שתף קטע נבחר

ד"ר יחיא ומיסטר סינוואר: האסטרטגיה חסרת ההיגיון של חמאס

מי שעוקב אחרי האירועים ברצועת עזה, מבחין ודאי במתווה החמאסי החדש שבו מדבר הארגון בשני קולות - ומנסה להשיג שלושה יעדים: שניים מדיניים ואחד צבאי - שנראה כמו המודל המצרי במלחמת יום הכיפורים. בארגון מנסים "להרדים" את ישראל כדי לגרום לשאננות לקראת פיגוע גדול, אך מעריכים שהאחרונה לא תצא למבצע בעזה כעת. פרשנות

 

יחיא סינוואר (צילום: EPA)
יחיא סינוואר(צילום: EPA)

קשה מאוד להבין את ההיגיון והאסטרטגיה שלפיהם פועלת הנהגת חמאס. יחיא סינוואר, מנהיג הארגון ברצועה וכמוהו איסמעיל הנייה, מנהיג הזרוע המדינית של הארגון ואפילו מוחמד דף שמשפיע מאוד על הזרוע הצבאית - כולם יודעים (וכך גם אחרון הילדים בעזה), שישראל היא זו שמנסה לעזור להם ולהקל על המצוקה ההומניטארית בהעברת משאיות מלאות מזון ותרופות, בהעברת דלק במימון קטארי כדי להגדיל את מספר שעות החשמל ברצועה ולהרחיב את איזור הדיג משישה לתשעה מייל כדי שדייגי עזה יוכלו להתפרנס ולהאכיל את האזרחים האחרים.

 

עוד בנושא:

ליברמן: "האלימות לא תיפסק? לא תחודש אספקת הדלק והגז"

20 מחבלים פרצו את הגדר, 3 חוסלו ממרחק מטרים ספורים

תיעוד: איסמעיל הנייה נמלט בעקבות ירי גז מדמיע

מנהיג חמאס בעזה: "אני לא רוצה עוד מלחמות"

 

אבל למרות שהעובדות האלו יחד עם עובדות אחרות שמראות כי ישראל מנסה בכל כוחה לסייע להם ואף מצהירה על כך (למשל, היא לוחצת על אבו מאזן שלא להפסיק כליל את משלוח המשכורות לרצועה) - חמאס שולח שוב ושוב את אנשיו לחתוך את הגדרות, להתעמת עם חיילי צה"ל כמעט ערב ערב, לשגר בלוני תבערה, לזהם את האוויר בעשן צמיגים שחור - וכל זה בחסות אזרחים צעירים, תושבי הרצועה שנהרגים כדי שהארגון ימשיך במלחמת ההטרדה המשונה הזו, שלכאורה אין לה שום היגיון ואין לה שום יעד ממשי ראוי שיצדיק את ההרוגים על הגדר, את סבלם של תושבי עזה ואת סבלם של היהודים תושבי עוטף עזה.

 

אבל מי שעוקב מאוד מקרוב אחרי האירועים בעת האחרונה, כולל הריאיון ה"פייסני" כביכול שנתן יחיא סינוואר ל"ידיעות אחרונות", מתחיל להבחין במתווה האסטרטגיה החמאסית החדשה, שמנסה להשיג שלושה יעדים - שניים מדיניים ואחד צבאי. את היעד המדיני התווה סינוואר בריאיון עמו בבהירות ובתמציתיות: "אנחנו ניתן שקט תמורת שקט והסרת המצור".

 

הוא התכוון לכך שהוא מוכן להפסיק את מלחמת ההתשה על הגדר ואת בלוני התבערה, כמו גם הפסקת ירי הרקטות והפצמ"רים תמורת פתיחת המעברים מישראל להעברה ללא הגבלה של כל סוגי הסחורות לרצועה. היום המעברים פתוחים, ומזון ותרופות וסחורות אזרחיות עוברים ללא הגבלה; אך זה נעשה תוך בידוק ביטחוני קפדני שנועד למנוע יכולת של חמאס לייצר רקטות ופצמ"רים חדשים, לרכוש בחו"ל ולהעביר דרך ישראל ציוד לקומנדו הימי שלהם ועוד שורה ארוכה של מוצרים שנועדו לאפשר לזרוע הצבאית של הארגון להתעצם בלי ההגבלות הקיימות כיום, כולל ההגבלות והפיקוח הקפדני על העברת חומרי בנייה שנועד למנוע העברתם למנהרות שחופרים אנשי חמאס במקום לשמש לשיקום בתי האזרחים ברצועה.

