שתף קטע נבחר

רוסיה: המומחים מנסים להרגיע הרוחות

הפרשנים בערוצי התקשורת ברוסיה משתדלים להצניע את הקשר הצ'צ'ני של חוטפי בני הערובה, ומדגישים דווקא את הקשר לטרוריזם הבינלאומי בחסות אל קאעידה. אחד הפרשנים אף קרא "לשכוח את כל הסכסוכים הקודמים ולהתלכד מול הסכנה הקיומית שמהווה הטרור הבינלאומי, אשר מרכזו מחוץ לגבולות רוסיה"

מי היו הטרוריסטים שעמדו מאחורי חטיפת בני הערובה בבסלאן? השאלה המסקרנת והטעונה הזו מטופלת בזהירות רבה בכלי התקשורת ברוסיה אחרי שנודע מחיר הדמים הכבד של אירועי היום.

 

  

כלי התקשורת שמים דגש על אופייה "הבינלאומי" של הכנופיה שביצעה את הפעולה. גורמי ביטחון מציינים שהמימון לפעולה התקבל מאבו עומאר א-סייף, ערבי יליד אלג'יריה המצוי בקשרים עם ארגון אל קאעידה, ומובלטת העובדה שמתוך 32 המחבלים שחוסלו, תשעה היו ערבים.

 

עדיין לא ברור כיצד נודע לכוחות הביטחון הרוסיים ולפרשני הטלוויזיה שההרוגים הם ערבים ולא מוסלמים מקומיים. עם זאת, בהסתמך על שיחה מוקלטת עם המחבלים שנעשתה ביום שישי בבוקר, ניתן באמת להתרשם כי לפחות שניים מהם דיברו רוסית במבטא ערבי-מזרחי.

 

ואולם, איש מהפרשנים לא מעלה את הגרסה שהתפשטה מיד אחרי החטיפה, ולפיה החוטפים הם מוסלמים מאינגושטיה, הרפובליקה השכנה. הם נמנעים מלדבר על כך מסיבה פשוטה - הסבר שכזה יגרום מיד להתלקחות מחודשת של המלחמה בין תושבי הרפובליקה הקטנה אלניה, שבה התרחשה הדרמה ושרוב תושביה נוצרים, לבין המוסלמים מאינגושטיה - מלחמה המתנהלת על אש קטנה עוד מאז תקופת גורבצ'וב.

 

הפרשנים אינם מסתכנים גם באזכור "הקשר הצ'צ'ני" של הפעולה. הצ'צ'נים שנואים ממילא ברוסיה ואם יתברר שהיתה זו פעולת טרור צ'צ'נית, אלפי צ'צ'נים החיים בערי רוסיה עלולים לשלם את המחיר.

 

החשש: מלחמת אזרחים

 

בתחילה היה ברור שהאינגושטים עומדים מאחורי הפעולה. אבל הרשויות לא יודו בכך, כי בין האוסטנים והאינגושטים מתנהלת מלחמה על אש קטנה. אם יגייסו את הנוצרים ברוסיה למלחמה הזו, עלולה לפרוץ למלחמת אזרחים. הצ'צ'נים נתפסים בקרב שאר המיעוטים ברוסיה כאויבים. אם רק תינתן אמתלה, יש חשש כבד שייעשה בהם לינץ'.

 

פוטין ביטא את החשש בביקור שערך בבסלאן, שם נפגש עם נשיא אלניה. בין השניים התנהלו חילופי דברים שרק מקומיים, שמצויים היטב ברזי המתיחות המקומית, יכולים להבין. פוטין אמר, כי המטרה של המחבלים היתה ליצור פילוג באומה הרב לאומית של רוסיה. "כל מי שיסופח למטרה הזו, כל מי שיעשה כמזימת המחבלים, ייחשב כמשתף פעולה", לדבריו. בכך שלח פוטין רמז ברור לנשיא אלניה, אלכסנדר דזאסוחוב. הוא השיב, כביכול בלי שום קשר, ש"המטרה שלנו היא לגלות את האמת לציבור, בלי להסתיר עובדות". כלומר: פוטין רמז לדזאסוחוב, שלא ינסה לתאר את המצב כמלחמה בין שני עמים בתוך רוסיה.  

 

מומחה נודע של שירות הביטחון, ליאוניד קיטייב, אמר לטלוויזיה כי הניסיון שלו "בייחוד אחרי הפיגועים בישראל והשיחות עם גורמי ביטחון ישראליים", מלמד כי הפיגוע תוכנן ובוצע על ידי "כנופיה טרוריסטית קטנה יחסית, הפועלת לפי הזמנת החוגים האיסלאמיים הקיצוניים בחו"ל ובמימונם, אך היא אינה כפופה לחוגים האלה באופן ישיר".

 

הפרשן המדיני הבכיר של הערוץ הראשון של הטלוויזיה הרוסית, מיכאל ליאונקייב, פנה לקהל הצופים בקריאה "לשכוח את כל הסכסוכים הקודמים ולהתלכד מול הסכנה הקיומית שמהווה הטרור הבינלאומי, אשר מרכזו מחוץ לגבולות רוסיה".

 

הוא היה היחיד, אגב, שהזכיר את "הקשר האינגושי", אבל רק כדי לטעון שזאת היתה מזימת "המחבלים הבינלאומיים" - לגרום להתלקחות מחודשת של המלחמה בין תושבי אלניה ואינגושטיה.

 

לדברי פרופ' יוסף לינדר, ראש המרכז האנליטי למלחמה בטרור של שירות הביטחון הרוסי, המסקנה העיקרית מהפיגוע היא ש"אסור להמתין עד שהמחבלים יתקפו שוב, יש לתכנן יחד עם מדינות אחרות מערכה רבת היקף נגד מוקדי הטרור הבינלאומיים ומקורות המימון והאידיאולוגיה שלהם". התכנון צריך להיות לתקופה ארוכה - "לחמש עד שבע שנים לפחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חילוץ בני הערובה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מתוך 22 המחבלים 9 היו ערבים
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
"הפיגוע תוכנן על ידי כנופייה קטנה"
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
המזימה: לגרום להתלקחות מחודשת בין אלניה ואיגושטיה
צילום: רויטרס
מומלצים