שתף קטע נבחר

השגריר לשעבר שובל: פאוול היה ידיד לישראל

בעקבות התפטרות מזכיר המדינה אמר השגריר לשעבר זלמן שובל כי "פאוול היה ידיד שלנו, אבל ייצג את הגישה המסורתית של מחלקת המדינה, והיה פחות שלם עם הגישה של בוש בנוגע לסכסוך במזרח התיכון"

בעקבות ההתפטרות: זלמן שובל, שהיה שגריר ישראל בוושינגטון, ועבד עם מזכיר המדינה המתפטר, קולין פאוול, משרטט בשיחה עם ynet את ההשלכות של ההתפטרות על היחס לישראל ועל המדיניות האמריקנית.

 

שובל אמר: "אני בהחלט סבור שפאוול היה ידיד ישראל, אך מבחינת הגישה לסכסוך במזרח התיכון הוא ביטא את הגישה המסורתית של מחלקת המדינה האמריקנית שהיתה דומיננטית יותר בתקופת הנשיא בוש האב וקלינטון ולא דומיננטית בתקופת הבן".

  

מדובר למעשה בהתפטרות של הסמן השמאלי של ממשל בוש?

 

"הוא הסמן היותר יוני. פאוול לא היה גם בעבר, בבחירות 2000, איש הצוות הפוליטי המקורב של בוש הבן. הוא צורף לבוש כדי להעצים את משקל הצוות שלו, גם משום שהוא נציג המיעוט האפרו-אמריקני, אך בעיקר בגלל היוקרה האדירה שפאוול נהנה ממנה כרמטכ"ל ארה"ב במלחמת המפרץ הראשונה. היוקרה שלו היתה תוספת משמעותית למערכת הבחירות.

 

"במשך השנים, בפרט בשנים האחרונות, התברר שאידיאולוגית, פאוול מייצג יותר את הגישה של האינטרנציונליזם, איזון בין כוחות שונים, חתירה להבנה מירבית עם אירופה והעולם הערבי, גישה שהיתה אופיינית יותר לממשל בוש האב מאשר לממשל בוש הבן. זה בא לידי ביטוי בהכנות למלחמת עיראק. הוא אמנם היה 'חייל' צייתן ומסור, אך כנראה שלא לגמרי מאושר עם המהלכים שאמריקה נקטה בהם.

 

"די לזכור שבממשל בוש היתה מגמה שטענה שאין ללכת לאו"ם, ששום דבר טוב לא ייצא מזה, פאוול תמך בהיפך. האו"ם בסופו של דבר לא נתן לאמריקנים את אותה תמיכה שהם רצו בה".

 

איך עזיבתו את התפקיד תשפיע על הסכסוך שלנו במזרח התיכון?

 

"אין לראות את הדברים באור של ידיד או לא ידיד. פאול היה ועדיין אדם ידידותי לישראל, אך היה פחות שלם עם הגישה שהנשיא בוש ביטא לאחר הפגישה עם טוני בלייר לפני ימים אחדים, שבה אמר בוש כי הוא ממשיך לתמוך בחזון הקמת מדינה פלסטינית אך אינו מוכן להיצמד ללוחות זמנים מחייבים, כי העניין תלוי בביצועים הנדרשים מצד הפלסטינים".

 

אז מה צפוי?

 

"בוש נחוש להמשיך בקו של המלחמה בטרור, במאמצים להביא דמוקרטיה למזרח התיכון, כפי שלא הסתיר במערכת הבחירות. פאוול, ששקל לא להמשיך, החליט כנראה שזו נקודת הזמן שבה עליו להבהיר שהוא לא יהיה חלק מההמשך".

 

האם ההתפטרות סוללת לנשיא דרך לעיצוב הממשל בצלמו ובדמותו במידה גדולה יותר?

 

"כל נשיא, בלאו הכי, מעצב את הממשל בדיוק כפי שהוא רוצה. יש להניח שהנשיא ייקח בחשבון גורמים שונים באיוש המשרה, ויחפש אדם שמצד אחד מייצג ומבטא את גישת בוש שקיימת במסורת האמריקנית ארוכת השנים. אני מניח שהוא ירצה גם להתייחס לניסיון להתקרב חזרה לאירופה. עם זאת, בוש ודאי יאמר לעצמו, לא רק אנחנו צריכים להתקרב לאירופה, אלא גם אירופה צריכה להתקרב לארה"ב, והאירופים חייבים להבין שהם לא יכולים להכתיב לנו התנהגות בנושא מלחמה בטרור ומזרח תיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
שובל. "הגישה המסורתית"
צילום: לע"מ
צילום: איי פי
פאוול. "הסמן היוני"
צילום: איי פי
מומלצים