שתף קטע נבחר

הרופא שהדביק את חוליו בצהבת: איך זה קרה?

חולים רבים באו במגע עם הרופא המרדים בסורוקה, שהיה נגוע בהפטיטיס סי. והדביק חלק מהם. מהי המחלה וסימניה, איך דבר כזה יכול לקרות ולמה לא כדאי להכנס לפניקה

בעקבות מקרה ההדבקה ההמוני בביה"ח סורוקה בדלקת כבד נגיפית מסוג סי., יקבלו לבתיהם בימים הקרובים מאות מנותחים הזמנה לבדיקות מיוחדות, בחשד שנדבקו. נגיף הדלקת המועבר במגע מדם לדם, עלול לגרום למחלת כבד קטלנית. עם זאת מרגיע מומחה: יש טיפול יעיל בחלק גדול מהחולים.

  

הכבד, המעבדה הכימית של גוף האדם, אחראי לקליטתם ופירוקם של אלפי חומרים כימיים, וניתובם לרקמות השונות. בין הייתר פועל הכבד ליצירת מנגנון הקרישה, עיבוד תרופות, פחמימות שומנים וחלבונים, וסילוק חומרים רעילים.

 

חמישה נגיפים ידועים גורמים לדלקת כבד נגיפית. לשניים מהם, נגיפי הפטיטיס איי. ובי. קיים חיסון יעיל. ההדבקה מתבצעת לרוב באמצעות מגע דם נגוע בנגיף ולפיכך שכיחה המחלה בקרב משתמשי סמים אשר אינם מקפידים על שימוש במחטים חד פעמיות. על פי ההערכות מצויים בישראל כעשרים אלף נשאי דלקת כבד מסוג סי.

 

כבר לפני כחמש שנים דווח מקרה דומה בו הדביק רופא בספרד עשרות מטופלים בנגיף הפטיטיס סי. לרוב המחלה אינה גורמת לתסמינים כלשהם, עד לתחילת הרס הכבד. אז חש החולה תשישות, צהבת מופיעה בלחמיות העיניים ובמקומות נוספים, דימומים בשל פגיעה במנגנון הקרישה והפרעות נוספות. באין טיפול, נגזר דינו של החולה למות בתוך שנים ספורות.

 

כ-80 אחוז מהנדבקים בדלקת הכבד מסוג סי. ימשיכו לשאת את הנגיף במשך ימי חייהם, ויהוו סיכון להדבקה. אחד מכל חמישה נשאים יפתח מחלת כבד משמעותית, אשר תדרוש השתלת כבד. בלעדיה, הופכת המחלה לקטלנית.

 

הטיפול בחולים ובנשאים כולל שתי תרופות חדישות אשר פותחו בשנים האחרונות: האחת, "אינטרפרון פגילייטד" אשר משנה את מערכת החיסון ומצמצמת את היקף הדלקת בכבד. השנייה, "ריבאווירין" בולמת את פעילות הנגיף.

 

כיצד אם כן הצליח המרדים להדביק מאות מטופלים בנגיף ההפטיטיס? לדברי פרופ' דני שובל, מומחה למחלות כבד מהמרכז הרפואי "הדסה" וחבר בוועדת החקירה המיוחדת שמינה שר הבריאות לבדיקת ההדבקה, קיימות מספר דרכים אפשריות להדבקה, הדורשות מגע של דם נגוע בדם.

 

בין היתר, אפשר שבעת החדרת צנתר הזלפת התרופות (וונפלון), פעולה המבוצעת טרם הניתוח ע"י המרדים, לא הקפיד המרדים על שימוש במחט סטרילית. שתי אפשרויות נוספות: מחטי ההזרקה המשמשים במהלך הניתוח להחדרת תרופות שונות, היו נגועות אף הן, או שהמרדים לא הקפיד על שימוש בכפפות, ופצעים פתוחים על עורו הדביקו את המנותחים.

 

"אין טעם להיכנס לפאניקה", מסביר פרופ' שובל, "אלו אשר עברו תחת ידיו של המרדים זומנו כבר או שיזומנו לבדיקות לאיתור דלקת הכבד". בינתיים, תבדוק וועדת החקירה כיצד בוצעה ההדבקה, והאם קיים חשש לחולים נוספים עמם בא המרדים במגע במהלך עבודתו.

 

ביה"ח סורוקה הקים מוקד מידע טלפוני מיוחד, שם יענו למתקשרים על כל שאלה הקשורה בפרשה. מספר הטלפון במוקד: 08-6400123/4
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
הרופא השתתף בכאלף ניתוחים
צילום: ערוץ 2
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים