שתף קטע נבחר

בלי אצבעות: מכשיר ממוחשב ימדוד פתיחת צוואר הרחם

שלוש אצבעות פתיחה או ארבע? עד היום היה הדבר תלוי בבדיקה ידנית של הרופא, המיילדת, הסטאז'ר, ומי לא? חברה ישראלית פיתחה מכשיר ממוחשב המדווח על פתיחת צוואר הרחם והתקדמות העובר לאוויר העולם במהלך הלידה. מחקרים עד כה הוכיחו: המכשיר מדוייק יותר מהבדיקה הידנית הוותיקה

מהפיכה בלידה: מכשיר חדש, פרי פיתוח ישראלי, הצליח לנטר את התקדמות העובר בדרכו החוצה ואת פתיחת צוואר הרחם במהלך הלידה. ממחקרים שנערכו עד כה בבית החולים ליולדות "ליס" שבמרכז הרפואי ת"א עלה כי המכשיר מדוייק יותר מבדיקת רופא, והנשים עצמן מגלות שביעות רצון גדולה.

 

המכשיר אותו פיתחה חברת הסטארט-אפ הישראלית "ברנב" נועד לתת רישום רציף במהלך הלידה של פתיחת צוואר הרחם והתקדמות ראש העובר בתעלת הלידה. כיום, משתמשים הרופאים בבדיקה ידנית אחת לשעה או שעתיים, המעריכה את מיקומו של העובר ופתיחת צוואר הרחם הדרושה ליציאתו לאוויר העולם.

 

המכשיר החדש המחובר למחשב, כולל חיישנים המחוברים לצוואר הרחם. אלו מזוהים ע"י גלי אולטרסאונד, והנתונים נרשמים על גבי הצג. החיבור אינו כואב, אינו מזיק ואינו מסוכן לאם או לעוברה. את החיישנים ניתן להסיר בעת הצורך, ולהציבם מחדש באישה היולדת.

 

עד כה נבדקו למעלה מ-100 נשים יולדות. החוקרים בראשותו של ד"ר מיקי שנהב, מנהל חדר הלידה בבית החולים, מצאו כי בהשוואה לבדיקות ידניות, התוצאות עם המכשיר מדוייקות יותר. המכשיר אושר להמשך הבדיקות ע"י מינהל המזון והתרופות האמריקאי – FDA, וכעת נבדקות קבוצות נוספות של נשים בבית החולים ובארה"ב.

 

"זה די ניג'וס כשכל פעם מישהו אחר מגיע ודוחף לך אצבעות", מספרת עמית כנעני, 25,  שילדה לא מכבר, "הרופאים והאחיות מתחלפים, לכל אחד אצבעות בעובי שונה, זה לא נוח, וככל שהעובר מתקדם זה גם כואב יותר. נוסף על כך, מביאים את כל הסטאז'רים במסדרונות, שגם הם רוצים למשש. המכשיר אכן יכול להיות מהפיכה שתאפשר לנו היולדות תחושה של שליטה, בלי לקרוא לרופא או למיילדת כל רגע לבדיקה".

 

"כשהייתי בחדר לידה, המתמחים כל שנייה באו ודחפו לי אצבעות", מספרת נטלי גליק, בת 30, שילדה לפני חודש, "הרגשתי שאני שפן נסיונות והם לומדים להיות רופאים עלי. גם לבעלי היה קשה, שכל אחד בא ודוחף אצבעות לאשתו. היו פעמים שהוא התעצבן וכיסה אותי".

 

גליק מציינת גם את תחושת אי הוודאות שבבדיקה הידנית הלא מדוייקת: "המיילדת אומרת ככה, והרופא אומר ככה, וההרגשה היא של ייאוש", היא משחזרת, "היו פעמים שהמיילדת העריכה שהתינוק כבר כמעט בחוץ, והרופא טען שהסוף ממש לא קרב. אם יהיה מכשיר אחד, סוף סוף תהיה גם דעה אחת נחרצת בחדר הלידה".

 

"הבשורה האמיתי היא שיהיה לנשים ולרופאים ניטור רציף של התפתחות הלידה, ללא צורך בבדיקה ידנית", אומר שנהב ל-ynet, "במישור היותר רחב, נוכל לנתח את הנתונים, ולקבוע מי מועמדת לזירוז לידה באופן הרבה יותר מדוייק, מה שלא היה קודם. זה נותן לנשים שליטה טובה יותר על התקדמות הלידה".

 

עדיין לא ברור מתי יסתיים המחקר, אולם שנהב מעריך כי בעתיד המכשיר יהפוך לחלק בלתי נפרד מכל חדר לידה. "זו תהיה מהפיכה", הוא אומר, "כמו המוניטור שהחליף את מקל העץ איתו הקשיבו בעבר לפעימות לב העובר". לדברי שנהב, גם היולדות שהתנסו במכשיר, גילו התלהבות ושביעות רצון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכשיר הניטור. מדוייק מהבדיקה הותיקה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים