שתף קטע נבחר

השוקולד: משפר מצב רוח, מספק אנרגיה ומגן על הלב

נכון, בשוקולד יש הרבה קלוריות ושומן, אבל יש לו גם הרבה יתרונות תזונתיים. למשל, הוא משפר את מצב הרוח, מספק אנרגיה ותורם לבריאות הלב. לידיעת המכורים

למרות 520 הקלוריות שיש ב-100 גרם שוקולד ממוצע, למרות 25% השומן שבו, ולמרות שישנם אנשים המפתחים אליו אלרגיה (או מיגרנות), בשוקולד לסוגיו יש גם הרבה יתרונות תזונתיים, לשמחת המכורים.

 

האינדיאנים, שבייתו את עץ הקקאו לפני יותר מ-1,500 שנה, סברו ששורשי העץ הזה הובאו לכדור הארץ מגן עדן, ושאכילת פירות הקקאו מעניקה חוכמה ואף כוח פיזי. למשקה הקקאו הם קראו 'משקה האלים', והוא נחשב למשקה קדוש המחזיר לגוף את נעוריו.

 

מספרים שהאינדיאנים שתו חמש כוסות משקה קקאו מריר ביום, וכשהפסיקו לצרוך קקאו שנים רבות מאוחר יותר עלה מספר החולים במחלות לב וכלי דם. ואכן, מחקרים מדעיים רבים שפורסמו בשנים האחרונות מראים שרכיבי הקקאו תורמים למניעת חמצון כולסטרול, משפרים את זרימת הדם וטובים לבריאות הלב.

 

כדי ליהנות מהיתרונות התזונתיים שיש בקקאו, כדאי לדעת שככל שהשוקולד מריר וכהה יותר - כך יש בו יותר מוצקי קקאו, ואז גם גדול יותר האפקט הבריאותי. בשוקולד מריר יש בממוצע 45% מוצקי קקאו, בשוקולד חלב 25% מוצקי קקאו, ובשוקולד לבן אין כמובן מוצקי קקאו כלל.

 

מה יש בשוקולד

 

נוגדי חמצון - בקקאו יש כמויות גדולות של חומרים הנקראים פלבונואידים (מסוג קטכין ואפיקטכין), שיש להם יכולת אנטי חמצונית חזקה במיוחד. גם ויטמין C וויטמין E הם חומרים נוגדי חמצון, אך הפלבונואידים המצויים בקקאו פועלים בעוצמה רבה אפילו יותר מוויטמינים אלו. נוגדי חמצון פועלים נגד תהליכי טרשת עורקים, מגינים בפני תהליכים סרטניים ומאיטים תהליכי הזדקנות.

 

חומצות שומן - שמני הקקאו עשירים בחומצות שומן מסוג חומצה סטארית וחומצה אולאית. חומצות שומן אלו נחשבות לעמידות בפני חמצון, כלומר הן מהסוג הבריא לגוף.

 

מינרלים וויטמינים - בשוקולד יש מינרלים: אשלגן, מגנזיום, מעט ברזל, וכשמדובר בשוקולד על בסיס חלב - גם סידן. אם מחפשים היטב, מוצאים בשוקולד גם ויטמינים, בעיקר ניאצין (מקבוצה B).

 

עוד יתרונות של השוקולד

 

תרומה לבריאות כלי הדם - הקקאו מכיל חומרים, שעל פי מחקרים פועלים כמו אספירין - כלומר, מווסתים את תהליך קרישת הדם בכלי הדם. מחקרים אחרים גילו שהקקאו משפר את תפקוד דפנות צינורות הדם, ובכך יכול להגן מפני טרשת עורקים. בנוסף, הקקאו יכול להגביר את ייצור החומר שנקרא חנקן חמצני ואת זמינותו, ובכך לתרום לשיפור זרימת הדם ולחץ הדם.

 

אספקת אנרגיה זמינה - השוקולד מהווה מקור לאנרגיה זמינה מרוכזת. כלומר, הפחמימות שבשוקולד הן פשוטות (סוכר), ולכן הן מתפרקות ונספגות בקלות ובמהירות מן המעיים ותורמות לעלייה מהירה ברמת הסוכר בדם. אמנם באופן כללי, לבריאות וגם בשעת דיאטה דבר כזה אינו רצוי, כי לאחר עלייה מהירה שכזו ברמת הסוכר יש גם ירידה מהירה. רמות גבוהות של סוכר הן אחד הגורמים לתחושת שובע, והירידה המהירה תורמת לרעב מחודש מהר לאחר האכילה. ואולם בשעת מבחנים או בזמנים שבהם זקוקים לאנרגיה זמינה, השוקולד דווקא יכול לעזור.

 

שיפור מצב הרוח - ריח השוקולד תורם לשיפור מצב הרוח, כך לפי מחקר שבדק את הקשר בין ריחות למצב רוח. על פי התוצאות, בהשוואה למזונות רבים אחרים שנבדקו, השוקולד תרם לשיפור מהותי במצב הרוח. על פי מחקרים מדעיים אחרים, השוקולד משפיע על פעילות המוח, מצב הרוח והעירנות.

 

מיתוסים שגויים

 

השוקולד ממכר - אין הוכחה חד משמעית לתופעת ה'התמכרות' לשוקולד. במחקרים נמצא שההתמכרות אינה לשוקולד עצמו, כפי שחושבים רבים, אלא לריכוז הגבוה של השומן והסוכר יחדיו. מכיוון שהשוקולד מכיל שומן וסוכר מרוכזים, רבים טועים ומשייכים את התמכרותם לטעמו וריחו של השוקולד, זאת למרות שמאכלים שמנים ומתוקים אחרים יכולים לספק את התאווה הממכרת.

 

שוקולד ודיאטה לא הולכים יחד - הטעם הנפלא, הריח המיוחד והמרקם הנמס בפה מצטרפים יחד לפיתוי שקשה לעמוד בפניו, בייחוד כשמנסים להפחית במשקל. אבל אין צורך להימנע משוקולד גם בשעת דיאטת הרזיה. כל עוד לומדים להסתפק ב-4-3 קוביות במקום ארוחת ביניים (למשל ארוחת 4 או ארוחת לילה), לא צריך לוותר על מאכל אהוב זה. הימנעות מוחלטת עלולה לגרום לרגשות של קיפוח ורחמים עצמיים, שיגרמו להפסקת תהליך ההרזיה וחידוש הרגלי האכילה הלא נכונים.

 

כדאי לדעת שרוב השומן שאנחנו אוכלים מגיע לגופנו דווקא מבשר שמן, משמנים וממזון מטוגן. רק 2% מהשומן שאנחנו צורכים מגיע משומן השוקולד. בכל מקרה, אחוז השומן בשוקולד אינו גבוה יותר מזה הקיים בביסלי, אפרופו, במבה, בייגלה וכדומה. כולם מכילים בממוצע 30% שומן, ומבחינה זו השוקולד אינו גרוע מהם. לעיתים הוא אף עדיף, מאחר שבחטיפים רבים השומן עבר טיגון המפחית את איכות השמן, ואילו בזמן ייצור השוקולד אין צורך בטיגון השומן. לכן, לדעתי, דיאטה נכונה היא זו שכוללת את כל המזונות האהובים (במידה הנכונה), כולל שוקולד, ובייחוד לאור יתרונותיו התזונתיים והבריאותיים.

 

השוקולד עשיר בקפאין - בניגוד לדעה הרווחת, השוקולד אינו מכיל קפאין בכמויות גדולות כל כך. יש בו רק 1.2% קפאין (ותאוברומין, שהוא חומר בעל פעילות דומה לקפאין) ופחות מ-10% מכמות הקפאין שבקפה ובתה.

 

השוקולד עשיר בכולסטרול - השוקולד מכיל כמויות מזעריות של כולסטרול, וגם זאת רק יש בו חלב. בנוסף, על פי מחקר שפורסם לאחרונה, משקה קקאו אינו משפיע לרעה על רמת הכולסטרול בדם, למרות השומן הרווי שיש בחלב. הסיבה לכך היא כנראה החומצה הסטארית (סוג של חומצת שומן) שנמצאת בקקאו, ולה פעילות הנוגדת את העלייה בכולסטרול.

 

השוקולד מזיק לשיניים - השוקולד מזיק להן פחות מאשר עוגיות, קרקרים, בייגלה וביסקוויטים. הקרקרים והבייגלה הנלעסים נדבקים לשיניים ולחריצים שביניהן, וכאשר הם נשארים שם זמן רב מתפתחים חיידקים הגורמים לעששת.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, עמותת 'עתיד' לקידום התזונה והבריאות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
שוקולד. מי אמר שהוא לא בריא?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים