שתף קטע נבחר

מדריך: לבחור מדפסת לתמונות

המדפסת היא התחנה האחרונה במסלול המתחיל בצילום, כשהרצון הטבעי הוא לשמור על איכות התמונה. מה ההבדלים בין המדפסות השונות ואיך בוחרים את המדפסת המתאימה ביותר

תמונות דיגיטליות יכולות להגיע לכל מקום, מהר וללא עלויות הפצה. מרגע שהופצו בדואר אלקטרוני או מוקמו באלבום מקוון, אפשר להדפיס אותן ללא הגבלה (בתנאי שהן באיכות מספקת). גם אם אתם מתכוונים פשוט להדביק אותן על המקרר, אתם עדיין רוצים שהן ייראו כמו הדבר האמיתי.

 

לשם כך פותחו המדפסות הפוטוגרפיות. עד לא מזמן, היה פער טכני בין הדפסה פוטוגרפית להדפסה רגילה.

 המדפסות הרגילות לא היו מספיק איכותיות והמדפסות הפוטוגרפיות עבדו לאט מדי לשימושים שגרתיים. בזמן האחרון נסגר הפער ומדפסות רגילות יכולות להפיק תמונות באיכות ראויה.

 

בדרך כלל, בצילומי חובבים, מה שמגביל את איכות הפלט היא איכות הקלט. כלומר, בחירה אחרת של קומפוזיציה, עומק שדה, תאורה או מיקוד טובים יותר, היו משפרים פלאים את התמונה. גם שמירת התמונה בדחיסה אגרסיבית מדי עלולה לפגום באיכות ההדפסה.

 

כמה לשלם?

 

בנוגע למחיר, נוצר הרושם שבאפשרותכם להשיג את אותן תוצאות עם מדפסת של 50 דולר כמו עם מדפסת שעלתה 500 דולר, אך זו מסקנה נמהרת. נכון שהיום מדפסות הזרקת דיו סטנדרטיות, ואף מדפסות לייזר צבע לא יקרות, יכולות להציע איכות קרובה לזו של תמונה אמיתית. אבל בדומה למעבדות לפיתוח פילם, ישנן הבדלי איכות בין מדפסות.

 

כדי להפיק הדפסה טובה דרוש קובץ תמונה עשיר בכל התכונות שמגדירות איכות צילומית: סצינה בעלת ערך אמוציונלי, קומפוזיציה מעניינת, טכניקה אומנותית, פרטים בחדות ובניגודיות המתאימות לנושא, צבעים "נכונים" מבחינת דיוק גוונים ורווית צבע, תאורה שמדגישה את האובייקט או תכונה שברצונכם להבליט, וכדומה.

 

אם צילמתם תמונה כזאת - ולא קלקלתם אותה על ידי הדחיסה כדי לחסוך מקום בזיכרון או כדי להקל על המשלוח ב-Email, אזי המדפסת אכן עושה את ההבדל. מדפסת לא יוקרתית עשויה אמנם להיות טובה מספיק לצילומים יומיומיים, אבל אם אתם מתייחסים ברצינות לתמונות שלכם, תרצו מדפסת בעלת איכות טובה יותר.

 

סוגי המדפסות

 

המדפסות הפוטוגרפיות נחלקות לשלוש קטגוריות: מדפסות הזרקת דיו, מדפסות ייעודיות לתמונות ומדפסות מקצועיות. לא משנה איזה סוג של מדפסת אתם שוקלים לקנות, רוב המדפסות מפיקות איכות גבוהה, ודגמים חדשים בעלי מהירות הדפסה גוברת צצים חדשות לבקרים.  

 

מדפסות הזרקת דיו

 

אין מאפיין מיוחד המגדיר מדפסת (הזרקת דיו) להדפסת תמונות, בניגוד למדפסת "רגילה", מלבד לאיכות התמונה המודפסת באבחנה גבוהה, תכנון הנדסי הממקסם את מהירות הדפסת התמונות  ועיצוב שהותאם למשימה. דגמים עכשוויים עולים בין 250 ל-2000 שקל. 

  

איכות הפלט לא תלויה רק במאפיינים או במחיר. האבחנה של מדפסת הזרקת דיו "רגילה" וייעודית להדפסה פוטוגרפית היא זהה, ועומדת על 1,200 על 4,800 נקודות לאינץ'. גם בין דגמים שונים מאותו קו ייצור אין הרבה הבדלים (אם בכלל) באיכות, למרות ההבדלים הגדולים במחירים. הוצאה כספית גדולה יותר בדרך כלל תזכה אתכם במהירות גבוהה יותר או במספר גדול יותר של מאפיינים רצויים, אך לא בהכרח באיכות פלט טובה יותר.

 

כמה צבעים עושים "צבע טבעי"?

 

כמות הצבעים שהמדפסת משתמשת בהם יכולה להעיד על טיב הפלט, אבל אינה מדד חד משמעי. רוב המדפסות משתמשות בארבעה צבעים. זה המינימום הנדרש כדי ליצור מעטפת גוונים (Gamut) המתקרבת לתכונות העין האנושית. אבל, במדפסות רבות מוסיפות צבעים נוספים של דיו כדי להרחיב את ה-Gamut.

 

למשל, בהדפסת ארבע צבעים קשה לשחזר את השקיפות של צבע השמיים, גוונים של אקווה-מרין ושל תפוז ולדייק בכל עושר הצבעים של עלים ירוקים. כמו כן, תוכל למצוא מדפסות עם יותר מוואריאציה אחת של דיו שחור או אפור. סוגים נוספים של דיו שחור וסוגים שונים של אפור עוזרים ליצור גוון ניטראלי, והדיו האפור גורם לשכפול עדין של צל, ובכך משפר את איכות התמונות בשחור ולבן.

 

בתמונות צבע, מרחיבים צבעי דיו נוספים את מעטפת הצבעים שהמדפסת יכולה להפיק, ומאפשרים הדפסת צבעים בצורה מעודנת ומדורגת. עם זאת, צבעי דיו נוספים לבדם אינם מבטיחים איכות פלט טובה יותר. מדפסות עם ארבעה גוונים יכולות להפיק תמונות מצוינות, ומדפסות בעלת שישה גוונים יכולות לאכזב.

 

הרבה תלוי בגודל הטיפות, בפיזור שלהן (תבנית ה-Dithering), בכושר הספיגה של הנייר ובאינטראקציה בין סוגי הדיו השונים. הרבה פעמים ראינו איך תוספת צבעים בסך הכל יצרה כתם בוצי במקום צבע רווי יותר. ובכל זאת, בדקו גם את מדפסות עם צבעי דיו רבים יותר, כי סביר יותר להניח שהאיכות שלהן טובה יותר. עם זאת, חשוב לבסס את ההחלטה הסופית שלכם על בסיס הפלט שאתם רואים, ולא לפי המפרט שלה.

 

התכונות שמקלות על החיים

 

מדפסות יכולות להציע מבחר רחב של מאפיינים נוחים. אם אתם רוצים להדפיס תמונה מהמצלמה הדיגיטלית שלכם, חפשו תמיכה ב-PictBridge. זה התקן המעודכן לחיבור ישיר בין המצלמה למדפסת, כך שתוכלו להעביר את התמונות ללא תיווך מחשב ואפילו ללא צורך בהוצאת כרטיס הזיכרון מהמצלמה.

 

גם אם המצלמה הנוכחית שלכם לא תומכת ב-PictBridge, המצלמה הבאה שלכם כנראה תעשה זאת. חריצים לכרטיסי זיכרון בדרך כלל יאפשרו להדפיס ישירות מהכרטיסים. עם זאת, במקרים מסוימים הם יאפשרו רק להעביר את הקבצים למחשב שלכם ולא להדפיס את התמונות ישירות, משום שהמדפסת אינה אינטליגנטית מספיק.

 

מאחר ובכל צורות ההדפסה אנו משחזרים את כל עושר הגוונים (למעלה ממיליון) שהעין מסוגלת להבחין ביניהם על ידי תערובות של ארבע (או קצת יותר) צבעי דיו שנחשבים "יסודיים", יש צורך בהסכמה מה בדיוק הם הצבעים היסודיים האלה. אם למשל האדום היסודי, לדעת יצרן המצלמה, לא תואם בדיוק את תכונות האדום של הדיו במדפסת, התמונה המודפסת "תזייף" את הגוונים כולם.  

 

תמיכה בפורמטים EXIF) Exchangeable Image File format) ו-PIM) Print Image Matching) משפרת את איכות הפלט על ידי הבטחת התאימות בין מרחבי הצבע של המצלמה והמדפסת. פורמטים אלה מנסים לתקן, ומסתבר שאפילו בנושא שולי כזה התעשייה לא מוכנה לקבל תקן יחיד. יש יצרנים שתומכים ב-EXIF ויש שתומכים ב-PIM ורק מעט משאירים לכם את הבחירה. זה לא היה חשוב לכם אלמלא היה צורך בהתאמה בין המצלמה שלכם למדפסת שלכם - שתיהן חייבות לתמוך באותו פורמט כדי להבטיח תוצאה אופטימלית.

 

הנוחיות בהדפסה ללא מחשב

 

במדפסות המאפשרות להדפיס ישירות מכרטיסי הזיכרון, ניתן בדרך כלל להדפיס גיליון אינדקס ולבחור אילו תמונות להדפיס. חלק ממדפסות אלה מצוידות ב-LCD צבעוני, בו ניתן לצפות בתמונות ולערוך אותן. זה נוח מאוד, כי כך אתם לא צריכים לחבר את המצלמה למדפסת ולבחור את התמונות מה-LCD של המצלמה.

 

גם בעיית הזמן כמעט ונפתרה מאחר ודגמים עכשוויים מפיקים תמונות נהדרות במהירות גבוהה יותר ממה שאפשר לצפות ממדפסת הזרקת דיו.

 

מדפסות פוטוגרפיות ייעודיות

 

רק לפני שנתיים או שלוש כללה קטגוריה זו גם מדפסות הזרקת דיו, שהיו מסוגלות להדפיס על נייר רגיל, כמו גם על נייר פוטו, אך היו איטיות מדי מכדי לעשות כל עבודה מלבד הדפסת תמונות. כיום, המדפסות הנכללות בקטגוריה זו מאופיינות על ידי הטכנולוגיה שלהן או גודל הדף המרבי שהן מסוגלות להפיק.

 

מדפסת ייעודית להדפסת תמונות טיפוסית עולה בין 700 ל-2,000 ש"ח ומבוססת על טכנולוגיית Thermal-Dye. גודל התדפיס המרבי הוא בדרך כלל 10 על 15 ס"מ, או 13 על 18 ס"מ, כמקובל בהדפסת תמונות קונבנציונלית (6x4 או 7x5 אינץ').

 

טכנולוגיית Thermal-Dye מתאימה מאוד לתמונות מאחר והיא מאפשרת להדפיס נקודה בכל אחד מהצבעים הראשיים של המדפסת ב-256 גוונים שונים, בהשוואה ל-63 עד 255 טיפות בגדלים שונים שנדרשות בהזרקת דיו. זה מאפשר להדפיס כל פיקסל ב-16.7 מליון צבעים על ידי נקודה אחת מכל צבע, במקום Dithering של עד אלף טיפות דיו.

 

עם כל כך הרבה אפשרויות צבעים לכל נקודה, ניתן לגרום לעין לראות צבעים שאי אפשר לשחזר בהזרקת דיו. כתוצאה מכך, מדפסות Thermal-Dye זקוקות לאבחנה של 300 על 300 נקודות לאינץ' בלבד על מנת להפיק תמונות ברמת צבע וחדות, המשתווה לזו של מדפסות הזרקת דיו, המדפיסות ב-1200 על 4800 נקודות לאינץ'.

 

יתרון נוסף של טכנולוגיית Thermal-Dye בא לידי ביטוי בציפוי התמונה, הנותן לנייר מראה ותחושה טובים יותר מזה של נייר מבריק שהודפס במדפסת הזרקת דיו. בדומה למדפסות הזרקת דיו, המדפסות בקטגוריה הפוטוגרפית מציעות פלטים טובים עד מצוינים. אופציה נוספת במדפסות אלה, היא אפשרות לשימוש בסוללה, עם עדיפות לסוללה נטענת, כדי לקחת את המדפסת הייעודית הניידת לדרכים, ולהדפיס תמונות מהמצלמה בשטח.

 

מדפסות מקצועיות לצלמים

 

מדפסות מקצועיות יעניינו את מי שזקוק לפלט רב, מהר וללא סיבוכים. הן מיועדות לצלמים, מעבדות מרכזיות, שילוט פנים איכותי וכדומה. הן מתחילות במחיר של 2,500 ש"ח עבור הדגמים שמדפיסים על A3 ועד סכום של חמש ספרות למכונות המדפיסות על גלילי נייר רציף ברוחב עד מטר בערך. מהירות ההדפסה היא בפרופורציה לגודל הנייר - הגדולות מדפיסות בקצב של מטרים רבועים לשעה, על מגוון סוגי נייר וחומרים פלסטיים להפקת פוסטרים או נייר עיתון להדפסת טיוטות קדם-דפוס.

 

יש חפיפה קלה בין המדפסות למקצוענים למדפסות בקטגוריית הזרקת הדיו. עם זאת, הבדל חשוב הוא שרוב המאפיינים הנוחים בקטגוריית הזרקת הדיו פשוט אינם רלוונטיים למקצוענים, כמו הדפסה ישירות מהמצלמה וכו'.

 

שיקולים כלכליים של מקצוענים

 

אם אתם נוהגים לשלוח קבצים לגורמים חיצוניים לצורך הדפסת תמונות גדולות ופלטים אחרים, תרצו לשקול רכישת מדפסת מקצועית, כדי להדפיס בעצמכם.

 

לחישוב הכדאיות, הכפילו עלות כל תמונה בגודל בו אתם נוהגים להשתמש, במספר התמונות שאתם מעריכים שתדפיסו בחמש השנים הקרובות (זמן החיים הממוצע של מדפסת מקצועית). השוו זאת לעלות המדפסת, בנוסף לעלות החומרים  (הנייר ודיו), להם תזדקקו במהלך החיים הארוכים האלה.

 

סביר להניח שתהיו מופתעים לגלות כמה מעט תמונות צריך להדפיס, כדי שישתלם להדפיס לבד. כמו כן, ביצוע העבודה באופן עצמאי מאפשרת שליטה במוצר הסופי.

 

כתבות קודמות בסדרה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
לא חייבים לשלם הרבה
צילום: פי סי מגזין
מומלצים