המבנה המרכזי נבנה בסגנון מונגולי ונצבע בכחול

חוויה גלילית: ביקרנו בבית עגול וכחול בקיבוץ צבעון

אחרי 20 שנה בגליל, החליטו בעלת סטודיו לקרמיקה ובן זוגה להשתקע בקיבוץ צבעון. ביתם, שנבנה בהשראת בנייה מונגולית מסורתית, נתון בתוך מבנה מעוגל מעץ, צבוע בכחול ומשקיף אל הנוף הירוק. יחד עם העיצוב האקלקטי והצבעוני שבחלל הפנימי, נוצר בית שכמותו עוד לא ראינו

פורסם: 09.07.21, 09:51
כשאדריכל שמתמחה בבנייה ירוקה, קרימיקאית חובבת פרחים, וקבוצה של בעלי מלאכה שבונה יורטים ואוהלים, מאחדים כוחות ובונים יחד בית – אין פלא שהתוצאה נראית הכי רחוקה שרק אפשר מדירת קבלן ישראלית סטנדרטית. "אני גרה בגליל כבר כמעט 20 שנה. מאוד אוהבת את האזור בכלל ואת קיבוץ צבעון בפרט", מספרת עפרי תם, בעלת סטודיו לקרמיקה שבביתה יוצא הדופן בקיבוץ צבעון שבגליל העליון ביקרנו. "יש כאן קהילה נהדרת ואקולוגית. גרתי פה בשכירות במשך שנים עד שקניתי את השטח ובניתי עליו את הבית, שאליו נכנסתי יחד עם בן זוגי ובתי לפני קצת יותר משנה".
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
המבנה המרכזי נבנה בסגנון מונגולי ונצבע בכחול
(צילום: איתי אבירן )
מה ראית לנגד עינייך לפני תחילת הבנייה? "חלמתי על בית פיות, משהו צבעוני במיוחד. אני מאוד אוהבת פרחים וצבעים – אפשר לראות את זה גם בעבודות הקרמיקה שלי – ורציתי לשקף את זה כאן. היה לי חשוב במיוחד השימוש בצבע טורקיז. נאלצתי להילחם עם זה כי עקרונית בצבעון לא מרשים בנייה בצבעים כאלה, אבל התעקשתי ובסוף קיבלתי אישור ויצרתי סוג של תקדים. אפילו הוספתי קצת נצנצים לטיח בחוץ. בנוסף היה לי חשוב שהבית ישרה אווירת רוגע ושיהיו בו הרבה צמחים, ובאמת יש לי פה בערך מאה צמחי בית שאני מטפלת בהם, נוסף על הגינה המושקעת בחוץ. אפילו באמבטיה הצבתי מנורת גידול מיוחדת כדי שאוכל לטפח שם ג'ונגל קטן.
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
יחידת דיור בת 30 מ"ר נמצאת בקומת חצי מרתף מתחת למבנה הציבורי המעוגל
(צילום: איתי אבירן )
"חברה סיפרה לי על כפיר וקס והראתה לי עבודות שלו, ומיד נדלקתי עליו. עוד לפני כן ידעתי שאני רוצה לבנות עם חבריי הטובים מ'יורטיים', שבונים בקתות עגולות בבנייה קלה. בחרתי גם מפקח בנייה נפלא, אריאל אלזם, וביחד יצרנו יצירת אומנות מהממת".

לחבר בין עגול לישר

שטחו של הבית 120 מ"ר הבנויים בקומה אחת, שלה נוספה יחידת דיור בת 30 מ"ר בקומת חצי מרתף. האגף הציבורי שלו, הכולל מטבח, מבואת כניסה, פינת אוכל וסלון, נתון בתוך מבנה עגול בקוטר 8.5 מטרים ובגובה 4.2 מטרים, הבנוי בשיטה המתבססת על ידע מונגולי מסורתי. האגף הפרטי – שבו חדר הורים, חדר ילדים, גלריה שבה מציגה בעלת הבית את עבודותיה, וחדרי רחצה – מאורגן במבנה ריבועי ופונה לפנים המגרש, הגבוה ממפלס הרחוב.
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
מבואת הכניסה לחלל הציבורי העגול
(צילום: איתי אבירן )
"רצינו בית שישתלב בטופוגרפיה הגלילית שמאפיינת את אזור צבעון", מספר האדריכל כפיר וקס, שתכנן את הבית יחד עם האדריכלית אביב פורת ממשרדו. "התמודדנו עם מגרש משופע וסלעי, כניסה מרחוב נמוך וחצר שהיו בה עצים מקומיים. חלק מהאתגר היה לנצל את ערכי הטבע האלה לטובתנו תוך צמצום הפגיעה בנוף. בחרנו לבנות את הבית במפלס המגרש העליון, מול הנוף של הר מירון, ואת יחידת הדיור להצמיד לרחוב וכך ליצור הפרדה מוחלטת בין הרחוב לבית.
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
המרפסת המקיפה את החלל הציבורי פונה לנוף הגליל העליון
(צילום: איתי אבירן )
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
הפרדה מוחלטת בין הרחוב לאגף הפנימי של הבית
(צילום: איתי אבירן )
"שיטת הבנייה שנבחרה לבית היא בנייה בעץ עם גמר של טיח, שבוצעה על ידי חברת 'יורטיים' יחד עם המהנדסת מרי חדאד. הבנייה בעץ אפשרה בית קל, מבודד מאוד ועם הרבה נוכחות עיצובית של השלד בחללים הפנימיים, בפרט של תקרת העץ שלא ניתן להתעלם ממנה. יחד עם חלונות מבודדים ביותר של חברת מרווין האמריקאית, נוצרה כאן חמימות מורגשת של עץ טבעי, שנותנת רקע לעיצוב הצבעוני ולצמחייה השופעת של בני המשפחה.
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
החלל הפנימי העגול מתפקד כסלון, מטבח ופינת אוכל
(צילום: איתי אבירן )
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
פתח התקרה מכניס אור טבעי לחלל העגול
(צילום: איתי אבירן )
"בעלת הבית היא מעצבת וקרמיקאית שחיה ונושמת אומנות ועיצוב, כך שהיה ברור מהתחלה שטביעת האצבע שלה עומדת להיות משמעותית ושהעיצוב יהיה אקלקטי ומאוד אישי. לה ולבן זוגה היה חשוב לגור בקומה אחת ולצמצם את שטח הבית ככל שניתן. מצד שני הם ביקשו לייצר חללי מחייה מרווחים, שימושיים ומעוררי השראה בחוץ ובפנים. בנוסף, אחת ההחלטות המוקדמות הייתה לחבר בין חלל עגול וגבוה לבין חללים בעלי קווים ישרים – ההחלטה המשמעותית ביותר לאדריכלות של הבית. היעד האדריכלי היה לחבר בין הצורה העגולה לצורות הישרות, לחבר בין חללי המגורים לבין החצר הקרובה והנוף הרחוק יותר, וכן לחבר בין היצירה והאומנות של בעלי הבית לבין פרקטיקות חייהם".
18 צפייה בגלריה
צבעון
צבעון
הקומה העליונה
(כפיר וקס )
18 צפייה בגלריה
צבעון
צבעון
קומת הקרקע
(כפיר וקס )

אור, אוויר ופרחים

הכניסה מהרחוב אל המגרש מובילה לשתי דרכים: מימין, מרפסת ודלת כניסה ליחידת הדיור. משמאל חנייה וגרם מדרגות מעוגל ומקושט באריחים מעשה ידיה של בעלת הבית, שמוביל למרפסת הכניסה. במרפסת הקטנה המרוצפת אבן, שלצידה עצי אלון וחרוב וותיקים, ניצבת דלת הכניסה המפתיעה בצבעוניותה. היא עוצבה על ידי בעלת הבית ושובץ בה ויטראז' שהכינה האומנית דבי אהרונוב ממושב אמירים. פתיחת הדלת מובילה אל החלל העגול המרשים, ובו חלונות הפתוחים אל הנוף הגלילי הירוק. "בחלל הזה נעשתה חשיבה אקלימית, הפתחים וההצללות מוקמו תוך התייחסות לאוויר ולאור", מסביר וקס.
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
שולחן הקפה עשוי עץ אורן
(צילום: איתי אבירן )
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
משמאל לכניסה אזור קטן המתפקד כמבואה
(צילום: איתי אבירן )
משמאל לכניסה אזור קטן המתפקד כמבואה, ובו מתלה לתיקים ולמעילים וספסל ישיבה מעץ. את רוב הרהיטים הביאו בני המשפחה מדירות קודמות. "יש פה גם הרבה רהיטים של איקאה, שכשמשלבים אותם בבית הייחודי עם כל מה שמסביב קשה לזהות את המקור שלהם", מספרת תם. "את שולחן הקפה העשוי עץ אורן בנה בשבילי חבר וגם המטבח החצי-עגול נבנה בידי נגר בהתאמה אישית, עם ארונות ומדפים מעץ אלון טבעי מלא.
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
הממ"ד הוא סטודיו הקרמיקה של בעלת הבית
(צילום: איתי אבירן )
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
העיצוב האקלקטי משובץ צמחים
(צילום: איתי אבירן )
"משמאל לכניסה מוקם הממ"ד, שמשמש כגלריה לקרמיקה, וכן חדר שירותים, אחד מתוך שלושה בבית. בכל אחד מחדרי השירותים ניכר חותמה האישי של בעלת הבית: היא בחרה בעצמה את הצבעים ועיטרה את הקרמיקה בחדר בפרחים באמצעות מדבקות מיוחדות, שאיתן היא מקשטת גם את הכלים הצבעוניים שהיא יוצרת. אגף זה של הבית, הכולל את הממ"ד וחדר השירותים, מונמך בשלוש מדרגות מהחלל הציבורי, כך נוצרת הפרדה ברורה חלל העבודה לבית החלל הביתי.
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
חדר השירותים כחול גם הוא, ובו ניכר חותמה האישי של בעלת הבית הקרמיקאית
(צילום: איתי אבירן )
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
האריחים מאחורי הכיור משובצים מדבקות מיוחדות
(צילום: איתי אבירן )
בהמשך לחלל הציבורי העגול נמצאת כניסה למבואת חדרים שממנה מגיעים אל חדר הורים רגוע, חדר רחצה צבעוני ומקושט נוסף, וחדר מרווח וחמים המשרת את הבת, בת 4. "בחדר השינה של הבת שלי הדבקתי טפט ענק ומהמם של ג'ונגל מחנות בשם בייביז בנמל. אני חושבת שמי שנכנס לבית מתלהב ממנו יותר מכל דבר אחר", מספרת תם.
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
קורות עץ חשופות בחדר השינה של ההורים
(צילום: איתי אבירן )
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
בדים רכים ושימוש מרובה בעץ בחדר ההורים
(צילום: איתי אבירן )
מה הפינה האהובה עלייך בבית? "אין לי כזו. גם בגלל שהוא עגול ואין בו פינות, אבל בעיקר בגלל שהשקענו כאן כל כך הרבה אהבה ומחשבה ואני מרגישה שהוא יצא פשוט מושלם. אני כל כך מרוצה ממנו שאם הייתי צריכה לבנות היום עוד בית הייתי עושה הכול בדיוק אותו דבר ובדיוק עם אותם אנשים".
18 צפייה בגלריה
בית בצבעון
בית בצבעון
חדר השינה של הבת, בת 4, ממשיך את מוטיב הג'ונגל באמצעות טפט קיר
(צילום: איתי אבירן )
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.