שתף קטע נבחר

נשיאת העליון הבאה: "קוצר ידו של המשפט הוא קוצר ידו של השופט"

בנאומה הראשון לאחר בחירתה לנשיאת בית המשפט העליון התייחסה השופטת אסתר חיות לצורך של שופט לאזן בין משפט לצדק: "לא תמיד ניתן להוליך את תוצאת ההתדיינות לאן שליבנו חפץ". הפצ"ר שרון אפק על משפט אזריה: "לא מאפסנים את הערכים בזמן לחימה בטרור"

 

 

 

השופטת אסתר חיות, שנבחרה הבוקר (יום ג') באופן רשמי לתפקיד כנשיאת בית המשפט העליון, נשאה הערב דברים בבית הפרקליט בירושלים, שם נערך יום עיון לזכרו של עו"ד יעקב רובין ז"ל, ששימש כראש לשכת עורכי הדין בין השנים 1991-1987. היא השתתפה קודם לכן בטקס קריאת רחוב ע"ש עו"ד רובין. חיות תחליף את הנשיאה הפורשת מרים נאור ותכהן בתפקיד בשש השנים הקרובות. היא תיכנס לתפקידה בסוף חודש אוקטובר. 

 

בנאומה התייחסה חיות לאחד מפסקי הדין האחרונים בבית המשפט העליון בנוגע לשימוש בזרע של חייל שמת בתאונת דרכים במילואים על ידי הוריו, בניגוד לרצונה של אלמנתו.

 

אסתר חיות, היועמ"ש מנדלבליט והפצ"ר שרון אפק (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
אסתר חיות, היועמ"ש מנדלבליט והפצ"ר שרון אפק(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

"במהלך הדיון ובעת כתיבת פסק הדין יצא ליבנו אל ההורים ואילו היינו יכולים להיענות לבקשתם היינו עושים כן. לצערי לא נמצאה לי דרך משפטית לעשות כן בהיעדר חקיקה בנושא ובהיעדר הנחיה מהיועץ המשפטי לממשלה", אמרה והוסיפה: "פסק דין זה הוא אחד המקרים הקשים שבאו לפני. לא תמיד אנו כשופטים יכולים להוליך את תוצאת ההתדיינות לאן שליבנו חפץ".

 

חיות דיברה על החשש בטשטוש הגבול בין שורת הדין ולפנים משורת הדין, והביאה כדוגמה את פסק הדין שדחה את הערעור של שחר גרינשפן על הסדר הטיעון עם הנהג שדרס אותה.

 

"למרות האהדה שעורר בו בעל הדין, עלינו לזכור כי קוצר ידו של המשפט הוא קוצר ידו של השופט. פריצת גדרי החוק יש לה מחיר. אני מאמינה שבסופו של יום, כשהשופט מסתכל על פועלו השיפוטי, המקרים שממלאים אותו סיפוק וגאווה הם בעיקר אותם המקרים שבהם הוא מצליח לגשר בין המשפט לצדק".

 

על עו"ד רובין ז"ל אמרה: "את יעקב הכרתי מזה שנים כפרקליט אלגנטי מוכשר ורהוט. למעשה במרס 1990, כאשר מוניתי לבית משפט השלום בתל אביב, כיהן יעקב בוועדה לבחירת שופטים שהמליצה על מינויי".

 

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

הפצ"ר: "לא מאפסנים את הערכים בזמן לחימה בטרור"

באירוע נאם גם הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף שרון אפק, שהתייחס בדבריו גם למשפטו של החייל היורה אלאור אזריה. "כשמתחילה לחימה בטרור, לא מאפסנים את הערכים או משאירים אותם כפלקט על הקיר. הם נעמדים במבחן דווקא במצבים מורכבים", אמר.

 

"ארגוני הטרור פועלים על מנת לטשטש את הגבולות המוסריים שלנו, ואילו עוצמתו של צה"ל באה לידי ביטוי בכך שערכיו נשארים יציבים גם בלחימה", הוסיף אפק.

 

 

"במהלך השנה וחצי האחרונות נתקלתי לעיתים באמירות שגרמו נזק לצה"ל וליחסי הצבא והחברה - אני לא שותף להשקפה הזו. הלוואי שהירי לא היה מתרחש. היה נכון אם החייל היה מודה באשמה ולוקח אחריות. הוא בחר שלא לעשות כן - וזו זכותו המלאה", סיכם.

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט נשא גם הוא דברים ועסק בלוחמה המשפטית בטרור. בנאומו אמר היועמ"ש כי מבצע "צוק איתן" היה האתגר המשפטי הגדול ביותר בעולם המערבי: "לא חושב שעשינו דברים לא טובים, אבל אני חושב שזו צרה גדולה - יותר ממה שיכולתי לתאר. היה ניסיון מאוד מסוכן וכמעט מוצלח להפוך את מדינת ישראל למדינה של פושעי מלחמה ושל הנהגה שמתעלמת מדיני הלחימה ופועלת בדרכי פושעי מלחמה".

 

הוועדה לבחירת שופטים בחרה רשמית בשופטת חיות לתפקיד הנשיאה לאחר שבועות ארוכים של אי-ודאות סביב מינוי מחליף לנשיאה הפורשת נאור. לפני כחודשיים דרשה שרת המשפטים איילת שקד לערוך בכנסת דיון רב-משתתפים שעסק בעקרון הסניוריטי שעל פיו נבחר השופט הוותיק ביותר בעליון לנשיא בית המשפט. הדיון הסתיים ללא סיכום, אך הוא היווה תנאי של השרה כדי לזמן את כינוס הוועדה לבחירתה של חיות. השרה ציינה כי למורת רוחה, אף אחד משופטי העליון, המחויבים לעקרון הסניוריטי, אינו מגיש מועמדות מול חיות. 

 

"שמעתם ממני בפורומים שונים ובמיוחד בכנסת על חשיבותה של 'שיטת הסניוריטי' לעצמאותו של בית המשפט העליון. היום אני מבקשת לדבר בזכות מינויה של השופטת חיות כנשיאה לא רק בשל 'שיטת הסניוריטי', אלא בזכות עצמה ובזכות כישוריה המעולים", אמרה השופטת נאור בפתח דבריה בעת הצגת מועמדותה של השופטת חיות למחליפתה.

 

נאור אמרה עוד כי "את עורכת הדין חיות הכרתי מהופעות ספורות בפניי בבית משפט השלום ובבית המשפט המחוזי. כבר אז היא בלטה במקצועיותה ובהכנת תיקים באופן יסודי. בזכות כישוריה היא התקדמה במעלות השפיטה ובתוך 13 שנים בלבד התמנתה לכהן כשופטת בבית המשפט העליון, תחילה במינוי בפועל וכעבור שנה במינוי של קבע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
אסתר חיות, הערב
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים