שתף קטע נבחר

נדידה צבעונית: מיליוני פרפרים הגיעו לישראל

בימים האחרונים הגיעה לשיאה נדידת פרפרים מסוג נמפית החורשף. על פי הערכת אגודת חובבי הפרפרים בישראל , קצב נדידת הפרפרים עומד על אלפים בשעה. במהלך הנדידה עברו 700 מיליון עד מיליארד פרפרים בדרכם לאירופה בחיפוש אחר מזון ואתרים לרבייה

 

 

בימים האחרונים נדידת הפרפרים מגיעה לשיאה בישראל ומיליוני פרפרים מסוג נימפית החורשף נצפו ברחבי הארץ, בעיקר באזור מרכז הארץ וישור החוף, אך גם באזור הערבה בדרכם לאירופה.

 

לדברי נועם קירשנבאום מאגודת חובבי הפרפרים בישראל מדובר באחד מאירועי הנדידה הגדולים שנראו בשנים האחרונות בישראל. ב-2014 תועדה נדידה המונית במימדים דומים וקירשנבאום מעריך כי מדובר באירוע גדול משמעותית וכי מיליוני פרטים ניצפו נודדים.

נמפית החורשף (צילום: סמיר חמזה)
נמפית החורשף(צילום: סמיר חמזה)

לדבריו, מבדיקה מדגמית שערך, קצב נדידת הפרפרים עומד על אלפים בשעה בהשוואה לכמה מאות באירוע הקודם לפני חמש שנים. 

 

נימפיות החורשף נצפות במהלך השנה בישראל, אך האוכלוסיה שהתרבתה והגיעה מדרום לישראל, עפה בחיפוש אחר צמחייה בה יוכלו לאכול ולהמשיך בהקמת הדורות הבאים של הפרפרים.

 

מזג אוויר פרפר נימפית החורשף  (צילום: אביה שמעוני)
נימפית החורשף (צילום: אביה שמעוני)

 

נמפית החורשף בחיפה (צילום: סברינה דה ריטה)
נמפית החורשף בחיפה(צילום: סברינה דה ריטה)

נודדים בעקבות המזון

לדברי דובי בנימיני, חוקר פרפרים ויו"ר אגודת חובבי הפרפרים בישראל, שהתראיין בעמוד הפייסבוק של האגודה , נמפית החורשף היא אחד מהפרפרים הנודדים בכמות עצומה ועפים אלפי קילומטרים. בימים האחרונים מתרחשת נדידה של פרפרים בישראל שמקורה בחצי האי ערב וממדינות המפרץ.

 

 

 

"הנדידה מוסברת עקב חוסר מזון. בינואר פברואר ירדו גשמים עצומים לא רק בישראל, אלא גם בחצי האי ערב והמדבר הפך לפורח", מסביר בנימיני. לאחר בקיעת הפרפרים באזורי המדבר ועם התייבשות מקורות המזון, הם יצאו בהמוניהם לחיפוש מזון. "כל נקבה של נמפית החורשף יכולה להטיל עד 500 ביצים" והוא מעריך כי מכל נקבה יגיעו לעולם כמיליון פרפרים.

 

פרפר פרפרים מזג אוויר בקיבוץ סער גליל מערבי (צילום: יעל בר)
נמפית החורשף בקיבוץ סער גליל מערבי(צילום: יעל בר)
 

 

"לפרפרים יש ידע פנימי לעוף צפונה"

בנימיני מעריך כי "בממוצע, 700 מיליון עד מיליארד פרפרים עברו אתמול את ישראל. יש מחזוריות שנתית של נדידה בתקופת האביב, יש להם ידע פנימי והם יודעים שיעופו צפונה, יחצו את קפריסין וימשיכו לדרום אירופה להקים את הדור הבא".

 

נמפית החורשף במושב חצבה בערבה (צילום: הילה אלבז)
נמפית החורשף במושב חצבה בערבה(צילום: הילה אלבז)

נמפית החורשף (צילום: נועם קירשנבאום)
נמפית החורשף(צילום: נועם קירשנבאום)

 

כדי לצלוח את מסע הנדידה, בו רבים מהם לא ישרדו, הפרפרים יצטרכו להשיג אנרגיה רבה בעזרת הצוף המצוי בפרחים ובעזרתה יוכלו להמשיך את הנדידה ולחצות את הים התיכון לכיוון קפריסין ותורכיה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביה שמעוני
נמפית החורשף
צילום: אביה שמעוני
מומלצים