שתף קטע נבחר

הפתרון הירוק שעשוי להציל חיי אלפים בישראל

מדינות רבות בעולם עברו לייצר חשמל מאנרגיות מתחדשות - כמו אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח ואנרגיה הידרו-אלקטרית. אבל ישראל נותרה הרחק מאחור. מה הפתרונות לייצור חשמל נקי?

בשיתוף אנרגיית רוח ישראלית

 

מדינות רבות ברחבי העולם עברו להשתמש באנרגיות מתחדשות לייצור חשמל, שאינן גורמות לזיהום אוויר - בניגוד לשימוש במוצרי נפט או בפחם. מדובר בין היתר באנרגיה סולארית, אנרגיית רוח, אנרגיה גאותרמית, אנרגיה הידרו-אלקטרית ועוד. כמה מדינות מצליחות לייצר כ-100% חשמל מהמקורות הירוקים והן אינן משתמשות בדלקים מזהמים. בשימוש באנרגיות ירוקות יותר נמנע זיהום אוויר, שעל-פי מחקר שנערך לאחרונה גורם ללמעלה מ-2,000 מקרי מוות בישראל מדי שנה.

 

ומה בישראל? על פי החלטת הממשלה, עד שנת 2020, צריכת החשמל בישראל אמורה להיות מורכבת מ-10% של אנרגיה מתחדשת כמו גז, אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח ועוד, כאשר כל אחת מהשיטות לייצור חשמל משלימה אחת את השנייה. מתוך עשרת האחוזים האלה, כמעט שליש מתוכננים להיות שייכים לאנרגיית הרוח, שאותן מייצרות טורבינות ענק.

 

 

טורבינות רוח הן למעשה גלגול מודרני של טחנות הרוח ששימשו בעבר לטחינה של חיטה לקמח. השימוש בטורבינות נפוץ בעולם והוא גם הולך וגדל ויגיע, בסופו של דבר, גם אלינו. אז מה בעצם כל כך טוב באנרגיית רוח מלבד זה שהטורבינות יגרמו לנו להרגיש כמו באירופה? הנה

  

שמש + רוח

על-פי מחקר מקיף שערך פרופסור באוניברסיטת סטנפורד, ופורסם לפני כשנתיים, עולה כי ב-139 במדינות בעולם, כולל ישראל, ניתן יהיה לייצר בעוד 35 שנה אנרגיה רק ממקורות ירוקים. בישראל, כך על-פי אותו מחקר, אפשר להגיע ליותר מ-80% ייצור מאנרגיית השמש. עוד עולה מהמחקר כי 13% מהאנרגיה בישראל ניתן לספק באמצעות אנרגיית רוח, בין היתר על-ידי הקמת טורבינות רוח באזור החוף.

 

אבל מה קורה בלילה או בימים חורפיים? כאן נכנסות חוות טורבינות הרוח, שיכולה להיות משלימה לאנרגיית השמש. בדיקות הראו כי יש תאימות גדולה בשעות האפקטיביות של ייצור החשמל מאנרגיית השמש ומטורבינות רוח והחל משעת השקיעה הרוח דווקא מתחזקת, ולכן ייצור חשמל מאנרגיית רוח משלימה בצורה מלאה את האנרגיה הסולארית. ייצור חשמל מרוח אגב, יוכל לחסוך בעתיד הרבה כסף למדינה, למשק וכן, גם לכם. הוא גם יכול להביא ליצירת לא מעט מקומות עבודה.

 

הפחתה בזיהום אוויר

היום כבר ברור שלא מעט מזיהום האוויר בישראל נגרם מייצור חשמל, בעיקר מהתחנות הפחמיות וגם מהגז מכיוון שהוא פולט חלקיקי CO2. מסתבר שמעל ל-2,000 בני אדם מתים בכל שנה בארץ בגלל זיהום האוויר.

 

אמנם לא כל הזיהום נגרם מייצור חשמל, חלק ממנו נגרם מתחבורה ומתעשייה - אבל חלק נכבד מהזיהום שנוצר הוא מייצור חשמל. 

 

ייצוב וייעול משמעותי של רשת החשמל בצפון הארץ

כיום רוב הלוחות הסולאריים ממוקמים בנגב, על אף שדווקא שם, הצריכה מאוד נמוכה ביחס לשאר הארץ. לכן, יש חשיבות בצורך להקים תחנות יצור גם בצפון הארץ, מה גם שרוב הרוח נמצאת בצפון.

 

הרוח יכולה לתת מענה מתאים לנושא ייצור החשמל בצפון הארץ ובעיקר ביטחון אנרגטי לעומת הייצור המרוכז בדרום. תמיד כדאי לפזר את מקורות הייצור מכיוון שהדבר חוסך בקווי חשמל, תשתיות והוא גם שווה כסף. אגב, לצערנו, היתרון בפיזור ייצור החשמל בא לידי ביטוי גם מבחינה בטחונית, מפני שקשה להרוס או לפגוע בכמות משמעותית של ייצור, אם הוא מפוזר ברחבי המדינה - מה גם, שאם מקימים חוות רוח גדולות, מה שמתוכנן בעתיד וקורה כבר באוסטרליה למשל, תהיה למדינה אופציה לאגור רוח, לאגור חשמל, לימים גשומים.

 

בשיתוף אנרגיית רוח ישראלית

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טורבינות רוח. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים