שתף קטע נבחר

"המורדים" בעבודה עושים שריר; פרס: יהיו פריימריס

וילנאי ובן-אליעזר עורכים כנסים לדיון בהערכות לבחירות. ברקע: קריאתו של היו"ר פרס "לבקש מנדט מהעם", הצהרתו כי יתמודד והצוהר שהותיר למו"מ עם שרון. יולי תמיר, כבר לא לבד בהתנגדות לאחדות, מרוצה: "הבורסה נופלת - אך מניות המורדים בעלייה". בסוף-השבוע הבהיר פרס, שמקיים פגישות עם ראשי סניפים: תהיה התמודדות פנימית. ובינתיים בליכוד: "מחנה אריק" נולד

שלושה ימים אחרי התבוסה שספג ראש הממשלה במפלגתו שלו, ויומיים לאחר קריאתו של יו"ר העבודה לבחירות מוקדמות - בהן הוא עצמו מתכוון להתמודד - הרוחות בשתי המפלגות הגדולות סוערות.  

 

היום (א') ייערך במלון רמת-אביב כנס של קבוצה במפלגת העבודה, המכנה עצמה "העבודה האמיתית" ופועלת לסכל כל מהלך של חבירה לממשלת אחדות. ישתתפו בכנס חברי-הכנסת בנימין בן-אליעזר, שיהיה הנואם המרכזי, יולי תמיר, איתן כבל, דני יתום, ראלב מג'אדלה וייתכן שגם אפרים סנה.

  

 

מארגני כנס ההתנגדות, בראשות חברי לשכת מפלגת העבודה דני כהן ומוטי דותן, ראש מועצת גליל תחתון, אומרים כי "הגיע הזמן לשים סוף לזחילה של העבודה לממשלת שרון. אנחנו צריכים לדאוג לכך שהעבודה תציג לציבור אלטרנטיבה כלכלית-חברתית, ותראה שהיא שונה מהליכוד". 

 

ח"כ מתן וילנאי, הרואה עצמו מועמד לראשות הממשלה, הוזמן אף הוא לכנס, אך הודיע שייעדר בשל "בעיות בלוח הזמנים". מנגד, הוא מכנס בבית המפלגה בתל-אביב כמה חברי-כנסת מהסיעה, כדי לדון עמם בצעדים בהם יש לנקוט כדי להתכונן לבחירות. 

 

"צריך להפסיק עם המסרים המגומגמים שיוצאים ממפלגת העבודה, ולקבוע עמדות ברורות", אומר וילנאי. "העבודה חייבת להציג את עצמה כאלטרנטיבה ולהיערך לבחירות". יו"ר העבודה עצמו לא נשאר אדיש נוכח ההתארגנויות נגדו. בעוד בכירי המפלגה מקיימים כנסים, הוא ייפגש בבית המפלגה עם ראשי סניפים.

 

פרס מתקן: תהיה התמודדות פנימית

 

וילנאי, כמו גם אברהם (בייגה) שוחט ובנימין בן-אליעזר, שרואים עצמם מועמדים, לא אהבו, בלשון המעטה, את דברי היו"ר הזמני-הקבוע, שמעון פרס, לפיהם כמי שנבחר להנהיג את המפלגה עד סוף 2005 - הוא יתמודד מטעם המפלגה לראשות הממשלה, אם הבחירות ייערכו עד לאותו מועד.

 

בשיחות סגורות הבהיר פרס, שאולי הופתע מעוצמת הביקורת הפנימית, כי למרות שנבחר על-ידי ועידת המפלגה, אם מישהו ירצה להתמודד מולו על ראשות המפלגה - תהיה התמודדות פנימית. מקורביו אמרו כי "אין בזה שום חידוש. פרס חושב כך כל הזמן, וממילא כל מי שיתמודד מולו - יובס. הלוואי שבייגה שוחט יתמודד ויגיע לאחוז או שניים, נוכח התמיכה הציבורית האדירה שיש לו". גם את וילנאי תוקפים המקורבים: "אלמלא כשלונו כראש המטה של מצנע, שהביא ל-19 מנדטים בלבד, מפלגת העבודה הייתה היום במצב שונה".

 

גם על העובדה שחרף הקריאה לבחירות, פרס לא מורה בינתיים על פירוק צוות המו"מ עם הליכוד, ומותיר דלת פתוחה לממשלת אחדות - זועמים בכירים בעבודה. ח"כ אופיר פינס הודיע כי אסף 80 חתימות של חברי לישכה בעבודה, בדרישה לכנסה כדי להצביע על פירוק צוות המו"מ. באמצע השבוע אמור פרס לכנס ממילא את חברי הלישכה, כדי לדווח להם על ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות.  

 

בעקבות ועידת הליכוד, כאמור, גבר מאוד קולם של מתנגדי האחדות. המצטרפים החדשים הם סנה, פינס ווילנאי, שיישרו קו עם בן-אליעזר ועם מובילי הההתנגדות הראשונים, יולי תמיר ואיתן כבל. שני האחרונים, שהיו במשך תקופה ארוכה היחידים בסיעה שהתנגדו לכניסת העבודה לממשלה, מביעים שביעות רצון רבה מהמהפך שחל בעמדת חבריהם. "הבורסה נופלת, הדולר יורד, ורק המניות של המורדים בעבודה ובליכוד עולות מידי יום", אומרת ח"כ תמיר.

 

"עכשיו מתברר שכולם מחפשים את הדרך להיות מתנגדים", מוסיפה תמיר. "פתאום ההתנגדות הפכה מאוד פופולרית. אני חושבת שלמדתי משהו מהמתנגדים בליכוד: לא תמיד השאלה הכי חשובה היא מיהו המנהיג, אלא האם יש דרך ללכת בה".

 

תמיר גם מותחת ביקורת על חברה עמרם מצנע, שהפך בחודשים האחרונים לתומך נלהב של ממשלת האחדות. "העמדות של מצנע מאוד מפתיעות אותי. בסופו של דבר, בעיניי הוא היה צריך לשאת את הדגל האידאולוגי של העבודה, והיה צריך להיות שותף למאבק שלנו. אנחנו מנהלים נגד הליכוד מאבק על איך תראה החברה הישראלית. העם רוצה לשמוע אותנו אומרים דברים מאוד ברורים, ואמביוולנטיות היא לא דבר שעושה לנו טוב".

 

 

בכירים בעבודה אמרו ל-ynet כי "מתברר שמה שאנשי השטח של המפלגה רוצים זה לא ג'ובים, כמו שכולם חשבו, אלא מפלגה. הם רוצים לראות מפלגה חיה ובועטת, ולא זחילה חסרת הגיון לתוך ממשלה שלא מתאימה לנו משום בחינה".

 

מצנע עצמו דבק בעמדותיו ופרסם אמש הודעה בה הוא קורא לחבריו למפלגה לעצור את מה שהוא מכנה "טירוף המערכות".

 

"אני קורא לחברי לעזוב את האינטרסים הפוליטיים והאישיים בצד, לחזור למשא ומתן ולהצטרף כאיש אחד לממשלת חרום שתוציא את ישראל מעזה בתוך שנה", כתב. "בחירות עכשיו - מנוגדות לאינטרס הלאומי ומפרות אך ורק את הימין הקיצוני, המתנגד להתנתקות. הציבור בישראל לא יסלח לנו אם נשתף פעולה עם עוזי כהן ועוזי לנדאו ואם בגללנו ימשיכו ילדינו למות לשווא בעזה".

 

מחנה פרס, מחנה אריק

 

התגברות קולם של המתנגדים לפרס ולאחדות הוציאה לאור גם קבוצה של פעילים התומכים ביו"ר. יו"ר חוג "מהפך 2005" בעבודה, נחמיה גנות, קרא היום למתנגדיו של פרס להפסיק מיד את ההתמודדויות הפנימיות, ולהתייצב מאחוריו. לדברי גנות, "הליכוד נמצא בשפל המדרגה ועל סף פילוג, וכל התמודדות פנימית רק מונעת את חזרת מפגלת העבודה לשלטון. העבודה צריכה להפגין אחדות מול הפלגנות של הליכוד".

 

ראשי הסניפים של מפלגת העבודה באזור השפלה פירסמו הודעה, בה הם קוראים לחברי הסיעה בכנסת להפסיק את "המחנאות והסכינאות", כהגדרתם. "על חברי הכנסת להתייצב כאיש אחד מול הליכוד המתפורר", אמר יורם מרציאנו מסניף לוד, המקורב לפרס. "ההתבטאויות בימים האחרונים מסבות נזק אלקטורלי למפלגה", הוסיף.

 

ובינתיים בליכוד אין רגע דל. תומכיו של שרון יקיימו ביום שלישי בפתח-תקווה כנס לסיכום הפעילות בוועידת המפלגה, במטרה "לקבוע את המשך הדרך של מחנה אריק", כהגדרתם. תחילה תוכנן הכנס למוצאי-שבת בשבוע הבא, אך הוקדם.

 

בסביבתו של ראש הממשלה אמרו בסוף השבוע כי "שרון לא רצה להקים מחנה, וביקש לשמור על ליכוד מאוחד, אבל כנראה שאין ברירה אחרת, וצריך לשמור על הפעילים עירניים בשטח. זה לא מה שראש הממשלה רצה עד עכשיו, אבל לאור ההתנהגות של מתנגדיו - פשוט אין לו ברירה".

 


פורסם לראשונה 21/08/2004 19:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
העבודה האמיתית? בן-אליעזר
צילום: שאול גולן
צילום: שאול גולן
די לגמגומים. וילנאי
צילום: שאול גולן
צילום: טל כהן
שומע את הקולות. פרס
צילום: טל כהן
צילום: חיים זיו
המניות עולות. תמיר
צילום: חיים זיו
צילום: תומריקו
מחנה נולד. שרון
צילום: תומריקו
מומלצים