שתף קטע נבחר

 

בוש לפלסטינים: קודם דמוקרטיה, אחר כך שלום

הממשל האמריקני מתייחס לראשונה לסוגיית השלטון הפלסטיני ביום שאחרי ערפאת ולסיכויים לקדם את השלום. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, אמר בפגישה עם מזכ"ל נאט"ו: "תהיה הזדמנות לשלום, אם הפלסטינים יבקשו עזרה לבנות חברה דמוקרטית". מחלקת המדינה: יש לממש את תוכנית ההתנתקות גם אחרי מות ערפאת

דמוקרטיה לפני שלום: נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, התייחס אמש (יום ד') לראשונה לסוגיית היום שאחרי ערפאת, ואמר בפגישה עם מזכ"ל נאט"ו, בבית הלבן: "תהיה הזדמנות לשלום, אם הפלסטינים יבקשו עזרה לבנות חברה דמוקרטית וחופשית".

  

 

בבית הלבן עוקבים בדריכות אחר מצבו של יאסר ערפאת ואחר התארגנות יורשיו וגורמים בממשל היו מעורבים בשיחות לגבי קבורת ערפאת ברמאללה.

 

בוש הבטיח: "נהיה מוכנים לעזור ביצירת חברה חופשית. היעד הוא שתי מדינות שיחיו בשלום זו לצד זו". הודעתו של בוש נתפסת כחלק ממאמץ שעושה הממשל להפגין פתיחות ונכונות להידוק יחסים בין ארה"ב ואירופה, שהצטננו בקדנציה הראשונה של בוש, בגלל המהלכים האמריקניים החד-צדדיים, בעיקר הפלישה לעיראק.

 

בוש נפגש עם מזכ"ל נאט"ו, יאפ דה הופ שייפר, ובעקבותיו ערך שר החוץ, קולין פאוול, פגישת עבודה עם הנציג האירופי, על צעדים בוני אמון בין הצדדים.

 

דובר משרד החוץ האמריקני, ריצ'ארד באוצ'ר, דיבר במקביל בזכותה של תוכנית ההתנתקות והבהיר: "ארה"ב תמשיך לתמוך בתוכנית ההתנתקות גם אחרי שתפורסם ההודעה הרשמית על מותו של יאסר ערפאת".

 

"לדעתנו תוכנית ההתנתקות מעניקה הזדמנות ולכן חובה להמשיכה", אמר בתדרוך הכתבים היומי. "הפלסטינים חייבים להיות מוכנים לנצל אותה ולהתארגן כדי ליטול אחריות ובעיקר לשלוט באלימות באזורים הפלסטיניים ובעזה אחרי הפינוי. כך שאנחנו ממשיכים לראות את זה כהזדמנות להתקדם בחזון הנשיא ובמפת הדרכים, ואנחנו רוצים לעבוד עם הצדדים כשזה יקרה".

 

לשאלה האם תוכנית ההתנתקות תצא לפועל, השיב הדובר האמריקני: "זה מה שהישראלים אומרים וזה כמובן משהו שאנחנו מברכים עליו ".

 

בלייר ילחץ לקדם את תהליך השלום

 

סוגיית תהליך השלום תעלה ביום שישי בפגישה של הנשיא בוש עם ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר, בבית הלבן. בלייר מבקש לחזור ללונדון, כשהוא מציג בפני הבריטים והאירופים שממשל בוש ערוך גם הוא להיכנס לנושא המזרח תיכוני ברצינות. ממשל בוש מתכוון לעזור לו, אבל לפי כל הסימנים, מבלי לשנות את עקרונות המדיניות האמריקנית.

 

אירופה דורשת מארה"ב להגביר את מעורבותה בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. מזכיר המדינה פאוול מאותת לאירופים על רצון אמריקני להידוק היחסים עם אירופה, ולצורך זה אף התראיין באמצע השבוע לעיתון הבריטי "פייננשל טיימס". 

  

בשיחה עם כתבים, הגדיר פאוול הגדיר את קידום תהליך השלום הישראלי-פלסטיני כאחד משלושת הנושאים החשובים במדיניות החוץ של ממשל בוש בקדנציה השנייה שלו, לצד המלחמה העולמית בטרור ועיראק.

 

"אנחנו עוקבים מקרוב אחר מה שקורה במזרח התיכון. ארה"ב נערכת להיות מאוד מעורבת לקדם את מפת הדרכים", אמר פאוול והוסיף: "הרבה תלוי במנהיגות שתצוץ בסופו של דבר בתנועת הפתח, באש"ף וברשות הפלסטינית. הנשיא הבהיר ואני הבהרתי להם שאנחנו מוכנים להיות מעורבים ברגע שיהיה נכון".

 

ממתינים לשותף פלסטיני אחראי

 

הרגע הנכון מבחינת ארה"ב לקדם את התהליך יהיה כשיקום שותף פלסטיני אחראי, שישראל תוכל לסמוך עליו. לאמריקנים לא ברור אם ההנהגה המסתמנת לתקופת ביניים, אבו מאזן ואבו עלא, המקובלת מאוד על האמריקנים, תהיה מקובלת גם על העם הפלסטיני.

 

בכל מקרה, ארה"ב מקווה שישראל תוכל לסייע בחיזוק ההנהגה הזו בביצוע המהלכים בוני האמון שראש הממשלה אריאל שרון התחייב עליהם בפני בוש לפני כחצי שנה, של פירוק המאחזים הבלתי חוקיים ואי-חריגה מקווי הבנייה של ההתנחלויות. הפלסטינים מצידם מבקשים שישראל תאפשר תנועה של כוחות ביטחון פלסטיניים בין הערים כדי לשמור על הסדר הציבורי ולמנוע מחמושים להשתלט על הרחוב.

 

רבים בוושינגטון חשים שיש חלון הזדמנויות שחובה לנצלו. פאוול סבור שצריך לנצל באגרסיביות את חלון ההזדמנות, באמצעות תוכנית ההתנתקות. בראיון ל"פיננשל טייימס", אמר: "אנחנו מכירים בעובדה שתהליך השלום במזרח התיכון הוא אחד הנושאים התלויים מעל ראשינו בכל הקשור למדיניות החוץ, והדרך שבה אנחנו נתפסים בעולם ואנחנו רוצים לעשות יותר בהקשר לזה. אבל אנחנו צריכים שותף אחראי בצד הפלסטיני".


פורסם לראשונה 10/11/2004 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש בפגישתו עם מזכ"ל נאט"ו
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
עוקבים מקרוב. פאוול
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
היום שאחרי יאסר ערפאת
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
אריאל שרון. ההתנתקות תימשך
צילום: רויטרס
מומלצים