 

חצי חצי ליברמן מול התפרעויות פלסטינים ברצועת עזה (צילום: אלכס קולומויסקי , AP)
חמאס מותח את החבל. שר הביטחון ליברמן(צילום: אלכס קולומויסקי , AP)

התפרעויות פלסטינים רצועת עזה (צילום: AP)
(צילום: AP)

התפרעויות פלסטינים רצועת עזה (צילום: AP)
(צילום: AP)

התפרעויות פלסטינים רצועת עזה (צילום: AP)
(צילום: AP)

יחיא סינוואר אומר בפשטות: אל תפריעו לי להתעצם - ואני לא אפריע לכם על הגדר ועם בלוני התבערה. יהיה לכם שקט כמה שנים עד שאני אשלים את ההתעצמות באמצעות הסחורות, כולל רחפנים וציוד אלקטרוני שתעבירו לי, ואז נתחיל מחדש את העימות האלים. המהומות על הגדר, ההרג היומיומי, נועד ללחוץ על ישראל להסכים לנוסחה הזאת שמהדהדת לא רע באוזניים בינלאומיות שאינן מכירות את כפל הלשון החמאסי. בברלין, למשל, לא יודעים שהמילים "הסרת המצור" משמעותן מבחינת חמאס בראש ובראשונה מתן אפשרות לתעשייה הצבאית העזתית להתעצם ללא הגבלה.

 

המטרה המדינית השנייה של חמאס היא באמצעות מלחמת ההתשה היומיומית להמריץ את ישראל להפעיל מנוף לחץ על אבו מאזן, כדי שהאחרון ימנע מלממש את איומו להפסיק כליל את תשלום המשכורות לפקידי הרשות והפת"ח ברצועת עזה. חמאס חושש מאוד שאבו מאזן יממש את איומו - אז תגבר מצוקתו הכספית עשרות מונים. חמאס רוצה שישראל תעשה את העבודה עבורו היכן ששליח האו"ם והמצרים כשלו.

 

אחד מבלוני התבערה שהופרחו לשטח ישראל ()
בלון תבערה ענק

התוכנית הצבאית: המודל המצרי של מלחמת יום כיפור

אבל המעניינת ביותר היא התכלית הצבאית של המהומות על הגדר ושל המשך חפירת המנהרות, המהומות על הגדר בלילה וביום שכוללות חיתוך של הגדר בחסות העשן של הצמיגים ובמחיר אבידות בנפש בין אנשי החמאס או הילדים שהם חוסים מאחוריהם. אין מדובר בביטוי תמים לייאוש הנורא, אלא המהלכים הללו נועדו "להרגיל" את ישראל לדפוס הפעולה הזה - עד שיום אחד, כשחמאס יחליט - יפרצו אנשיו בעשרה מוקדים בחסות הפגנות של אלפי אזרחים את הגדר לשטח ישראל, יסתערו על עמדות הצלפים יחטפו כמה מהיושבים בהן ויברחו חזרה לשטח הרצועה עם חטוף אחד או שניים (או גוויה) ואולי אף ינסו לרוץ ולהשיג "שלל" דומה ביישוב סמוך גדר – נחל עוז, למשל.

 

בשבועות ובימים האחרונים מתרגלים בחמאס את מבנה החדירה הזה בכמה מקומות - כמעט ללא הפסקה - בהנחה שצה"ל ייכנס לשאננות ולא יבחין באותו יום מסוים שבו תתבצע המתקפה האמיתית. הנהגת חמאס ברצועה מנסה בעצם לשחזר את תרגיל ההונאה המצרי שקדם למלחמת יום הכיפורים; במשך חודשים לפני יום הצליחה התאמנו המצרים "על יבש" בקו המים בתעלה; ראינו אותם מפעילים זרנוקים על רמפות שבנו - ולא הבנו למה.

 

ראינו את המצרים נוסעים עם כלי רכב אמפיביים בקרבת התעלה, חוזרים - ושוב מגיחים לעבר התעלה וחוזרים. והתגלגלנו מצחוק. גם את ההכנות לצליחה עצמה הסוו המצרים כתרגיל גדול ממדים באזור התעלה - וההמשך ידוע. חמאס הוא לא הצבא המצרי, לא בתחכום וגם לא ביכולות, אבל הוא מבצע בימים אלה את ההכנה לחדירה רבתי במספר מוקדים של גדר המערכת במטרה לחטוף חיילים ואזרחים ולפגע, אם שאר האמצעים שאותם הוא מפעיל, לא יצלחו. עמדות הצלפים, המרוחקות כ-20 מטרים מהגדר, יהיו היעד המידי לחדירות האלו וכדאי כבר עכשיו להתכונן לזה. אבל זו לא כל התוכנית הצבאית.

 

 

כזכור, באמצע השבוע שעבר חשף צה"ל מנהרת תקיפה נוספת שחדרה לשטחנו. המנהרה הזאת שימשה כבר לשתי תכליות: האחת, לבדוק אם שימוש בחומרים מסויימים בבניין המנהרה מקשה לאנשי "המעבדה הטכנולוגית" של צה"ל לאתר אותה ולחשוף אותה. חמאס כנראה מעריך שצה"ל מזהה את המנהרות באמצעות חומרים או אמצעים המשמשים לבניינם, והוא ממשיך לבנות את המנהרות בין השאר כדי לבדוק אם יש דרך להשתמש בחומרים שצה"ל יתקשה לגלות.

 

אבל הסיבה השניה שבגללה חמאס ממשיך לבנות את מנהרות התקיפה היא כדי שיהיו לו מספר מנהרות פעילות למקרה שבו צה"ל יתקוף וייכנס לתוך הרצועה. הרעיון הוא שכשצה"ל יתקוף  - ייעלמו לוחמי חמאס במנהרות הלחימה שנמצאות עמוק בשטח הרצועה. מנהרות הלחימה האלו כבר מחוברות למנהרות התקיפה, ולכן יכול איש חמאס שנכנס למנהרה במרכז חאן יונס להגיע למנהרת התקיפה - ודרכה להגיע אל תוך שטח ישראל מעבר לגדר.

 

המנהרה שנחשפה השבוע הייתה בדיוק כזאת: היא חדרה כ-200 מטרים לתוך שטח ישראל, אבל היא הייתה מחוברת ברשת מנהרות קישור למנהרות לחימה בתוך הרצועה, כך שחמאס יכול היה ליצור מצב שבו בשעה שטנקים של צה"ל שועטים לתוך הרצועה הם ימצאו רק אזרחים, לא לוחמים, אך באותה שעה ממש מאחוריהם, בתוך שטח ישראל - ייצאו אנשי חמאס מתוך מנהרות התקיפה ויפעלו בעורפם בשטחי הכינוס נגד היישובים וסוללות כיפת ברזל.

 

זאת כנראה התכנית, ולכן חמאס ממשיך לחפור מנהרות תקיפה למרות שהוא יודע שבעוד זמן לא רב הוא יאבד את רובן. הוא רוצה להיות מוכן למלחמה כאן ועכשיו ולכן הוא ממשיך לחפור מנהרות התקפיות ולחבר אותן למערך המנהרות הפנימי בתוך הרצועה כדי ליצור מערכת תת-קרקעית שתאפשר לו לאגף מאחור את כוחות צה"ל, אם זה ייכנס למבצע גדול נוסף ברצועה.

 

מאווררים (צילום: נאור אואקרט)
מאווררים נגד עשן הצמיגים(צילום: נאור אואקרט)

עשן שריפות בעוטף עזה (צילום: AP)
(צילום: AP)

עשן שריפות בעוטף עזה (צילום: AP)
(צילום: AP)

בחמאס מעריכים שישראל לא תצא למלחמה בעזה

בחמאס ממשיכים בהכנות למתקפה ובמלחמת ההתשה על הגדר מפני שהם בטוחים כרגע שישראל לא תצא למלחמה נגדם בתקופה הנוכחית. בכירי הקבינט ומערכת הביטחון הצליחו לשכנע אותם שישראל לא רוצה מלחמה, ויחיא סינוואר מהמר על כך שצה"ל חושש מאבידות כבדות אם יפתח במבצע גדול בעזה - ובעיקר מפני שבהנהגת הארגון משוכנעים שישראל מסובכת כעת בצפון עם הרוסים והאיראנים, ואינה מוכנה להילחם בשתי חזיתות

 

שר הביטחון ליברמן מנסה להבהיר להנהגת חמאס שהיא טועה; הוא מנסה ליצור משוואה שאומרת שאם ימשיכו בהכנותיהם המלחמתיות ובמלחמת ההטרדה נגד עוטף עזה - הם יאבדו את הסיוע ההומניטארי שאנחנו היחידים שמספקים להם. אם הם לא יבינו את הרמז, תהיה גם מכה צבאית קשה. אלא שבהסתמך על הניסיון, חמאס ימשיך למתוח את החבל עד שבאיזשהו שלב יקרה משהו שיגרום לישראל לשנות את מדיניות האיפוק הנהוגה כעת. כשזה יקרה, חמאס יחטוף ויחטוף חזק - ולא באופן שבו הוא חושב שזה יקרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים