מעצבים: בן ברוידא ואליאור סייג, סטודיו LOROS TLV, מטבחי רגבה.

(אי) אפשר בלעדיו?!

אי הפך לאלמנט חובה במטבחים שלנו ופעמים רבות הוא מחליף לא רק את שולחן האוכל, אלא גם את הסלון. שלושה מעצבים מובילים מעניקים 15 עצות מעשיות ומועילות לכל מי שמתכנן להציב אי במטבח (וגם למי שכבר יש לו)

כרמל קרמן
פורסם:
בשיתוף חברת רגבה

"אצלנו בבית, המטבח ממורכז במרכז החלל הציבורי, והאי ממוקם במרכז המטבח. אי באורך של 3 מטרים שמאפשר ישיבה של שישה אנשים", מספרת מעצבת הפנים והמתכננת אילונה עשור. "כשאנחנו מארחים כמות גדולה של אנשים, אני עורכת שולחן גדול בפינת האוכל, ושולחן נוסף בחצר, אבל הם נותרים מיותמים. כולם מעדיפים להתקבץ סביב האי, למרות שאין מספיק מקומות ישיבה לכולם. חלק מהאורחים יעדיפו לעמוד ליד האי, ולהיות מרוכזים 'בנקודה האסטרטגית' - מרכז ההתרחשות בבית".
נשמע מוכר? בואו תראו אם אתם ממקסמים את הפוטנציאל של האי שלכם. חולמים על אי? אתם חייבים לקרוא את הכתבה הזו.

איך לנצל את החלל

מעצבים: בן ברוידא ואליאור סייג, הבעלים של סטודיו LOROS TLV

12 צפייה בגלריה
"אי במטבח הוא שחקן מרכזי". בן ברוידא ואליאור סייג הבעלים של סטודיו LOROS TLV
"אי במטבח הוא שחקן מרכזי". בן ברוידא ואליאור סייג הבעלים של סטודיו LOROS TLV
"אי במטבח הוא שחקן מרכזי". בן ברוידא ואליאור סייג הבעלים של סטודיו LOROS TLV
(צילום: יואב פלד Peled Studios)
1. אי, שינוי מהותי
האי הפך בשנים האחרונות לפופולרי ביותר במטבח הישראלי ונדמה כאילו היה כאן תמיד. אחת הסיבות שהפכו אותו לפופולרי כל כך, היא הסיבה שהוא מאפשר לאופי החם, המשפחתי והישראלי להתקיים באופן אפילו יותר חזק. מעבר להיותו מוקד התרחשות משפחתי (שהוזכר קודם לכן), השינוי שיוצר האי הוא בקו המבט של האדם אשר עובד עליו. בניגוד למטבחים שאין בהם אי – האי מאפשר לעבוד עליו ובו זמנית להישאר בקשר עין ישיר עם שאר בני הבית: להשגיח על הילדים שמשחקים בסלון, לנהל תוך כדי שיחה עם בן/ בת הזוג או לתקשר עם האורחים שהגיעו לארוחה, בזמן שאתם מבצעים את ההכנות הנדרשות במטבח. זהו שינוי משמעותי מאוד, שמשאיר את האדם שעובד במטבח מחובר להתרחשות שבבית.

2. אי? לא בכל מחיר
שני היתרונות המיידיים של קיומו של אי במטבח הם תוספת משמעותית של מקומות אחסון ומשטח עבודה. עם זאת, חשוב לציין כי אי מקפיץ מבחינה תקציבית את מחירו של המטבח כולו ומצריך תוספת משמעותית במחירם של משטחי העבודה. חשוב באותה נשימה לציין כי לא כל חלל של מטבח יכול לאפשר הכנסה של אי אליו וחשוב לוודא כבר בשלב התכנון שאינכם מכניסים למטבח שלכם אי בכל מחיר. בשלב התכנון של המטבח והפרופורציות, חשוב לוודא כי האי מאפשר מעברים נוחים סביבו (בין 90 ל־110 ס"מ) על מנת לקיים סביבת עבודה ארגונומית, פונקציונלית וכזו המאפשרת פתיחת מגירות ודלתות באופן שאינו חוסם את המעבר.

3. למה כן כדאי
אי במטבח הוא שחקן מרכזי שמשנה את האוריינטציה של כלל מטבח. האי הופך אוטומטית להיות "הלב" של המטבח, ולעתים אף הלב של הבית כולו, יוצר מעין מוקד התרחשות משפחתי וחברתי, שמעביר את הפוקוס למרכזו של המטבח ושסביבו מתקיימת ההוויה המשפחתית כולה. בנוסף, יש לאי נטייה לקבץ סביבו את כל בני המשפחה או האורחים, לכמה סיטואציות שיכולות להתרחש בו זמנית - ישיבה למטרת אכילה, חיתוך והכנה עבור בישולים, ישיבה לצד בן הבית שמבשל וכן הלאה.

סגנון העיצוב: אקלקטי. מקום המגורים: רמת השרון; אופי המשפחה: הורים ושתי בנותיהן.
12 צפייה בגלריה
"כבר בשלב התכנון הראשוני, החלטנו להוסיף מעל האי חופה עליונה". מעצבים: בן ברוידא ואליאור סייג, סטודיו לעיצוב פנים , LOROS TLV, מטבחי רגבה.
"כבר בשלב התכנון הראשוני, החלטנו להוסיף מעל האי חופה עליונה". מעצבים: בן ברוידא ואליאור סייג, סטודיו לעיצוב פנים , LOROS TLV, מטבחי רגבה.
מעצבים: בן ברוידא ואליאור סייג, סטודיו לעיצוב פנים , LOROS TLV, מטבחי רגבה.
(צילום: יואב פלד, Peled Studios)

4. לא תחליף לשולחן האוכל
במקרים רבים, וכאשר התכנון מאפשר, האי יכול לשלב גם כמה מקומות ישיבה על גביו. ישיבה על אי שונה בגובהה מישיבה על שולחן אוכל סטנדרטי, כאשר פני משטח האי הם בגובה 90 ס"מ ופני שולחן אוכל הם בגובה של 75 ס"מ בממוצע. מכאן גם שהכיסאות שמצריך האי הם כיסאות בר ולא כיסאות רגילים של פינת אוכל. אכילה בישיבה גבוהה על האי מאופיינת בדרך כלל בישיבה זמנית יחסית, אכילה חטופה, בלתי פורמלית ובלתי מחייבת – יתרון גדול שלא מצריך להתיישב בפינת האוכל בכל ארוחה במהלך היום. לרוב לא תשבו על האי לארוחה ארוכת טווח כמו זו שמתקיימת בשולחן האוכל, אלא לארוחה קלילה בלבד, כך שבתכנון הדירה כולה, חשוב לא להתייחס לאי כתחליף לפינת האוכל המסורתית.

5. תשקלו: מדף אחסון עליון
בדירה שעיצבנו ברמת השרון (בתמונה), עבור זוג שעושה שימוש יומיומי במטבח ומארח לעתים קרובות ביותר, בחרנו להדגיש אפילו יותר את התפקיד המרכזי שאנו כמעצבים רואים בקיומו של אי במטבח. כבר בשלב התכנון הראשוני, החלטנו להוסיף מעל האי הגדול המתוכנן מעין חופה עליונה, סוג של מדף אחסון עליון, קליל ושדרתי. חופות שכאלו נהוגות ומזוהות מאוד מעולמות הברים והמסעדנות, ועל ידי יצירת חופה שכזו במטבח הביתי, קיבל המטבח כולו ארשת פנים מקצועית ביותר, שנותנת דגש משמעותי לאי שבמטבח, מאפשרת אבזור עליון ואת מיקומם של פריטי סטיילינג, בקבוקי יין או עציצים.



תשמרו כיסא לאליהו הנביא

עיצוב: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים

12 צפייה בגלריה
"אי הוא אלמנט בסיסי במטבח", מעצבת: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים
"אי הוא אלמנט בסיסי במטבח", מעצבת: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים
"אי הוא אלמנט בסיסי במטבח", מעצבת: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים
(צילום גליה אבירם)

6. אי הפך לסטנדרט
שילוב אי במטבח מזמן הפך מטרנד אופנתי לאלמנט בסיסי במטבח. בכל מטבח שאני מתכננת, אני בודקת את האפשרות לשלב אי. הערך המוסף של אי במטבח הוא עצום, הן ברמה הפרקטית בשימוש יומיומי, הן ברמה הרגשית וכמובן, ברמה העיצובית.

7. תבדקו אם יש לכם מקום
תוספת אי במטבח תלויה כמובן בגודל החלל ובמבנה המטבח. לפעמים, בשל אילוצים ומגבלות מקום, יש צורך להצמיד את האי לאחד הקירות. כך קרה בפרויקט הזה (ראו תמונה). המטבח לא מאוד גדול. בני הזוג אוהבים מאוד לבשל ולארח. התלבטתי אם לתכנן אי גדול יותר, ולהצמידו לקיר החלון. החלטתי שברמה הפרקטית יהיה פחות נוח לצאת ולהיכנס רק מצד אחד של המטבח. הצמדת האי לחלון הייתה חוסמת את המעבר לפינת האוכל ולכן החלטתי לקצר את האי, ולהשאיר מעבר כדי לייצר מעבר נוח וזרימה בחלל.

סגנון עיצוב: מודרני. מקום המגורים: פתח תקווה; אופי המשפחה: הורים ושלושה ילדים והמון אורחים שמגיעים להתארח.

12 צפייה בגלריה
 סגנון העיצוב: מודרני; מקום המגורים: פתח תקווה; אופי המשפחה: הורים ושלושה ילדים והמון אורחים שמגיעים להתארח. "דירה של בני זוג שאוהבים לארח, במטבח לא גדול". מעצבת: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים, מטבחי רגבה.
 סגנון העיצוב: מודרני; מקום המגורים: פתח תקווה; אופי המשפחה: הורים ושלושה ילדים והמון אורחים שמגיעים להתארח. "דירה של בני זוג שאוהבים לארח, במטבח לא גדול". מעצבת: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים, מטבחי רגבה.
מעצבת: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים, מטבחי רגבה.
(צילום: שירן כרמל)

8. תורת הישיבה סביב האי
בתכנון מטבח, אני תמיד מנסה לתכנן מקומות ישיבה פנים אל פנים של בני המשפחה, כדי שתהיה אינטראקציה בין בני הבית. בתכנון אופטימלי ללא אילוצים, אוסיף שני מקומות ישיבה, בנוסף למקומות הישיבה כמספר בני המשפחה. תמיד יש חבר של אחד הילדים או חברה טובה שקופצת לקפה ובאופן טבעי מצטרפים לארוחה. אם בלתי אפשרי לייצר ישיבה פנים מול פנים ויש אילוץ למקם את הכיסאות בשורה, אני משתדלת לייצר מקום ישיבה נוסף בראש האי, על הצלע הקצרה יותר, מה שיאפשר לאחד מבני הבית לשבת בצד, ולייצר קשר עין עם שאר בני הבית. מניסיוני, זה הופך להיות מקום הישיבה המועדף על בני הבית.
.
9. האי, המדיח והכיריים
מבחינת הפונקציות הממוקמות על האי, אני מעדיפה למקם את הכיריים על האי, על מנת לייצר אינטראקציה בין מי שמבשל, לשאר בני הבית בזמן הבישול. פחות נעים לבשל עם הגב אל בני הבית. כשהכיריים ממוקמים על האי, החוויה של הבישול מול כל החלל והאינטראקציה עם בני הבית הרבה יותר חווייתית מאשר בישול מול קיר.
12 צפייה בגלריה
"היתה לי התלבטות אם לתכנן אי גדול יותר ולהצמיד אותו לקיר". מעצבת: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים, מטבחי רגבה.
"היתה לי התלבטות אם לתכנן אי גדול יותר ולהצמיד אותו לקיר". מעצבת: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים, מטבחי רגבה.
מעצבת: אילונה עשור, מתכננת ומעצבת פנים, מטבחי רגבה.
(צילום: שירן כרמל)

10. נוחות מעל הכל
"אני ממליצה למקם באי אחסון לכלי אוכל לשימוש יומיומי. במידת האפשר, אני משתדלת למקם את האחסון של כלי האוכל היומיומיים מול המדיח. מבחינה פרקטית יש עדיפות לתכנון מגירות שנשלפות החוצה, כך שניתן לראות ולשלוף את כל מה שנמצא בתוכן בקלות. נוח מאוד להוציא כלים מהמדיח ישר למגירת הכלים מול המדיח. כאשר עורכים את הכלים, נוח מאוד שהכלים נמצאים במקום קרוב ונגיש לאזור הישיבה, וגם בזמן הארוחה נוח מאוד לשלוף את מה שחסר, מבלי לקום.



עצבו את האי שמיוחד לכם

מעצבת פנים: נורית גפן

12 צפייה בגלריה
נורית גפן, סטודיו לעיצוב ותכנון פנים. מטבח הוא חלק מהחלל הציבורי".
נורית גפן, סטודיו לעיצוב ותכנון פנים. מטבח הוא חלק מהחלל הציבורי".
נורית גפן, סטודיו לעיצוב ותכנון פנים. מטבח הוא חלק מהחלל הציבורי".
(צילום: יהודית הופמן מג'ר)

11. אול אין
אם מיקמתם את הכיריים באי, תשתדלו למקם גם את הכיור באי. הבישול מתחיל לרוב בשטיפת ירקות או מרכיבים אחרים, ורצוי להעביר את המוצרים השטופים על גבי האי ולהימנע מהעברה ומטפטופים על הרצפה (בייחוד אם היא עשויה פרקט או אבן טבעית).
מיקום הכיריים על האי גם מייתר את הצורך בחיפוי הקיר שמעליו, רכיב שמעמיס לרוב על הנראות, ואם ניתן לוותר עליו, מה טוב.

סגנון העיצוב: עכשווי. מקום המגורים: בשרון ; אופי המשפחה: זוג צעיר
12 צפייה בגלריה
"חשוב שהאי ישתלב במראה הכללי". מעצבת: נורית גפן, סטודיו לעיצוב ותכנון פנים, מטבחי רגבה.
"חשוב שהאי ישתלב במראה הכללי". מעצבת: נורית גפן, סטודיו לעיצוב ותכנון פנים, מטבחי רגבה.
מעצבת: נורית גפן, סטודיו לעיצוב ותכנון פנים, מטבחי רגבה.
(צילום: עודד סמדר)

12. האי מתאים מאוד לאחסון
האי מאפשר אחסון משני צידיו. לרוב אני ממליצה על מגירות בעומק 60 ס"מ הפונות לפנים המטבח, וכדי שתהיה לאי נוכחות ומשמעות, נוספים לו ארונות בעומק 40 ס"מ, הפונים לחלל הציבורי, שם מומלץ לאחסן כלי אירוח או לאפשר מדפים פתוחים לדקורציה.

13. הדבר הבולט ביותר באי הוא המשטח
זאת גם הדרך לבדל אותו מיתר ארונות המטבח, אם זאת המחשבה העיצובית. אני ממליצה לבחור בארונות האי באותו גוון וחומר של ארונות המטבח. אם אתם רוצים להדגיש את האי - בחרו משטח בגוון שונה ודומיננטי מיתר משטחי המטבח וחפו גם את דופנות האי באותו החומר.
אם העיצוב נקי ומינימליסטי, זה המקום לבחור באותו החומר בכל משטחי המטבח וגם להתאים את גון המשטחים ככל הניתן לגון הארונות.
זכרו שהמטבח הוא מקום פעיל שיקבל הרבה מאוד תוספות מההתרחשות בו (אביזרי בישול ואוכל) ולכן כדאי לבחור חומרים וגוונים בידיעה שהחיים עוד יזמנו למקום הרבה פריטים נוספים.
במטבח שבתמונה, לאי היה תפקיד כפול - מחד ליצור את ההפרדה הפונקציונלית בין המטבח לסלון ומנגד ליצור את החיבור העיצובי.
לארונות המטבח נבחר גוון כחול כהה, צבע עוצמתי שמכניס עניין, משתלב ומדגיש את הגוונים הבהירים שנבחרו בסלון.
אי המטבח הוא למעשה חצי אי, צמוד לקיר ויוצר layout של מטבח מקביל, בתכנון המנצל היטב את החלל ומאפשר התנהלות נוחה בתוכו.
משטח גרניט פורצלן מדוקק בדוגמת שיש קררה עם גידים עדינים משלים את האווירה הנינוחה.

12 צפייה בגלריה
מעצבת: נורית גפן, סטודיו לעיצוב ותכנון פנים, מטבחי רגבה.
מעצבת: נורית גפן, סטודיו לעיצוב ותכנון פנים, מטבחי רגבה.
מעצבת: נורית גפן, סטודיו לעיצוב ותכנון פנים, מטבחי רגבה.
(עודד סמדר)

14. ויהי אור
גוף התאורה מעל האי הוא ביטוי נוסף לעיצוב המטבח, הבלטת האי ומתן שכבה נוספת בעיצוב הכולל. זה המקום לבחור בגוף תלוי מהתקרה ולא לשכוח את ההתאמה שלו לגוף התלוי מעל פינת האוכל, שבדרך כלל מצויה בסביבה.

15. שאלו את עצמכם לשם מה נחוץ לכם האי.
עצבו מטבח שמתאים ומיוחד למשפחה שלכם, לא זאת שראיתם בתמונה ושבכלל לא בטוח שעיצובה מתאים לכם. לחלום זה חשוב, אבל להתאים לקרקע המציאות חשוב יותר. חשבו אם האי מיועד לישיבה, אם הוא מיועד לבני הבית - לכולם או לחלקם ואם הוא מיועד גם לאירוח.
השאלות האלה משפיעות על תכנון האי, על המידות שנלקחות בחשבון ובשלב מאוחר יותר גם על בחירת הכיסאות. זכרו שלא בכל גיל נוח לשבת בישיבה גבוהה ואף כי קיימים כיסאות גבוהים נוחים, היזכרו כמה פעמים ביקשתם במסעדה לשבת ליד שולחן רגיל וסירבתם לשבת על הבר, למרות שהיה פנוי.
אם אין לכם נוף לים או לקו הרקיע של עיר, אל תיצרו אי שבו כל המשפחה יושבת בצידו האחד של האי, אחד ליד השני, וצופה בסופו של דבר במטבח שממול. צורת הישיבה הזאת לא מזמנת שיח וקשר בין הסועדים ומעבר לכך שהיא מצטלמת יפה, היא ברוב המקרים לא משרתת את תחושת הבית והמשפחתיות שאליה אני מכוונת בתכנון בתים.


בשיתוף חברת רגבה
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button