה".

 

בני נוער נוטים למצוא עבודה בקרבת הבית - האם הם זכאים לתשלום עבור נסיעות לעבודה?

"כן, על המעסיק להשיב לבני הנוער שמעסיק בחצרו את עלות הנסיעה ממקום מגוריהם אל מקום העבודה ובחזרה, עד לסכום של 22.6 שקל ליום עבודה".

 

האם בני נוער שמתלמדים זכאים לתשלום עבור תקופת ההתלמדות או שעות ההתלמדות?

"כל תקופת העסקה מחייבת תשלום שכר עבודה, לרבות תקופת 'התלמדות' ו-'ניסיון', וכל שעה של 'יום הכנה', 'השתלמות' או 'ישיבת עבודה'".

 

 

מהם המיסים שיש לנכות משכרם של בני הנוער?

"סביר שבני נוער שעובדים בחופש הגדול לא משלמים מס הכנסה משום שהמס הוא שנתי: החל מפברואר 2017 עומד על 81,000 שקל לנער ו-90,000 שקל לנערה. לעובדים אלה מגיעות נקודות זיכוי ולכן סביר להניח שלא יגיעו לסכומים אלה אם יעבדו רק בחופשת הקיץ".

 

עו"ד שחר מסביר כי לגבי דמי ביטוח לאומי "המעסיק חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי עבור בני נוער המועסקים אצלו (בעוד הנער העובד פטור מהם), אף אם טרם מלאו להם 18 שנים, ולכן אל לו לנכות את דמי הביטוח הלאומי משכרו של הנער העובד. 

בנוגע להפרשות פנסיוניות החובה לבטח עובד בביטוח פנסיוני חלה לגבי עובד שמלאו לו 21 שנים ולגבי עובדת שמלאו לה 20 שנים, לכן אין חובה לבטח בני נוער בביטוח פנסיוני. אין להטיל על בני הנוער 'קנסות' או 'עונשים', ואין לנכות משכרם קנסות שכאלה". 

 

מהם הסיכונים והקנסות למעסיקים אשר לא יעמדו בהוראות החוק?

"פקחי משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים פועלים לאכיפה מנהלית ופלילית של הוראות שונות שבחוקי העבודה, ובין היתר של חוק עבודת הנוער. העסקת בני נוער בניגוד להוראות החוק חושפת את המעסיק לקנסות ולעונשים פליליים. לדוגמא: לאחרונה הוטל על חנות לציוד ספורט שהעסיקה בני נוער במועד המנוחה השבועית - עיצום כספי בגובה של 35,470 שקל".

 

אם אתם מרגישים שקופחתם על ידי מעסיק תוכלו לפנות להתייעץ בהסתדרות הנוער העובד והלומד, ולקבל טיפול, ליווי וסיוע משפטי גם לאחר סיום העבודה. כמו כן תוכלו לפנות דרך דף הפייסבוק של האיגוד המקצועי לנוער, בטלמסר 1121*, או באתר מינימום.

 

אחרי שעבדתם קשה וקיבלתם כל מה שמגיע לכם, איך תצליחו לשמור על הכסף?

לנעמה וייסבורט מ"נעמה ודנה המרכז לכלכלה אישית", יש מספר טיפים קצרים לניהול הכסף בצורה נכונה:

 

פתחו חשבון בנק והפקידו את המשכורת כדי שהכסף לא יהיה זמין לבזבוזים.

הגדירו תקציב שבועי לבילויים, יציאות, תחבורה ציבורית וכל מה שתצטרכו עבור אותו השבוע ומשכו סכום זה במזומן. זה הסכום שממנו תחיו באותו שבוע.

נסו להגיע להסדר מול ההורים, בהתאם לרמת היכולת שלהם, שעל כל שקל שאתם מרוויחים יחסכו לכם בין 10 אג' לשקל. כך תוכלו גם לחסוך וגם להפגין רצינות מול ההורים.

עדיף לנצל את הקיץ בעשיית כסף מאשר בביזבוזו. אז אם אתם אוהבים את הקניון לכו לעבוד בו, לא לבזבז בו וגם אז אולי תקבלו הנחה בחנות בה תעבדו.

 


פורסם לראשונה 19/06/2017 21:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: שחף הבר
עו"ד עמי שחר. צילום: שחף הבר
צילום: שחף הבר
צילום: יח"צ
נעמה וייסבורט. צילום: אריאל סמל
צילום: יח"צ
מומלצים