שתף קטע נבחר

לראשונה: הרבנות פרסמה קריטריונים להכרה בבתי דין רבניים מחו"ל

הסוף ל"רשימות השחורות"? בתום מאבק ציבורי ומשפטי למען השקיפות, חשפה הרבנות הראשית את רשימת בתי הדין המוכרים על ידה וגיבשה את תנאי הקבלה אליה. בדרישות: בחינה בארץ לדיינים מהתפוצות שיבקשו להיכלל ברשימה. ארגון "עתים": "צעד חשוב, אך לא סוף הסיפור". ועידת רבני אירופה: "הרבנות תכיר בגיורים ביבשת רק אם קיבלו את אישורנו"

המאבק לשקיפות בשירותי הדת מתחיל להניב פירות: הרבנות הראשית פרסמה לראשונה רשימה של בתי דין בחו"ל המוכרים על ידה לעניין גיור וגירושין, וכן תבחינים להכרה בבתי דין חדשים. אלה גובשו בעקבות עתירת מכון עתים נגד מה שזכה לכינוי "הרשימות השחורות של הרבנות", כפי שפורסם כאן לראשונה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >> 

 

מטרתם היא להסדיר לראשונה את התחום שהיה פרוץ עד היום. עם זאת, טרם נקבעו קריטריונים שעל פיהם תכיר הרבנות גם ברבנים יחידים מחו"ל - למשל לעניין קבלת עדויות שלהם על מעמדו האישי של אדם, או על יהדותו.

 

קראו עוד בערוץ היהדות

 

עד היום הכחישה הרבנות הראשית את הטענה כי היא מנהלת רשימות של רבנים או בתי דין המוכרים על ידה, ובוודאי את קיומה של "רשימה שחורה" סודית של כאלה הפסולים בעיניה, וטענה כי כל מקרה נבחן לגופו. הרבנות גם הודתה כי מעולם לא ניסחה קריטריונים להכרה ברבני חו"ל, אך לפני כשנתיים, לאחר שספגה ביקורת מבית המשפט, התחייבה לגבש כאלה.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

כעת, כאמור, מוצגות לראשונה שתי רשימות שדבר קיומן הוכחש, ובהן כ-80 בתי דין ברחבי העולם שהרבנות הראשית מכירה בגיוריהם - וכ-70 המוכרים לעניין "אישות". רשימת רבנים יחידים, אם קיימת כזו, לא נחשפה. במקביל פורסמו התבחינים שניסחה הרבנות בחודשים האחרונים להכרה בבתי דין חדשים, ואולם אלה המופיעים בשתי הרשימות האמורות, לא בהכרח עונים עליהם, אלא אושרו בעבר בהחלטות שלא הוסברו ולא נומקו.

 

בין היתר נקבע בקריטריונים החדשים כי רבנים מבתי דין בחו"ל המבקשים להיכלל ברשימה זו, יוזמנו לבחינות בעל-פה בפני דייני בית הדין הרבני הגדול בישראל שימונו על ידי הרבנות, על מנת לבדוק את ידיעותיהם, עיונית ומעשית, בהלכות גיטין וגיור. "בהתאם לתוצאות הבחינה ולהתרשמותה של הוועדה מכשירותם של חברי בית הדין לכהן כדיינים, תחליט הוועדה האם להמליץ בפני מועצת הרבנות הראשית להכניס את בית הדין לרשימת בתי הדין המוכרים".

 

"לפעול בהוגנות כלפי רבנים שנדחו בעבר"

בארגון עתים, שהוביל את המאבק הציבורי והמשפטי לגיבוש התבחינים, בירכו על פרסום הרשימות הקיימות, העשויות להקל על הפונים למוקד הסיוע שלהם מול שירותי הדת הממלכתיים. יו"ר עתים, הרב ד"ר שאול פרבר, אמר: "מדובר בצעד חשוב נוסף לקראת ההסדרה של יחסי מדינת ישראל עם יהדות התפוצות. אנו שמחים שלאחר המאבק העיקש שניהלנו, סוף-סוף התפרסמה הרשימה ויש מול מה לעבוד".

 

למרות ההישג, פרבר הסתייג מהרכב הרשימה ומהקריטריונים החדשים, והוסיף: "יש לבחון מדוע רבנים שהרבנות הראשית הצהירה שהיא סומכת עליהם ועל ההתנהלות שלהם לא נמצאים ברשימה, אך מדובר בבשורה ובהתקדמות לקראת שירותי דת שקופים וטובים יותר עבור הציבור היהודי בתפוצות ובארץ".

 

גם היועץ המשפטי של עתים, עו"ד אלעד קפלן, בירך - ובאותה נשימה הבהיר אף הוא כי המאבק לא תם. "שקיפות היא בסיס להתנהלות מנהלית תקינה, ופרסום בתי הדין המוכרים יאפשר למשפחות לכלכל את צעדיהן בבואם לישראל", אמר. "כעת על הרבנות לפעול בהוגנות ובשוויון כלפי רבני קהילות שגיוריהם נדחו בעבר לא כל סיבה או הנמקה, ולהוסיף אותם לרשימה".

 

הרשימה - "מקור לדאגה עמוקה"

מנכ"ל תנועת נאמני תורה ועבודה, שמואל שטח, הסתייג עוד יותר מהמהלך, וטען: "רשימת בתי הדין שפורסמה היא צעד אחד קדימה ושניים אחורה. במקום לפרסם קריטריונים ברורים ושוויוניים שיביאו להכרה דה-פקטו בכל קהילות חו"ל, הרבנות ממשיכה לשחק משחקים ומדירה חלק נכבד מיהדות התפוצות".

 

הוא הוסיף: "אמנם הגיע הזמן שתהיה רשימה מסודרת ולא 'רשימות שחורות' ופקידים שעושים ככל העולה על דעתם באופן שרירותי, אך העובדה שהרשימה הנוכחית לא מכילה רבנים וקהילות חשובות בחו"ל - היא מקור לדאגה עמוקה. אנחנו מצפים ומקווים לראות תיקון והשלמה של מהלך ההכרה ברבני חו"ל, מה שיכול להביא לריפוי, ולו מועט, של השבר הגדול בין יהדות התפוצות למדינת ישראל".

 

בתוך כך הודיעה הבוקר (ג') ועידת רבני אירופה כי הגיעה להסכם עם הרבנות הראשית ולפיו מדינת ישראל תכיר בגיורים ובגטים ממדינות היבשת רק אם נעשו בבתי דין המאושרים על ידי הרבנים הבכירים בה.

 

רבני אירופה מרחיבים פעילות

משלחת של רבני הארגון בראשות נשיא הוועידה, הרב פנחס גולדשמידט, ובהם חברי הוועדה המתמדת, הגיעה בשבוע שעבר לביקור עבודה בישראל, שבמסגרתו נפגשו, בין היתר, עם הרב הראשי דוד לאו. הוא התחייב בפניהם כי הרבנות לא תכיר בגיורים שמבצעים רבנים "ניידים", אלא רק באלה של ההרכבים הקבועים והמוכרים.

 

הרב הראשי דוד לאו במפגש עם רבני אירופה (Photo: Eli Itkin)
הרב הראשי דוד לאו במפגש עם רבני אירופה(Photo: Eli Itkin)

 

בהתאם לכך נמסר מהארגון: "בית הדין של אירופה ירחיב את פעילותו וייתן שירותי 'מעשי בית דין' לקהילות קטנות נוספות. רבנים חברי הוועידה יתחייבו שלא לייבא 'רבנים' למבצעי גיור וכדומה. לא יבוצע גיור במקומות שבהם אין תשתית לחיים קהילתיים יהודיים, יוקם מאגר מידע בינלאומי שיועמד לרשות בתי הדין ויהודק שיתוף הפעולה בין בתי הדין באירופה וישראל".

 

ההחלטה תואמת את העקרונות שנקבעו בקריטריונים החדשים של הרבנות, ולפיהם ארגוני רבנים גדולים שבכל מדינה או יבשת ייעצו לרבנות בישראל בדבר הכרה בבתי דין, ובכל מקרה "יוכרו רק גיורים שייערכו לבני אותה מדינה בה פועל בית הדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים