שתף קטע נבחר

מר קובי ודוקטור ריכטר

בשבוע שעבר הגיש קובי ריכטר - קיבוצניק, טייס קרב נועז, רופא ובעלי חברת מדינול המצליחה - תביעת ענק נגד חברת בוסטון סיינטיפיק שותפתו, בטענה שהיא מנסה להעתיק פטנט של מדינול. זה לא הסכסוך העסקי הראשון שבו מעורב ריכטר. אנשים שנכנסו איתו למסלול התנגשות מספרים על אדם יהיר וכוחני שכדאי מאוד לא לעמוד בדרכו. חבריו הרבים מתארים אותו כטוב לב, כריזמטי וברוך כשרונות. פרופיל

לא בלי אשתי שוחה נגד הזרם מפגש גורלי בדרך לים אנטישמיות ביאהו 

אחרי חודשים ארוכים שבהם ניהל קובי ריכטר מו"מ למכירת החברה שלו, מדינול, במיליארדי דולרים לשותפתו בוסטון סיינטיפיק, הגיש החודש לבית-המשפט בארצות-הברית תביעת ענק נגד השותפה האמריקנית. הטענה: זו בנתה מפעל צללים שבאמצעותו היא זוממת לגנוב ממדינול את הפטנט שיכניס לה מיליארדים.
ריכטר, קיבוצניק לשעבר, טייס קרב נועז בדימוס, דוקטור לרפואה ויזם היי-טק, רשם הצלחה מסחררת במדינול, החברה למוצרים רפואיים שבבעלותו. באחרונה הוערכה מדינול, חברה פרטית, על-ידי מריל לינץ' האמריקנית בסכום של 3 מיליארד דולר. ריכטר טען שהשווי האמיתי גבוה הרבה יותר.
חבריו הרבים של ריכטר מתגייסים כאיש אחד, כדי לקשור לו כתרים ומתארים אותו כאדם ברוך כשרונות, טוב לב ובעל קסם אישי יוצא דופן. אחת מידידות המשפחה, אם חד-הורית, הגיעה עד דמעות כשסיפרה לנו על הקשר האמיץ שקשר עם בנה הקטן. אבל למרות הצלחתו, כישוריו והכריזמה שלו, תואר ריכטר בשנים האחרונות כמי שהסתכסך בשיטתיות עם שותפיו, כשביקש לעצמו יותר מדי על חשבונם.
אנשים שהיו בקשרים עסקיים עימו אומרים כי לריכטר יש שיטות משלו לניהול מו"מ, וכשהוא לא אוהב מישהו, הוא מיירט אותו כאילו היה מיג סורי. סגנונו יהיר, בוטה וישיר, ומי שנפגע ממנו לא שוכח. הנפגעים מציינים גם את תרומתה השלילית של אשתו, מנכ"לית מדינול ד"ר יהודית ריכטר, לשעבר מרצה למינהל עסקים באוניברסיטת תל-אביב. בני הזוג ריכטר סירבו להתראיין לכתבה זו.
ריכטר עשה את הונו העצום במדינול, אותה הקים לפני שמונה שנים, מפיתוח ומכירה של סטנט, קפיץ רפואי גמיש ומתוחכם שתומך בדפנות עורקי שריר הלב. הסטנט שווק על-ידי בוסטון סיינטיפיק. מתחילת השנה שעברה ניהלו שתי החברות מו"מ על רכישת מדינול, אבל התגלעו חילוקי דעות על המחיר. ריכטר סירב למכור לפי שווי חברה של -1.52 מיליארד דולר, כמו שהציעו האמריקנים. הוא רצה הרבה יותר, עד 8 מיליארד דולר. גם קודם לכן היחסים בין הצדדים לא היו שפירים, אבל עכשיו התפתח סכסוך ממש.
המחלוקת לא תרמה הרבה בריאות לחברה האמריקנית. בשנה שעברה צנחו הכנסות הענף הקרדיולוגי, שמוצרי מדינול מובילים אותו, ב-26 אחוז. נתח השוק של בוסון סיינטפיק בשוק הסטנטים ירד מ-35% ל-20%, הרווחים ברבעון הרביעי ירדו כמעט ב-20% לעומת מקבילו, כשהסיבה המרכזית לכך היא הסכסוך עם מדינול. האמריקנים טענו בסוף השבוע האחרון שהתביעה שהגיש ריכטר היא דרכו לנהל משא ומתן. מבחינתם, כך הצהירו, המשא ומתן לרכישת מדינול עדיין לא הסתיים.















לא בלי אשתי
הסכסוך עם בוסטון סיינטיפיק הוא לא הראשון בהיסטוריה העסקית של ריכטר, שמגיע או כמעט מגיע לבית-משפט. הראשון שתבע אותו היה פרופ' בנעד גולדווסר, אורולוג בכיר מתל-השומר שהיה שותפו במדינול בתחילת הדרך. גולדווסר היה דירקטור והחזיק 15% מהמניות.

בתביעה שהגיש נגדו ב-1996 תיאר גולדווסר מה הוא חושב על דרך פעולתו של ריכטר. הוא טען, בין היתר, כי ב-1994 הפתיע ריכטר את שותפיו ולמורת רוחם דרש לצרף את אשתו כשותפה בכירה בחברה. לאחר שהצליח, טען גולדווסר, ניסה ב-1995 שוב לכופף את השותפים כדי שיסכימו לצ'פר אותו ואת אשתו בעשרות מיליוני דולרים, מעין קופון שאמורים היו לגזור מעיסקת הענק של הכניסה לשותפות עם בוסטון סיינטיפיק. הם דרשו לקבל 8.5% בונוס, בלעדיו לא ייחתם הסכם", טען גולדווסר. הוא סירב, ולדבריו, החל ממועד זה סר חיני מבני הזוג ריכטר".

ריכטר הציע לגולדווסר לרכוש את מניותיו במדינול במחיר נמוך, והצליח אכן לרכוש חלק מהן לפי שווי שוק של 203 מיליון דולר בלבד. לבסוף נאלץ גולדווסר למכור את היתר לבוסטון סיינטיפיק לפי שווי של 200 מיליון דולר בלבד.

גולדווסר טען עוד כי ריכטר ואשתו המנכלית נקטו פעולות כדי להביא להוצאתו מהחברה. הם לא אפשרו לו גישה למסמכים, אלא לאחר שבית-המשפט הכריח אותם לעשות כך.

הוא תיאר את ריכטר כמי שלא חס גם על המזכירה. ריכטר גער בקולניות במזכירת החברה ודרש ממנה במפגיע שלא אעיין במסמך כלשהו". הוא טען שגם כלפיו השתמש ריכטר בביטויים מעליבים, וכשדרש לראות את הדוחות הכספיים השיב לו: את הטון התוקפני שמור למחלקתך (בביה"ח, ש.ג) ולא לחברה, שבה אתה במקרה הטוב הפרעה קטנה".

בתגובתו לבית-המשפט טען ריכטר נגד היתממותו של גולדווסר, כאילו לא הבין ולא היה שותף להצעת בונוס ההצלחה, כמקובל במקרים כאלה, למנהלים שהביאו לו על טס של כסף עיסקה רבת ערך. כמו כן טען כי דבריו של גולדווסר מלאים בשקרים.

הסכסוך בין השניים הסתיים לבסוף בפשרה, שבמסגרתה חתם גולדווסר על הסכם שתיקה ממושך. ההסכם פקע באפריל 2000, אבל גם היום הוא לא מדבר. לא רוצה לחזור ללכלוך הזה", הוא אומר.

ריכטר הסתכסך גם עם שותפים אחרים שלו, מקרן הון הסיכון פולאריס, איתם ניהל מו"מ לרכישת מניות מדינול שבידיהם. במו"מ ניצבו מולו אנשי עסקים מהמנוסים במשק, כמו יצחק שרם, אך הוא הצליח לכופף אותם עד שנאלצו למכור לו את מניותיהם לפי שווי חברה של 370 מיליון דולר בלבד. במסגרת הוויכוח על מחיר המניות חזרו גם בפולאריס על הטענות שטען בזמנו גולדווסר, שהריכטרים ממדרים אותם ודואגים לעצמם להטבות נדיבות. בפולאריס כבר יזמו הליך משפטי נגד ריכטר, באמצעות עורך-הדין יגאל ארנון, אבל שוב, ממש לפני שהועבר לבית-המשפט, הסתיים העניין בפשרה.

לדעתי יש לו משהו מוזר מאוד בראש", אומר אחד האנשים שהיו מעורבים במו"מ מול ריכטר, יש לו חברה שמרוויחה כל-כך הרבה, אבל הוא מסוגל לריב עם כולם. הוא מנסה למקסם את הרווח עד הגרוש האחרון. אנחנו היינו אמורים לקבל הרבה יותר, אבל ויתרנו. הרגשתי שהוא מוכן לדרוך על גוויות".

בחברת גיתם, המייצגת את מדינול, אומרים בתגובה: פולאריס מכרו את המניות מרצונם ומיוזמתם, ולכן לא היתה שום סיבה לשלם להם סכומי עתק. מקור במדינול הוסיף בתגובה: כל גרוש שקובי ויהודית קיבלו היה מוצדק, ולעומת מדיניות חלוקת ההטבות אצל שרם, זה גרעינים. שרם הוא האחרון שיכול לדבר. בקשר לטענת המידור, היו להם דירקטורים והם קיבלו את כל המידע, אבל למדינול היתה תמיד מדיניות שלא לחשוף נתונים כספיים לפני הציבור. זו חברה פרטית, לכן דרשה גם מפולאריס שלא יתגאו בנתונים בפני כולם.

חזור למעלה
שוחה נגד הזרם
על רקע זה יש ודאי לא מעט אנשים ששמחים עכשיו לאידו של ריכטר, בהסתבכותו החדשה. אורי דרומי, מנהל לשכת הפרסומים הממשלתית וידידו של ריכטר מחיל האוויר, טוען שמדובר בצרות עין: יש אנשים שפשוט לא מסוגלים לעכל אדם יוצא דופן כזה, הוא אומר, לא רק מפקד טייסת קרב מצטיין, מדען ותופעת היי-טק, אלא שבכל דבר שהוא נוגע בו - הוא מצליח. אפילו כשעסק במוסיקה, הוא ביצע בחליל יצירות של באך באופן מדהים, וכך גם כשרצה לצייר, או כשהיה בעבר אלוף ישראל בשחייה. הוא מיוחד מאוד, ואנשים מקנאים".

אם תרצו הביוגרפיה הפרטית של ריכטר מדגימה את כברת הדרך הערכית שעברה ישראל מאז נוסדה. ריכטר, 56, גדל בקיבוץ רמת-יוחנן, בן לאם רפתנית ואב מסגר. ישי קנול, בן הקיבוץ, נזכר: כשהיינו ילדים הייתי מרביץ לו הרבה מאוד, זו היתה חברה מאוד כוחנית, אבל הוא לא היה מרביץ בחזרה. כבר אז הוא הצטיין בכול, כולל בלפרק מנעולים, כמו אהוד ברק. הטענה לגבי היהירות שלו היא טעות גדולה. זה משהו שקיים אצל כל המשפחה שלו - יש משהו בחזות ובאופן שהם נשמעים ומתייחסים לזולת, שיוצר רושם של יהירות, הצליל קצת יהיר, אבל זה ממש מטעה. הם בפירוש טובי לב, והעובדה היא שעד היום קובי יוצא מגדרו כדי לעזור לכל מיני אנשים אנונימיים שפונים אליו בענייני רפואת לב, גם אם הוא קשור רק בעקיפין לקיבוץ. הוא מטלפן לבתי-חולים ומדבר למענם עם המנתחים, גם כשהוא לא מכיר בעצמו את החולה.

כמו צעירים אחרים ברמת יוחנן, התגייס ריכטר לחיל האוויר. זמן קצר אחרי שקיבל את הכנפיים, במלחמת ששת הימים, כבר התבלט מאוד בביצועיו. גם במלחמת יום כיפור הפיל מספר רב של מטוסי אויב. הוא טייס מצוין", אומר הנשיא לשעבר ומפקד חיל האוויר לשעבר עזר ויצמן, נדמה לי שהוא הפיל שמונה מטוסים. בחור מוכשר מאוד". יש לו תכונות של צייד", מוסיף אורי דרומי, הוא אינדיווידואליסט ומקורי מאוד, אבל יכול גם לעבוד בצוות, מה שהפך אותו לאחד הטייסים הטובים בחיל".

ריכטר לא טס רק בשמיים. הוא ידוע גם כחובב אופנועים. בארץ הוא מחזיק לפחות שניים: את דגם הספורט הנחשב לטוב בעולם, ימאהה R1, שעובר כעת שדרוג בסכום המוערך ב-40 אלף דולר, ודגם שטח מקצועי של יצרן המרוצים האוסטרי קטמ.

במהלך שירותו בחיל האוויר מונה ריכטר למפקד טייסת, ובמקביל המשיך במסלול האקדמי. הוא סיים תואר ראשון בביולוגיה בבאר-שבע, אחר-כך עבר לתל-אביב, שם השלים דוקטורט ברפואה, והשתלם באוניברסיטת אם-איי-טי בבוסטון בחקר המוח ומערכות הראייה.

ב-86' השתחרר מצה"ל בדרגת אלוף-משנה, בתפקיד ראש מחלקת אמצעי לחימה. למרות הישגיו בחיל, לא כולם מתגעגעים אליו, אולי מפני שבעת סיום כהונתו היה היחיד שהעז לחלוק על מפקדיו בעניין שהיה הכי חשוב להם - פרויקט הלביא.

הוא האמין שזו טעות כלכלית", אומר איתן בן-אליהו, לשעבר מפקד החיל, למרות שכולם בחיל חשבו אחרת. הוא הפעיל את כל כובד משקלו, וזה היה לצנינים בעיני המפקדים. לצעד כזה יש כמובן גם השפעה על המינויים. אבל הוא לא נרתע, מפני שהוא ישר מאוד ולא כזה שמנסה למצוא חן בעיני מישהו. הוא לא מתבייש להגיד מה הוא חושב, גם כלפי אנשים, וטבעי שהיו כאלה שנעלבו והתקוממו. זה מעיד עליהם יותר מאשר עליו".

ריכטר בהחלט לא הלך עם הזרם. כמפקד טייסת גם ביקש לחזק את הקשר של הטייסים ליהדות, ויצר קשר עם הרב אברהם רביץ, היום חבר כנסת. אני זוכר במיוחד שהוא לא ידע אם יש אלוקים, אבל האמין שהתורה היא מהשמים, מספר רביץ, כלומר, הוא התפעל יותר מהתורה והתלמוד, לפני שהאמין בנותן התורה. בדרך-כלל זה עובד הפוך. הוא גם ערך חוג דת אצלו בבית, ותוך כדי למידת תלמוד גיליתי שהוא איש מבריק. הוא היה יכול להיות תלמיד חכם גדול".

אחר-כך, כשרביץ עבר לפוליטיקה, ניסה ריכטר להשפיע דרכו על אגודת ישראל כדי שתעבור לתמוך בממשלה של מפלגת העבודה. רביץ: הוא נפגש איתי מיוזמתו ודיבר איתי באריכות מנקודת מוצא בטחונית, והיה בהחלט משכנע. הוא האמין באופן מאוד מלומד בפשרה ובשלום. לא תמכנו בשמאל, אבל זה היה חשוב. אחת הבעיות בחוגים שלנו היא שיש מעט מאוד מגע עם השמאל. כשמישהו בא ולא הפגין אנטי יהדות, יכולנו להקשיב לו מאוד ברצינות".

ריכטר המשיך להיות מעורב בעשייה חברתית גם דרך מדינול. מדי שנה ארגנה החברה מחנה מדעי לעשרות בני נוער פלשתינים, ישראלים וירדנים, שהגיעו לישראל לשמוע ממרצים ומרופאים מהארץ ומהעולם הרצאות בנושאי רפואת הלב.

במהלך השירות הצבאי פגש ריכטר את אשתו, אז יהודית שפיגל, קצינת חן בשלישות. דר יהודית ריכטר לימדה עד 1996 באוניברסיטת תל-אביב. עבודותיה האקדמיות עסקו בקשר בין בני זוג בעסקים, בעבודה ובבית. לפני מספר שנים הוציאה בספריית עם עובד ספר בשם כלים שלובים העוסק בכך.

רוב השנים התגוררו בני הזוג עם שלושת ילדיהם ברמת-השרון. באחרונה עברו עם הילדים לגור בבוסטון. הבכור, יורם, הוא סטודנט להנדסה רפואית, שכנראה לא יצטרך להתאמץ הרבה כדי למצוא חברה שתעסיק אותו במקצוע. בחברת גיתם אומרים שהמשפחה תחזור בקרוב מאוד לישראל. ואמנם, בימים אלה בונים הריכטרים את ביתם החדש בשכונת היוקרה ארסוף הסמוכה לשפיים.

חזור למעלה
מפגש גורלי בדרך לים
הקריירה העסקית של ריכטר החלה כשהקים, לאחר שחרורו מהצבא, את חברת אורבוט לייצור מערכות לבדיקת רכיבים אלקטרוניים, יחד עם אחיו יוחאי ושותף נוסף. ישבנו יחד חמש שנים בחדר צר", נזכר דני פלק, מי שהיה האחראי על הכספים בחברה, בשלב מסוים החברה הפסידה המון בגלל התחרות בשוק".

בעקבות ההפסדים התמזגה החברה, ב-1992, עם אופטרוטק. זה היה מהלך מוצלח והחברה המאוחדת, אורבוטק, משגשגת עד היום. לפני המשבר הנוכחי בבורסות היא נסחרה בשווי של שני מיליארד דולר. אחיו של ריכטר, יוחאי, מנהל אותה, אבל ריכטר עצמו לא נשאר כדי ליהנות מהפירות. לאחר המיזוג פרש והקים את מדינול. היום הוא מחזיק ב-5% ממניות אורבוטק בלבד. לאחר פרישתו הקים גם את חברת מדקון, שפועלת גם היא בתחום הציוד הרפואי ונסחרת בכ-20 מיליון שקלים, כסף קטן לעומת מדינול.

במדינול מספרים שהרעיון להקים את החברה עלה כשריכטר נתקל באקראי ברחוב באדם זר, עולה מרוסיה, ששאל אותו איך להגיע לים. ריכטר שקע בשיחה איתו, והעולה, מהנדס מכונות בשם גרגורי פנחסיק, סיפר לו שהמציא פטנט לייצור קפיץ מיוחד שתומך בכלי דם. ריכטר כבר לא הסביר לו איך להגיע לים.

בין השניים התפתח קשר עסקי, והפטנט הפך לימים למוצר הדגל של מדינול. פנחסיק, היום מבעלי החברה, מחזיק חבילת מניות המוערכות בכ-190 מיליון דולר, תלוי בשווי החברה.

את הקפיץ הרפואי משווקת מדינול בעולם בשם ניר", לזכר ידידו הטוב של הבן יורם - סרן ניר פורז, איש סיירת מטכ"ל שנהרג במבצע החילוץ של נחשון וקסמן.

לאורך השנים ניסה ריכטר לנהל את עסקיו בדממה תקשורתית, אבל זו התפוגגה כשהמריבות עם השותפים הגיעו לבית-המשפט. ראיון ראשון ואחרון עד היום העניק ריכטר למוסף זה (ולעיתונות בכלל) ביולי 1993, אז עוד כתבו את שמו בטעות, רכטר". מדינול היתה אז בחיתוליה והוא התייחס רק לקרן הון סיכון שיזם, מרתון, שבניגוד למקובל הורכבה מאנשי טכנולוגיה ולא מכלכלנים.

הפעם היחידה מאז 1993 שריכטר שבר את שתיקתו היתה לפני שנה וחצי. אז פורסמה ידיעה קטנה לפיה הוא ואשתו עיכבו המראה של מטוס אל על מניו-יורק לישראל, על כל 450 נוסעיו, מפני שמזוודותיהם לא הועמסו. ריכטר, לפי הפרסום, סירב להיכנס למחלקה הראשונה, ואנשי אל על נדרשו להזיע הרבה כדי לא לפגוע בנוסעים דתיים, שהעיכוב היה גורם להם לחלל את השבת. למחרת שבר ריכטר את שתיקתו ארוכה השנים, והסביר בהרחבה שהעיכוב חל ללא קשר למזוודותינו".

בשבוע שעבר הגיעה המהומה התקשורתית סביבם לשיא, עם הגשת התביעה נגד בוסטון סיינטיפיק. ריכטר, כרגיל, הולך על הקצה. הוא לא מסתפק בתביעה רגילה ודורש לשפוט את שותפיו האמריקנים לפי החוק לארגונים מושחתים הפועלים תחת השפעה בלתי חוקית". חוק זה מאפשר לבית-המשפט לפסוק פיצויים גבוהים פי-שלושה, לצורך הרתעה. הפיצוי שדורשים הריכטרים: 2 מיליארד דולר.

ד"ר רלי (ישראל) לשם, עורך-הדין של מדינול, אומר שהריכטרים הבינו כי מרמים אותם לפני שנה, בפגישה עם מנכ"ל בוסטון סיינטיפיק, שדיווח להם כי מפעל זהה ייצר את אותו מוצר של מדינול. היית צריך לראות את הפרצופים שלהם כשהם חזרו לארץ", אומר לשם. הם פשוט לא האמינו שזה קורה להם. שחברה מכובדת יכולה לעשות דבר כזה.

בוסטון סיינטיפיק ניסו להסתיר את זה תקופה ארוכה, וגילו לנו את זה רק מחוסר ברירה, כשרשויות המס, כמו גם רואי החשבון שלהם, דרשו לחשוף את העניין".

דוברי בוסטון סיינטיפיק הודיעו בתגובה, כי מדובר בקו ייצור שהקימו לפי אחד הסעיפים בהסכם עם מדינול, וכי מדובר בטקטיקה נוספת למשא ומתן. בימים אלה הם שוקדים על הגשת תביעה נגדית.

עכשיו נותר לראות, האם הפעם לא עבר ריכטר את הגבול. האם, כשהוא חמוש בלהט הפנימי האופייני לו, יסב לעצמו הפעם נזק בלתי הפיך, או שאולי בעוד כמה שבועות נשמע שוב מעורכי-הדין שהכול הסתדר.

חזור למעלה
אנטישמיות ביאהו
הסכסוך בין מדינול ובוסטון סיינטיפיק גורר בימים האחרונים תגובות אנטישמיות חריפות בלוח ההודעות של מניית בוסטון סיינטיפיק ביאהו!. שלל המסרים מופיעים סמוך לתרשימי מניות החברה וקישורים אחרים, באתר שהפך ממש מקום מפגש לאנטישמים. להלן מספר דוגמאות:

5.4.01: לקח חשוב לחברות אמריקניות: היזהרו מכלבים יהודיים". ובתשובה באותו יום: בוסטון סיינטיפיק קיבלה כינים במיטה מהכלב היהודי".

6.4.01: אנחנו צריכים את אדולף היטלר, שיבוא ויסדר את כל היהודים המחורבנים". ובתשובה: התנורים מתחממים".

9.4.01, כנראה מסר של משקיע שהפסיד מירידת מניות החברה האמריקאית: כמו שהבהרתי לפני חודשים לגבי התעסקות עם יהודים, כל מה שהם רוצים זה עוד ועוד ועוד. בשלוש השנים האחרונות הוחזקה בוסטון סיינטיפיק בת ערובה, ולכן הפסדנו כסף".

9.4.01: חידה: איך נוצר הגרנד קניון? תשובה: שני יהודים חיפשו מטבע שנפל.

11.4.01: להפסיק לעשות עסקים עם יהודים: לחברות אמריקניות יש המון כשרון, מקורות וכסף להשיג מה שהן רוצות. חברה קטנטנה מנסה להיכנס לשוק האמריקני בעזרת בוסטון סיינטיפיק, ועכשיו הם חושבים לדרוש כל סכום עבור החברה. אנחנו נגעלים, צריך להיפטר מהם.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:ארכיון ידיעות אחרונות
ריכטר. כוחני או אמיץ?
צילום:ארכיון ידיעות אחרונות
בוסטון סיינטיפיק. האם גנבו פטנט?
מומלצים