"חצר המשולשים" הוורודה בבית ספר יוצא דופן בסין

בית הספר שתוכנן בהשראת גבינה: מבני החינוך יוצאי הדופן בעולם

תשכחו כל מה שחשבתם על מסדרונות ארוכים וחשוכים שמובילים אל כיתות משעממות: מבית הספר ההודי שתוכנן בהשראת גבינה מחוררת, דרך הגג הירוק של בית ספר בצרפת, ועד לבית הספר הסקנדינבי שנראה כמו רכס הרים. מבני החינוך האלה יגרמו לכם לרצות לחזור לספסל הלימודים

פורסם: 01.09.21, 12:51
גם אם חלפו שנים רבות מאז שסיימתם את הלימודים בבית הספר היסודי או בתיכון, 1 בספטמבר הוא תאריך שמיד מעורר זיכרונות. ובצדק – מדובר באחת מזירות ההתרחשות המרכזיות בשנות החיים הראשונות. לא רק החוויות החינוכיות והחברתיות נשארות בנו, אלא גם המבנים בהם בילינו את אותן שנים. כך גם האדריכלות משחקת תפקיד חשוב ומשפיעה על החוויה הלימודית, גם אם כילדים קשה להבין זאת בזמן אמת.
אז כיצד נראה בית הספר שלכם? האם הוא היה מסדרון ארוך עם כיתות משני צדדיו? או אולי מקום פתוח, נעים ומעורר השראה? לכבוד התאריך הסימבולי מצאנו בתי ספר ייחודיים ברחבי העולם שמתמקדים ביצירת חוויית לימודים אחרת וחיובית עבור התלמידים.

אי מוגן בלב עיר צפופה: בית הספר בשנג'ן

בית הספר היסודי שינשה (Xinsha Primary School) שנפתח השנה בעיר הנמל הסינית שנג'ן (Shenzhen), הוא פרי תכנונם של משרד האדריכלות הסיני 11ARCHITECTURE. בית הספר נמצא באזור עירוני צפוף ביותר, וניתן לראות על רקע הקמפוס הצבעוני את המבנים הגבוהים של העיר.
24 צפייה בגלריה
בית ספר סין
בית ספר סין
בית ספר בלב העיר הסואנת שנג'ן
(צילום מאתר cargocollective.com, Chao Zhang, ACF)
זוהי למעשה אחת הסוגיות המאתגרות שהתמודדו עמה אדריכלי בית הספר, שהוא אחד מתוצריו של פרויקט אדריכלי שיזמה לשכת התכנון העירונית של שנג'ן. אותו פרויקט מבקש לחקור גישות חדשניות לעיצוב בתי ספר יסודיים וקמפוסים, תחת הצפיפות הגבוהה שבעיר ומשאבי הקרקע המוגבלים בה.
24 צפייה בגלריה
בית ספר סין
בית ספר סין
אי מוגן המשקיף אל העיר: בית הספר היסודי שינשה
(צילום מאתר cargocollective.com, Chao Zhang, ACF)
הקמפוס החדש שבמבט על מזכיר את צורת האות "S" האנגלית, חולש על פני שטח של 11 אלף מ"ר, אך השטח הבנוי הכולל שלו מסתכם ב-37 אלף מ"ר. במפלס הרחוב, המקום בו המוסד החינוכי פוגש את העיר העמוסה - אין גדרות. המתחם נושק למדרכה, והצללה מבטון יוצרת מחסה ממזג האוויר עבור ההורים והתלמידים שמגיעים לבית הספר מדי יום.
24 צפייה בגלריה
בית ספר סין
בית ספר סין
הכניסה לבית הספר נמצאת במפלס הרחוב, ללא גדרות
(צילום מאתר cargocollective.com, Chao Zhang, ACF)
הכניסה לקמפוס מסומנת בגרם מדרגות, שבקדמתו עמוד ירוק מאסיבי המתפצל לשלושה רכיבים בחלקו העליון ומדמה את צורתו המופשטת של עץ. לדברי האדריכלים שפורסמו באתר Archdaily הכניסה הראשית היא "ייצוג של אווירה טבעית ורכה, כמו כניסה מעוצבת בפארק".
24 צפייה בגלריה
בית ספר סין
בית ספר סין
מבט מלמעלה אל גרם המדרגות בצל "עץ" ירוק
(צילום מאתר cargocollective.com, Chao Zhang, ACF)
חצר בית הספר ממוקמת מעל לפודיום מוגבה אליו מוביל גרם המדרגות. אותה הפרדה מפלסית שנוצרת בין הרחוב לחצר בית הספר היא שמייתרת את השימוש בגדרות. המבנה המתפתל מחלק את החצר לשני אזורים עיקריים: החצר הצפונית שמשקיפה אל מגרש המשחקים והחצר הדרומית שנפתחת אל נוף של צומת עירונית. כך, יכולים התלמידים להשקיף על העיר מלמעלה. "המורים והתלמידים שעוברים בבניין ההוראה יכולים לראות את הנוף בתוך ומחוץ לבית הספר לסירוגין", מסבירים האדרכילים. "דבר זה יוצר תחושה של קהילה ושיוך למקום בו הם נמצאים".
24 צפייה בגלריה
בית ספר סין
בית ספר סין
שביל מתפתל מחלק את החצר לשניים
(צילום מאתר cargocollective.com, Chao Zhang, ACF)
המתכננים מספרים שהם ניסו לאתגר את התלמידים מבחינה מחשבתית באמצעות העיצוב האדריכלי, שגלש לדבריהם גם לתחום אדריכלות הנוף. כך הם עיצבו מספר מגרשי משחקים בנושאים משתנים. עיצוב החצרות מאופיין בצורניות מופשטת שמאפשרת לתלמידים להמציא בעצמם את שיטת המשחק והאופן שבו ישתמשו במרחב. "ילדים הם חוקרים באופן טבעי. הם אוהבים להשתמש בחלל בחופשיות כדי ליצור משחק מקורי וללמוד דרך משחק. עיצבנו מגוון מגרשי משחקים לפי נושאים בבית הספר. אותם נושאים לא מתקבלים באמצעות עיטורים מסחריים, אלא דרך עיצוב צורות מרחביות. ילדים יכולים לפתח באופן חופשי משחק ופעילויות שקשורות למגרשי הנושאיים השונים".
24 צפייה בגלריה
בית ספר סין
בית ספר סין
חצר המשולשים בבית הספר שינשה
(צילום מאתר cargocollective.com, Chao Zhang, ACF)
24 צפייה בגלריה
בית ספר סין
בית ספר סין
החצר הצפונית המקורה המשקיפה אל העיר
(צילום מאתר cargocollective.com, Chao Zhang, ACF)
אותם מגרשי משחקים נושאיים מובדלים ומובחנים זה מזה גם מבחינה צבעונית – בעוד מגרש הספורט מאופיין בצבעי כחול וצהוב, בשיטוט בבית הספר ממוקמים מתקנים ירוקים או חצר על טהרת הצבע הוורוד שמכונה "חצר המשולשים". כל אלו יחד הופכים את חווית בית הספר לצבעונית ועשירה יותר.

סוכן תרבות סקנדינבי: בית הספר האדום בשבדיה

נראה ששימוש בצבע היא אחת המגמות הפופולריות כשזה נוגע למבני חינוך. כך גם בתיכון הזה בעיירה יליווארה (Gällivare) שבשבדיה, שנקרא House of Knowledge ("בית הידע"). המבנה יוצא הדופן עושה שימוש נרחב בצבע אדום בחזית החיצונית ובחללי הפנים. לתכנון התיכון, שמשמש גם כמרכז חינוכי, אחראיים משרדי האדריכלות המקומיים Liljewall ו-MAF. בית הספר נכנס לרשימה המקוצרת של הפרויקטים האדריכליים שמתחרים ב"פסטיבל האדריכלות העולמית" – תחרות אדריכלות בינלאומית שנערכת מדי שנה ומחלקת פרסים לפרויקטים אדריכליים יוצאי דופן מכל העולם.
24 צפייה בגלריה
בית ספר שבדיה
בית ספר שבדיה
נכנס לרשימת מבני האדריכלות יוצאי הדופן בעולם: "בית הידע" בשבדיה
(צילום: Anders Bobert. מתוך: maf-ark.se)
הייחודיות של המבנה לא נגזרת רק מהבחירה הצבעונית של המתכננים, אלא גם מהצורניות הא-סימטרית שבה עיצבו אותו. חזית בית הספר מאופיינת באלכסונים חדים ודומיננטיים שמהדהדים את הנוף ההררי שמסביב לעיירה השבדית. הא-סימטריות של המבנה מודגשת באמצעות צמדים של עמודי עץ בעלי חיתוכים משתנים שפזורים על גבי החזית. לדברי האדריכלים השימוש בעץ "מדגיש מסורת עיצובית ונותן תחושה של אומנות (craftsmanship) בעיר". כקונטרה לחזית האדומה, הגגות המשופעים של בית הספר מכוסים בדשא.
24 צפייה בגלריה
בית ספר שבדיה
בית ספר שבדיה
אלכסונים חדים שעליהם דשא, מהדהדים את ההרים המקיפים את בית הספר
(צילום: Anders Bobert. מתוך: maf-ark.se)
24 צפייה בגלריה
בית ספר שבדיה
בית ספר שבדיה
השימוש באלכסונים חוזר גם בחלל הפנים של בית הספר
(צילום: Anders Bobert. מתוך: maf-ark.se)
המוטיב האלכסוני חוזר גם בחללי הפנים של התיכון, החל מהקורות המזוגזגות שנושאות את התקרה ועד הריהוט, כמו למשל הספסלים האלכסוניים שמתכתבים עם הארכיטקטורה של המבנה. אלמנט חשוב אותו מציינים האדריכלים הוא גרם המדרגות הלא שגרתי באולם הכניסה. גרם המדרגות העשוי מעץ אלון, מחופה כלפי חוץ בפלדה כהה. הוא מאופיין בקווים חדים ושבורים שגורמים לו להיראות כמו אלמנט פיסולי יותר מאשר כגרם מדרגות. בתחתיתו, עיצבו האדריכלים מדרגות ישיבה מעץ שעליהן יכולים התלמידים לשבת ולנוח.
24 צפייה בגלריה
בית ספר שבדיה
בית ספר שבדיה
ספסלים אלכסוניים מתכתבים עם האדריכלות החיצונית של המבנה
(צילום: Anders Bobert. מתוך: maf-ark.se)
פרט לנוף ההררי הסובב את הפרויקט, האדריכלים מספרים שאחד ממקורות ההשראה החשובים בתהליך התכנון היה התרבות המקומית של הסאמים – תושבי לפלנד שבצפון סקנדינביה. לצורך הפרויקט נבחרו שלושה אמנים סאמים מתחומים שונים, ביניהם טקסטיל וזכוכית, ובבית הספר שולבו עבודות שנוצרו עבורו במיוחד בידי אותם אמנים. אחת היצירות למשל היא יציקת בטון באורך 21 מטרים שמשולבת באחת מחזיתות הפנים שבה חרוטה דוגמא עגולה שקשורה בתרבות הסאמי.
24 צפייה בגלריה
בית ספר שבדיה
בית ספר שבדיה
שימוש בצבע האדום המזכיר את הלבנים הישנות עמם נבנו בתים באזור
(צילום: Anders Bobert. מתוך: maf-ark.se)

בהשראת גבינה מחוררת: בית הספר המשולש בהודו

גם בית הספר הזה שנמצא בבילווארה (Bhilwara) שבמדינת ראג'סטאן שבהודו, מתאפיין בצורה מאוד לא שגרתית, בלשון המעטה. בית הספר היסודי "סנגאם" תוכן על ידי משרד SferaBlu ההודי ונפתח ב-2018.
24 צפייה בגלריה
בית ספר הודי
בית ספר הודי
בהשראת גבינה משולשת "קריקטורית": בית הספר סנגאם בהודו
(צילום: Umang Shah)
המבנה מעוצב בצורת משולש, והגג האלכסוני שלו מתחלק למספר שיפועים נפרדים. האדריכלים חושפים אובייקט די מפתיע ששימש כהשראה לארכיטקטורה של בית הספר – גבינה. "צורת הבניין נוצרה בהשראת רצועת גבינה משולשת עם חורים בצדדים כמו שרואים בקריקטורות; בדומה לכך, במשטח החיצוני של המבנה יש נקבים רבים", הם מסבירים. אותם נקבים הם החלונות המרובעים הקטנים והמרובים שמעטרים את חזית בית הספר.
24 צפייה בגלריה
בית ספר הודי
בית ספר הודי
הגג האלכסוני מתחלק למספר שיפועים ונגמר במדרגות ישיבה מבטון
(צילום מאתר sangamelementaryschool.com)
24 צפייה בגלריה
בית ספר הודי
בית ספר הודי
מגרשי המשחקים ממוקמים בגג המשופע
(צילום מאתר sangamelementaryschool.com)
במבט מתוך הכיתות, ניתן להבחין שהחלונות ממוקמים על כל גובהו של הקיר, ומגיעים אפילו אל הרצפה. "מידת החלונות קטנה כדי להבטיח בטיחות, והמיקום שלהם מונע מגובהם של התלמידים. התלמידים מקבלים מבט כלפי חוץ בזמן שהם יושבים לצד השולחנות שלהם".
24 צפייה בגלריה
בית ספר הודי
בית ספר הודי
חלונות קטנטנים משובצים במבנה ומגיעים עד לחלקו התחתון
(צילום: Umang Shah)
24 צפייה בגלריה
בית ספר הודי
בית ספר הודי
מסלולי אופניים, טיפוס וגן משחקים בפסגת הגג
(צילום: Umang Shah)
בקדמת המבנה, בחלקו התחתון של שיפוע הגג, ממוקמות מדרגות ישיבה שמשמשות להתכנסות חברתית של בית הספר, והכניסה הראשית לתוך הבניין היא פתח מרובע שנמצא במרכזן. האטרקציה המרכזית של בית הספר היא ככל הנראה הגג שאת צורתו המשופעת ניצלו האדריכלים לפעילויות מאתגרות כמו מסלול אופניים, מגלשות ומסלול מכשולים. בחלק העליון של הגג הם מיקמו את גן המשחקים שהם מכנים "מכון הכושר בג'ונגל", בו לדבריהם יכולים התלמידים "לטפס ולהתנדנד כשהנוף של העיר כולה מעבר להם".

יער על הגג: בית הספר למדעים בצרפת

בית הספר היסודי למדעים שממוקם בפרבר הצרפתי בולון הסמוך לפריז, מראה כיצד אפשר להכניס טבע אל העיר הבנויה והצפופה, ואיך הגג שנדמה לעיתים כשטח מיותר וחסר חשיבות יכול לשמש לטובת העניין. אם בבית הספר ההודי שימש הגג כפארק אתגרי, כאן הוא מתפקד כגן פראי ועשיר בצמחייה, דבר שהולם מאוד את מטרת בית הספר. "האתגר היה ליצור מערכת אקולוגית שלמה על הגג, טבע לא מאולף שמשתלב עם מרקם המגורים מסביב", מסבירים במשרד האדריכלים Chartier-Dalix Architecture שעומד מאחורי תכנון המתחם שנפתח ב-2014.
24 צפייה בגלריה
בית ספר צרפת
בית ספר צרפת
מבט עילי על בית הספר: צמחייה מכסה את מרבית שטח הגג
(צילום: David Foessel)
במבט מלמעלה, ניתן לראות כיצד הצמחייה מכסה כמעט את כל שטח הגג של בית הספר וכך מייצרת "אי ירוק" בתוך המרחב האורבני. האדריכלים מתארים כי "הפרויקט הזה הוא 'נוף כמרחב מחיה' ולא בניין פשוט", ומספרים שקיימים בו שני חלקים מובחנים: החזיתות בעלות המראה ה"מפורק" שמורכבות מבלוקים של בטון שיוצרו מראש במפעל, והגג הירוק. יחד הם עוטפים את נפח המבנה שעשוי מקווים עדינים ונקיים.
24 צפייה בגלריה
בית ספר צרפת
בית ספר צרפת
מעטפת הבטון של בית הספר משלבת בתי קינון למגוון ציפורים
(צילום: David Foessel)
בתוך בית הספר ניתן למצוא מספר שימושים כמו אולם ספורט, חצרות, מגרשי משחקים, ו-18 כיתות לימוד - שבע מתוכן עבור גן-חובה ו-11 שייכות לבית הספר היסודי. ככל שהמבנה עולה לגובה, כך הכיתות נסוגות אחורנית באופן שמזכיר טרסות או שכבות של טופוגרפיה. לכל קומה מרפסת היקפית ירוקה, אליה קיימת גישה מכל אחת מהכיתות. מהמרפסת ההיקפית, יכולים הילדים לטפס במדרגות אל הגג.
24 צפייה בגלריה
בית ספר צרפת
בית ספר צרפת
הכיתות נסוגות אחורנית בצורת טרסות, ומוקפות במרפסת
(צילום: David Foessel)
תכנון גג ירוק היא משימה מורכבת, וכדי שצמחים יוכלו לגדול הרחק מהקרקע הטבעית צריך לתכנן להם מצע מספק של אדמה כדי שיוכלו לגדול. על גג בית הספר ניתן למצוא צמחייה נמוכה ששתולה במצע בעומק 50 ס"מ, אך גם צמחייה גבוהה ועצים ששתולים במצע בעומק מטר. לדברי האדריכלים הגג הירוק שומר על המגוון הביולוגי, מאפשר לקיים פעילויות לימודיות וגם מעלה את רמת החיים של בנייני המגורים והמשרדים שמקיפים את בית הספר. גם מעטפת הבטון משתתפת במשימה כשבבלוקים שמקיפים את בית הספר משולבים בתי קינון למגוון ציפורים.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.