שתף קטע נבחר

 

פאוול: ההצהרות הישראליות על ערפאת תמיד משתנות

שר החוץ האמריקני הסביר כי הצהרותיהם של פוליטיקאים ישראלים לגבי ערפאת נגועות באינטרסים פוליטיים. השליח המיוחד למזה"ת לשעבר, דניס רוס, אמר ש"הדבר האחרון שצריך לעשות הוא לזלזל בערפאת"

שר החוץ האמריקני, קולין פאוול, סירב להתייחס אמש (יום ו') לאיומים ששיגרו שרים ישראלים לעבר ערפאת בטענה שסופו קרוב. בראיון לסוכנות הידיעות איי פי, אמר פאוול: "מזמן לזמן אתם שומעים הצהרות מרשויות ישראליות לגבי עתידו של מר ערפאת, וכעבור כמה ימים מגיעות הצהרות אחרות. כך שאין לי תגובה בשלב זה".

 

ארה"ב מתנגדת לפגיעה פיסית בערפאת או לגירושו. היא מבינה שהאמירות של שר החוץ סילבן שלום ושר הביטחון שאול מופז, הן הצהרות לצרכים פוליטיים פנימיים. מאז ההצהרות הישראליות, לא ידוע על כל פעילות דיפלומטית אמריקנית שנעשתה כדי להרגיע את ישראל.

 

שליח ראש הממשלה, דב וייסגלס, עומד להגיע ביום שני הבא לוושינגטון לפגישות עם אנשי ממשל ולהסברת תוואי הגדר עליו החליטה ממשלת ישראל הכולל את גושי ההתנחלויות הגדולים.

 

קולין פאוול הבהיר: "אנחנו עובדים עם הישראלים על תוכנית ההתנתקות מעזה, על פינוי ארבע התנחלויות בגדה ועל היבטים אחרים של מדיניות ההתנחלויות". 

 

"לערפאת אין אינטרס להעביר ההתנתקות בשקט"

 

בתוך כך, התבטא בנושא גם דניס רוס, השליח האמריקני למזרח התיכון לשעבר. "ליאסר ערפאת ולחמאס אין עניין שישראל תבצע את ההתנתקות מעזה בשקט. הם רוצים להמחיש לפלסטינים שישראל ברחה מעזה בצורה דומה ליציאת צה"ל מלבנון ושההתנגדות הפלסטינית היא זו שגרמה ליציאת ישראל מעזה", אמר רוס.

 

בהופעה במכון וושינגטון הבהיר רוס, שכיהן כשליח מיוחד למזרח התיכון במשך 12 שנה, שתוכנית ההתנתקות של שרון היא הזדמנות. "ארה"ב לא יכולה לעמוד מהצד. אחרת יציאת ישראל תיצור כאוס בעזה, מלחמה נגד ישראל ותיאלץ את שרון להגיב. התוצאה תהיה שבעיני העולם זו לא תהיה נסיגה של ישראל, אלא תוקפנות של ישראל".

 

רוס סבור כי הנשיא האמריקני שייבחר ב-2 בנובמבר צריך לתווך בין הצדדים, גם אם שרון אינו רוצה להידבר ישירות עם הפלסטינים. "הנשיא הנבחר יצטרך לפעול בשטח ולנהל את הנסיגה, כדי שלא תהיה עוד הזדמנות שתוחמץ". לדבריו, "עזה צריכה להיות המודל הפלסטיני, כדי להוכיח לישראל ולעולם כולו, שהם מסוגלים לנהל את עזה כמודל לניהול מדינה פלסטינית".

 

על עתידו של יאסר ערפאת אמר רוס: "הדבר האחרון שצריך לעשות הוא לזלזל בערפאת". רוס מציע לכל אלה שמצפים לפטירה מוקדמת של ערפאת, לקחת בחשבון שאביו של ערפאת חי תשעים שנה ושערפאת עצמו שומר על בריאותו, לא אוכל בשר, או אוכל מבושל ומתנזר מקינוחים. יש לו אופני כושר במוקטעה שעליהם הוא מתאמן מדי יום.

 

רוס הופיע כדי לקדם את ספרו החדש על תהליך השלום במזרח התיכון. הוא טען, כי במו"מ עם הפלסטינים, הם הסכימו למעשה לעקרון של שלושה גושי התיישבות ישראליים בגדה. "מנהלי המו"מ הפלסטינים, פרט לערפאת הסכימו על העיקרון של גושי ההתיישבות, אם כי לא היתה הסכמה על היקף השטח. הם הסכימו גם לנוכחות בטחונית ישראלית מוגבלת. חשוב שהישראלים יידעו את זה".

 

שרת החוץ לשעבר, מדלן אולברייט, שהופיעה גם היא בכנס, אמרה ש"ביטול צוות השלום למזרח התיכון היה צעד מגוחך. במטה ג'ון קרי יש הבנה בדבר הצורך לחדש את צוות השלום".

 

אולברייט היכתה על חטא בנושא קידום תהליך הדמוקרטיזציה במזרח התיכון. "לא לחצנו מספיק בנושא הדמוקרטיזציה. גוננו יותר מדי (על מנהיגים ערבים), לא לחצנו מספיק".

 

אולברייט מתחה ביקורת על ארה"ב ועל ישראל בהרס המוקטעה. "נתנו לערפאת להיות מה שהוא באמת רצה להיות –קורבן. ערפאת לא רצה בכלל לבוא לפסגת קמפ דיוויד". אולברייט מתחה גם ביקורת על ברק, ש"לא נתן את השורה האחרונה שלו מוקדם יותר".


פורסם לראשונה 10/09/2004 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פאוול. אין תגובה
צילום: איי פי
צילום: אלכס קולומויסקי
רוס. תוכנית ההתנתקות היא הזדמנות
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: איי פי
אולברייט. ערפאת הפך קורבן
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ערפאת. "לא לזלזל בו"
צילום: איי פי
מומלצים