שתף קטע נבחר

שלטים עם כתובת "שרון הדיקטטור" בכיכר ציון

עשרות אלפים הפגינו בכיכר הירושלמית נגד "ממשלת החורבן" ותוכנית ההתנתקות. לאחר מכן החלו לצעוד עם לפידים לבית רה"מ. טייס במיל' קרא לשרון להתפטר. ראש מועצת חוף עזה: "אנחנו לא כבשים בחווה שלך". ראשי יש"ע: "אם הממשלה לא תשכיל להביא את ההחלטה לעם, עלול להתרחש מעשה שאנו חוששים ממנו". המפכ"ל הנחה את קציניו להילחם בהסתה

תחת הכותרת "ההתנתקות קורעת את העם", הפגינו אמש (יום א') עשרות אלפים בכיכר ציון בירושלים, שלא ראתה בעת האחרונה עצרות רבות. גולת הכותרת בתום ההפגנה: מצעד לפידים מהכיכר אל ביתו של ראש הממשלה בבירה.

 

אזרחים מכל רחבי הארץ, ובעיקר מהשטחים, הגיעו לכיכר בעשרות אוטובוסים. הם נשאו בידיהם דגלי ישראל ושלטים עם ססמאות כגון "אורלב תצא בחוץ", "ממשלת שרון – ממשלת חורבן" ו"שרון מתנתק מהמדינה". בשלטים אחרים שהונפו נראית תמונתו של ראש הממשלה עם כיתוב "הדיקטטור" באדום ו"אני מצפצף על כולכם", וכן תמונה של יונתן בשיא, ראש מנהלת ההתנתקות, עם הכיתוב: "ראש מנהלת הטרנספר, לא נסלח".

 

במהלך ההפגנה הוקרנו על מסכים דברים ששרון אמר בעבר, ובהם: "נסיגה חד צדדית, פירושו של דבר שוויתרנו ולא השגנו שום דבר".

 

שעה קלה לפני תחילת ההפגנה הנחה מפכ"ל המשטרה את מפקדי המחוזות ואת ראש אגף החקירות לטפל באופן מיידי בכל אמירה או מעשה שיהיה בהם חשד להסתה. לציבור המתנגדים לתהליך ההתנתקות קרא המפכ"ל, רב-ניצב משה קראדי, "לגלות אחריות אישית להתבטאויותיהם ומעשיהם". הוא הודיע כי המשטרה תאפשר פעולות מחאה "במסגרת החוק בלבד, כנהוג במדינה דמוקרטית".

 

עוד לפני ההפגנה התקיימה תפילה המונית בכותל המערבי. אלפי אנשים, מרביתם תלמידי ישיבות הסדר, הגיעו לרחבת הכותל להשתתף ב"תפילת רבים להסרת גזירת ההתנתקות" בהשתתפות הרבנים הראשיים לשעבר שפירא ואליהו.

 

ערב ההפגנה הבטיחו מארגניה כי "פלוגות של סדרנים" יערבו לסדר ולמניעת הסתה. אולם בכירים ביש"ע הודו כי המיקום שנבחר אינו מקרי - כיכר ציון, "שמזוהה עם תחושות זעם". ב"שלום עכשיו" הזהירו משידור חוזר של התמונות הקשות מ-95', ערב רצח רבין, וקראו להנהגת המתנחלים להתנער מגילויי ההסתה באשר הם.

 

גורם בכיר ביש"ע אמר ל-ynet כי זו הפעם האחרונה בה אנשיו טורחים להשיג רישיון מן המשטרה לקיום הפגנה. "ראינו שהתנהלות אחראית רק פוגעת במאבק, נחזור לפעול כמו בימים של אוסלו".

 

בעצרת לא נאמו ח"כים ופוליטיקאים, מתוך מטרה "לקרב את המסר לעם ולהציג הפגנה עממית". עם זאת, חברי-הכנסת אפי איתם מהמפד"ל ויחיאל חזן מהליכוד נמנו על הנוכחים בעצרת. נשאו דברים אם ובת מההתנחלות כדים שבצפון השומרון, המועמדת לפינוי, וכן ראשי המתיישבים, רבנים, נציגים מגוש-קטיף ויהואר גל, טייס במילואים בדרגת אלוף-משנה, שאמר לשרון: "אין לך זכות למסור חלקי ארץ, אני לוחם יותר שנים ממך - תתפטר". בנוסף, הוקרא נאום באנגלית, בניסיון לקשור בין אירועי ה-11 בספטמבר לטרור בישראל.

 

"גם רבין דחק את כולם לפינה"

 

תושב בית-אל שהגיע להפגנה, הסביר: "אני מביע את מה שאני מרגיש. אני רוצה להיות חלק מאלה שמחברים את העם ולא קורעים אותו, ואני מקווה שההפגנה הזאת תלכד את העם". חברו הוסיף: "יש תחושה של חשש ממה שעלול לקרות, ולדעתי הסיבה לכך היא שברגע שעושים דברים בצורה לא דמוקרטית, זה גורר מהצד השני דבר לא דמוקרטי. זה גם מה שעשה רבין, שדחק את כולם לפינה".

צילום: בועז אופנהיים

 

אלי מרצבך, תושב שילה: "אני חושב שההתנתקות זאת התאבדות לעם ישראל. ההפגנה הזאת תעזור". בנושא ההתבטאויות שנשמעו לאחרונה בימין, שקוראות לסרבנות ולאלימות, אומר מרצבך: "שמעתי על זה רק בתקשורת. יש תמיד קיצוניים, אבל הם מיעוט קטן. זה לא נראה לי מציאותי שתקרה פה מלחמת אחים".

 

מלכה דיוויס, תושבת מעלה אדומים: "אני נגד מה ששרון רוצה לעשות ונגד אוסלו. ההפגנה הזאת חייבת לשנות משהו. אי אפשר לחשוב שבארץ ישראל יהודים לא יכולים לחיות בבית שלהם".

 

ראש מועצת אלפי מנשה, חסדאי אליעזר, אמר: "אם ממשלת ישראל לא תשכיל להביא את ההחלטה לעם במשאל, או בבחירות, חלקים בעם יכולים לפרש את זה כהחלטה לא לגיטימית, וזה עלול להביא לתסיסה ומשם למעשה שאנחנו כהנהגה ביש"ע חוששים ממנו".

 

ראש מועצת חוף עזה, אבנר שמעוני, אמר בפנייה ישירה לראש הממשלה: "באהבה שלנו חיברנו את כל חלקי העם הקוראים לך בקול – החזר את המנדט לעם. אתה לא יכול להמשיך להנהיג את העם הזה. אנחנו לא כבשים בחווה, שאתה יכול להזיז ממקום למקום".

 

הרב שלמה אבינר מבית-אל אמר: "הארץ הזאת היא שלנו, לכן היא נקראת ארץ ישראל, ולא ארץ ישמעאל. לערבים יש 20 ארצות, ולכן אנחנו אומרים לכם, אחמד ומוסטפה, את הארץ שלנו, ארץ ישראל, לא תגנבו מאיתנו. בחסדי השם חזרנו אל הארץ שלנו ולא נזוז ממנה לעולם. לא רוצחים מבין הגויים ימנעו מאיתנו, ולא החלשים מבין אחינו ימנעו מאיתנו זאת. ולך ראש ממשלתנו אנחנו אומרים – חזור בך, חזור אלינו, אל העם, אל תקרע את העם. למה אתה מפחד מהערבים?"

 

"הנואמים ינסו בחלקם להרגיע את השטח, אבל לצערי, חלק בהחלט עלולים להיכשל בלשונם", אמר ל-ynet שאול גולדשטיין, ראש מועצת גוש-עציון, לפני תחילת העצרת. "למרות שמדובר בתוכנית שהיא אסון, אנחנו צריכים לשמור על הלשון שלנו. מי שמבעיר אש לא תמיד יש לו אפשרות לשלוט על גובה הלהבה, וזה מכוון לשני הצדדים. אנחנו צריכים לשמור על הלשון שלנו, גם, ולמרות, שהמהלך של שרון הוא בלתי מוסרי לחלוטין, ולא דמוקרטי".

 

מזכ"ל אמנה, זאב חבר (זמביש), אמר ל-ynet: "אני מקווה שלא תהיה מלחמת אחים, זה בידי ראש הממשלה לעצור את העניין הזה. שיחזיר את הנושא לבחירות. זה ירגיע את העניינים באופן משמעותי. כרגע התחושה היא שדורכים על הציבור, בניגוד להכרעת הרוב".

 


פורסם לראשונה 12/09/2004 18:41

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:: רויטרס
שלט בכיכר
צילום:: רויטרס
צילום: איי פי
תפילה המונית בכותל
צילום: איי פי
צילום: ערוץ 2
"אל תמכור את הארץ". אל"מ גל
צילום: ערוץ 2
צילום: ערוץ 1
"עלולים להיכשל בלשונם". גולדשטיין
צילום: ערוץ 1
צילום: סבסטיאן שיינר
גלו אחריות. קראדי
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים