שתף קטע נבחר

הצעת חוק נגד דואר זבל אושרה בקריאה טרומית

בעקבות קבלת הצעת החוק הפרטית של ח"כ רומן ברונפמן צפויים חברי הכנסת להצביע על הצעת חוק נוספת של הממשלה תוך מספר שבועות. הכוונה: לגבש הצעה אחת נגד ספאם

הצעת חוק שמציעה לאסור על מפרסמים לשלוח דואר זבל מכל סוג התקבלה היום על ידי הכנסת בהצבעה בקריאה טרומית. 

 

הצעת החוק הפרטית של ח"כ רומן

ברונפמן (יח"ד/הבחירה הדמוקרטית), אשר נוסחה בשיתוף המועצה הישראלית לצרכנות, זכתה בתמיכת הממשלה ואושרה ברוב של 27 תומכים מול אפס מתנגדים.

 

על פי הצעת התיקון לחוק הגנת הפרטיות (מניעת פניות בלתי מוזמנות), רשם הממונה על הגנת הפרטיות במשרד המשפטים ינהל מאגר "למניעת פניות בלתי מוזמנות" ('אל תזבל אותי'). כל אזרח יוכל להירשם בפנקס זה ולאסור על המפרסמים לשלוח לו פניות בלתי מוזמנות (באמצעות פקסים, הודעות דואר אלקטרוני, הודעות טקסט במכשירי טלפון נייד ואמצעים נוספים).

 

פניה בלתי מוזמנת" מוגדרת בהצעה

 כ"העברת מידע בתקשורת כלשהי...בפקס, בטלפון, בתקשורת אינטראקטיבית או בדואר אלקטרוני", עם החריגים הבאים: הנמען ביקש את המידע בית העסק או זכאי לקבלו מכוח חוק או חוזה, או הפנייה אינה פרסומת שמטרתה מסירת מוצר או שירות. מפרסם שישלח פנייה בלתי מוזמנת לאזרח ששמו מופיע בפנקס, יהיה חייב לפצות את הנפגע ב-1,290 שקל (עשירית מהסכום הקבוע בחוק העונשין), עבור כל הודעה שנשלחה.

 

"כדי למנוע פגיעה בחופש הביטוי ובחופש העיסוק מוצע לאפשר לכל אדם לבחור אם להתיר פניות בלתי מוזמנות אליו או לא, כשעל המפרסם הפונה תהיה חובה לוודא האם מותר לפנות לנמען אם לאו, כל זאת תוך איזון אינטרסים וחלוקת נטלים", הסביר ח"כ ברונפמן את

הרציונל מאחורי הצעת החוק. 

 

הצעת חוק ברוח דומה של ח"כ רשף חן (שינוי) עברה אף היא בקריאה טרומית בכנסת. על-פי הצעה זו, יש להקים מאגר מידע ממוחשב אשר כל אזרח יוכל להירשם בו תוך ציון סוג הפרסום אותו הוא מבקש למנוע. אם יוטרד אדם הנמצא ברשימה זו תיחשב פעולה זו לעבירה. "לא ייתכן שאזרחים יהיו מוטרדים בביתם בזמנם הפנוי על-ידי מפרסמים שונים. יש למצוא איזון בין חופש הפרסום לבין זכות הפרט לא להיות מוטרד בביתו", אמר ח"כ חן.

 

הכוונה: לגבש הצעה אחת נגד ספאם

 

כעת, לאחר אישורן בקריאה טרומית, צפויות הצעות החוק לעבור לוועדת המדע או ועדת חוקה ומשפט של הכנסת להמשך הדיונים. תוך מספר שבועות צפויה לעלות לקריאה טרומית הצעת חוק נוספת נגד דואר זבל, והפעם מדובר בהצעת חוק הממשלתית, שיזם משרד התקשורת. לאחר שתאושר ההצעה הממשלתית, גם היא תועבר לוועדה, כאשר הכוונה היא לגבש הצעת אנטי ספאם אחת שתובא לאישור הכנסת.

 

תופעת דואר הזבל החמירה מאוד בשנה האחרונה, כאשר 66 אחוז מתעבורת הדואר האלקטרוני באוקטובר היה דואר זבל, על פי נתוני חברת אבטחת המידע סימנטק. ארה"ב, אשר חוקקה חוק פדרלי נגד התופעה, החמירה את הענישה של ספאמרים המפרים את החוק. חברות האינטרנט הגדולות, בהן Earthlink, AOL ומיקרוסופט תובעות מפיצי דואר זבל, לאחרונה אף נגזרו תשע שנות מאסר על זבלן. בישראל נתבע עד כה מפיץ דואר זבל אחד על ידי 012 קווי זהב, אך פורום ספקי האינטרנט, שהוקם ביוזמת מיקרוסופט ישראל, הכריז על כוונתו לתבוע ספאמרים נוספים.

 

"הצעת החוק שאושרה היום היא בהחלט חשובה וראויה ומגבירה את המודעות לבעיה, אבל לצערנו היא לא תפטור אותנו מבעיית הספאם ולא תציע תחליף לתוכנות אנטי ספאם", אומר עופר אלזם, מומחה לאבטחת מידע בחברת אלדין, "כמויות הספאם ימשיכו לגדול, על פי הערכות של גופי המחקר והגורמים העוסקים בנושא".

 

אלזם מעריך כי לאחר קבלת החוק יופץ דואר הזבל משרתים בחו"ל, שלא חל עליהם החוק הישראלי. כפי שקרה עם כניסה לתוקף של החוק נגד דואר זבל בארה"ב, אשר גרם ל"ספאמרים" לשנות את שיטות העבודה אך לא גרם לירידה בכמויות הספאם ובפועל נרשמת עלייה. עם זאת, הוא רואה יתרון בתרומה של הצעת החוק לחברות שיווק לגיטימיות ולקוחותיהם, שייהנו מאפשרות אמיתית להסיר עצמם מרשימות תפוצה.


פורסם לראשונה 08/12/2004 09:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
חוק אנטי ספאם. הכנסת מצביעה
צילום: סי די בנק
צילום: ארז ארליכמן
ח"כ ברונפמן. "כל אדם יוכל לבחור אם לקבל ספאם"
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים