שתף קטע נבחר

שרון ידון בהשלכות התבוסה עם תומכיו בליכוד

ראש הממשלה זימן פגישה הערב עם חברי סיעת הליכוד שתמכו בהודעתו בכנסת אמש. "המצב הפוליטי הנוכחי לא יוכל להימשך", אמר הבוקר, אך הבהיר שאין רצונו בבחירות. חברי כנסת רבים מעריכים היום כי הממשלה לא תחזיק מעמד זמן רב. גורמים בסביבת שרון: "אין ספק שהתבוסה בכנסת תוביל אותנו במוקדם או במאוחר לבחירות". השר עוזי לנדאו ל-ynet: "ההתנגדות הגורפת יותר תבוא בעת ההצבעה על ההתנתקות - בעוד עשרה ימים"

"המצב הפוליטי הנוכחי לא יוכל להימשך" - כך הבהיר הבוקר (יום ג') ראש הממשלה, אריאל שרון, במהלך פגישה עם יו"ר שינוי, השר יוסף (טומי) לפיד, ביום שאחרי תבוסתו המשפילה של שרון בכנסת. ראש הממשלה זימן אליו לפגישה הערב את כל חברי סיעת הליכוד שתמכו אמש בהודעתו המדינית. הפגישה תתקיים בשעה 18:30, והיא תעסוק בהשלכות הצפויות מההפסד שנחל שרון בהצבעה.

 

"אין ספק שהתבוסה בכנסת תוביל אותנו במוקדם או במאוחר לבחירות, שהנושא שלהן יהיה ההתנתקות" - כך מעריכים גורמים בסביבת ראש הממשלה, בעקבות תבוסתו הצורבת בפתיחת מושב החורף של הכנסת וההצבעה נגד הודעתו המדינית. המערכת הפוליטית, כך זה נראה, עומדת בפני טלטלה.

 

 

הבוקר נפגש כאמור ראש הממשלה עם השר לפיד, במסגרת פגישת עבודה שתוכננה מראש. שרון הבהיר כי יש לשקול צעדים לשינוי הקואליציה. לדבריו, בחירות לא יובילו למצב רצוי, שכן לא ישנו את המצב הפוליטי. לפיד אמר כי שינוי חושבת שיש להכניס את מפלגת העבודה לממשלה, ותסכים גם לישיבה עם יהדות התורה. לפיד שלל, שוב, את הישיבה עם ש"ס, והדגיש כי על אף הקשיים הקואליציוניים, שינוי לא תוותר על שינוי חוק טל וחקיקת חוק הזוגיות.

 

שרון מנסה בינתיים למזער נזקים, ולהרחיב את בסיס הקואליציה. הוא כבר זימן ליום חמישי את חברי סיעת יהדות התורה ל"פגישה פוליטית", וגם יושבת ראש סיעת העבודה, ח"כ דליה איציק, זומנה לפגישה דומה. שר בכיר בליכוד אמר ל-ynet בתום ההצבעה: "יש תחושה קשה של טירוף מערכות. קריסה טוטאלית, עד שאפילו מערכת ההצבעה קרסה".

 

גורמים בסביבת שרון אמרו: "ברגע שהממשלה מתחילה להיות מובסת, אי אפשר להעביר חוק, להעביר תקציב. רק משאל עם היה מונע את המצב שנוצר. בלעדיו, ראש הממשלה נכנס לצרה עמוקה, שהחלה אמש".

 

להערכת אותם גורמים, "אחרי הבחירות, הקולות יתפזרו פחות או יותר אותו דבר. הימין יישאר ברוב, וגם ההתנתקות תזכה לרוב. משום שראש הממשלה נחוש לקבל החלטה, זה היסוד המדיני שעליו הוא עומד וברגע שיעביר את זה בכנסת, יתחילו לספור את הימים עד לבחירות הבאות".

 

"ההצבעה בכנסת תפתח מו"מ חדש עם מפלגת העבודה, אך אם זה לא יעבוד - יהיו בחירות. הדבר היחיד שמפריד בינינו לבין בחירות כיום זה חברי כנסת של הליכוד, שיודעים ש-40 אחוז מהם לא יחזרו לכנסת הבאה".

 

עם זאת, גורמים אחרים בלשכת שרון דווקא הביעו אופטימיות זהירה: "הפסדנו את הקרב אך לא את המערכה". אנשיו של שרון בטוחים שהמו"מ להרחבת בסיס הקואליציה דווקא יצליח הפעם.

 

הגורמים מתחו ביקורת על התנהלות חברי קבוצת המורדים: "עד כה הם אמרו אנחנו אוהבים את אריק, אך מתנגדים להתנתקות והיום הם פשוט הצביעו נגד אריק. המורדים חושבים שהולכים לבחירות אך שוכחים שמרביתם לא יהיו בכנסת הבאה".  

 

השר עוזי לנדאו, ניסה לשכנע את קבוצת המורדים שלא להצביע נגד ראש הממשלה: "משמעות ההצבעה היא שחייבים ללכת למשאל עם", אמר בשיחה עם ynet, "נפעל בכל הכוח למימושו, כי רק משאל עם יתן מנדט לממשלה לבצע תהליך שעד כה נעשה באופן כוחני. צריך להבין כי ציבור גדול חי בתחושה שרימו אותו, ולכן משאל עם יביא להקטנת החיכוך וימנע סכנה של קרע עמוק בעם".

 

על אופן ההצבעה, אמר השר לנדאו: "רצינו פשרה אך ראש הממשלה לא הסכים. לא שברנו את הכלים לגמרי. ההתנגדות הגורפת יותר תבוא בעת ההצבעה על החלטת הממשלה בעוד עשרה ימים. השמועה אומרת כי יש חברי כנסת נוספים מעבר לקבוצת המורדים בליכוד שיצביעו נגד".

 

הערכה: הממשלה לא תחזיק מעמד

 

יושבת ראש סיעת העבודה, ח"כ דליה איציק, אמרה כי תבוסת שרון מלמדת על הצפוי במושב החורף. "אם ראש הממשלה ימשיך בתוכנית ההתנתקות הוא יזכה לתמיכת העבודה. אם יעשה תרגילים - הוא יפול מיד. כך או כך, הממשלה הגרועה הזו לא תוציא את ימיה".

 

ח"כ אבשלום וילן (יחד) קרא לראש הממשלה לפטר את השרים שלא הצביעו בעדו. לדברי וילן, "ההגינות הפרלמנטרית מחייבת ששרים שלא מצביעים לפי עמדת הממשלה, יתפטרו מתפקידם".

 

סיעת שינוי קראה לראש הממשלה לפעול להקמת ממשלת אחדות. "הליכוד והעבודה התחרו הערב ביניהם על תואר ההתנהלות הטיפשית בהצבעה", נמסר משינוי. "לאור תוצאות ההצבעה על ראש הממשלה לפעול בדחיפות להקמת ממשלת אחדות".

 

"לראש הממשלה אין מפלגה ואין ממשלה", אמר ח"כ רן כהן (יחד), "הכנסת הצביעה הערב נגד ממשלה מרוסקת, אנטי-התנתקות ואנטי-חברתית. רק בעוד שבועיים יוכרע האם תהיה התנתקות או שישראל הולכת לבחירות".

 

גם חבר הכנסת לשעבר מטעם מפלגת העבודה, עוזי ברעם, העריך בשיחה עם ynet שתבוסת ראש הממשלה תוביל לבחירות: "זה דבר ללא תקדים שמבשר בדרך כלל על נפילת הממשלה. מאז מפלתו במשאל בליכוד נוהג שרון כברווז צולע, מאיים בכל מיני מהלכים ולא יכול לבצע. למשל, הוא לא יכול היה להכניס את העבודה לממשלה כי נכשל בתוך מפלגתו. גם האיום שיכניס אותם עכשיו הוא איום סרק, קשה לראות איך הוא יוצא מהעניין".

 

בימין קוראים לשרון לחזור בו

 

בימין היו מרוצים יותר. "היום הוכח כי לשרון אין רוב לתוכנית ההתנתקות. אני קורא לאריק לחזור בו מהתוכנית השטותית", אמר ח"כ שאול יהלום מהמפד"ל. "יש לך קואליציה נהדרת בכל נושא מלבד תוכנית ההתנתקות. בטל את תוכניותיך והמפד"ל תמשיך להיות לצידך".

 

יו"ר המפד"ל, ח"כ אפי איתם, אמר לאחר ההצבעה: "הכנסת הציבה תמרור עצור במסע הדורסני של שרון לעקירת היישובים ולמפולת ביטחונית ומדינית קשה. אני מאמין שאת המסמר האחרון בארון הקבורה של הממשלה תתקע סיעת המפד"ל בימים הקרובים על-ידי פרישת כל חבריה מהממשלה ומהקואליציה".

 

בסיעת האיחוד הלאומי טענו שכל ההישגים שמנה ראש הממשלה בוצעו על ידי יו"ר הסיעה. "ראש הממשלה העלה בנאומו שורה של הישגים כלכליים. כל ההישגים המרכזיים שמנה – הפרטת אל על וצים, מפעלי התפלה ופיתוח הרכבת – בוצעו על ידי יו"ר האיחוד הלאומי, אביגדור ליברמן, שפוטר מתפקידו בגסות רוח דורסנית", מסרה הסיעה.

 

חבר הסיעה ח"כ אריה אלדד הוסיף: "ראש הממשלה טעה בדרך וטעה בתוכניתו המדינית. אחרי הזובור שעשתה הכנסת לראש הממשלה, יש לקוות שלפחות את הדרך לבית הנשיא הוא יוכל למצוא". 

 

ח"כ אחמד טיבי דרש אף הוא את התפטרות ראש הממשלה: "על שרון להתפטר לאלתר. הכנסת הביעה אי אמון בדרכו המדינית של שרון, יש ללכת לבחירות מוקדמות".


פורסם לראשונה 12/10/2004 00:15

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
זימן פגישה. שרון
צילום: איי אף פי
צילום: סבסטיאן שיינר
נתראה בעוד 10 ימים. עוזי לנדאו
צילום: סבסטיאן שיינר
אתר הכנסת
זומנה לפגישה. איציק
אתר הכנסת
צילום: סבסטיאן שיינר
תמרור עצור. אפי איתם
צילום: סבסטיאן שיינר
דבר חסר תקדים. ברעם
צילום: דודו פריד
מומלצים