כל מי שיש לו כלב או חתול יודע שהביקור אצל הווטרינר יכול להיות אתגר לא קטן. החששות של חיית המחמד מהטיפולים או מהחיסונים, לצד הפחד והרתיעה מהכלבים או מהחתולים האחרים שנמצאים במקום – כל אלה עלולים להיות מלחיצים בזמן הביקור במרפאה הווטרינרית גם עבור בעלי החיים וגם עבור הבעלים שלהם. מתוך הרצון להשרות אווירה נעימה ורגועה החליטו ב"גלעד ודניאל – מרפאה וטרינרית", הממוקמת בתל אביב, לערוך שיפוץ ולשנות את העיצוב עם חשיבה לטובת חיות המחמד, הבעלים ואנשי הצוות.
"במרפאה החליטו שהם רוצים לערוך שינוי באזור הקבלה, חדרי הטיפולים, חדרי הניתוח ולהקים גם מעבדה", מספרת האדריכלית דינה ויינברגר שקיבלה לידה את משימת השיפוץ והעיצוב. "התעורר צורך לערוך שיפוץ של המקום להתאמת הצרכים הפרקטיים, תוך מקסום החלל שלא גדול במיוחד, ותוך יצירת אווירה שתשרה ביטחון ושלווה".
תצפית ותחקיר עם ההולכים על ארבע ועל שתיים
ויינברגר היא בעצמה לקוחה של המרפאה, מה שאִפשר לה להתבונן בפרויקט גם בעיניים אחרות. "אימצתי את הכלבה שלי ליסה, שהיא היום בת שבע, דרך המרפאה של גלעד ודניאל. לפני שבע שנים, כשהיא הייתה גורה, מצאו אותה פצועה מתחת לרכב והביאו אותה למרפאה. היה לה בקע בבטן, ואחרי שעברה ניתוח החלטתי לאמץ אותה", היא מספרת.
במסגרת הפרויקט ערכה ויינברגר תחקיר ותצפית כדי לבחון את הצרכים של כל המשתמשים במרפאה. "בתהליך התכנון והעיצוב היה צריך להביא בחשבון גם את הצרכים של המטופלים שהם חיות המחמד וגם את הצרכים של הבעלים שלהם, ובנוסף – גם את הצרכים של אנשי הצוות הרפואי הנמצאים במקום לאורך שעות וימים. שוחחתי עם הצוות כדי להבין עם אילו אתגרים הם מתמודדים, מה חשוב להם, וגם שוחחתי עם הלקוחות – הבעלים של חיות המחמד. ישבתי וערכתי תצפיות בביקורים השונים כדי להגיע לתכנון המדויק והנכון ביותר", היא אומרת.
מסלול סיבובי לכלבים וחלוקה לפי צבעים
האדריכלית זיהתה כי אחד האתגרים היה המפגש בין הכלבים אצל הווטרינר. "הרבה מהבעלים של הכלבים היו בלחץ שהכלב שלהם יפגוש כלב אחר, מה שעלול להוביל לאינטריגות ביניהם ולתחושת מצוקה", מסבירה האדריכלית, "לכן תכננו מסלול סיבובי שמפריד בין הכניסה ובין היציאה. כך יש יציאה נוספת ולא חייבים ליצור מפגש בין הכלבים במעמד המלחיץ. יצרנו חלוקה פנימית בהתאם לכך, וגם הקפדנו שאזורי האשפוז יהיו מבודדים ויאפשרו לבעלי החיים התאוששות נעימה ושקטה. חדר הניתוח תוכנן כך שיכיל את כל האביזרים הרפואיים ההכרחיים, ויצרנו מעבר ישיר מחדר הניתוח לחדר ההתאוששות".
גם בתכנון הרצפה של המרפאה הייתה התחשבות בהולכים על ארבע: "לבעלי חיים יש ציפורניים, וברגע שהם צועדים על הרצפה, שעשויה מגרניט פורצלן, בטון או קרמיקה, זה יוצר רעש. לכן החלטנו ללכת על רצפה שעשויה מחומר רך, PVC, שהוא גם מבודד חום וקור וגם נעים בכפות הרגליים ומונע רעשים".
היבט נוסף שהובא בחשבון הוא הגובה של בעלי החיים. "בעלי החיים נמוכים מבני האדם, וכדי לתת להם תחושה של ביטחון החלטנו לתחום את הקירות באריח בגוון כהה עד גובה של 80 ס"מ. מחקרים מצאו שגוון כהה משרה תחושת רוגע אצל בעלי החיים, וגם נותן תחושת סדר, הכוונה והובלה", היא מסבירה.
מעל האריחים השחורים חופו הקירות בטרצו. "בחרתי בטרצו מכיוון שזה אלמנט טרנדי ועכשווי מאוד וגם בגלל הפרקטיות שבו – כשיש חיפוי טרצו, לא רואים לכלוך", אומרת ויינברגר. הבחירה בצבעי הטרצו נעשתה בהתאם לתפקיד של כל חדר – חדר הרנטגן נצבע בטרצו ורוד, חדר הבדיקות השגרתיות נצבע בירוק, לחדר המעבדה נבחר טרצו לבן, וחדר הניתוח הוא לבן נקי. הצבעוניות המשתנה מאפשרת לבעלים של חיות המחמד להבין באיזה חדר הם נמצאים, מה שמעניק להם תחושת ביטחון ורוגע שאותה הם משדרים לכלבים ולחתולים שלהם.
למנוע חיכוכים בין הפציינטים
אזור הקבלה הורחב, ונבנתה חציצה בין חדר הטיפולים ובין הקבלה. "החציצה מאפשרת מעבר של אור טבעי ויוצרת אווירה פתוחה. מאחורי הקבלה הצבנו ארון עם רצועות, קולרים ואוכל למכירה. האזור הזה מאפשר להסיח את הדעת ולהפחית את הלחץ של הבעלים, והצבעוניות של המוצרים מרימה את מצב הרוח", אומרת ויינברגר. "בחדר הקבלה הצבנו ספסלי עץ זה מול זה כדי שהכלבים יוכלו לקפוץ ולשבת עליהם. יש מרחב בין הספסלים כדי למנוע חיכוכים בין החיות. שולחן הקבלה עוצב בגובה נמוך המאפשר לאנשי הצוות לתת לכלבים חטיפים בזמן שהם משוחחים עם הבעלים שלהם".
באזור הקבלה נתלה הלוגו של המרפאה שעוצב בוורוד, גוון שמרכך את האווירה. בתקרה הותקן גוף תאורה המשלב צמחייה והוא מתכתב עם הגינה הקטנה מחוץ למרפאה. גינה זו מהווה מעין חדר המתנה נוסף הכולל אזור ישיבה לבעלי חיים אנרגטיים שצריכים אוויר צח.
"הלקוחות שמגיעים לביקורים וטרינריים מעידים שהשינוי ניכר והם מרגישים אותו על חיות המחמד שלהם", אומרת ויינברגר לסיכום. "גם כשאני מגיעה עם הכלבה שלי למרפאה היא מיד מרגישה בבית".