שתף קטע נבחר

מחלוקת בוועדה: הדו"ח שמקשה על מינוי אדרי למפכ"ל

ההתייעצויות בוועדה למינוי בכירים נמשכות ומתמקדות בדו"ח שפרסם המבקר לפני שנתיים, אז תוארה "תרבות שקר" במשטרה. אדרי, אז ראש אגף התנועה, ביטל כתבי אישום וקנסות נגד קצין בכיר שתועד נוהג במהירות מופרזת. "החלטות אדרי לא לוו בהנמקות או בהסברים", כתב אז המבקר

הלילה (ה') ממשיכה ועדת גולדברג למינוי בכירים לדון בשאלת מינויו של ניצב משה (צ'יקו) אדרי למפכ"ל המשטרה, זאת למרות שקודמו בתפקיד רב-ניצב רוני אלשיך נפרד מהמשטרה בטקס שנערך בבית הספר לשוטרים בבית שמש. חברי הוועדה דנו מאז שעות הצהריים בשאלה, ולאחר מכן, בשעות הערב, התפזרו לבתיהם והמשיכו בהתייעצויות טלפוניות.

 

העיכוב מעיד על מחלוקת בין חברי הוועדה - השופט בדימוס אליעזר גולדברג, משה טרי ופרופ' טליה איינהורן. זאת, למרות שאדרי עמד בתנאי שהציבה הוועדה, שלפיה עליו לעבור בדיקת פוליגרף תעסוקתי - שאותה ככל הנראה עבר בהצלחה. ההתייעצויות צפויות להימשך אל תוך הלילה.

 

 

אלא שככל הנראה ישנה משוכה נוספת בדרך לאישור המינוי: דו"ח מיוחד שפרסם מבקר המדינה בפברואר 2016 בנוגע להקמת מערך המצלמות האלקטרוניות ואכיפת חוקי התנועה, שבו נמתחה ביקורת חריפה על המשטרה ונמצא כי יש "תרבות שקר" בארגון. אדרי, אז ראש אגף התנועה, הוזכר בדו"ח כמי שביטל כתבי אישום וקנסות על דו"חות תנועה לקצינים בכירים.

 

לקריאת הפרטים מדו"ח המבקר - לחצו כאן (עמודים 59-62)

 

בדו"ח נכתב, בין היתר, כי בשנת 2013, מפקד מג"ב ירושלים דאז תנ"צ יזהר פלד, תועד תשע פעמים באותו קטע כביש נוסע עם רכב משטרתי במהירות מופרזת של 125-110 קמ"ש, כשהמהירות המותרת הייתה 80 קמ"ש. על כך הופקו נגדו שבעה קנסות ושני כתבי אישום.

  

תנ"צ פלד טען בתגובה כי כל החריגות היו במסגרת ביצוע תפקידו. לדוגמה: הוא מיהר לזירות פיגוע, ביצע מרדפים אחר חשודים ומיהר לזירות פריצה. לכן, לדבריו, החריגות הן מוצדקות. לפיכך, ראש מדור תעבורה באגף התנועה של המשטרה המליץ לבטל את הקנסות ואת כתבי האישום בנימוק של חוסר אשמה. ראש אגף התנועה דאז, ניצב משה (צ'יקו) אדרי, קיבל את ההמלצה וביטל את כתבי האישום והקנסות למעט שלושה קנסות שהוסבו על שמו של קצין אחר שכביכול נהג ברכב באותם מקרים.

 

המבקר קבע כי בארבעת המקרים הללו, ההחלטה של אדרי ושל ראש מדור תעבורה "התקבלו אף על פי שאי-אפשר לקשור בין האירועים המבצעיים שפירט תנ"צ פלד בהתייחסותו ובין הנסיבות ובין הנסיבות שתועד בהן נוהג במהירות מופרזת". באחד המקרים תנ"צ פלד עצמו טען שהנהיגה במהירות מופרזת הייתה כשחזר הביתה מאירוע מבצעי, מה שמעיד על כך שלא היה צורך לנסוע במהירות. המבקר כתב כי "החלטות אדרי לא לוו בהנמקות או בהסברים לאי-התאמות אלה".

 

 

במקרה אחר שעליו העיר המבקר, ב-2013 צולם רכב של קצין בדרגה גבוהה עובר באור אדום, וכעבור חודש נוסע במהירות מופרזת. ניצב אדרי קיבל את המלצתו של ראש מדור תנועה לפיה ניתן להמיר את הדו"ח הראשון באזהרה. על כך כתב המבקר כי ההחלטה להמיר את הדו"ח באזהרה התקבלה בניגוד לנהלי אגף התנועה, מכיוון שכאשר התקבלה ההחלטה היה ידוע שנגד הקצין בדרגה גבוהה היו כבר שני דו"חות עומדים.

 

עוד נכתב, כי ב-2014 המיר אדרי באזהרה כתב אישום נגד קצין בגין עבירת מהירות חמורה, ועוד 12 קנסות של קצינים בכירים במשטרה.

 

כמו כן, במאי 2015 פנה משרד המבקר לאדרי כדי לבקש את תגובתו. האחרון מסר כי הוא לא בדק את הדו"חות המבצעיים הרלוונטיים כדי לוודא שהעבירות שביצע תנ"צ פלד היו מוצדקות, אלא "שאל את ראש מדור תעבורה את השאלות הרלוונטיות לבדיקות הנעשות על-ידו". אדרי מסר כי הוא לא נכנס לפרטי פרטים בבדיקה ולא ראה צורך בבדיקת תשובותיו, מאחר שהוצמד לדו"חות מענה מבצעי שנראה לו סביר, שכן מדובר בקצין בדרגת תת-ניצב "היודע ומבין את כל המשמעויות בנושאים מבצעיים".

 

 

משה אדרי (צילום: מוטי קמחי)
משה (צ'יקו) אדרי(צילום: מוטי קמחי)
על כך כתב המבקר הערה בדו"ח: "משרד מבקר המדינה מעיר כי החלטות בעניין סגירת תיקי עברות תעבורה של קצינים בכירים מטעם היעדר אשמה חייבות להתקבל לאחר בירור עובדתי יסודי של השאלה האם היה באי-ביצוע העברה כדי למנוע את מילוי תפקידו. כמו כן, על את"ן להבהיר כי ביטול דו"ח מטעם היעדר אשמה לא יתקבל אלא כאשר מתקיים קשר סיבתי ישיר וברור בין האירוע המבצעי ובין הנסיעה, באופן שמבהיר מעל לכל ספק סביר כי אי-ביצוע עברת התעבורה היה עלול למנוע מן השוטר למלא את תפקידו".

 

יצוין כי נהלי אגף התנועה מאפשרים לשוטרים לבקש להמיר דו"חות באזהרות מגורם בשם מרכז פניות נהגים ארצי - הגוף היחיד המוסמך לכך, ולא הקצינים הבכירים באגף התנועה. להגנתו טען אדרי בזמנו כי המרת דו"חות באזהרות נמצאת בסמכותו, שכן מרכז פניות נהגים ארצי כפוף לו.

 

מוקדם יותר הערב, לפני פתיחת טקס הפרידה ממנו, התייחס רנ"צ רוני אלשיך להודעת הוועדה למינוי בכירים, לפיה ההתייעצויות בעניין מינוי אדרי יימשכו אל תוך הלילה. בתשובה לשאלה אם הדברים שאמר הובילו לדחייה, ענה: "לא נראה לי. אני מתפלל שזה יסתיים מהר. אעזור לכל מי שייבחר בעשר אצבעותיי". אדרי עצמו גם נכח בטקס.

רוני אלשיך גלעד ארדן ומשה אדרי (צילום: מוטי קמחי)
רוני אלשיך, גלעד ארדן ומשה (צ'יקו) אדרי(צילום: מוטי קמחי)
 

השר לביטחון פנים גלעד ארדן התייחס בדבריו לניצב אדרי - ורמז לניסיונות הסיכול של אלשיך את מינויו: "צר לי שקצין מצוין צריך לעבור מסע הכפשות ושקרים. בעיניי אדרי הוא האדם הראוי להוביל".

 

כאמור, בשבוע שעבר הודיעה הוועדה כי אדרי ייאלץ לעבור בדיקת פוליגרף: "אנו סבורים שכדי להגיע למסקנה שאכן מטרת הבדיקה הושגה במלואה, על אדרי לעבור בדיקת פוליגרף תעסוקתי, כנהוג במשטרת ישראל. בדיקה כזאת מחייבת הן על פי עקרון השוויון בין המועמדים, כששני מועמדים אחרים עברו בדיקה כזאת, והן כדי למנוע לזות שפתיים נגד המועמד, אם יתמנה לתפקיד, כאילו היה לו מה להסתיר. עננה כזאת ראוי לה שלא תהיה מעל ראשו של המפכ"ל. הוועדה תיתן את חוות דעתה לגבי המינוי שבנדון לאחר בדיקת הפוליגרף".

 

הוועדה קיימה כמה דיונים בנושא מינוי המפכ"ל, וראיינה את אדרי, את השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ואת המפכ"ל רוני אלשיך. עוד לפני שאדרי נבחן בפוליגרף, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט העביר את חוות דעתו לשר ארדן וקבע כי אין מניעה משפטית להעביר את מועמדותו של אדרי לוועדה.

 

בוועדה למינוי בכירים המפכ"ל המכהן אלשיך ניסה להסביר לחבריה את הסיבות מדוע אדרי לא ראוי לרשת אותו בתפקיד. הוא הרבה להסתמך על שמועות כשביקש לעדכן את חברי הוועדה במידע שהגיע אליו בנוגע לאדרי. אלשיך כבר הביע בעבר את הסתייגותו מהמינוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אדרי, ארדן ואלשיך
צילום: מוטי קמחי
מומלצים