שתף קטע נבחר

 

בשיא: רוב המתנחלים עדיין חיים בהכחשה

ראש מינהלת ההתנתקות קיים לראשונה תדרוך עיתונאים, ודיבר על מצב הרוח בקרב המתנחלים בימים אלה, שבהם מתחילה לנוע עגלת "חוק פינוי-פיצוי" בממשלה ובכנסת: "מרביתם חיים בהכחשה, מקווים שבנסיבות פוליטיות כאלו או אחרות החוק לא יעבור". במועצת חוף עזה מגיבים: "דבריו מבטאים ניסיון נואש לנהל מלחמה פסיכולוגית"

"יותר ממחצית מהמתנחלים עדיין נמצאים בשלב ההכחשה" - כך אומר אחר הצהריים (יום א') יונתן בשיא, האחראי על הפיצוי למתנחלים במסגרת תוכנית ההתנתקות, במפגש ראשון שקיים עם עיתונאים מאז שנכנס לתפקידו כראש מינהלת סל"ע (סיוע למתיישבי עזה וצפון השומרון).

 

בשיא חשף בפגישת התידרוך כי מינהלת סל"ע ביצעה לאחרונה סקר שדגם את המתיישבים בחתכים שונים, כלל ראיונות אישיים ובחן מהן התחושות בקרב המתנחלים ולאן היו רוצים לעבור. "הדבר הכי בולט שגילינו הוא, שיש קבוצה גדולה יחסית של אנשים שעדיין סבורים שזה לא יקרה", אמר. לדבריו, יותר ממחצית מהמתנחלים מדחיקים את העובדה שהפינוי צפוי בשנה הקרובה: "רבים סבורים שעד שהכנסת לא תחוקק את החוק, אין מה לדון. זאת, בתקווה שבנסיבות פוליטיות כאלו או אחרות החוק לא יעבור".

 

בגוש קטיף דוחים את דבריו של בשיא על "סקרים" שונות שנעשו בקרב משפחות: "דבריו מבטאים ניסיון נואש לנהל מלחמה פסיכולוגית במעטה של סודיות שאין מאחוריה כלום", אמר דובר מועצת חוף עזה, ערן שטרנברג. לגבריו, "מוטב לו לשכנע את המחליטים לעצור מטר לפני התהום במקום להיות פקיד במלאכת הגירוש הבזויה".

 

בשיא הזהיר כי מי שעלול להיפגע מן ההתנגדות הקשה בקרב ציבור המתנחלים הם בעיקר הילדים. "בעבודות שקראתי בנושא, מי שנפגע בעיקר הם הילדים. ישנן תופעות פוסט-טראומטיות בקרב ילדים בפינוי ימית. ילדים שיהיו חלק (מהפינוי –ד.ב.), יחושו שחרב עליהם עולמם ויקשה עליהם להשתקם. לכן יש לפעול כדרך שיעקב התכונן לפגישה עם עשיו: להתכונן למאבק, אך גם לחשוב על היום שאחרי, אחרת התהליך יהפוך קשה הרבה יותר".

 

בשיא סיפר כי שמע מרבנים בשיחות פרטיות שקיים כי "אם כבר נגזר לבצע את ההתנתקות,

טוב שאדם שמכיר את ההתיישבות והוא דתי לאומי יעשה זאת (כשהכוונה אליו - ד.ב). נשאלת השאלה - למה הם לא אומרים זאת ברי"ש גלי?"

 

בשיא מתח ביקורת על ההפגנות והמחאות שקיימו גורמי ימין נגד ביצוע ההתנתקות , ובמרכזן "הסגנונות המתלהמים של חלק מהכרזות שראינו לפני שבועיים". הערב מתקיימת התייעצות בנושא אצל היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שצפוי לאשר למשטרה לחקור התבטאויות קיצוניות גם ללא אישורו במקרים מסוימים.

 

בשיא נשאל האם הוא מזדהה עם תפקידו ומדוע הוא סבור שההתנתקות היא מהלך נכון. "לא אכחיש שאני תומך בתוכנית", הבהיר. "ראש הממשלה אמר שיש שני תנאים לעבודה כששוחחנו על התפקיד. אחד הוא אמפתיה להתיישבות - והשני הוא הבנה שמהתהליך הזה אין מנוס". בשיא התייחס לצורך לפנות את בית הקברות בגוש קטיף: "זה דבר מאוד קשה, למרות שמבחינה הלכתית יש לזה פיתרון. הרבנות הצבאית תעשה זאת בצורה הרגישה ביותר", אמר.

 

לגבי החשש מפרוץ מלחמת אחים, הגיב: "אני חושב שזה תלוי בכולנו. הלהבות שכרגע נשמעות באמצעי התקשורת השונים לא מבשרות טוב. אך אם נתעשת כולנו ונדע לנהל ויכוח בכלים שהדמוקרטיה מעמידה לרשותנו, נעבור את המשבר כחברה מלוכדת עם כל הקושי והכאב. אם לא – יהיה הרבה יותר קשה".

 

העיתונאים שאלו האם בשיא חושש לביטחונו לאור האיומים על חייו. "מי שעוסק בהגנה עלי זה הבחורים ממשרד ראש הממשלה", השיב. "לא אגיד שלי ולמשפחתי נעים פתאום לחיות מאחורי סורגים ודלת כבדה. זה לא נעים לי, אך זה לא מפריע לתיפקוד שלי. אם משווים זאת לתהליך הקשה שהמתיישבים אמורים לעבור - אני מציע שנשים על כך את הדגש".

 

ראש מינהלת ההתנתקות התייחס לתלונות על כך

 שהפיצויים למתנחלים נמוכים מדי: "אם משהו בהצעת החוק לא נראה לכם, באו נשב ונדבר על הדברים. זה הזמן לעשות את זה". על לוח הזמנים לפינוי אמר שלא נותר עוד זמן רב לתשלום מקדמות: "שלב המקדמות יהיה מאוד קצר. מי ששיפנה לקבלת מקדמה השבוע, ייקח 30 יום לסיים את תהליך בדיקת הזכאות, ונגיע לסוף חודש אוקטובר, כאשר בסוף החודש כבר תעלה בכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק פינוי פיצוי".

 

הוא נשאל מה יקרה אם ייווצר מצב שמתנחלים יקבלו מקדמות - אך תוכנית ההתנתקות לא תאושר בסופו של דבר בכנסת. לדבריו, בהסכם שייחתם עם המשפחות קיים סעיף שאומר שאם עד סוף 2005 התוכנית לא תצא לפועל, המתיישבים יוכלו לקבל את שארית הסכום (את שארית הפיצוי על הפינוי).

 

בשיא הביע תקווה כי רוב המתיישבים יתפנו מרצון, וציין כי מי שלא יתפנה מרצון יקבל רק את הסכום הבסיסי אבל לא את כל התוספות. "המדינה פשוט לא יכולה לשלם את זה למי שמפונה בניגוד לרצונו", הבהיר.

  

היום פורסמה לראשונה טיוטת חוק "פינוי-פיצוי", שבה נקבעו כללי הפיצוי למתנחלים וכן נקבעו עונשי מאסר למי שיפריעו לפינוי או ינסו להתנגד לו בנשק.

 

במקביל, נשלחו לכ-1,700 משפחות של מתנחלים המיועדות לפינוי מכתבים ממינהלת ההתנתקות. נוסח המכתבים נחשף הלילה לראשונה ב-ynet.


פורסם לראשונה 26/09/2004 14:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשיא. לא נעים אך לא חושש לחיי
צילום: בועז אופנהיים
המתנחלים. הכחשה?
צילום: בועז אופנהיים
צילום: רויטרס
"הילדים עלולים להיפגע מהפינוי" (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים