שתף קטע נבחר

הרבנות: ספק אם הרב אבי וייס נאמן להלכה

לאחר שהודיע כי יעתור לבג"ץ בשמו ובשם הרבנים האורתודוכסים בארה"ב, שהרבנות הראשית מסרבת להכיר בהם - הודיעה הרבנות כי מעדויות שהגיעו לידיה, עמדותיו ההלכתיות של הרב וייס "מעמידות בספק את מידת מחויבותו להלכה". בסביבת הרב וייס, מהרבנים האורתודוכסים המובילים בזרם הליברלי, מאשימים את הרבנות בחוסר שקיפות

הרבנות הראשית לישראל הודיעה כי קיים ספק לגבי מידת מחויבותו של הרב האמריקני, אבי וייס, להלכה היהודית - ולכן החליטה שלא לקבל את עדותו לגבי יהדותם ומעמדם האישי של בני קהילתו, המבקשים לעלות לישראל או להינשא בה, עד לבירור העניין. בכך למעשה מנמקת הרבנות לראשונה את יחסה המחמיר כלפי וייס ורבנים ליברלים נוספים, המשויכים לקהילה האורתודוכסית, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

במענה לפניית תנועת "נאמני תורה ועבודה", המלווה את מאבקו של הרב וייס להכרה על ידי הרבנות הראשית, השיבה האחרונה כי הגיעו לידיה עדויות מרבנים מוכרים בארה"ב - חלקם בעלי תפקידים בהתאחדות רבני אמריקה (RCA), שלפיהן עמדותיו ההלכתיות של וייס, כפי שבאו לידי ביטוי באירועים ונסיבות שונות, "מעמידות בספק את מידת מחויבותו להלכה היהודית הנהוגה והמקובלת".

 

לא מאמינים בהכרח לרבנים

היועץ המשפטי של הרבנות, עו"ד הראל גולדברג, כתב לעו"ד אסף בנמלך, המייצג את הפונה, כי ברבנות

הראשית בודקים את טענות הרבנים האמריקאים נגד וייס, ועד תום הבירור התבקשו בני קהילתו המציגים אישורי יהדות או מעמד אישי בחתימתו, להצטייד במסמכים מרבנים אחרים. הוא הוסיף כי במידה והרבנות תבקש "לפסול" את הרב, יובאו תחילה ממצאי הבדיקה לעיונו ולקבלת התייחסותו.

 

"אין להתעלם מן הקושי העומד בפני נציגי הרבנות, הנדרשים לקיים בירור אודות מאות רבנים ברחבי הפזורה היהודית בעולם, אשר אישוריהם הוצגו בפני הגורמים המוסמכים בארץ לצורך רישום בני זוג לנישואין", כתב עו"ד גולדברג. הוא ציין כי לשם כך מתקיימים בירורים והצלבת מידע מול רבנים הנאמנים על הרבנות, ויכולים להעיד על חבריהם המבקשים הכרה.

 

"הבדיקות שמבצעת הרבנות אודות הרב שאישורו הוצג, הינן האם אותו רב אכן מכהן כרב קהילה אורתודוכסית, בדיקת הכשרתו כרב ומידת מחויבותו להלכה, וזאת כדי לוודא כי אכן ניתן להסתמך על אישורי היהדות שהוא מנפיק", נכתב. "לשיטת הרבנות הראשית, אין די בכך שרב יזהה עצמו כאורתודוכסי, על מנת שאישורי היהדות שהוא מנפיק לבני קהילתו יוכרו".

 

במכתבו מבהיר היועץ המשפטי, כי הרבנות מכירה באישורי יהדות של מגוון גדול מאוד של רבנים, אך היא אינה יכולה לעשות כן כאשר נציגיה שוכנעו כי תפיסתו ההלכתית של רב, אורח חייו או האופן בו הוא מנהיג את צאן מרעיתו חורגים מן המסגרת האורתודוכסית המקובלת במובנה הרחב.

 

"התהליך חסר השקיפות צריך להטריד את כולנו"

בעקבות תשובת הרבנות, הביע עו"ד אסף בנמלך צער עמוק על פסילת עדותו של "רב חשוב מקרב

האורתודוכסיה המודרנית בארצות הברית", כהגדרתו, בטענות ש"עילתן ותוכנן אינן ידועות". לדבריו, "נראה כי ההחלטה לפסול את עדותו של הרב וייס נפלה זה מכבר, והליך הבדיקה הלא מוכר הנזכר במכתב, נועד להכשיר בדיעבד את הוקעתו של הרב וייס מבלי שנתקבלה כלל תגובתו".

 

לטענת בנמלך, ההחלטה מלמדת כי "חוגי האורתודוכסיה המודרנית המתמודדים בארץ ובחו"ל באומץ עם אתגרי דורנו בתוך גדרי ההלכה - אינם רצויים ברבנות הראשית", ועל כך העיר כי "זכותו של כל אדם לחלוק על עמדה הלכתית כזו או אחרת של רב אחר - אך מכאן ועד דחיית עדותו על יהדותם מלידה של בני קהילתו, המרחק רב".

 

"עצם קיומו של הליך הבדיקה המתואר שאין בו שקיפות, צריך להטריד כל אדם החרד לקיומה של תרבות מחלוקת, ולדמותה היהודית של ישראל", סיכם. "תנועת נאמני תורה ועבודה' סבורה כי הדיון בגבולות ההלכה ובסמכות הרבנים הוא חשוב, אך יש לעשותו באופן ציבורי וגלוי".

 

הרבנות: דוחים את הטענות

מהרבנות הראשית נמסר בתגובה, כי מתכונת הבדיקה כפי שתוארה במכתבו של עו"ד גולדברג, אחידה ומתייחסת לכל הרבנים בחו"ל. בנוגע לטענה כי הליך הבדיקה לוקה בחוסר שקיפות, אמרו ברבנות כי הרב וייס או בא כוחו מעולם לא פנו אליה בבקשה לקבל את העדויות בעניינו, ואם יעשו כן, הן יימסרו להם.

 

ברבנות דחו את הטענה ליחס עוין מצדה כלפי חוגי האורתודוכסיה המודרנית, וציינו את הקשרים ההדוקים שהיא מקיימת עם ארגון ה-RCA, המאגד בתוכו את רוב הרבנים האמריקנים מזרם זה, ואת הסכם שיתוף הפעולה שנחתם בין הצדדים באחרונה.

 

הרב וייס, המנהיג קהילה גדולה בצפון ניו-יורק, מנהל בשבועות האחרונים מאבק ציבורי נגד הרבנות, שלטענתו הפסיקה להכיר בו ובחבריו בגלל תפיסת עולמם הליברלית. מחאתו הגיעה עד לכנסת, ובכוונתו גם לעתור לבג"ץ בעניין, כשהוא מגובה בפרקליט הצמרת היהודי-אמריקני אלן דרשוביץ.

 

וייס הוא בוגר YU (ישיבה-יוניברסיטי), ומבין הרבנים האורתודוכסים המשפיעים באמריקה (ואולי בעולם) - ככל הנראה הליברלי ביותר. הוא מוכר כמי שייסד את ישיבת "חובבי תורה" להכשרת רבנים ואת "ישיבת מהר"ת" שבה מוסמכות נשים לרבנות - מהלך שהיה אחד הגורמים המשמעותיים למחלוקת הקשה בינו לבין הזרם המרכזי של האורתודוכסיה המודרנית בארה"ב.

 

אחד הסמלים לתפיסת עולמו המתירנית, בעיניי מבקריו, הוא הגדרתו את תפקיד הנשים בוגרות מהר"ת "רבה" – כפי שעושים הרפורמים והקונסרבטיבים, ולא "רבנית", כפי שהתעקשו אחרים. בקהילתו בניו-יורק, שבה מתפללים אישים בכירים ובהם שר האוצר האמריקני, וראשי שדולת איפא"ק - מכהנים תחתיו כמה רבנים – אחת מהם, אישה.

 

על רקע זה פרש הרב וייס מהתאחדות הרבנים האמריקאית RCA, ונמצא בעימות מולה ובתחרות מול מוסדות הכשרת הרבנים שלה. הוא מרבה לתקוף את הארגון בטענה כי הוא אינו מגבה את רבני הקהילות מול הרבנות הראשית, ואף רמז כי יריביו ברבנות ארה"ב הם שהסיתו את עמיתיהם בישראל נגדו ונגד חבריו, כאילו הם אינם בהכרח חלק מהיהדות האורתודוכסית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'יי בר-דוד
הרב אבי וייס
צילום: ג'יי בר-דוד
מומלצים