שתף קטע נבחר

פרשנות: עכשיו פוטין יהיה חייב להגיב והמערב יעצום עין - לרגע

כך מעריך ד"ר בועז גנור, ראש המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי. "מזה זמן רב מנסה פוטין לקשור את הטרור הצ'צ'ני לג'יהאד הגלובאלי ונראה שהפעולה הזו סיפקה לו את מבוקשו. עכשיו הוא הצליח להראות למערב שגם הוא חלק מהמאבק העולמי בטרור, ושגם הוא בצד הנפגע. כעת הוא יוכל לעשות דברים שהוא נרתע מהם עד כה"

מחיר הדמים של פעולת חילוץ בני הערובה מבית הספר בצפון אוסטיה היה גבוה. על פי דיווחי גורמים רשמיים - כ-200 בני ערובה נהרגו בפעולת החילוץ או בסמוך לה כתוצאה מקריסת גג אולם הספורט בו הוחזקו החטופים.

 

משבר בני הערובה היה מורכב מאוד: מספר החטופים הגדול, העובדה שרבים מהם היו ילדים, הימצאות חומרי הנפץ הרבים במקום והנכונות של החוטפים להתאבד כדי למנוע פריצה של הצבא, רק סיבכה את המצב.

 

ואולם למרות שהמצב בזירת האירוע היה מורכב ועדין, ברור היה שהמשבר יסתיים בהשתלטות של כוחות רוסיים על הבניין, כך אומר ד"ר בועז גנור, ראש המכון למדיניות נגד טרור של המרכז הבינתחומי בהרצליה. "זו מדיניות מסורתית של רוסיה שכן כל כניעה לדרישות הטרוריסטים הייתה גוררת פעולות טרור נוספות בעתיד וחיקוי של פעולת טרור זו", אומר גנור.

 

גורמי ביטחון רוסיים טענו שהמימון לפעולה התקבל מערבי אלג'יראי, איש אל-קאעידה בצ'צ'ניה, ושהמתכנן הוא הטרוריסט הצ'צ'ני הבכיר ביותר. עובדה זו לא מפתיעה, טוען גנור. "ידוע שהטרור הצ'צ'ני מצוי בשנים האחרונות בקשרים עם ארגוני איסלאם קיצוני ועם גורמים הקשורים לאל קאעידה.

 

"הקשר בא לידי ביטוי בתמיכה אידאולוגית הדדית ובהבעת תמיכה של הארגונים זה לפעולותיו של זה, וכן בסיוע מבצעי שמעניקים ארגוני הג'יהאד הגלובלי למורדים הצ'צ'נים - במימון, אימונים ובעיקר - במתנדבים. אל קאעידה נוהג בשנים האחרונות לשלוח מתנדבים ערבים לכל מוקד עימות בין מוסלמים לציביליזציה המערבית - כך היה בבלקנים, בקשמיר ובמקומות נוספים", הוא אומר. 

 

החטיפה בוצעה באלניה, שהיא רפובליקה נוצרית ברובה, אך האם מדובר כאן שוב במלחמה של האיסלאם במה שהוא מכנה "הצלבנים"? לדעת גנור זו אינה מלחמה דתית אלא אידאולוגית. "מטרתם העיקרית של הטרוריסטים היא פגיעה במי שהם רואים כאוייב - המוסלמים המתונים או המשטרים המוסלמים המשתפים פעולה עם המערב".

 

גנור גורס כי מטרת הפעולה הייתה קריאת תיגר על השלטון הרוסי. "מדובר בפעולה שהיא הוכחת יכולת של הטרור הצ'צ'ני נוכח המשטר הרוסי, ומטרתה לזרוע חרדה בציבור הרוסי. הם בחרו לעשות זאת בקווקז כי הם מבצעים את הפעולות איפה שנוח להם - קשה להם יותר להוציא לפועל פעולות מורכבות כאלה בשטח רוסיה". 

 

ומה באשר לתגובה? גנור מעריך שזו בוא תבוא. "כמו במדינות מערביות אחרות, השלטון הרוסי לא יכול לעבור לסדר היום על פעולת טרור כזו... בהסתמך על ניסיון העבר - תהיה פעולת הענשה רוסית בצ'צ'ניה. אחרי פיגועים גדולים צבא רוסיה מנסה להראות למחתרת הצ'צ'נית שלא היה לה כדאי להוציא את הפיגוע לפועל. אבל התוצאה העגומה היא שמי שסובל הם האזרחים הצ'צ'נים שאינם קשורים למאבק ברוסים, ואנשי המחתרת ממשיכים להוציא פיגועים - הם אינם נרתעים כלל מפעולות התגובה של הצבא הרוסי". 

 

האם מחיר הדמים הכבד והעובדה שהמשבר גרר התעניינות תקשורתית בינלאומית גדולה תפגע בנשיא פוטין? גנור סבור שדווקא ההיפך הוא הנכון.

 

בדרך כלל, הוא אומר, פעולת תגובה רוסית קשה בצ'צ'ניה היתה זוכה לביקורת חריפה מצד מדינות המערב. הפעם פוטין הצליח להראות למערב שגם הוא חלק מהמאבק העולמי בטרור, ושגם הוא בצד הנפגע. כעת הוא יוכל לעשות דברים שהוא נרתע מהם עד כה.

 

"מזה זמן רב מנסה פוטין בכל כוחו לקשור את הטרור הצ'צ'ני לג'יהאד הגלובאלי ונראה שהפעולה הזו סיפקה לו את מבוקשו. למרות שלטרור הצ'צ'ני יש אג'נדה משלו, שאינה קשור לאל קאעידה, יוכל כעת פוטין לטעון שמדובר ברשת טרור כלל עולמית וזה יעניק לו אור ירוק מצד המערב לפעולות צבאיות.

 

"אבל חשוב לזכור שהתמיכה הזו של המערב היא מוגבלת. היא תימשך עד הרגע שבתקשורת המערבית יופיעו תמונות של נשים צ'צ'ניות בוכות מול טנקים רוסיים", מדגיש גנור.

 

מהבחינה הזו, הוא מציין, המצב שם קצת מזכיר את המצב שלנו - אחרי פיגועים קשים בישראל, המערב אינו ממהר להגיב על פעולות צה"ל. הביקורת מגיעה רק כשמתחילים השידורים החיים מרצועת עזה או בית לחם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פינוי פצועים מבית הספר. תהיה תגובה רוסית
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
קריאת תיגר על פוטין וזריעת אימה ברוסיה
צילום: רויטרס
מומלצים