שתף קטע נבחר

האיום האיראני: עוד חזית נגד ישראל בצפון

לא המיליציות שבצד הסורי צריכות להדאיג את ישראל. הבעיה האסטרטגית היא שהנוכחות האיראנית במדינה מכשירה עבור האייתולות חזית נוספת: בעימות הבא עלולה איראן להפעיל לא רק את חיזבאללה בלבנון, אלא גם את הכוחות הסרים למרותה בסוריה. ישראל לא יכולה לשבת בחיבוק ידיים

 

לוחמי מיליציה בחסות איראנית בסוריה ()
לוחמי מיליציה בחסות איראנית בסוריה
 

נוכחותם של כוחות איראניים בסוריה ושל מיליציות הפועלות בחסותם לא הרחק מהגבול היא הסוגיה הפחות מטרידה מבחינת ישראל. עשרות שנים חיינו והתמודדנו עם מצב שבו על הגבול ברמת הגולן היו חמש דיוויזיות סוריות מצוידות בטנקים, בארטילריה ובטילים. במלחמת יום הכיפורים גם הוכחנו שאנחנו מסוגלים להתמודד עם כוח כזה. המקסימום שהאיראנים יכולים להציב כיום, במרחק של 20-5 ק"מ מהקו הסגול (קו הפסקת האש), שווה לסדר גודל של שתי דיוויזיות, כלומר שש חטיבות, שאינן מצוידות בשריון. מדובר בעיקר מיליציות חמושות ולא בצבא סדיר מאיים.

 

נכון שמיליציות כאלה יכולות לנסות לבצע פעולות טרור ולחדור לשטח ישראל, או לירות רקטות ומרגמות, אבל אלה פעולות שצה"ל יודע ויכול להתמודד איתן ללא קושי רב, ובשעת הצורך הוא גם יכול להיכנס לסוריה ולתקוף את בסיסי המיליציות האלו - כולל חיזבאללה. צה"ל עשה את זה בהצלחה רבה במלחמת ההתשה, ואין שום סיבה שזה לא יתבצע גם כעת, למרות הנוכחות של הרוסים בסוריה.

 

הרוסים נזעקים רק כשזה נוגע להם ישירות, ופעולה נגד המיליציות הפועלות בחסות איראן, אם תתבצע באופן נקודתי כפי שצה"ל יודע לעשות וכפי שמאפשר החימוש המונחה המדויק - אין סיבה שתגרום להתנגשות עם הרוסים. גם אין סיבה שהרוסים ייצאו להילחם נגדנו.

 

אגב, הרוסים זקוקים לאיראנים בסוריה מפני שהם לא רוצים להכניס חיילים משלהם שיפעלו על הקרקע. הם מעדיפים להפציץ מהאוויר ושהמיליציות האיראניות ישמשו בשר תותחים למורדים. זו הסיבה שרוב אנשי המיליציות וחיזבאללה נמצאים כעת באזור אידליב בצפון סוריה, שם מרוכזים המורדים, ולעומת זאת באזור רמת הגולן הסורי הם נמצאים במספרים קטנים יחסית.

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. לגיטימציה לנוכחות האיראנית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. לגיטימציה לנוכחות האיראנית(צילום: AFP)

 

 

השורה התחתונה היא שמיליציות הפועלות סמוך לגבול בחסות איראן, כולל חיזבאללה, אינן איום אסטרטגי אלא בעיה טקטית שישראל יודעת ויכולה לטפל בה. אגב, אנשי חיזבאללה פועלים מזמן על הגבול עם ישראל ברמת הגולן, במרחק שהוא הרבה פחות מ-20-7 ק"מ. הם כבר ירו פעמיים רקטות לרמת הגולן ואל מורדות החרמון. זה רק מחזק את הטיעון שעם האיום הזה אנחנו יכולים להתמודד ויודעים לעשות זאת. ובכל זאת, יש כמה סיבות לדאגה.

 

הנ"מ האיראני יגן על שמי לבנון

מה שכן מדאיג הוא הלגיטימציה שנותנים הרוסים לנוכחות אסטרטגית ארוכת טווח של האיראנים בסוריה. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אתמול שממשלת סוריה הזמינה את האיראנים, ולכן נוכחותם שם היא לגיטימית. אמירה זו סותרת לכאורה את רוח ההסכם שנחתם בשבת בין רוסיה, ארה"ב וירדן, שלפיו כל הכוחות הזרים צריכים לסגת מסוריה. אומנם בהסכם לא נאמר מתי זה יקרה ולכן לא מדובר באמירה מחייבת - כמו כל הצהרת כוונות שאין בצידה לוח זמנים - אבל היא חשובה מפני שהיא הופכת את שהות הכוחות האיראנים והמיליציות לבלתי לגיטימית לאורך זמן. אבל אז באה הצהרתו של לברוב והפכה את הנוכחות הזאת לגיטימית.

