שתף קטע נבחר

בצה"ל מאיצים את תהליך הגיור

גורמים בכירים בצה"ל: ראש אכ"א, האלוף אלעזר שטרן, "מגייס ליהדות" את 7,500 החיילים הלא יהודים. השיטה: הרחבת הקורס הצבאי, בו נלמדת מורשת עם ישראל, ציונות וזהות דתית. בסיומו, יכולים החיילים לעבור טבילה במקווה וברית. בצה"ל מבקשים לשמור על פרופיל נמוך: "זה נושא רגיש"

באגף כח אדם בצה"ל הוחלט באחרונה להרחיב את תהליכי הגיור לחיילים לא יהודים. ל-ynet נודע כי בשבוע שעבר הגיע מספר החיילים שניגשו לבית הדין הרבני לשיא - 20 במספר.

 

בצה"ל יש כיום כ-7,500 חיילים לא יהודים. באחרונה, בעקבות החלטה של ראש אכ"א, האלוף אלעזר שטרן, הוחלט לנסות ולהאיץ את התהליך ולפתוח יותר מקומות בקורסי הגיור, לכל מי שמעוניין לקחת חלק בתהליך.

 

בשבוע שעבר, בעקבות לחץ החיילים בבית הדין הרבני, אף פתח הרב הצבאי הראשי הרכב נוסף על מנת לעמוד בעומס הפניות.

 

גורמים בכירים בצה"ל אישרו ל-ynet כי ישנה מגמת עליה במספר החיילים שניגשים לקורס המיוחד המאפשר להם בסיומו להתחיל התהליך הגיור, אולם ציינו כי הנושא רגיש ומתנהל הרחק מאור הזרקורים. "המטרה להביא לידי סיום התהליך את כל מי שרוצה בכך", אמר קצין בכיר.

 

קורס הגיור: במתכונת חדשה

 

תהליך הגיור בצה"ל מתחיל למעשה באמצעות קורס הנקרא "נתיב" שנמשך 12 שבועות בבית הספר לחימוש של צה"ל (בה"ד 20) בצריפין, הקורס, בשילוב מכון אזרחי המתמחה בעניין, ומיועד לכל חיילי צה"ל מכל הזרועות והחילות. מדובר בקורס שמיועד לחיילים עולים חדשים המשרתים בצה"ל, ובו נלמדת מורשת עם ישראל, ציוניות וזהות דתית.

 

בשבועות האחרונים נפתח הקורס במתכונת חדשה, עם תחילת הגיוס. כך למעשה יכול חייל לסיים את תהליך הגיור בתום חצי שנה מגיוסו.

 

גורם בצה"ל סיפר כי העובדה שהקורס מתבצע בתחילת השירות מאפשרת לחיילים רבים יותר לגשת אליו. הגורם הוסיף כי למעשה התהליך מתבצע בשני חלקים. הראשון באחריות ראש אכ"א לאיתור המועמדים והשני באחריות בתי הדין הרבניים לאשר את הגיור. לדברי הגורם, בתום הגיור עוברים החיילים טבילה במקווה וחלקם אף נשלחים בהפניית רופא לביצוע ברית מילה. 

 

בחיל החינוך עוקבים מקרוב אחר המספרים של החיילים, וגורמים בצה"ל מדווחים על מגמת עלייה ברורה במספר החיילים הניגשים לקורס ושיעור גבוה של אלה שניגשים בסיומו לתהליך הגיור.

 

 

חלק נכבד מהחניכים שלוקחים חלק בקורס אינם נחשבים יהודים על פי הלכה על אף שבארץ מוצאם הם נחשבו ליהודים בגלל מוצא אביהם.

 

"צריך להבין את הרקע לעניין", מסביר הגורם הצבאי, "הקורס החל למעשה לאחר שזיהינו שלמעלה מ-60% מהטירונים העולים מבקשים להישבע על הברית החדשה ולא על התנ"ך, לאו דווקא בגלל שהם מאמינים בכך, אלא זה מעין התרסה נגד הממסד. בארץ מוצאם קראו להם 'יהודי מלוכלך' וכאן הם 'רוסי מלוכלך'. הקורס מאפשר להם בעצם להיחשף למושגים בעולם היהדות וכל מי שמעוניין בכך יכול להמשיך לאחר מכן בתהליך גיור".

 

שומרים על פרופיל נמוך

 

בצה"ל מבקשים לשמור את העניין בפרופיל נמוך. "מדובר בנושא רגיש", הסביר הגורם הצבאי, "וישנם גורמים מחוץ לצבא שעשויים בנקל להפריע לכך. חשוב להדגיש שתהליך הגיור הוא לפי כל הפרמטרים והחייל מקבל את האישור מבית הדין הרבני לאחר שהוכח מעל לכל ספק שהוא עומד בהם".

 

הרב הצבאי הראשי, תא"ל ישראל וייס, שעוקב מקרוב אחר הפרוייקט, הסתייג בתחילה מרעיון הקורס הצבאי, משום שחשש כי הדבר יהפוך למעין "בית חרושת לגיור" והחייל שיעבור את בית הדין הרבני יתקל בעתיד בקשיים כאשר ירצה להתחתן או לפנות בנושא אחר לרבנות לאחר שיחרורו.

 

אולם עם תחילת התהליך בדק הרב הצבאי הראשי את התכנים שנלמדים בקורס, ואישר למעשה את הגעתם של החיילים בתום הקורס לבית דין הרבני, שם מחליטים מי הם אכן זכאי לקבל אישור זה.

  

"אחוז ההצלחה בתהליך הגיור עומד על 90%", אמר גורם צבאי בכיר, לדבריו כ-60% מתוך כ-2200 בוגרי הקורס אינם יהודים. "עד כה התגיירו כבר 335 חיילים, ובספטמבר הקרוב צפויים להתגייר עוד כמאה. הנתונים במגמת עלייה וזה הקו שיימשך", ציין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
ראש אכ"א, האלוף אלעזר שטרן. מאיץ את התהליך
צילום: זום 77
צילום אלכס קולומויסקי
הרב הצבאי. אישר את תכני הקורס
צילום אלכס קולומויסקי
צילום: ג'רמי פלדמן
תנ"ך. "60% נשבעים על הברית החדשה"
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים