כמו אסם: מבט אל התיבה הציבורית

בין שתי תיבות: הצצה לביתה המעוצב של אדריכלית מפונת גוש קטיף

זוג אדריכלים צעירים וארבעת ילדיהם עברו למושב חקלאי דתי בשפלה, בסמוך לבית ההורים והאחים שהשתקעו במקום אחרי פינוי גוש קטיף. שם הם תכננו את ביתם המשותף ויוצא הדופן, המורכב משתי תיבות גדולות ממדים, שעיצובן האלגנטי משלב בחן בין הכפר לעיר: "היה טבעי שגם אנחנו נחזור ונגדל את הילדים במושב, בצורה שבה אני גדלתי"

פורסם: 24.09.21, 10:32
עפרה ויואל גולדברג הם זוג אדריכלים צעירים, הורים לארבעה ילדים, בן 10, בת 8 ותאומים בני שנתיים וחצי. הם הכירו בעת לימודיהם באוניברסיטת אריאל, התחתנו ועברו לגור בירושלים. שם, לצד עבודתם במשרדי אדריכלים, החלו לעסוק בתכנון בתים פרטיים. הפרויקטים הראשונים שתכננו היו עבור בני משפחתם.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
"הקובייה הציבורית" נפתחת בוויטרינות גדולות אל החוץ
(צילום: קרין רבנה)
עפרה היא ילידת מושב גני טל בגוש קטיף. בהיותה בת 21, בשנה הראשונה ללימודים, התבצע פינוי הגוש. משפחתה, יחד עם כל מושב בני ובנות המושב, עברה לגור בקרוואנים במושב יד בנימין, שם הם התגוררו עד אשר עברו ליישוב הקבע הסמוך, שהוקם על קרקעות חקלאיות של קיבוץ חפץ חיים.
ב-2010 החל להיבנות ישוב חדש על אדמות קיבוץ חפץ חיים. בהסדר שנעשה בין המדינה לקיבוץ שהיה בחובות, נקנו ממנו בידי המדינה קרקעות עליהם קם מושב חקלאי-דתי חדש בשם גני טל. ב-2012 החלו המשפחות הראשונות לעבור אל המושב, וכל בית אב קיבל דונם ומאתיים למגורים, זכות למגרש בהרחבת היישוב לילדים ממשיכים, ושטח חקלאי פרטי.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
שתי תיבות נפרדות לציבורי ולפרטי, ביניהן מפרידה מבואת הכניסה
(צילום: קרין רבנה)
הבית הראשון שתכננו בני הזוג, עוד בזמן לימודיהם, היה של הוריה של עפרה. אחר כך תכננו את בתיהם של שני אחיה, שגם הם גרים במושב, ואז החלו לקבל פניות מתושבים נוספים בגני טל. "גרנו בדירה בירושלים, שמנו שולחן ארוך בסלון ועבדנו בלילות עם שני תינוקות בסלקלים על השולחן ליד המחשבים", הם נזכרים.
ב-2015 החליטו שהגיעה העת לעבור בעצמם למושב החדש ולבנות בית על נחלת הוריה של עפרה. "מאז הפינוי עבר כחצי דור, ורוב בני גילי שהיו בני 20 בזמן הפינוי, כבר הקימו משפחות וחזרו להתגורר כאן בהרחבות או על הנחלות של הוריהם", מספרת עפרה, "לי היה טבעי שגם אנחנו נחזור ונגדל את הילדים במושב, בצורה בה אני גדלתי".
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
הכניסה אל הבית היא לאורך קיר אבני לקט
(צילום: קרין רבנה)
הם עברו לגור ביחידת מגורים בבית הוריה של עפרה, ובמקביל פתחו משרד עצמאי במושב והחלו לבנות את ביתם הפרטי, 180 מ"ר על פני קומה אחת, וקומת מרתף.

שני אסמים הפוכים

המגרש הנתון, על הנחלה של ההורים, היה צר וארוך, ועליו תכננו בני הזוג שתי תיבות מלבניות נפרדות, מעל לכל אחת מהן גג אלכסוני. תיבה אחת הקדישו לאגף הציבורי, אשר פונה לכיוון דרום, ותיבה שנייה לאגף הפרטי הפונה לכיוון צפון. השלד של הבית עשוי מקורות ועמודי פלדה שחורים ("בהתחלה שאלו אותנו אם אנחנו מקימים רפת"), ועליו מעטפת של בנייה קלה מקירות גבס. בין התיבות מקשר חלל כניסה וחדר משפחה, שניהם בעלי גג שטוח שחזיתותיו מחופות באבן לקט אפורה.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
רואים רחוק: מבט אל הכניסה
(צילום: קרין רבנה)
במבט מהרחוב, מזכירות התיבות המלבניות שתכננו בני הזוג שני אסמי תבואה. תיבת החדרים הפרטיים מחופה מערכת של תריסי הזזה מעץ, שמייצרים מיסוך לחלונות הברזל מאחוריהם. לאורך קיר אבני הלקט האפורות עובר גרם מדרגות בטון שמייצר חציצה בין שתי התיבות.
הכניסה אל הבית היא אל חלל ציבורי רחב ומרשים, מרוצף בטון מוחלק ובעל תקרה אלכסונית שמתנשאת לגובה של חמישה וחצי מטרים, מחופה קורות פרקט אלון. מבחוץ, נראה הגג כמרחף מעל החזית הדרומית, שעשויה לכל אורכה וגובהה מערכת של דלתות ויטרינה מברזל שחור. אלו נפתחות אל חצר אחורית גדולה שבה נבנתה בריכה, שממשיכה את האזור הציבורי כלפי חוץ.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
התקרה האלכסונית בחלל הציבורי מתנשאת לגובה של חמישה וחצי מטרים
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מבחוץ, נראה גג החלל הציבורי מרחף מעל לדלתות הוויטרינה
(צילום: קרין רבנה)
בקדמתו של המלבן הציבורי נמצא המטבח, עשוי כולו מארונות עץ אלון צבועים שחור. במרכז מוקם אי עבודה וישיבה רחב עם משטח נירוסטה, ומסביבו בצורת האות ח' מסודרים ארונות נמוכים עם משטח עבודה דמוי אבן "קררה" שמסתיימים בארונות מזווה גבוהים. עמוד רחב המשמש לאחסון דקורטיבי של בקבוקי יין, תוחם את המטבח מיתר האלמנטים בחלל הציבורי.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
החלל הציבורי נפתח אל החצר שממשיכה את הסלון כלפי חוץ
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
לכל אורך הקיר הצפוני ניצבת ספריית ברזל בה מדפי ספרים, ספסל ישיבה, קמין וחלון "סרט"
(צילום: קרין רבנה)
במקביל לקיר הוויטרינה הדרומי והפתוח, ניצב הקיר הצפוני של הסלון אשר לכל אורכו וגובהו ניצבת ספריית ברזל. בספרייה משולבים מדפי ספרים דקיקים עם ספסל ישיבה, קמין וחלון סרט מלבני נוסף. הספרייה מסתיימת בוויטרינת יציאה לכיוון צפון. החלל הגבוה ממוזג באמצעות תעלת פח שחורה שרצה לכל אורכו, שמתחילה במטבח ומסתיימת בסוף הסלון, בקיר המחבר בין שתי החזיתות הארוכות של המלבן.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מבט מהמטבח אל הסלון: עמוד רחב משמש לאחסון דקורטיבי של בקבוקי יין
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מבט אל המטבח, בהמשך ממוקם חדר המשפחה
(צילום: קרין רבנה)
בחלל מלבני גבוה ומואר ממוקמת פינת האוכל – שולחן ארוך עם פלטת פורצלן צחורה ודקיקה, וכיסאות עץ שחורים. אחריה מוקם הסלון, שבו ספה רחבה בצורת ר' בגוון אפור בהיר, פונה אל קיר הספרייה ולצידה שתי כורסאות ברזל דקיקות עם מושבי עור בגוון חמרה. מול הספה שני ספסלי עץ וראטן בהירים, ובמרכז זוג שולחנות ברזל שחור עגולים.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
המטבח, עשוי כולו מארונות עץ אלון צבועים שחור. במרכז מוקם אי עבודה וישיבה רחב עם משטח נירוסטה
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
העמוד במרכז החלל הציבורי תוחם את המטבח ומפריד אותו מהסלון
(צילום: קרין רבנה)
מהתקרה הגבוהה יורד מאוורר שחור, והתאורה בחלל היא ברובה שקועה בתקרת העץ. רק מעל לשולחן האוכל תלוי גוף תאורה דקורטיבי, ושניים נוספים ממוקמים משני צדי הספה – אחד על הקיר והשני על הרצפה.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
בסלון: שילוב של ראטן, פרזול שחור וטקסטיל אפור רך
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
זוג שולחנות ברזל שחור עגולים במרכז הסלון
(צילום: קרין רבנה)
המרפסת שמעבר לקיר הוויטרינות מרחיבה את הבית כלפי חוץ וממשיכה באותה החומריות. היא מרוצפת בטון מוחלק, מוצלת בפרגולה מברזל וכפיסי עץ, ומסתיימת באותה מערכת של תריסי עץ, המאפשרים מיסוך של שמש דרומית כלפי פנים ופרטיות מבית ההורים השכן.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מבט אל הפרגולה המוצלת בברזל וכפיסי עץ
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מערכת תריסי עץ מאפשרת מיסוך של שמש דרומית ופרטיות מהבית השכן
(צילום: קרין רבנה)
חדר המשפחה ממוקם מול מבואת הכניסה ובין שתי התיבות, בתוך קובייה בעלת גג שטוח שקירותיה החיצוניים מחופים אבני לקט. הכניסה אל חדר המשפחה היא דרך שתי דלתות זכוכית בפרופיל בלגי שחור, ומשני צדיו ממוקמת יציאה לחצר האחורית. קירות החלל צבועים בגוון אפור ירקרק והוא מרוצף אריחי אדרת דג ("פישבון") בגוון אפור כהה, "רצינו שירגיש כמו מדרחוב", הם מסבירים. החדר המרווח משמש כחדר משחק, לימוד וצפייה בטלוויזיה ומרוהט בחמימות עם ארון קיר לבן שבתוכו משולב שולחן עבודה מעץ אלון, ספה באפור כהה עם שטיח בגוון בז' ועציצים בסלי נצרים.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
חדר המשפחה ממוקם מול מבואת הכניסה, בין שתי התיבות
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
החלל מרוצף אריחי אדרת דג ומשמש כחדר משחק ולימוד
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
גם מחדר המשפחה קיימת יציאה אל החצר
(צילום: קרין רבנה)

תיבה פרטית גבוהה ומרווחת

הכניסה ממבואת הכניסה לתיבה השנייה והפרטית היא מוצנעת וקטנה יותר. דלת הזזה נסתרת מאפשרת להפריד את החלל לגמרי מהאזור הציבורי. לאורך המסדרון, שרצפתו בטון מוחלק, מובילות דלתות עץ שחורות וגבוהות אל חדרי השינה המרוצפים פרקט אלון מולבן. את החדר הראשון חולקים התאומים. אחד מקירותיו, המשמש רקע לשתי המיטות, מחופה בחציו התחתון קורות עץ שחורות וחציו העליון נצבע בוורוד.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
לאורך המסדרון, שרצפתו בטון מוחלק, מובילות דלתות עץ שחורות וגבוהות אל חדרי השינה
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מבט אל חדר השינה של התאומים המחופה בחציו קורות עץ שחורות
(צילום: קרין רבנה)
את חדר הילדים השני חולקים הבן והבת הגדולים - על רקע קיר צבוע בירוק בקבוק ניצבת מיטת קומותיים בנויה עץ לבן, המנצלת את גובה החלל האלכסוני, ולצידה קיר טיפוס ביתי.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
קיר טיפוס ביתי נבנה בחדר שחולקים הבן והבת הגדולים
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מיטת קומותיים בנויה עץ לבן מנצלת את גובה החלל האלכסוני בחדר הילדים
(צילום: קרין רבנה)
בקצה המסדרון נמצאת יחידת ההורים. נכנסים אל אזור שינה מרווח בעל תקרת עץ גבוהה ומשופעת, מוקף חלונות ויטרינה גדולים עם וילונות לבנים רכים. המיטה נשענת על קיר צבוע ירוק כהה ומולה ארון 'פרי סטנדינג' משמש כמחיצה בין חלל השינה לאזור ההתארגנות.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מבט מהמסדרון אל חדר השינה של ההורים
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
המיטה הזוגית בחדר ההורים נשענת על קיר צבוע ירוק כהה
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מול המיטה בחדר המרווח, ניצב ארון שמשמש כמחיצה בין חלל השינה לאזור ההתארגנות
(צילום: קרין רבנה)
הפתחים הרחבים משני צדיו מובילים אל חדר ארונות פתוח, מרוצף אריחי אדרת דג אפורים ומוקף בארונות נגרות לבנים בדוגמה מפוספסת. חדר הארונות מוביל אל חדר הרחצה, שפורק לשלושה אלמנטים נפרדים: בצד אחד ארון וכיור עם מראה גדולה, שהם חלק אינטגרלי מחדר הארונות, ובצד השני, שני תאים נפרדים עם דלתות זכוכית – האחד למקלחת והשני לחדר השירותים. שניהם חופו באריחים אפורים כהים וביניהם מפרידה מחיצת זכוכית. הפירוק של חדר הרחצה וההפרדה המינורית בין אזור השינה לאזור ההתארגנות מייצרים הרגשה של מרחב אחד פתוח ולא חדרים נפרדים.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
חדר ארונות פתוח מוביל לחדר הרחצה ש"פורק"
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
חדר השירותים והמקלחת מוקמו אל מול הכיור והמראה, כשבאמצע נמצא חלל התארגנות
(צילום: קרין רבנה)

יותר משנראה לעין

למרות ייחודו, הבית שומר על צניעות וסגירות יחסית מול הרחוב הראשי. ההפתעה מתגלה רק עם הכניסה - הפתיחות של החזיתות כלפי חוץ באמצעות ויטרינות הברזל העצומות, גובהו של החלל עם תקרת הפרקט האלכסונית ועיצוב הפנים שתואם את הרוח התעשייתית של השלד. יחד עם הבחירה בתריסי הזזה מעץ וברזל שעיצבו במיוחד לפרויקט, רצפת הבטון הכהה וקירות האבן החוצצים, מדובר כאן בחלל אדריכלי עשיר ויוצא דופן בנוף המקומי.
38 צפייה בגלריה
תכנית גני טל
תכנית גני טל
תכנית ביתם של זוג האדריכלים
(עפרה ויואל גולדברג )
הם עברו לבית לפני שנתיים וחצי, יום אחרי שעפרה חזרה עם התאומים מבית החולים הביתה. את זמנם הם מחלקים בין הבית והמשפחה לבין המשרד שפתחו שנמצא גם הוא על הנחלה של ההורים. "עם כל הלחץ שיש והעתיד שאף פעם לא בטוח, אני חושב שקיבלנו מתנה כשהפכנו לעצמאים", מסכם יואל.
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מבט מבחוץ אל הקובייה הפרטית
(צילום: קרין רבנה)
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
מבט מהמטבח אל פינת האוכל והסלון, ברקע החצר הגדולה
(צילום: קרין רבנה)
"אלו שנים חשובות לילדים, ומבחינתנו התקבלה ההחלטה שכל יום בשעה ארבע אנחנו מתייצבים שנינו בגן של התאומים ומבלים את אחר הצהריים ביחד עם כל הארבעה. זה משהו שלא הייתי יכול לעשות בתור שכיר. מצד שני יש את המחיר, אני יכול לשבת כל הלילה כדי לסיים עבודה".
38 צפייה בגלריה
גני טל
גני טל
קיר האחסון שתכננו צמד האדריכלים לאחסון וישיבה
(צילום: קרין רבנה)
סטיילינג לצילומים: SHTAIGMAN / Inner Story עיצוב ואדריכלות פנים. בטון מוחלק: פלס בטון. נגרות: יוחאי ויכמן Timber Creative, א.מ תעשיות עץ ודלתות בע"מ, ומטבחי פדר בע"מ. גגות, רפפות ותקרת עץ: פרגולות ודקים - מעשה בעץ. חלונות: ג'ימי. מסגרות: דויד ויצמן. קבלן שלד, פלדה וגבס: צור עבודות בנייה. סניטריה, ריצופים וחיפויים: Gilad Revivo, גלעד קרמיקה. דלתות פנים: דלתות המושב - יד רמב"ם. תאורה: אדיסון - בית של תאורה וסטיילינג, קמחי תאורה, שביט חשמל. ריהוט ואקססוריז: Leelou Home, אייטמס גלרי אדיסון - בית של תאורה וסטיילינג. מיזוג אוויר: טל בירר. עציצים פנים, גינון חוץ: משתלת בלבן. כיסאות: Cassias. כיריים במטבח: PITT cooking Israel. מאווררי תקרה: אמפראל מאווררי תקרה ומוצרי חשמל. נירוסטה: יוסן נירוסטה. פרקטים: אליקו פרקט Tlv. ביצוע גינון: אביקם בר שלום. מקלחונים ומראות: כוכב הזכוכית.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.