שתף קטע נבחר

הצעה: מענק לידה גם למי שלא תלד בבית חולים

לאחר דיון בוועדה לקידום מעמד האישה, תמליץ ח"כ גילה גמליאל לשר הרווחה לשנות את החוק הקיים בו רק אלו שיולדות בבתי החולים זכאיות למענק לידה. כמו כן, יקודם נושא הקמת מרכזי לידה מחוץ לבתי החולים

הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת תפנה בימים הקרובים לשר הרווחה זבולון אורלב, בבקשה לשנות את תקנות הביטוח הלאומי, הקובעות כי רק מי שילדה בבית חולים זכאית לקבל מענק לידה מהמדינה. כיום, מי שיולדת בבית ומעונינת לקבל את המענק, "מתאשפזת" בבית החולים לכמה שעות באורח פורמלי, כדי להיות זכאית לקבלו.

 

הוועדה, בראשותה של ח"כ גילה גמליאל, קיימה אתמול (ד') דיון על חופש הבחירה בלידה ומה שמכונה בז'רגון המקצועי "לידה חוץ אשפוזית". חברי הוועדה שמעו כי נכון לעכשיו, אשה יכולה ללדת רק בבית חולים או בבית, והחוק קובע כי אין אפשרות להקים מרכזי לידה שלא בבתי החולים. חברי הוועדה קראו למשרד הבריאות ולבתי החולים להעניק את התנאים האופטימליים לנשים היולדות במרכזים הרפואיים, עד להסדרת התחום בחקיקה.

 

היו"ר גמליאל, שכבר הגישה הצעת חוק להקמת מרכזי לידה מחוץ לבתי החולים, אמרה בדיון כי "הלידה היא עניין חברתי. היא לא מחלה – אלא חלק אינטגרלי בחוויה הזוגית משפחתית, ויש מקום לבצע שינוי בתפיסה ולהקים מרכזי לידה. עד להקמת המרכזים על בתי החולים לאפשר ליולדת את זכות הבחירה בדרך הלידה אותה היא בוחרת, כפי שעשו חלק מבתי החולים".

 

ח"כ רשף חן אמר בוועדה כי "האפליה נגד נשים היולדות בבית היא שערורייתית ויש להפסיקה לאלתר. לא יכול להיות כל קשר בין הזכות למענק לידה לבין השאלה אם הלידה נעשתה בבית או בבית החולים. הגיעה העת להסדיר כל נושא הלידות בבית באופן מסודר ואני מתכוון ליזום ביחד עם יו"ר הוועדה חקיקה בנושא".

 

ד"ר יורם לוטן ממשרד הבריאות, ציין כי למשרד "אין התנגדות ללידת בית – אבל הוא לא ממליץ על כך". לוטן הוסיף כי ועדה של המשרד שהתבקשה לבדוק את נושא לידות הבית, המליצה לקבוע תקנים שעל פיהם יאושרו לידות בית בישראל, וכי המנכ"ל אישר את ההמלצות.

 

יותר מדי ניתוחים קיסריים

 

ד"ר ראובן לוינסקי, רופא מומחה למיילדות ומתמחה בהריון בסיכון גבוה, גילה בדיון כי "90% מהלידות הן תוצאה של הריון בסיכון נמוך, ואין צורך בהתערבות רפואית כדי שיסתיימו באמא ובתינוק בריאים. חלק גדול מהלידות ניתן לקטלג מראש לסיכון נמוך וגבוה, ובמקרים של סיכון גבוה יילדו רק בבתי החולים. המצב כיום הוא שבתי החולים, בשל הפחד מתביעות ובגלל מבנה המערכת מתערבים התערבויות מיותרות ומעלים את מספר הניתוחים הקיסריים".

 

נירית שפירא מאגודת "נשים קוראות ללדת – חופש בחירה בלידה", הסבירה לוועדה על מרכזי הלידה: "מרכז לידה הוא מקום שמטרתו לספק טיפול ליולדת ולמשפחתה לפני, בזמן ולאחר הלידה. המרכז מיועד לנשים בריאות בהריון תקין, המעונינות בלידה פיזיולוגית טבעית, שהמוקד שלה הוא לידה באווירה רגועה, מתן חופש בחירה ליולדת ושמירה על רמה מקצועית בטיחותית גבוהה. מרכז לידה יכול להיות גם במתחם בית חולים, אך לא בהכרח. הוא יכול להיות גם בסמוך או בקרבת מקום. מרכז הלידה הוא מקום בו מוקד העשייה הוא המיילדוּת, בעוד שבבית החולים המוקד הוא עשייה רפואית".

 

"סיכון לתינוק וליולדת"

 

יו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור, יצא היום נגד המלצת הוועדה לקידום מעמד האשה להעניק מענק לידה לנשים שיולדות מחוץ לבית החולים. "אני חושש מהטרנד של לידות טבעיות בבית", אמר ח"כ מלכיאור, "צריך להבטיח שנשים יילדו בתנאים רפואיים שיאפשרו מתן סיוע רפואי במקרה של הסתבכות. מתן מענק לידה לנשים שיולדות מחוץ לבתי חולים יעודד אותן לעשות כן, תוך סיכון חיי תינוקן". לדבריו, הפתרון למצוקת הנשים טמון בשיפור יחס הצוות הרפואי ליולדת – ולא בלידה בבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
לידה. מי שיולדת בבית לא זכאית למענק הלידה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים