שתף קטע נבחר

יממה אחרונה למנדט, גנץ ונתניהו נפגשו והטיחו האשמות

פגישת רה"מ ויו"ר כחול לבן שנערכה יממה לפני סיום המנדט של גנץ נגמרה בטונים צורמים. נתניהו: "גנץ מתכוון להקים ממשלת מיעוט, אעשה מאמצים נוספים עם ליברמן לאחדות". גנץ: "לא ניתן לבנות ממשלה על בסיס בלוק סקטוריאלי, לא נוותר על ערכים"

בנימין נתניהו בני גנץ  (צילום : אלכס  קולומויסקי )
בנימין נתניהו ובני גנץ (צילום : אלכס קולומויסקי )
 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ נועדו אמש (יום ג') במשך כשעה בלשכת ראש הממשלה בירושלים לקראת פקיעת המנדט של גנץ ברביעי בחצות. הפגישה לא הניבה פריצת דרך והסתיימה בחילופי האשמות. נתניהו שב והאשים את גנץ בכך שהוא "מתכוון להקים ממשלת מיעוט שנשענת על הימנעותם של הרשימה הערבית המשותפת". מנגד אמר גנץ כי "לא ניתן לבנות ממשלה על בסיס בלוק סקטוריאלי". בכירים בכחול לבן אמרו כי "מראש זו הייתה פגישה פורמלית. ביבי החליט על בחירות ורק מנסה שחלק מהאשמה ידבק גם בבני".

 

אחדות, ממשלת מיעוט או בחירות: מדריך פוליטי לפלונטר

 

כאמור, ביום רביעי בחצות יפקע המנדט שהופקד בידי גנץ. אם לא יעלה בידיו להרכיב ממשלה, הוא יודיע על כך לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ויחזיר את המנדט. ביום חמישי ייפתח המקצה האחרון בהחלט להקמת הממשלה. במשך 21 ימים כל חבר כנסת יוכל להעמיד את עצמו כמועמד להרכבת ממשלה - אך הדבר יתאפשר רק ברוב של 61 תומכים. בתום התקופה, אם לא תקום ממשלה, הכנסת תתפזר באופן אוטומטי וישראל תלך לבחירות בפעם השלישית בתוך פחות משנה.

 

 

ראש הממשלה מסר את ההודעה הבאה: "זהו הרגע האחרון של החלטה היסטורית שתשפיע על ביטחון המדינה ועתידה. לצערי הבנתי היום בפגישה עם גנץ שהוא דוחה את מתווה הנשיא ומתעלם מרצון רוב העם שנקים יחד ממשלת אחדות לאומית רחבה. גנץ מתכוון להקים ממשלת מיעוט שנשענת על הימנעותם של הרשימה הערבית המשותפת. ראש הממשלה יעשה מחר מאמצים נוספים עם אביגדור ליברמן להקים ממשלת אחדות לאומית במטרה למנוע בחירות מיותרות או ממשלת מיעוט מסוכנת למדינת ישראל".

 

לאחר הפגישה אף הודיעו בליכוד כי ינתניהו ויו"ר מרכז הליכוד ח"כ חיים כץ יביאו בפני מרכז הליכוד הצעה משותפת שלא יתקיימו פריימריז לרשימת המפלגה לכנסת. זאת, "לאור החשש שהמדינה תדרדר לבחירות מיותרות ובעקבות פניות רבות של ח״כים בליכוד", נכתב בהודעה.

 

מנגד אמר גנץ בהודעתו: "בפתח הפגישה היום חזרתי ואמרתי, כפי שאמרתי מאז כניסתי לשדה הפוליטי, כי לישראל דרושה ממשלת אחדות רחבה וליברלית שתורכב בראש ובראשונה משתי המפלגות הגדולות בהובלת כחול לבן שניצחה בבחירות. ממשלת אחדות שלצד הדאגה לבטחון ולכלכלה תדאג לאיחוי השסעים והקרעים שנפערו בחברה הישראלית בשנים האחרונות. ממשלה שקווי היסוד שלה יקבעו על בסיס המפלגות הגדולות ולכן לא ניתן לבנות אותה על בסיס בלוק סקטוריאלי כזה או אחר. נמשיך לעשות כל מאמץ ולהפוך כל אבן על מנת לנסות ולהגיע להבנות ולהקים ממשלה גם בתקופה שנותרה, בכדי למנוע בחירות יקרות ומיותרות המנוגדות לרצון אזרחי ישראל".

 

בכירים בכחול לבן מסרו בתום פגישת נתניהו-גנץ כי אין שום התקדמות והכיוון הוא בחירות, אבל הכול עדיין תלוי בליברמן. לאחר ההערכות כי יאיר לפיד יתנגד לישיבה בממשלת נתניהו, עדכנו בכירים בכחול לבן כי גם משה (בוגי) יעלון וגבי אשכנזי לא יישבו בממשלה בראשות נתניהו. בכירים בכחול לבן תקפו את נתניהו: "עוד לא התחילה הפגישה ונתניהו כבר מוציא סרטון על מה הוא הולך לדבר עם גנץ".

 

בסרטון שפרסם ברשתות החברתיות קרא נתניהו להקים ממשלה עם כחול לבן וישראל ביתנו - מבלי שציין את המפלגות החרדיות. "ההחלטה ההיסטורית של הממשל האמריקני נותנת לנו הזדמנות חד-פעמית לקבוע את גבולה המזרחי של מדינת ישראל ולספח את בקעת הירדן. אני קורא לבני גנץ לבוא יחד איתי ועם אביגדור ליברמן להקים ממשלת אחדות שהנושא הראשון שלה הוא סיפוח בקעת הירדן", אמר נתניהו וטען כי "העם וההיסטוריה לא תסלח למי שיחמיץ את ההזדמנות הזאת".

 

גנץ מגיע לפגישה עם בנימין נתניהו בערב שלפני החזרת המנדט לנשיא (צילום: רפי קוץ)
גנץ מגיע לפגישה(צילום: רפי קוץ)

עוד לפני הפגישה הגיע נתניהו לבית הנשיא, מלווה בנציגיו במשא ומתן, השרים יריב לוין וזאב אלקין. הנשיא נזף בראש הממשלה על דבריו נגד חברי הכנסת הערבים ב"כנס החירום" של מחנה הימין וגינה בחריפות את הצגתם כ"גיס חמישי".

 

"האמירות שנשמעות כלפי הציבור הערבי והחרדי וכלפי נציגיהם בכנסת, חותרות תחת עצם הלגיטימיות של ציבורים אלה במדינת ישראל, מעמיקות את הקרע הקיים ממילא, ואני דורש מכל מי שמדינת ישראל יקרה לליבו להפסיק אחת ולתמיד עם אמירות מכוערות אלה", אמר הנשיא. "אסור להגיע למצב שתוצאות הבחירות יובילו לכך שקהילות נהדרות שהן בשר מבשרה של המדינה, יחושו שוב ושוב כי הלגיטימציה שלהן מחוללת".

 

 

גורמים פוליטיים אמרו כי נתניהו דרש שהנבצרות תתחיל רק בתחילת משפטו - אך ריבלין סירב לכך. הנשיא סירב לנקוב במועד יציאה לנבצרות - אך הזמן הריאלי בעיניו, לפי אותם גורמים, יכול להיות הודעת היועץ המשפטי לממשלה, הגשת כתב האישום לבית המשפט או אפשרות אחרת. כך או כך, ריבלין דבק בכך שנתניהו יוביל את הממשלה ראשון - אך אם רה"מ וגנץ יסכימו על דבר אחר - הנשיא לא יתנגד.

 

שיירת ראש הממשלה בנימין נתניהו בכניסה לבית הנשיא (צילום: מארק ניימן, לע
נתניהו וריבלין בבית הנשיא(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

מוקדם יותר אתמול ערך נתניהו שיחה עם חברי בלוק הימין, ואמר להם כי יש עדיין מחלוקת על שאלת הרוטציה. נתניהו הוסיף בעקבות פגישה נוספת עם ליברמן בשעות הבוקר כי הוא מנסה לגרום לו להסכים לשמירה על הסטטוס קוו. 

 

גנץ ניהל אתמול בשעות הערב מרתון פגישות בארבע עיניים עם בכירי כחול לבן, יאיר לפיד, משה (בוגי) יעלון, וגבי אשכנזי - וכן עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן.

 

אתמול בשעות הצהריים שוחחו צוותי המשא ומתן של הליכוד וכחול לבן, אולם לא הושגה פריצת דרך ממשית במגעים בין הצדדים. בכחול לבן הבהירו כי הם עדיין עומדים מאחורי הדרישה שנתניהו יוותר על גוש הימין ויבוא לנהל משא ומתן ישיר בשם הליכוד. בסיעה הדגישו כי הם "עושים כל מאמץ כדי למנוע בחירות בפעם השלישית".

בני גנץ ויאיר לפיד לאחר המפגש במטה המפלגה (צילום: יובל קרני)
בני גנץ ויאיר לפיד לאחר השיחה במטה המפלגה(צילום: יובל קרני)
 

גורמים בכחול לבן טענו הערב כי גנץ עומד בפני דילמה משמעותית אם להסכים לממשלת אחדות שנתניהו יוביל אותה ראשון. בסביבתו של יו"ר כחול לבן ישנם לא מעט גורמים הדוחפים לאחדות, שמאמינים כי יש להסכים למתווה הנשיא בתנאי שהליכוד יספק ערבויות משמעותיות לכך שנתניהו ייצא לנבצרות בפרק הזמן שייקבע מראש. מנגד, יש הטוענים כי כניסה לממשלה תחת נתניהו תהיה חיסול האלקטורט המרכזי של גנץ, ולדבריהם, מדובר בהימור גדול מדי.

 

בכיר בליכוד ציין כי "הכדור במגרש של כחול לבן. השאלה היחידה שמעניינת היא אם גנץ יודע להביא את כחול לבן איתו, או אם יהיה לו אומץ להיפרד מאלו שלא רוצים ממשלה עם נתניהו". הבכיר הוסיף כי "אם הוא יעבור את השלב הזה, נהיה מוכנים להתגמש. ניתן את הערבויות הנדרשות בחקיקה לכך שהנבצרות תצא לפועל. ההערכה שלנו היא שהוא עוד לא נמצא שם. הוא עוד לא מסכים להתפצל ולא מצליח להביא את כולם".

 

ליברמן וגנץ (צילום: אלעד מלכה)
ליברמן וגנץ(צילום: אלעד מלכה)

 

 

האפשרויות המרכזיות נכון לעכשיו הן ממשלת אחדות של הליכוד, כחול לבן וישראל ביתנו, וייתכן שגם בצירוף שאר מפלגות הימין, בהתאם למתווה הנשיא ריבלין.

 

אפשרות אחרת - שהסיכויים לה מועטים - היא ממשלת מיעוט בהשתתפות כחול לבן, המחנה הדמוקרטי, העבודה-גשר וישראל ביתנו, כשהרשימה הערבית המשותפת תתמוך בממשלה מבחוץ.

 

על פי החוק, לאחר ההודעה הרשמית של גנץ על כך שהצליח להקים ממשלה, יש תקופה של שבוע שבמהלכה צריך יו"ר הכנסת לקבוע מועד לישיבה במליאה שבה תיערך הצבעת אמון בממשלה החדשה. המועד המדויק נתון לשיקול דעתו של יו"ר הכנסת, אך הוא צריך להיקבע תוך שבעה ימים.


פורסם לראשונה 19/11/2019 22:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : אלכס  קולומויסקי
בנימין נתניהו ובני גנץ
צילום : אלכס קולומויסקי
מומלצים