שתף קטע נבחר

עיראק: "פגישת גישוש" להקמת ממשל חדש

אנשי האופוזיציה העיראקית ייפגשו מחר בנאסיריה עם גורמים אמריקנים, לקראת הקמת ממשל חדש במדינה. חלק מאנשי האופוזיציה לא מעוניינים להיות מזוהים מדי עם ארה"ב. בלייר: מקווה שבעקבות הקמת הממשלה יתקיימו בעיראק בחירות בתוך שנה

תוכניותיה של ארה"ב להקמת ממשל חדש בעיראק יעמדו למבחן ראשון מחר (ג'), בפגישה שתיערך בנאסיריה, בדרום עיראק, בין גורמים אמריקנים ואנשי אופוזיציה עיראקים.
תושבים בעיראק ספקנים לגבי תוצאות הפגישה אבל סבורים כי כל ממשלה שתוקם תהיה טובה יותר ממצב האנרכיה הנוכחי, מאז נפילת משטרו של סדאם חוסיין לפני כשבוע. בפגישה ישתתף גם ג'יי גארנר, גנרל אמריקני לשעבר, הצפוי להיות המושל האזרחי בעיראק עם הקמת הממשל החדש.
"הפגישה עם העיראקים בנאסיריה תהווה מקרה מבחן", אמר נתן ג'ונס, דובר המשרד לסיוע שיקומי הומניטרי, בראשו עומד גארנר. "אנחנו נוקטים בתיאוריית 'האוהל הגדול' - אנחנו רוצים להביא כמה שיותר אנשים, לכנס יחד עיראקים בעלי גישות מגוונות, ולראות מה ניתן לעשות".
גורם אמריקני בכיר נוסף אמר כי הכוונה היא לערוך בשבועות הקרובים מספר פגישות, שיובילו לפגישה בנוכחות משתתפים רבים יותר, בה יוחלט על הקמת ממשל חדש.
בתוך כך הביע ראש ממשלה בריטניה, טוני בלייר, תקווה שבתוך שנה מהקמת הממשלה החדש, יתקיימו בחירות בעיראק. לדבריו, בשבועות הראשונים לאחר סיום המערכה בשטח, יוקם ממשל חדש, שבהדרגה יקבל עליו אחריות לתפקוד המדינה. "בשלב שאחרי כן, יתקיימו בחירות ותוקם ממשלה, בעלת חוקה חדשה".
מפקד בצבא בריטניה, המעורב במאמץ האמריקני להקים ממשל חדש, אמר כי הוא מקווה שעיראק תחזור למכור נפט בתוך שלושה חודשים. "אני חושב שתוך שלושה חודשים נראה נפט זורם ונמכר", אמר מפקד הבריגדה, טים קרוס, לכתבים בכווית. לדבריו, עיראק תזדקק לתוכנית האו"ם, "אוכל תמורת נפט", רק למשך מספר חודשים.

שלבי: לא רוצה להיות חלק מההנהגה

כ-60 עיראקים אמורים להגיע לפגישה, ביניהם גורמים קיצונים ומתונים, שיעים, סונים, כורדים ובני משפחת המלוכה לשעבר, שהורדו מהשלטון ב-1958.
באופוזיציה העיראקית יש דעות חלוקות לגבי הממשל החדש. חלק מאנשי האופוזיציה אינם רוצים להתחייב לדבר לפני שיתברר רצונו של העם. אחרים אינם רוצים להיות מזוהים יותר מדי עם ארה"ב.
"כל עוד לא התבררו הנושאים הבסיסיים ורצונותיו של העם העיראקי, אין לנו תקווות גדולות מהפגישה הזו", אמר מושן חכים, דובר "המועצה העליונה של המהפכה האיסלמית בעיראק". "ארה"ב, משום מה, לא רוצה שהאופוזיציה העיראקית תיקח את השלטון, אבל אם היא היתה מקבלת תפקיד כלשהו כבר בהתחלה, לא היינו רואים את הכאוס ואת הביזות".
בתוך כך הודיע אחמד שלבי, אחד מבכירי האופוזיציה העיראקית למשטרו של סדאם חוסיין, כי אין בכוונתו לקחת חלק בהנהגה הפוליטית בממשל החדש. שלבי, מנהיג "הקונגרס העיראקי הלאומי", אמר את הדברים ליומון הצרפתי "לה-מונד". עם זאת ציין שלבי כי הוא מעוניין להשתתף בבנייתה מחדש של החברה האזרחית בארצו.
שלבי, ששב בשבוע האחרון לעיראק, אמר כי ישלח נציג לפגישה בנאסיריה.

התושבים חשדנים

תושבי עיראק מתייחסים למשתתפי הפגישה בחשדנות. "כל קבוצה מייצגת את עצמה", אמר סאמי אל עקבי, בן 47, מבגדד. לדבריו, שלבי אינו אמין בעיניו. "הוא לא היה פה 30 שנה, הוא לא יודע מה קורה כאן. ממשלה חדשה צריכה לקום מתוך עיראק, לא מחוצה לה".
אזרחים אחרים סבורים שכל ממשלה עדיפה על המצב הנוכחי. "עדיף ממשלה מדכאת מאשר שלא תהיה ממשלה בכלל", אמר סלים חוסיין, בן 42. "המצב הנוכחי רע מאוד".
אזרח אחר אמר שעל הממשלה לייצג את כל הקבוצות בעיראק. "מה שיהיה, יהיה טוב יותר מסדאם חוסיין", אמר מוחמד זאקי, בן 42, "אבל אנחנו מקווים שהממשלה תייצג את החברה כולה ואת כל הדתות בה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ישתתף בפגישה. גארנר
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
לא רוצה להיות מנהיג פוליטי. שלבי
צילום: רויטרס
מומלצים