שתף קטע נבחר

הצעה בכנסת: להכיר בכאב כרוני כמחלה בפני עצמה

כך דרש היום יו"ר ועדת הבריאות של הכנסת, ח"כ שאול יהלום, בדיון שהוקדש לכאב. יו"ר אגודת הכאב: "רוב המערכת הרפואית לא מתייחסת לכאב כאל מחלה רצינית"

האם בקרוב תכיר ההסתדרות הרפואית בהתמחות ה-57 בשם "כאב"? אם לשפוט לפי הדיון שהתקיים היום (ב') בוועדת הבריאות של הכנסת – התשובה לכך חיובית.

 

"כל עוד לא יכירו בכאב הכרוני כמחלה בפני עצמה המחייבת התמחות ספציפית – לא יועמדו לנושא תקנים והחולים לא יזכו בטיפול הראוי", הזהיר ד"ר בן ציון שקלאר, יו"ר חוג הכאב לרופאים מרדימים בבית החולים "קפלן". "אפילו המערכת המשפטית לא מכירה בנו".

 

"כיום מתייחסים הרופאים מתייחסים לכאב כאל סימפטום בלבד", אמר יו"ר האגודה הישראלית לכאב, פרופ' מיכאל טל. "אפילו תרופות וטיפולים הנמצאים בסל אינם ניתנים כמעט לחולים החולים במחלת הכאב, כיוון שרוב המערכת הרפואית איננה מתייחסת לכאב כמחלה הראויה להתייחסות רצינית".

 

"כ-15% מן הנשים ו-5% מן הגברים סובלים מכאבי ראש כרוניים", פירט היו"ר, "50%-25% מן הקשישים סובלים מכאב כרוני, 2%-3% מהאוכלוסייה סובלים בכל זמן נתון מכאב גב המחייב התייחסות רפואית ומיליוני ימי עבודה יורדים לטמיון בגלל הכאב. הכאב אינו נכלל בתוכנית הלימודים בבתי הספר לרפואה בישראל, ואפילו לא בתוכניות ההתמחות במקצועות הרפואיים השונים".

 

ד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "כאב כרוני הוא מחלה לכל דבר ועניין והטיפול בכאב דורש התמחות. במשרד הבריאות הנושא נמצא בעדיפות גבוהה ואולם התרופות המותוות לטיפול בכאב נמצאות בתחרות קשה על התקציב החסר המיועד לסל התרופות". ד"ר לב אמר כי הוא מוכן לבחון את האפשרות להעניק מידה של גמישות לרופאים, שתאפשר להם להשתמש בתרופות הנחשבות מסוכנות כמו מורפין, לצורך שיכון כאבים.

 

נציג הר"י (ההסתדרות הרפואית בישראל), ד"ר ליאוניד אידלמן, טען כי הטיפול בכאב ניתן בארץ ברמה גבוהה ומיישם טכנולוגיות מתקדמות ביותר. "ההסתדרות רואה בטיפול בכאב נושא רפואי ממדרגה ראשונה ומחייבת רופאים המבקשים לעסוק בנושא לעבור השתלמויות בתחום". הוא הוסיף כי ההסתדרות בוחנת את האפשרות להקים מסגרת נפרדת לטיפול בכאב כרוני.

 

"משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית צריכים להכיר בכאב הכרוני כמחלה בפני עצמה", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ שאול יהלום. "משום שהטיפול בכאב הוא מקצוע בפני עצמו". יהלום קרא למשרד הבריאות להכליל בסל התרופות גם התוויות לכאב בתרופות שקיימות כבר בסל ושנועדו לטיפול במחלות אחרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כאב. הרשויות מתייחסות בזילזול
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים