שתף קטע נבחר

הילד החטוף שב לישראל: "טוב להיות בארץ"

אחר הצהריים נחתה בנתב"ג טיסת אל-על, ועל סיפונה הילד א', שנחטף לרוסיה על ידי אביו המוסלמי וסיפורו פורסם לראשונה ב-ynet. לפני מספר ימים הצליחה אמו של הילד בסיוע האינטרפול לקחת את הילד מאביו ולהעבירו למקום מסתור. בסיוע ארגונים יהודיים שפעלו מול הרוסים, הצליחו השניים לעלות על מטוס בדרך לארץ. עכשיו הם מספרים שהם "רק רוצים לנוח" אחרי החוויה הקשה שעברו

"אנחנו מאוד שמחים שהגענו לארץ. זה לא ייאמן מה שעבר עלינו. עברו עלי דברים קשים. אני לא חוזר לרוסיה. טוב להיות בארץ" - כך אמר אחר הצהריים (יום ה') הילד החטוף א', ששב ארצה יחד עם אמו בטיסת "אל-על" מרוסיה.

 

לשאלה כיצד נחטף מידי אביו ענה א', שנראה בריא אך עייף: "אמא שלי לקחה אותי מהחנות, נכנסנו למכונית, נסענו וזהו. זה היה מהיר. לא חשבתי על כלום". עוד סיפר: "אבא שלי אמר לי שהוא רוצה לקחת אותי לסוריה. עכשיו אנחנו עייפים, ורק רוצים לנוח".

 

פרשת חטיפת הילד נחשפה לראשונה ב-ynet, והיא מגיעה היום לסיומה המאושר. למעלה מ-3 חודשים לאחר שנחטף על-ידי אביו המוסלמי לרוסיה בעת ששהה עם סבתו במולדובה, הוחזק בבית האב כבן ערובה כמעט ואולץ לקיים אורח חיים מוסלמי אדוק ללא כל קשר למשפחתו בישראל - הצליחו מאמצים של ארגונים יהודים ובינלאומיים להביא את הילד ארצה, למשפחתו היהודיה.

 

ממידע שהגיע לידי ynet, שרוב פרטיו נשמרו במערכת במטרה להגן על המעורבים, עולה כי א' הוצא מחסותו של האב בחטיפה דרמטית נגדית, והועבר למקום מסתור,

מבלי שהאב יוכל להגיע אליו. הרב בערל לזר, הרב הראשי של רוסיה ואיגוד הקהילות היהודיות ברוסיה, הצליחו להביא למהפך בפרשה ולהשיג את הסכמת הרוסים לסיימה. הילד עושה היום דרכו ארצה, בטיסת "אל-על", יחד עם אמו המאושרת.

 

ההתפתחות הדרמטית בפרשה החלה ביום שני השבוע. משטרת האינטרפול זיהתה את הילד כשהוא נמצא בחנות לבדו בעיר וולגוגרד, שאליה נחטף, והודיעה מיידית לעו"ד יעל יופה, אשתו של הרב של קהילת וולגוגרד, הרב זלמן יופה. עו"ד יופה, שנמצאה במשך כל אותה תקופה בקשר רצוף עם האם ועם האינטרפול, יצאה במהרה עם האם ברכבה לעבר החנות, וכאשר נכנסו לחנות ראו כי הילד אכן נמצא בה, אך לא היה לבדו, אלא עם אשתו החדשה של האב.

 

האם פנתה אל האישה, וביקשה לפגוש את ילדה לדקות אחדות לצורך שיחה קצרה בלבד. האישה סירבה ואולם לבסוף הצליחה האם לשכנעה, ובעודה יוצאת מן החנות נכנסו השניים לרכב של האינטרפול, וברחו מן המקום. כעבור דקות אחדות החליפו רכב, שנהג ללא לוחיות זיהוי. שני הרכבים, רכב האינטרפול ורכבה של עורכת הדין יופה, החלו לעשות דרכם צפונה לכיוון העיר מוסקבה. כעבור כמה שעות נסיעה הגיעו שני כלי הרכב למוסקבה.

 

במהלך זמן זה עירבה עו"ד יופה את שגרירות ישראל, וביקשה ממנה לסייע בפרשה. שגרירות ישראל הפנתה אותם לסוכנות נסיעות פרטית אשר הוציאה לילד אשרת הגעה לישראל, וזאת על-מנת שיוכל לעלות על מטוס לארץ. הרבנות הראשית של מוסקבה בראשות הרב פערל לזר רכשה עבור הילד ואמו כרטיסי טיסה ארצה, והיום לפני הצהרים עלו השניים על הטיסה בדרכם לישראל.

 

הסיפור שעורר סערה בארץ

 

סיפור חטיפתו של הילד א' על ידי אביו, ממוצא סורי, פורסם לראשונה ב-ynet וגרר הדים רבים. מספר חברי כנסת ופעילי ציבור הבטיחו למשפחת הילד כי יפעלו למען השבתו ארצה ויסייעו למשפחה במאבקה. עורכי הדין אלדד יניב ויואל אסף נרתמו לסייע בערוץ המשפטי בישראל והעבירו לבית המשפט העליון בקשה להנפיק צו 'הביאס קורפוס', באמצעותו ניתן יהיה לחייב את בית המשפט הרוסי להתערב בעניין. עוד ביקשו השניים מבית המשפט לחייב את משרד החוץ להתערב בפרשה ולסייע בפתרונה.

 

אולם, בשל רגישות הנושא ובשל חוסר יכולתו של בית משפט ישראלי להתערב בהליכים משפטיים במדינה ריבונית זרה, וכן בשל העובדה כי אין הסכם הסגרה בין ישראל ורוסיה מפני שרוסיה אינה חתומה על אמנת האג (האמנה המחייבת כל מדינה החתומה עליה להשיב לארצם קטינים שנחטפו על אדמתה) נמנע עד עתה בג"ץ מלהוציא צו זה. עם זאת, יצאו השופטים בקריאה למשרד החוץ להתערב בפרשה בדחיפות ולהצטרף למאמצים אותם ניהל משרד המשפטים בעניין, באמצעות המחלקה הבינלאומית שלו.

 

האם טענה: האב ניסה למשוך זמן

 

למרות שהאם, הנמצאת ברוסיה בעיר בו הוחזק ילדה, הגישה בקשה בבית המשפט המקומי לפתיחת הליך משפטי לקביעת סמכות המשמורת על בנה,

 נמנע עד עתה בית המשפט הרוסי מתחילת הדיונים בעקבות דחיות חוזרות ונשנות של פתיחת הדיונים, בכל פעם בשל תירוץ כזה או אחר אותו נתן האב או עורכי דינו. עד עתה נדחו כבר חמישה דיוני פתיחה בעניין. לטענת האם, ניסה האב בכל דרך אפשרית 'למשוך זמן' באמצעות דחיות אלה, עד אשר תסתיים אשרת שהייתה של האם ברוסיה והיא תיאלץ לעזוב את המדינה ללא הילד.

 

עוד טענה האם, כי האב מפעיל את קשריו הענפים בצינורות הביורוקרטיה המקומית ואף משדל את פקידי בית המשפט או את השופט ובכך מסייע בעיכוב התהליכים.

 

מאז פורסמה הפרשה לראשונה חלה התפתחות גם בתנאי שהייתה של האם בוולגוגרד. בעקבות התערבות מספר גורמים ישראליים בפרשה, לקחה הקהילה היהודית בעיר את האם 'תחת חסותה' וסיפקה לה מקום מגורים זמני וארוחות. זאת, לאחר שבמשך שבועות ארוכים נאלצה האם להוציא מכיסה סכומי כסף רבים לשם מחייתה. יתכן, כי הקשרים שנוצרו בין האם לבין הקהילה היהודית בעיר סייעו גם להתפתחות האחרונה בפרשה.

פורסם לראשונה 18/11/2004 13:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
(אילוסטרציה)
צילום: מאיר פרטוש
צילום: אטילה שומפלבי
עו"ד אלדד יניב. פנה לבג"ץ
צילום: אטילה שומפלבי
מומלצים