שתף קטע נבחר

הישג צרכני: סירב ל-Windows - וקיבל החזר

בלעדי: פעיל קוד פתוח מחיפה, קיבל מחברת Dell ישראל המחאה על סך 550 שקל - על כך שלא עשה שימוש במערכת ההפעלה Windows שהותקנה מראש במחשב שקנה. במסגרת הסכם הפשרה תבוטל התביעה שהגיש

רבים מאיתנו, כשאנו קונים מחשב נייד ומפעילים אותו בפעם הראשונה, לא שמים לב ולא שועים למסך עם תנאי הרישיון של מיקרוסופט, אלא מסמנים את התיבה "אני מסכים"

וממשיכים הלאה. מי ששם לב למסך עם תנאי הרישיון, ודוחה אותם - יכול להרוויח מכך כסף.

 

יצרניות מחשבים ניידים רבות, בהן HP, Lenovo וגם Dell, מתקינות במחשבים הניידים מתוצרתן את Windows מראש, משלמות למיקרוסופט עבור רישיון השימוש, ומוסיפות את עלות מערכת ההפעלה למחיר המחשב לצרכן - כאשר העלות הנוספת עשויה להגיע לעשרה אחוזים ממחיר המחשב, ואף יותר (תלוי במחיר המחשב).

 

צבי דביר, פעיל קוד פתוח מחיפה לא היה מעוניין במערכת ההפעלה Windows Vista שהותקנה מראש במחשב הנייד שקנה מתוצרת Dell, ושעלותה כאמור, כלולה במחיר המחשב הסופי לצרכן. דביר פעל על פי ההוראות המופיעות במסך הרישיון למשתמש (EULA) שבמסגרתן נאמר: "בהשתמשך בתוכנה, אתה מקבל את התנאים (המופיעים ברישיון - נ.ל.). אם אינך מקבל את התנאים, אל תשתמש בתוכנה (Windows - נ.ל.), ובמקום זאת, צור קשר עם היצרן או המתקין לגבי החזר או זיכוי".

 

מי אחראי כאן?

אך משפנה לחברת Dell, בבקשה לקבל את ההחזר, שמגיע לו על פי רישיון התוכנה של מיקרוסופט ומחייב גם את Dell כיצרנית המחשב, נתקל דביר בחומה בצורה.

 

Dell ישראל טענה בפניו כי כי "השירות המכירה והתמיכה הטכנית בישראל הם דרך משווקים מורשים", והפנתה אותו למשווק שלה לקבלת ההחזר, על אף שהסכם הרישיון - מפנה אותו ליצרן. יצויין, אגב, שהתמיכה הטכנית של Dell מופעלת על ידי חברת Dell העולמית עצמה - ולא על ידי המשווקים.

 

לדביר לא נותרה ברירה. הוא פנה לבית המשפט לתביעות קטנות בתביעה נגד Dell ישראל, שתשיב לו את עלות תוכנת ה-Windows בה לא עשה שימוש (הוא התקין במקומה את לינוקס החופשית) בסך 550 שקלים.

 

לא משחקים עם לקוחות?

בכתב הגנה תוקפני, שיורד לעתים לשפת רחוב ("חברת Dell היא חברת ענק...שאינה משחקת משחקים עם לקוחות..."), ניסתה Dell ישראל להתנער מדרישותיו של דביר - במגוון טענות: שהוא מיתמם, שהמשווקים הם בעצם נציגי היצרן, שהוא לא פעל בהתאם למדיניות החזרת המוצרים של Dell ולבסוף - שהתובע ידע מראש שהוא עומד לרכוש מחשב עם Windows Vista מותקנת, ושהיה באפשרותו לרכוש מחשב נייד ללא מערכת הפעלה.

 

הטענה האחרונה איננה נכונה. משיטוט באתר Dell ישראל, נראה כי לא מוצעים כלל לצרכן הפרטי באופן רשמי מחשבים ניידים ללא מערכת הפעלה Windows מסוג כלשהו (לרוב Vista). יתר על כן, לפי בדיקה שערכנו ב-2007, בפועל, לא ניתן כלל לרכוש מהמשווקים הסופיים מחשבים ניידים ללא מערכת הפעלה Windows.

 

בוא נשמור את זה בסוד

אך מכשראתה Dell ישראל כי דביר רציני בכוונותיו והוא מתעתד למצות את ההליך המשפטי, מיהרה החברה להציע לו הסכם פשרה, חתום בידי רענן ביבר, מי שעד לאחרונה היה מנכ"ל Dell ישראל, וכעת משמש כמנהל מכירות אזורי.

 

עיקרי הסכם הפשרה הוא כי Dell תשיב לדביר סך של 100 דולר (עלות מערכת ההפעלה שמוכרת מיקרוסופט ל-Dell, כיצרנית מחשבים) בתוספת מע"מ, "לפנים משורת הדין", וכ"מחווה של רצון טוב", תמורת משיכת התביעה נגדה. עוד דרשה Dell כי דבר ההסכם יישמר בסוד.

 

לאחר משא ומתן בין הצדדים, שבמהלכו הוסרה דרישת הסודיות - נחתם ההסכם, מבלי ש-Dell ישראל תודה באחריות. אתמול (ג'), הגיע דביר למשרדי Dell ישראל, שם קיבל המחאה על הסך שתבע: 550 שקלים. אגב, החתומה על ההמחאה היא CMS, אחת מהמשווקות של מחשבי Dell בישראל.

 

בעולם: הפעילים נאבקים

מסע הצלב המוצלח של דביר נגד יצרנית מחשבים גדולה שכופה עליו לרכוש את מערכת ההפעלה Windows כחלק בלתי נפרד ממחשב חדש, הוא אולי חדש בישראל - אך לא בעולם. כבר משנת 1999 מנסים פעילי קוד פתוח בעולם, לכופף את ידיהן של יצרניות המחשבים הגדולות שאונסות אותם לרכוש יחד עם המחשב מוצר תוכנה שבו אין להם שימוש (הם מתקינים לינוקס במקום), במידות שונות של הצלחה - לעתים באמצעות תביעות משפטיות.

 

לפני כשנתיים, דייב מיטשל, מתכנת בן 21, תיעד במצלמתו את כל תהליך הסירוב ואי-השימוש בתוכנה מבית מיקרוסופט. כמו דביר, הוא כתב מכתב ל-Dell וביקש לקבל החזר כספי עבור מערכת ההפעלה שבה לא עשה שימוש. לו זה היה יותר קל: לאחר יומיים הוא קיבל הודעה מ-Dell, כי כרטיס האשראי שלו יזוכה ב-55 פאונד, עלות מערכת ההפעלה שהותקנה במחשבו דאז.

 

בצרפת, פסק בית המשפט כי Acer צריכה להשיב ללקוח לא פחות מ-311 אירו, יותר ממחצית מחיר המחשב, תמורת שורה של תוכנות שהותקנו בו מראש ושלא נעשה בהן שימוש: החל מ-Windows XP  שעלותה היא 135 אירו, וכלה באנטי וירוס של נורטון (38 אירו), בנוסף להוצאות משפטיות.

 

באיטליה, קבע בית המשפט בפירנצה (PDF) כי על HP להחזיר לרוכש מחשב מתוצרתה סך של 140 אירו - עלותן של תוכנות Windows XP ו-Works מבית מיקרוסופט, שבהן לא עשה שימוש. עוד קבע בית המשפט שם כי זוהי זכותו של כל צרכן איטלקי לפעול באופן דומה, ולקבל החזר עבור תוכנות המותקנות במחשב חדש, ובהן הוא לא מתכנן להשתמש.

 

קבוצת החשיבה Globalisation Institute מבריסל, המליצה בשנה שעברה לאיחוד האירופי לאסור מכירה של חומרה ומערכת הפעלה יחד. הקבוצה טוענת כי הדבר מנוגד לאינטרס הציבורי, וכי המונופול של Windows בשוק מערכות ההפעלה, האט שיפורים טכניים, מנע את כניסתן של חלופות אחרות לשוק ואת ירידת המחיר.

 

ובישראל? הגופים הרגולטוריים שאמורים להגן על הצרכנים, כמו הממונה על ההגבלים העסקיים, ממלאים פיהם מים. נדמה אפילו שהממונה רונית קן, חוששת מעימות עם חברת התוכנה הגדולה בעולם. כך שרובנו, בקניית המחשב הנייד הבא שלהם בניגוד לצבי דביר ובלית ברירה, נמשוך בכפתנו, נסמן את התיבה "אני מסכים לתנאי הרישיון", ונקיש על הכפתור Next.

 

תגובת Dell

מ-Dell ישראל נמסר בתגובה: "Dell מייצרת על פי הזמנת לקוח ולפי בקשת הלקוח את מרכיבי המחשב כולל מערכות הפעלה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים