שתף קטע נבחר

המשפחות השכולות נגד "ג'נין ג'נין"

הדיון בעתירתו של מוחמד בכרי על פסילת סרטו הופסק לאחר עימות בין עו"ד כספי המייצג את הלוחמים לשופטת דורנר. בדיון שאל אחיו של אחד ההרוגים: "הסרט הזה הוא תעודת ההוקרה שלנו אל החיילים?"

הדיון בבג"ץ בעניין הקרנת הסרט "ג'נין ג'נין" נקטע היום לאחר שבאולם התפתח עימות מילולי בין המשפחות השכולות למוחמד בכרי.
היום בצהרים התקיים דיון בבבית המשפט העליון בעניין עתירתו של בכרי נגד החלטת הצנזורה לפסול את סרטו "ג'נין ג'נין". נציג המשפחות השכולות, עו"ד אילן בומבך, אמר בדיון כי "המשפחות השכולות איבדו את יקיריהן לפני פחות משנה. אנחנו באים לבית משפט בישראל, שצריך להכריע במצב קשה מאין כמוהו. 15 שנה לא נפסל סרט אחד. אילו הייתה הצדקה להקמתה של הצנזורה, זה בגלל הסרט הזה. זהו סרט שחוצה לגמרי את כל הגבולות האפשריים של הסובלנות. זה סרט שמתיימר להיות סרט תעודה. מציגים פה את הלוחמים כטובחים ועושים פשעי מלחמה. מדובר בפגיעה קשה וחמורה ביותר לציבור בישראל ולמשפחות השכולות. זוהי פגיעה בזיכרון הבנים, פגיעה שהדעת אינה סובלת, והסרט הזה נותן פה ובמה לגרועים שבאויבינו".

"עלילת דם זדונית"

במהלך הדיון ביקש חגי טל, אחיו של רועי טל שנהרג בג'נין, את זכות הדיבור, ואמר: "אתם שופטים, אבל גם בני אדם. אתם צריכים להבין מה אנחנו בתור משפחות שכולות עוברים. כשאחי נהרג החיים שלי נעצרו ועברו למסלול אחר לגמרי, מסלול של חושך. חיפשתי במה להיתפס, ואני פה להגן על המורשת של אחי, שבאותה שעה נלחם כדי להגן עלי. אם הוא היה פה היום, הוא היה רוצה לומר שיש לו זכות להגן על השם הטוב שלו".
עוד הוסיף טל: "צפיתי בסרט. הוא כולו עלילת דם ויד מכוונת, זדונית, שהופכת את החיילים ואת אחי לפושעי מלחמה. אחי הקטן יכול היה להיות הבן של כל אחד מכם. הוא ידע לאן הוא הולך, ועל אילו ערכים הוא נלחם. הוא הלך, וכך גם האחרים, בידיעה שהם הולכים למסור את החיים שלהם, ואסור לנו לשכוח מי שלח אותם. הסרט הזה הוא תעודת ההוקרה שלנו אליהם? אני לא עומד בבית משפט בבלגיה. אני עומד בבית משפט בירושלים".
בשלב מסוים של הדיון ביקש את רשות הדיבור עו"ד ישראל כספי, המייצג את קבוצת הלוחמים שפעלו בג'נין. השופטת דורנר סרבה וביקשה שיגיש את הבקשה שלו בכתב. אז פרץ לעברה עו"ד כספי ואמר: "לא יעלה על הדעת שלא ישמעו את קולם של הלוחמים. אני הייתי שם, ו-23 לוחמים השארנו שם".
השופטת דורנר: "אתה רוצה לכפות את דבריך עלי? אתה מבזה את בית המשפט של המדינה. האם אתה מכיר במדינה?".
עו"ד כספי: "אני מכיר במדינה. אני במהלך הלחימה יצאתי והגעתי לפה, ונשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, אפשר לי לומר את דברי".
בשלב זה עזבו השופטים דליה דורנר, איילה פרוקצ'יה ואשר גרוניס את האולם, כאשר עו"ד כספי צועק לעברם: "לא יעלה על הדעת שבית המשפט לא יאפשר לשמוע את קולם של החיילים! זאת שערורייה!".

"לכל אמת יש שני צדדים"

בשלב זה פנו המשפחות השכולות לעבר מוחמד בכרי וצעקו לעברו: "אתה רוצח! אתה בא ממשפחה של רוצחים! אנחנו שילמנו מחיר יקר מאוד". עו"ד כספי צעק: "הסרט הזה מציג אותנו כנאצים ולאומנים. הזכות המינימלית הזו שלנו להגיב, עומדת גם לנו, לחיילי צה"ל. לא ייתכן שיהיה חוסר איזון. בית המשפט חייב להיות קשוב לרגשי הלוחמים".
בתגובה אמר מוחמד בכרי: "העתירה שלי היא נגד הפסילה של הסרט. לא מופיעים בסרט אבות שכולים, אלא רגשות של אנשים במסגרת 'חומת מגן'. למה להשתמש בבית המשפט כבמקום פוליטי? זהו סרט מחאה נגד הכיבוש. מה שרואים על המסך זה מה שקרה שם. מהבחינה של האמת, לכל אמת יש שני צדדים. זה לא סרט של הצד היהודי האבסולוטי".
הדיון שהופסק התחדש בשעה 19:00, ובמהלכו החליטו שופטי בג"צ כי יצפו בסרט "ג'נין ג'נין", יעברו שוב על החומר ולאחר מכן יפסקו בעניין העתירה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בכרי. עתר נגד הפסילה
מתוך הסרט. "חוצה את כל הגבולות האפשריים של הסובלנות"
לאתר ההטבות
מומלצים