שתף קטע נבחר

נחשפו: חלקים חדשים מהכותל המערבי ותיאטרון רומי

שרידי תיאטרון רומי שנתגלו בחפירות במנהרות הכותל מוגדרים כ"סנסציה מחקרית" כיוון שהם מאששים את המקורות ההיסטוריים על אודות תיאטרון בקרבת הר הבית. עוד נחשפו לאחר 1,700 שנה - חלקים גדולים מנדבכי הכותל המערבי שלא היו גלויים לעין. התגליות יוצגו לציבור לראשונה בכנס "חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה"

 

תגלית בכותל המערבי: לאחר 1,700 שנה נחשפים הבוקר (ב') חלקים גדולים מנדבכי הכותל המערבי שלא היו גלויים לעין וכן מבנה תיאטרון רומי עתיק המוגדר כ"סנסציה מחקרית". התגליות יוצגו לציבור לראשונה בכנס "חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה", שייערך השבוע בירושלים בסימן 50 שנה לאיחוד העיר.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

מדובר בשמונה נדבכים מהכותל המערבי, שהיו קבורים תחת שכבת עפר בעובי של כשמונה מטרים. התגלית המרגשת נחשפה בחפירות שערכה רשות העתיקות במנהרות הכותל שבירושלים. ברשות אומרים כי נדבכי אבן אלה, שהשתמרו במלואם, בנויים מאבני ענק ומצטיינים באיכות בנייתם.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

לאחר שהוסרה שכבת העפר הופתעו הארכיאולוגים לגלות כי היא כיסתה, למעשה, שרידים של מבנה מיוחד במינו, דמוי תיאטרון, והחוקרים מוסרים כי החשיפה – שאותה הם מכנים "דרמטית" - מאששת את הכתבים ההיסטוריים שבהם תיאורים של תיאטרון המצוי בקרבת הר הבית.

 

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 

"דרמה של ממש במחקר"

מנהלי החפירה, ד"ר ג'ו עוזיאל, תהילה ליברמן וד"ר אבי סולומון, מגדירים את התגלית כ"סנסציה מחקרית". לדבריהם, "התגלית הייתה בגדר הפתעה של ממש. כשניגשנו לחפירה במטרה לתארך את 'קשת וילסון', לא תיארנו לעצמנו שהיא תפתח לנו צוהר לתעלומת התיאטרון האבוד של ירושלים.

 

"כמו בהרבה מקרים בארכיאולוגיה, ישנה ציפייה לחשוף דבר מסוים, אבל בסופו של תהליך נחשפים ממצאים אחרים, מפתיעים ומעוררי מחשבה. אין ספק כי חשיפת נדבכי הכותל המערבי ומרכיביה של קשת וילסון היא תגלית מרגשת התורמת לחקירת העיר ירושלים ולתולדות עברה, אך גילוי המבנה דמוי התיאטרון הוא דרמה של ממש במחקר".

 

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 

לדברי החוקרים, "מדובר במבנה קטן ביחס לתיאטראות הרומיים המוכרים, כדוגמת קיסריה, בית שאן ובית גוברין, אך עובדה זו - בנוסף להימצאותו מתחת לחלל מקורה (במקרה זה מתחת ל'קשת וילסון') - מביאים אותנו למסקנה כי מדובר במבנה דמוי תיאטרון מהטיפוס המכונה בעולם הרומי בשם 'אודיאון'. על פי רוב, מבנים כאלה שימשו למופעים אקוסטיים. לחלופין, ניתן להציע כי מדובר במבנה המכונה בשם 'בולטריון' – כלומר, מקום מושבה והתכנסותה של מועצת העיר, במקרה זה של 'איליה קפיטולינה' – ירושלים הרומית".

 

"הממצא הזה מאוד הפתיע אותנו", אומר ל-ynet ד"ר עוזיאל. "אנחנו יודעים על קיומו של תיאטרון בירושלים, אך זו הפעם הראשונה שאנחנו חושפים כזה מבנה. החפירה עדיין בעיצומה, ואנחנו ממשיכים לחפור ומקווים להמשיך לחשוף דברים מלהיבים שקבורים מתחת למבנה הזה".

 

"זו תגלית דרמטית". שרידי התיאטרון שנחשפו (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
"זו תגלית דרמטית". שרידי התיאטרון שנחשפו(צילום: עמית שאבי)

 

בבניית התיאטרון הושקעו, ככל הנראה, משאבים רבים - והוא הכיל כ-200 מקומות ישיבה. ברשות העתיקות מסבירים כי "מאז ראשיתו של המחקר הארכיאולוגי בירושלים לפני 150 שנים חיפשו החוקרים אחר מבני הציבור המוזכרים במקורות ההיסטוריים. בולטים במיוחד הם האזכורים על אודות תיאטראות או מבנים דמויי תיאטרון.

 

"אזכורים אלה מצויים במקורות הכתובים של ימי הבית השני, למשל בכתבי יוסף בן מתתיהו, ובמקורות של התקופה שלאחר חורבן בית שני, כשירושלים הפכה לקולוניה רומית בשם איליה קפיטולינה. למיקומם של מבנים אלה היו הצעות תיאורטיות רבות, אך לא היה להן בסיס ארכיאולוגי - עד לחשיפות האחרונות".

 

ארכיאולוגית רשות העתיקות, תהילה ליברמן, במבנה התיאטרון (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות)
ארכיאולוגית רשות העתיקות, תהילה ליברמן, במבנה התיאטרון(צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות)

 

"נמצאו כאן ממצאים קטנים, המון כלי חרס, מטבעות וחפצים המוכרים לנו מהעולם הרומי וימי הבית השני - עד לתקופה שאחרי הבית השני, עם הקמתה של הקולוניה הרומאית", מספרים ברשות.

 

"תגלית הכותל - מרגשת מאוד"

במסיבת העיתונאים שנערכה מתחת לקשת וילסון שבמנהרות הכותל השתתפו רב הכותל שמואל רבינוביץ', מנהל רשות העתיקות ישראל חסון, מנכ"ל הקרן למורשת הכותל המערבי מרדכי (סולי) אליאב, ארכיאולוג מרחב ירושלים ברשות העתיקות ד"ר יובל ברוך ומנהלי החפירה.

 

ארכיאולוג רשות העתיקות ד"ר ג'ו עוזיאל ליד אבני הכותל שנחשפו בחפירה (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות)
ארכיאולוג רשות העתיקות ד"ר ג'ו עוזיאל ליד אבני הכותל שנחשפו בחפירה(צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות)

 

"זו אחת התגליות החשובות ביותר שנחשפו בשלושים שנותיי בקרן למורשת הכותל המערבי", אמר מנכ״ל הקרן, מרדכי (סולי) אליאב. "זו תגלית המצטרפת לשורת ממצאים נוספים שנחשפו באזור רחבת הכותל, ממצאים היוצרים פסיפס היסטורי חי המחזקים את כיסופי הדורות לירושלים ולכותל המערבי.

 

"חשיפת אבני הכותל המערבי לראשונה לאחר כ-1,700 שנה בנדבכיו התחתונים מרגשת מאוד. הכותל, שריד לבית מקדשנו ושלל הממצאים סביבו, המלמדים על אלפי שנות נוכחותנו כאן - מהווים אבן שואבת למאות אלפים ויותר שפוקדים את האתר כפי שראינו רק לאחרונה בימים הנוראים ובחג הסוכות".

 

בחפירה נחשפו שמונה נדבכים מאבני הכותל (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות)
בחפירה נחשפו שמונה נדבכים מאבני הכותל(צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות)

 

"קשת וילסון" היא למעשה המבנה השלם היחיד שנותר ממתחם הר הבית של ימי הבית השני כשהוא גלוי לעין. לדברי חוקרי רשות העתיקות, הקשת, הבנויה אבני ענק, היא האחרונה בסדרה של קשתות אבן שהרכיבו גשר עצום, שהוביל אל הר הבית מכיוון מערב. הקשת תלויה בגובה רב מעל ליסודות הכותל המערבי, ואפשרה, בין היתר, מעבר של אנשים לתוך מתחם הר הבית ולמקדש. על הקשת אף עברה אמת מים גדולת ממדים.

 

רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', נוגע באחת מאבני הכותל שנחשפו בחפירה (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות)
רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', נוגע באחת מאבני הכותל שנחשפו בחפירה(צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות)

 

ב"קרן למורשת הכותל המערבי" אומרים ל-ynet כי התוכנית היא להפוך את המקום לחלק ממסלול התיירות: "אנחנו מקווים לחשוף את השכבות שמתחת למה שאנחנו רואים כרגע. לאחר שהחפירה תושלם זה ייכנס לתהליך הכשרה לתיירות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
חלקים מהתגלית
צילום: עמית שאבי
מומלצים