שתף קטע נבחר

כרמי גילון: שוב מתעלמים מההסתה של הרבנים

3 חודשים לפני רצח רבין התריע ראש השב"כ דאז על ההסתה. "היום, כמו אז, לא מטפלים בזה כמו שצריך". הוא סבור שידה של ישראל קלה מדי על ההדק בכל הקשור לסיכולים הממוקדים, "שלא תמיד כל כך ממוקדים". עכשיו הוא מבקש לתת לפלסטינים הזדמנות, ומשוכנע: החמאס ייקח את הבחירות בעזה

ראש השב"כ לשעבר, כרמי גילון, הוא איש מודאג. מי שעזב את הפיקוד על שירות הביטחון הכללי בעקבות רצח ראש הממשלה, יצחק רבין ז"ל, בכלל לא יופתע אם המעשה המחריד יחזור על עצמו. "מה שצריך להדיר שינה מעינינו זה שיש כמה עשרות במדינת ישראל, כמו יגאל עמיר, שמאמינים שאם הם יהרגו את ראש הממשלה הם יעצרו את ההתנתקות. זו סיבה טובה לא לישון בלילה". 

 

הסכנה האמיתית, לדעת גילון, נשקפת מהרבנים ומן הפרשנות שניתנת לדבריהם. "גם יגאל עמיר חשב שהוא מממש פסק הלכה, זה כל הסיפור. בסופו של דבר, אותם אנשים פועלים מתוך מניע אידיאולוגי-דתי עמוק. אני התרעתי על הסתת הרבנים שלושה חודשים לפני הרצח, ולא טיפלו בזה כמו שצריך, כשם שלדעתי לא מטפלים גם היום".

 

באשר לערוץ הפלסטיני, גילון סבור שהאצבע של צה"ל קלה מדי על ההדק, בכל הקשור ל"סיכול הממוקד". לטענתו, "החיסולים היום פחות ממוקדים ובגלל זה נהרגים חפים מפשע. עד שנת 2000, כשברק היה ראש ממשלה, כל מבצעי החיסול הממוקד של השב"כ וצה"ל היו ב'חישוף'. לא השתמשו במסוקים ולא היתה ראוותנות".   

 

"עכשיו הזמנים השתנו", אמר היום (שבת) גילון במסגרת כנס "שבתרבות" של עיריית באר-שבע. "אין לי בעיה עם חיסול ממוקד, כל עוד הוא ממוקד. אנחנו לפעמים גסים מדי. בעת חיסול "המהנדס", לדוגמה, המטרה היתה לא להשאיר טביעות אצבע ולא להרוג חפים מפשע. אז עבדנו בכירורגיית מוח, והיום אנחנו עובדים בכירורגיית היד". ישראל, אגב, העדיפה שלא לקחת אחריות רשמית להתנקשות ב"מהנדס", יחיא עיאש, שנהרג בפיצוץ מסתורי כאשר ענה לטלפון הסלולרי.  

 

להיות פוליטיקלי קורקט

 

את התבטאותו של סגן הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף דן חלוץ, לאחר הרג האזרחים בעת ההתנקשות בחייו של סלאח שחאדה, מכנה גילון "אומללה". "לא תמיד צריך להגיד את מה שאתה חושב, צריך להיות מה שקרוי 'פוליטיקלי קורקט' ולמנוע את המהומה הזאת. הרג של 13 חפים מפשע - אני לא יכול להגיד עכשיו מאיזו סיבה, אבל ברור שמדובר בכישלון".

 

"את מוחמד דף, למשל, בכיר המבוקשים עד היום, שמצליח להתל בכוחות הבטחון מ-92', היה אפשר לחסל עוד בתקופתי בפעולה ראוותנית. אבל אז, מדיניות הבטחון של רבין ופרס היתה שפגיעה באזרחים זה טאבו מוחלט. אבל אלה היו זמנים אחרים. היום אנחנו אולי פזיזים מדי, אבל אין לי ספק שבצה"ל יש הרגשה של כישלון מבצעי כשנהרגים חפים מפשע".

 

אחרי חיסול יאסין, סבור גילון, לא היו צריכים להרוג מייד גם את רנטיסי. "בטווח הארוך זה לא היה נבון במיוחד, כשאנחנו עומדים בצומת דרכים מדינית מאוד משמעותית. לנו הישראלים יש נטיה לראות מה שנוח לנו שקורה בתוך הרשות הפלסטינית, ואחרי הכל זו לא המציאות. עכשיו עובדים על ההתנתקות ואין בצד השני מישהו חזק שיכול לקבל ולהעביר החלטה בעזה. אין שם עכשיו שום סמכות אמיתית, דווקא המנהיגות העכשווית נוטה יותר לטרור. לפי אותו הגיון, את רנטיסי היה צריך להשאיר חד-משמעית".

 

בעידן שאחרי ערפאת, מעריך גילון, ישראל צריכה לתת הזדמנות לרשות ולהפסיק את החיסולים. החמאס, הוא אומר, בונה עצמו מלמטה. "אני לא יודע אם הם ישתתפו בבחירות הכלליות. הם גילו שאם ברצונם להשפיע, מוטב ללכת לרשויות, להיות ראשי ערים. בבחירות המוניציפליות החמאס ייקח את עזה בגדול. אין הרי ממשלה בעזה ואם משהו כן מתנהל שם, אלו עיריות חאן-יונס ועזה. לדעתי, גם בבחירות בגדה הם יקחו את ראשות הערים בחברון ואולי אפילו בשכם".

 

לסיום נדרש גילון לאפשרות שעמי איילון, מי שירש אותו בשב"כ, יתמודד על ראשות הממשלה. הוא לא התלהב. "אני חושב שכבר ניסו ראשי ממשלה אינסטנט, זה לא הולך. ראש ממשלה צריך להיות מנהיג שצומח מלמטה, שמכיר את החברה הישראלית על כל גווניה. עמי איילון הוא איש פנטסטי, אבל אני לא חושב שהוא נחשף מספיק לחברה הישראלית ולבעיותיה. ישנן גם בעיות פוליטיות של משאים ומתנים עם מפלגות, זו מלאכה שלמה. בנאדם שצריך לנהל מדינה שלמה, אני הייתי מעדיף שיהיה איש פוליטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
היד קלה על ההדק. גילון
צילום: חן מיקא
צילום: איי פי
למה הורידו גם את רנטיסי? יאסין
צילום: איי פי
צילום: אחיה ראב"ד
התבטאות אומללה. חלוץ
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: חן מיקא
ראשי ממשלה אינסטנט. איילון
צילום: חן מיקא
מומלצים