 

המשמעות היא שאיראן תוכל להציג נוכחות אסטרטגית של כוחות משלה, כולל מטוסים וספינות מלחמה, ובלבד שממשלת סוריה "תזמין אותם לעשות זאת". זה מאפשר לאייתולות להקים מאחז צבאי בחוף המזרחי של הים התיכון, ממש על גבולה של מדינת ישראל. לדוגמה, ספינה של חיל הים או ספינת סוחר שתצא מנמל חיפה יהיו מאוימות מפני טילים איראניים שישוגרו מהחוף הסורי או מספינות איראניות שעוגנות בנמלי טרטוס, לטקיה או ביירות.

מערכת נ"מ S-300 של איראן. בקרוב בסוריה? ()
מערכת נ"מ S-300 של איראן. בקרוב בסוריה?

דוגמה נוספת: סוללות טילי קרקע-אוויר איראניות חדישות עשויות להשתתף בחסימת שמי סוריה ולבנון בפני חיל האוויר הישראלי. כל זה מאיים עלינו הרבה יותר מאשר נוכחות של חמושים הפועלים סמוך לגבול ברמת הגולן. נוכחות אסטרטגית איראנית בסוריה – לכשתתבסס כזאת – יהיה הרבה יותר קשה לנטרל.

 

מלבד זאת, האיום האסטרטגי האמיתי הוא שאיראן רוצה לפתוח עוד חזית עם ישראל בצפון – בנוסף על לבנון. היא רוצה שבמידת הצורך - תוכל להילחם בישראל באמצעות חיזבאללה בלבנון ובאמצעות המיליציות שלה וכוחות האוויר והים שלה בסוריה.

 

מתי תיאלץ ישראל לצאת למלחמה?

צריך גם לציין שתי נקודות חיוביות מנקודת ראות ישראלית. ראשית, נוכחות של מטוסים וכלי שיט צבאיים איראניים בסוריה תאפשר לצה"ל לפגוע בהם ולהשמידם בקלות יחסית. לא יצטרכו לטוס לאיראן ולתדלק באמצע הטיסה, באוויר, כדי לעשות זאת. הם יהיו פגיעים בדיוק כמו מתקני הצבא הסורי למיניהם.

 

נקודה חיובית נוספת: בדבריו אתמול ציין לברוב מפורשות שבדברו על לגיטימיות לנוכחות בסוריה הוא התכוון לאיראנים בלבד. הוא אמר במפורש שלא מדובר במיליציות הפועלות בחסות איראן, כמו חיזבאללה, אלא רק באנשי משמרות המהפכה והצבא האיראני.

הבסיס האיראני שהוקם בסוריה (צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC) (צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC)
הבסיס האיראני שהוקם בסוריה(צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC)

בהקשר זה חשוב לדעת שהאיראנים לא ששים לשלוח את בני עמם למות על קידוש המשטר הסורי. לכן הם צריכים את חיזבאללה והמיליציות העיראקיות והאפגניות שהם שולחים כעת לסוריה. לכן סביר להניח שטהרן לא תשלח עשרות אלפים מאנשיה לסוריה גם אם הרוסים חושבים שזה לגיטימי.

 

השורה התחתונה היא שנוכחות אסטרטגית איראנית בסוריה, כולל בסיסי טילי קרקע-קרקע שאיראן עשויה לנסות להקים שם, היא איום אסטרטגי על מדינת ישראל, וצריך להתריע על זה לפני העולם. הממשלה הנוכחית והממשלה הקודמת עשו זאת בהצלחה רבה, וצריך גם לדעת שלאזהרות האלו יש עוד מטרה: לאיים על איראן ועל סוריה שאם תהיה נוכחות אסטרטגית איראנית בסוריה - ישראל תיאלץ לצאת למלחמה, מה שיגרום לרוסיה ואיראן לאבד את כל הנכסים שצברו במלחמת האזרחים.

 

סביר להניח שגם במוסקבה וגם בטהרן מבינים שממשלת ישראל וצה"ל בונים תשתית תודעתית לאפשרות של תקיפת נכסים אסטרטגיים של איראן וסוריה, אם וכאשר יהיו כאלה. הם יודעים שישראל נוהגת לממש את איומיה, ולכן גם הרוסים וגם האיראנים כנראה ישקלו פעמיים את צעדיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיליציות איראניות בסוריה
מומלצים