גלריית הסרפנטיין בלונדון הכריזה ב־28 בינואר על בחירתה של האדריכלית הבנגלדשית מרינה טבאסום (Marina Tabassum) ומשרדה לתכנון ביתן הקיץ לשנת 2025. הביתן, שנושא את הכותרת "קפסולה בזמן" (A Capsule in Time), שואב השראה מהאדריכלות הארעית האופיינית לדלתא הבנגלית. הוא יכלול מבנה חצי שקוף המחולק לארבעה חלקים, שנועד לעורר תחושת קהילתיות וחיבור. הביתן ייפתח לקהל ב־6 ביוני 2025, לציון 25 שנה להקמת הביתן הראשון שתכננה זהא חדיד בהייד פארק בשנת 2000.
הביתן שתכננה טבאסום ממוקם בסמוך למבנה הקבע של הגלריה ועתיד להשתלב בנוף בצורה טבעית והרמונית. עיצובו שואב השראה מהמסורת הבנגלית של חופות גן מקושטות, המסננות את אור היום הרך ויוצרות משחקי אור וצל דינמיים. המבנה הפיסולי של הביתן מורכב מארבע צורות ייחודיות, הבנויות מקפסולות עץ בעלות חזית שקופה, שמאפשרות קשר ישיר בין הפנים ובין החוץ.
אחד האלמנטים החדשניים והמרכזיים בתכנון של טבאסום הוא השימוש במנגנון קינטי, המאפשר לאחת מקפסולות העץ לזוז ולהתחבר מחדש בתצורות משתנות. תכונה זו מעניקה לביתן גמישות ויכולת להשתנות בהתאם לצרכים ולמצבים שונים, מה שהופך אותו לאלמנט דינמי ומלא חיים.
שילוב אדריכלים ואדריכליות ממדינות לא מערביות
הבחירה בטבאסום לתכנון הביתן היא החלטה ראויה, המשקפת את המגמה ההולכת ומתחזקת בשנים האחרונות לשלב אדריכלים ואדריכליות ממדינות שאינן מערביות, ובכך להרחיב ולהעשיר את השיח האדריכלי הגלובלי. מהלך זה אינו רק הכרחי ליצירת גיוון תרבותי, אלא גם הכרה בחשיבותן של פרספקטיבות חדשות וייחודיות בעיצוב ובתכנון מכל רחבי העולם.
בהצהרה שפרסמה הביעה טבאסום את התרגשותה מהבחירה ואמרה: "אנחנו נרגשים להיבחר כמשרד האדריכלים של ביתן הסרפנטיין השנה. כשהגינו את העיצוב שלנו חשבנו על האופי החולף של הפרויקט, שנראה לנו כקפסולה של זיכרון וזמן. היחס בין זמן לארכיטקטורה מסקרן: זהו מתח בין קביעות לארעיות, בין לידה, צמיחה וחורבן – שכן אדריכלות שואפת לשרוד ולהתמשך מעבר לזמן. עבורנו, אדריכלות היא לא רק בנייה, אלא כלי להשאיר חותם, להגשים את הרצון האנושי להמשכיות וליצור מורשת החוצה דורות".
7 צפייה בגלריה


נבחרה לאחת מ־100 האנשים המשפיעים בעולם של מגזין TIME. האדריכלית הבנגלדשית מרינה טבאסום
(צילום: Asif Salman)
7 צפייה בגלריה


זכתה בפרס היוקרתי "אגא חאן" על עיצוב מסגד יוצא דופן בדאקה
(צילום: FaridSohail, shutterstock)
טבאסום היא אחת האדריכליות הבולטות והמשפיעות ביותר בבנגלדש. יצירתה משלבת רגישות תרבותית עם חדשנות אדריכלית, תוך התמקדות בקיימות ובהתאמת המבנים לסביבתם הטבעית והחברתית. בשנת 2016 זכתה טבאסום בפרס היוקרתי "אגא חאן" לאדריכלות על עיצוב מסגד יוצא דופן בעיר דאקה, שהפך לאבן דרך בתכנון אדריכלי עכשווי בבנגלדש. בשנת 2020 היא דורגה במקום השלישי ברשימת ההוגים הגדולים של עידן הקורונה של מגזין Prospect, הודות לעבודתה פורצת הדרך בתכנון מבנים המתחשבים באקלים ובצרכים המקומיים. הישגיה זכו להכרה עולמית, ובשנה שעברה היא נבחרה לאחת מ־100 האנשים המשפיעים בעולם של מגזין TIME, הוכחה נוספת להשפעתה הרבה על עולם האדריכלות ועל החשיבה האורבנית הבת קיימא.
טבאסום נולדה בעיר דאקה שבבנגלדש בשנת 1969. בשנת 1994 סיימה תואר באדריכלות באוניברסיטת ההנדסה והטכנולוגיה של בנגלדש. שנה בלבד לאחר סיום הלימודים פתחה טבאסום את משרד האדריכלות URBANA יחד עם שותף, והם עבדו יחד במשך עשור. בשנת 2005 הקימה את Marina Tabassum Architects הממוקם בדאקה, ובו היא משמשת כאדריכלית הראשית ומובילת המשרד. עבודתה של טבאסום מתמקדת בעיקר בפרויקטים בעלי מעורבות חברתית, סביבתית ופוליטית ובפרט בטיפול באתגרים העומדים בפני קהילות שוליים בבנגלדש. אחד הפרויקטים הבולטים שלה בשנים האחרונות הוא Khudi Bari - דיור מודולרי המיועד להסתגלות מהירה באזורים מועדים לשיטפונות.
תכנון שמשאיר חותם ומנבא הצלחה
ביתן הקיץ של גלריית סרפנטיין בגני קנזינגטון בלונדון הוא אחד האירועים החשובים והמדוברים בעולם האדריכלות והאמנות. מאז שנת 2000, בכל קיץ מוקם בסמוך למבנה הקבע של הגלריה פביליון זמני לכמה חודשים, המתפקד כמרחב ניסיוני לתכנון חדשני ולחקירה אדריכלית. אחד התנאים המרכזיים להשתתפות בפרויקט הוא שזהו הפרויקט הראשון של האדריכל או האדריכלית באנגליה – מהלך שמטרתו לחשוף לקהל המקומי יוצרים בינלאומיים בעלי שפה אדריכלית ייחודית ומובחנת.
מלבד אטרקציה מובילה לחודשי הקיץ הנעימים בעיר, מדובר במיזם המנבא במידה רבה את האדריכלים והאדריכליות שייכנסו לליגה המובילה בתחום. בהחלט מדובר בשמות שכדאי לעקוב אחריהם.
בין האדריכלים שנבחרו לאורך השנים להציג את תפיסת עולמם האדריכלית אפשר למצוא שמות בולטים כמו זהא חדיד, פרנק גרי, משרד הרצוג ודה מרון, סו פוג'ימוטו וביארקה אינגלס – כולם יוצרים בעלי שפה אדריכלית מובהקת וחדשנית, שגם עשו חיל בתחום. עבורם, תכנון הביתן היווה הזדמנות ייחודית לתמצת ולזקק את סגנונם האישי לכדי מבנה קטן אך בעל נוכחות עוצמתית. כל ביתן שהוקם במסגרת הפרויקט הפך למעין ניסוי אדריכלי ממוקד, שבו יכלו האדריכלים להמחיש את תפיסת עולמם ולייצר חוויית חלל ייחודית, המהדהדת את עקרונות התכנון שלהם בקנה מידה קומפקטי - אך משמעותי.