שתף קטע נבחר

צפו: המאגר הביומטרי מגניב יו

גם אתם חוששים מהאקר בתול שיגנוב את הנתונים שלכם? פרסומת בסגנון ראפ באטל מנסה לענות למתנגדי המאגר הביומטרי ובסוף מפשיטה אותם מבגדיהם. כן, מה ששמעתם. ענינו לטענות המופיעות בפרסומת, מצטערים שזה לא בחרוזים

תעודות הזהות והמאגר הביומטרי הם חשובים, כך אומרים לנו ברשות האוכלוסין. זה כדי שלא יגנבו לנו את הזהות, לא יזייפו תעודות זהות ולא יתחזו אלינו. אך יש על העניין מחלוקת ויש למאגר מתנגדים, שאותם מנסים לנפנף. איך עושים זאת? ברשות האוכלוסין וההגירה החליטו לעשות פרסומת בסגנון שמתייחסת באמצעות קרב ראפרים לטענות שמעלים המתנגדים (אנטי-מטרי) אל מול המצדדים בו (שתי אצבעות).

 

 

מכיוון שמסיבה זו או אחרת, ברשות האוכלוסין סגרו את הווידאו שלהם לתגובות, למרות שמדובר בקליפ שאמור להתייחס לדיון ולמחלוקת, אנחנו נקיים את הדיון כאן.

 

1. התעודה: אנטי-מטרי מיוצג בתעודת הזהות הכחולה מנייר, שקל לזייף. שתי-אצבעות מיוצג בתעודה החכמה. למרות שזה לא נאמר במפורש, הייצוג רומז על כך שאנטי-מטרי הוא גם אנטי טכנולוגיה, כאשר האמת היא שהמתנגדים תומכים בתעודה חכמה, אלא רוצים שהפרטים יישמרו רק בה, ולא במאגר מרכזי. ונתייחס רק באגביות לעוד עובדה: אנטי-מטרי קצת מכוער ושתום עין, בעוד שתי אצבעות נראה די קול.

 

2. "ברור לך הרי שבסוף הכל ידלוף. שאיזה האקר בתול יחשוף את הבלוף": בתנועה לזכויות דיגיטליות מסבירים שלא הכל חייב לדלוף. מספיק שחלקים ניכרים יימסרו על ידי אנשים מבפנים (אף על פי שברשות מבטיחים שאלה אנשים עם הסיווג הגבוה ביותר). גם לא מדובר ב"האקר בתול". חשיפה של אזרחים, ובהם חיילים ואנשי בטחון הם אינטרס של גוף קצת יותר גדול מ"האקר בתול".

 

3. "ראינו מה נסגר עם האח הגדול" בליווי תרופות: לא ברור למה הייצוג הזה מיוחס למתנגדים. הייחוס שלהם ב"אח הגדול", הוא לא לתוכנית הטלוויזיה, אלא ל-1984 של ג'ורג' אורוול ולחזון שבו בממשלה צופה בכל תנועה של האזרחים שלה.

 

4. פייסבוק: אנטי מטרי אומר לשתי אצבעות כי הוא עושה Fake Check In בפייס. לא ברור למה נעשה השימוש במילה Fake (מזויף), אך ביטוי זה עומד לרועץ לטענה של רשות האוכלוסין. למרות שישראלים רבים רשומים בפייסבוק ולמרות שיש בעיות בהגדרות הפרטיות, עדיין יש חופש בחירה - אפשר לא לפרסם כלום, אפשר לפרסם מידע מוטעה ואפשר לא להרשם. המאגר יכפה על כולם למסור מידע למדינה.

 

5. בארה"ב צריך למסור טביעות של 10 אצבעות בכניסה, ופה רק שתיים: נכון, אבל שוב - בארה"ב מדובר במאגר של אזרחים זרים שמגיעים לבקר. לא בתושבי ואזרחי המדינה. בישראל רוצים לחייב את כלל התושבים למסור נתונים וטביעות אצבעות.

 

6. "בלי מאגר על הזהות שלך אפשר להתלבש": לא מדויק. גם עם מאגר לרשות האוכלוסין יכולות להיות טעויות, בתהליך ההרכשה הראשוני. הפתרונות שמשתמשים בהם כרגע הם תשאול (שמוודא שאתה זה אתה) ושימוש באמצעי זיהוי אחרים. השאלה היא גם כמה מקרים אמיתיים של התחזות יש, והאם זו בעיה מספיק גדולה שמצריכה מאגר שעלותו גבוה, והסיכון של קיומו גבוהה.

 

7. חפש עוד תירוצים ותן את ה-Cash: בחלק האחרון בקליפ שתי אצבעות זוכה בגביע, בבאטל ובבחורה ומשום מה אנטי-מטרי מופשט מבגדיו. גם לא כל כך הבנו למה מי שמתנגד להצטרף למאגר מאבד את בגדיו.

 

חלק מקמפיין מקיף

הפרסומת הזו היא חלק מקמפיין של רשות האוכלוסין שרץ בימים אלה בטלוויזיה, ברדיו ובאינטרנט. הפרסומת הזאת מכוונת בין השאר נגד הטענות של התנועה לזכויות דיגיטליות. היא מצידה טוענת כי הקמפיין מטעה, מפחיד ומנסה לאסוף בשיטות אלה מתנדבים למאגר, שכן בשנתיים הראשונות מדובר בניסוי שלא חייבים להצטרף אליו, ואם האזרחים יצביעו באצבעות ולא ייכנסו לניסוי - הוא ייכשל, ולא יוקם מאגר. בתנועה אומרים גם כי הפרסום בעייתי כי הוא מציג נושא שנוי במחלוקת. 

 

בשל המחלוקת הציבורית, בתנועה מבקשים מבית המשפט העליון להורות על הפסקת שידור הפרסומות. במקביל, בתנועה אספו כסף מהגולשים בכוונה לצאת בקמפיין משלהם נגד הקמת המאגר. אולי עכשיו הם צריכים אותו פחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים