שתף קטע נבחר

פסטיבל דוקאביב נסגר בסערה

עם עליית אברהם כץ-עוז, יו"ר דירקטוריון מפעל הפיס, לבמה נצעקו בקהל קריאות "בוז!". כץ-עוז האשים את הנהלת הפסטיבל והסינמטק בפוליטיזציה

הערב ננעל פסטיבל הסרטים התיעודי "דוקאביב" בסערה לא פחות גדולה מזו שסימנה את פתיחתו. הפסטיבל השנה ייזכר כאחד הפסטיבלים הפוליטיים יותר שידעה הנהלתו והמשתתפים בו. הוא החל בהתפטרותו של חבר צוות השופטים, הבמאי הפלסטיני ג'ורג' חלייפי, לאחר סירובה של ההנהלה לפרסם גינוי רשמי מצידה לפעילות צה"ל וממשלת ישראל. המשיך בהתניית הקרנת סרטו של הבמאי השבדי פטר טורביורנסון, "הנאהבים מסן פרננדו", רק בליווי הקראת מכתב המגנה את ממשלת ישראל. הקראת המכתב גררה הודעת ביטול הפרס הראשון בתחרות, בערך 75 אלף שקלים, אותו אמור היה להעניק מפעל הפיס וחזרתו מהביטול, לאחר שהנהלת הפסטיבל החליטה שלא להמשיך בהקרנת הסרט. הערב, במסגרת טקס הענקת הפרסים הגיעה הסאגה לסיומה.

הפיס מאשים את הנהלת הפסטיבל בפוליטיזציה

יו"ר דירקטריון מפעל הפיס, אברהם כץ-עוז אמר בעלותו על במת הסינמטק להענקת הפרס לסרט "השכן של ישו", בבימויו של דוקי דרור: "מפעל הפיס לא היה ולא יהיה מעורב בתוכן האירועים בהם הוא תומך". עם זאת אמר "האמן לא רק רשאי אלא ראוי שיביע את דעותיו, באמצעות אמנותו, שהיא כלי הביטוי שלו. אנו הצופים נקבל זאת, נאהב זאת, נבקר זאת, נעניק לו פרסים, או נשלול אותם".
להדגשת עמדתו הזכיר כץ-עוז יצירות אמנות עם אמירה, כמו ה"גרניקה", "חירבת חיזעה", "עלובי החיים" ו"מלכת האמבטיה". "מפעל הפיס לא קובע עמדה על הבמאי השבדי ואומנתו, אלא על ממסד הסינמטק והנהלת הפסטיבל, שהסכימו להתניה שלו לקריאת דברי נאצה בגנות הממשלה. הסכמה זו היא פוליטית, בלי חשיבות לאם אני תומך בדעת האמן או מתנגד לה. אם ליוצר יש מה לומר, יאמר זאת בסרט, בתמונה או בשיר, יכתוב בעיתון, שם אפשר גם לענות לו. מי שטעה זה לא האמן והיוצר אלא הנהלת הפסטיבל והסינמטק".
לאחר דבריו נשמעו באולם הסינמטק צעקות וקריאות בוז "הלאה למפעל הפיס". בתגובה אמר כץ-עוז: "לאחר שהוקרא כאן מכתב כה פוליטי, מפתיעות אותי הצעקות שלכם. למרות זאת, מפעל הפיס ימשיך לעבוד עם הסינמטק".

"מה שנאמר פה זו צנזורה"

חבר מועצת עיריית ת"א מרדכי וירשובסקי אמר בתגובה לדבריו של יו"ר דירקטריון מפעל הפיס: "אחרי ששמעתי את אברהם כץ-עוז יש לי צורך לומר לך - מה שאמרת פה זו צנזורה, ואין דבר יותר חמור במדינה דמוקרטית ונאורה מהנהגת צנזורה. כשמבטלים לאמנית כמו יפה ירקוני ערב שהובטח לה על עבודתה במשך 50 שנה, כי הביעה את דעתה ובה ביקורת על הממשלה, יש סכנה לישראל. אילנה (צור – מ.י) חרדה לדוקאביב של השנה הבאה, וגם אלון (גרבוז, מנכ"ל סינמטק ת"א - מ.י), אבל הבעיה היא לא רק דוקאביב והסינמטק. מה שמתחיל כאן יכול לאיים על הארץ כולה. אם לא נעצור זאת נהיה אולי האומה החזקה ביותר מבחינה צבאית במזה"ת, אבל עלובי נפש שחיים בגטו של עצמנו".
למרות שכץ-עוז הבטיח כי הנלת מפעל הפיס תמשיך לתמוך בסינמטק ובדוקאביב גם בשנים הבאות, על פי דבריה של צור, מנהלת הפסטיבל, נראה כי החשש להמשך קיומו לא נמוג. "עצמאותו של דוקאביב חשובה לי, ואחרי שראיתם מה עלול לקרות לו, אסור שתהיה לזה השפעה על תכני הפסטיבל. לא התכוונו לפגוע בכך שהפסקנו את הקרנת 'הנאהבים מסן פרננדו', אלא לכבד את בקשת היוצר שלא להקרין את הסרט בלי הקראת מכתבו. ייתכן שזו היתה החלטה שגויה".

"מיליון אנשים מתחת לקו העוני"

עם קבלת פרס הסרט הטוב בתחרות הישראלית אמר במאי הסרט "השכן של ישו", דוקי דרור: "אני רוצה להקדיש את הסרט הזה למיליון אנשים שחיים מתחת לקו העוני בישראל, ל- 600 אלף פועלים זרים שחיים ועובדים בישראל מתחת לשכר מינימום, לעשרות אלפי פלסטינים וישראלים שנפצעו, נהרגו, בתיהם הוחרבו במלחמה המיותרת הזו, וטעם החיים שלהם נחרב. רוצה לומר שלאהוב את הארץ הזו לא מצריך אדנות עליה, אני מקדיש את הסרט הזה לאנשי האזור שהחופש לחלום נשלל מהם, לכל תושבי המקום הזה, שלא מאמינים ושההנהגות המנותקות כמעט ולא מאפשרות להם להאמין שמותר להם לחלום, להיות בן אדם, לא זאב, עם שאיפות שיכולות אולי יום אחד להתגשם".
במקביל לפרס זה זכה דרור גם בפרס שגרירות צרפת בישראל בשיתוף הפסטיבל הבינלאומי לסרטים דוקומנטריים במרסיי, שם יוקרן סרטו השנה.

רשימת הפרסים המלאה



פרס הסרט במסגרת התחרות הבינלאומית:

"צלם מלחמה" של הבמאי כריסטיאן פריי
"Startup.com" של כריס הג'דוס וג'יהיין נוז'אים
שני הסרטים זכו בסכום של 6000 שקל כל אחד. מנימוקי השופטים: "לשני הסרטים ערך אמנותי יוצא דופן, שניהם עוסקים בנושאים בעלי חשיבות עליונה, בעוצמה ובכנות. שניהם גורמים לצופה להתייחס, לא רק לעולם אותו הם מראים – אלא גם לעולמו הפנימי של הצופה".

פרס הקרן החדשה לקולנוע ולטלוויזיה:

"תל רומיידה" של הבמאית רות ולק
הסרט זכה בסכום של 20 אלף שקל. מנימוקי השופטים: "זהו פרס על בימוי חכם, מדויק ועמוק ביותר. מבלי לכפות את דעתה באופן בוטה, ומבלי להחליק לתחום החדשותי, מצליחה רות ולק בכשרון רב, בניואנסים דקים אך חמורים, לציין דיוקן מפחיד של מתנחלי תל רומיידה".

פרס עריכה:

ליעל פרלוב על הסרטים "תל רומיידה" ו"זיינב" של הבמאית רחלי שוורץ
פרלוב זכתה בסכום של עשרת אלפים שקלים. מנימוקי השופטים: "הפרס מוענק על עריכה אינטיליגנטית, רגישה, מקצועית ומלאת כשרון. חותמה של העורכת בולט בסרטים אותם ערכה, עריכה התורמת לסרטים אלו משמעות ועומק".

פרס קרן מקור לסרטי קולנוע וטלוויזיה בקטגורית הצילום:

לגיורא ביח על הסרט "טנגו לליקוי חמה"
ביח זכה בסכום של עשרת אלפים שקלים. מנימוקי השופטים: "איננו בטוחים שהסרט התאים לקטגוריה בה התחרה. עם זאת חשבנו שלא ניתן להתעלם מסרט זה ובעיקר מצורתו. הפרס מוענק על עבודת צילום מרשימה ברגישותה וברמתה המקצועית".

תחרות סרטי הסטודנטים

פרס ראשון: "נפרדים סיפור אהבה" של נטלי אסולין, זכה בסכום של 5000 שקלים.
פרס שני: "הפרדס" של רועי חרודי, זכה בסכום של 3000 שקלים.
פרס שלישי: "להציל את טוראי פינקלשטיין" של אליעזר שפירא, זכה בסכום של 2000 שקלים.

תחרות "דוקאביב צעיר" לסרטי נוער:

פרס ראשון: "גיבוש קטמנדו" של דנה קיידר זכתה בסכום של 3000 שקלים.
פרס שני: "איפה שהוא באמצע" של דריה אריאף ו"מתוך הערפל של עמית בן-דוד השניים זכו בפרס בסכום של 1000 שקלים.
פרס שלישי: "נתן" של מנשה אייכנשטיין, זכה בסכום של 1000 שקלים.
בציון לשבח במסגרת זו זכה הסרט "אבנר הוא אלוהים" בבימויה של קטי ציפין.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוקאביב
מתוך "צלם מלחמה"
מתוך "תל רומיידה"
לאתר ההטבות
מומלצים