שתף קטע נבחר

 

האם שרון מתגייס לסייע לפרס במרכז העבודה?

המתח במערכת הפוליטית גובר. גורמים בלשכתו של שרון אומרים כי לאחר פרישת שינוי ובעקבות שינוי גישה בליכוד, הוא יפעל לאחדות עם מפלגת העבודה. מקורבי פרס סבורים כי שרון מנסה לעזור ליו"ר העבודה בישיבת המרכז הצפויה וטוענים כי המהלך מתואם בין השניים

רמיזות לאחדות לקראת המרכז: ערב כינוס מרכז מפלגת העבודה, שאמור לקבוע הערב (יום ג') מועד לפריימריס במפלגה, אומרים גורמים בכירים בלשכת ראש הממשלה: "עם פרישת שינוי, ראש הממשלה יפנה מיד למפלגת העבודה וינסה לקדם שוב את הקמת ממשלת האחדות". בכירים בעבודה טוענים שהרמיזות מכיוון שרון נועדו לסייע לפרס במרכז העבודה.

 

לטענת הבכירים בעבודה, "המהלך הזה מתואם בין שני הראשים, והוא נועד לספק עוד זמן פוליטי". עוד אמרו בעבודה כי ראש הממשלה צפוי למסור הודעה פומבית בעניין, סמוך לישיבת המרכז, כדי להשפיע על מהלך העניינים בישיבה. דוברו של שרון, עו"ד אסי שריב, הכחיש את הטענה, ואמר כי "ראש הממשלה לא צפוי למסור הודעה ברוח זו".

שרון עצמו אמר בכנס לציון 50 שנה לבנק ישראל בירושלים: "אני רוצה לומר כי אחת האפשרויות היא הרחבת הקואליציה ואעשה כל מאמץ לעשות זאת. לא אירתע מאיומים ומאולטימטומים, לא תהיה כלכלת בחירות ולא תהיה פריצה של מסגרת התקציב בשום תנאי".

 

הוא שב ותקף את שינוי: "צר לי שיש כאלה שאינם מבינים את החשיבות העליונה של העברת התקציב עכשיו ואשר מוכנים לערער את היציבות הכלכלית והפוליטית כדי להשיג נקודות של יחסי ציבור. התוצאה של האולטימטומים למיניהם עלולה להיות הקדמת הבחירות, ואין בזה שום צורך. בחירות מוקדמות יעלו הרבה, יותר מכל הצעדים שעשינו כדי להשיג רוב לתקציב".

 

שרון חזר על האיום שהשמיע באוזני לפיד אם לא יתמוך בתקציב: "בחירות מוקדמות יפגעו גם ביכולתה של הממשלה להתקדם בנחישות לביצוע תוכנית ההתנתקות. תוכנית ההתנתקות שאני עומד לבצע בדיוק כפי שאושר בממשלה ובכנסת ברוב גדול. בחירות יטילו סימן שאלה על כוונות הממשלה לנהל מדיניות תקציבית אחראית".

 

הרמיזות על כוונתו של שרון לפנות לעבודה, הגיעו גם בעקבות ישיבת סיעת הליכוד בכנסת. בישיבה, הביעו מתנגדי אחדות בעבר עמדות לפיהן יציאת שינוי מהממשלה משמעותה או הרחבת הקואליציה או בחירות.

 

אפילו יו"ר מרכז הליכוד, השר צחי הנגבי, שאמר אך לפני שבוע כי "הליכוד לא יאשר את כניסת העבודה לממשלה", אמר בישיבת הסיעה כי להערכתו, לאחר פרישת שינוי, "מרכז הליכוד יוכל לאשר מהלך כזה, שעליו נוכל להגן".

 

לטענת בכיר בלשכתו של שרון, "הדברים שנאמרו בסיעה נותנים את הדחיפה לנסות ולקדם שוב את הקמת ממשלת האחדות עם העבודה. ההערכה היא כי בשלב זה, לאחר פרישת שינוי, רוב חברי הליכוד מבינים כי האופציה היא בחירות, או אחדות עם החרדים ועם העבודה. אין ברירה אחרת".

 

מרכז העבודה יקבע תאריך לפריימריס

 

אחרי נסיונות אינספור לדחותו, יתכנס מרכז מפלגת העבודה בשעה 17:00 בבית החייל בתל אביב, על מנת להכריע בשאלה הגורלית: מתי ייערכו הבחירות לראשות המפלגה. אלא, שייתכן כי מסיבות טכניות, יוכרע העניין, בסופו של דבר, רק בעוד כשלושה שבועות, בוועידת המפלגה.

 

לפי שעה ישנן כמה הצעות שהועלו בעניין המועד, כאשר שני המועדים העיקריים שעליהם מדובר הם חודש פברואר וחודש אפריל, שהוצעו על ידי קבוצות שונות בעבודה. גם חודש נובמבר, המועד הקבוע מראש לקיום בחירות עומד על הפרק, והוא זוכה לתמיכתם של יו"ר המפלגה, ח"כ שמעון פרס, שלא מעוניין להקדים את הבחירות, וכן חברי הכנסת חיים רמון ועמרם מצנע. יו"ר העבודה אמר כי טרם קיבל החלטה באיזו הצעה לתמוך.

 

ח"כ מתן וילנאי, המתמודד לראשות העבודה, וח"כ אפרים סנה הודיעו באופן רשמי כי הם תומכים בקיום בחירות בחודש פברואר. לדברי וילנאי "צריך להפסיק את מחול השדים במפלגה ולדבר בצורה ברורה אל הציבור". ח"כ סנה אמר בעניין זה: "נוכח המשבר הפוליטי המתהווה, צריכה מפלגת העבודה להאיץ הכנותיה לבחירות ולקיים את החבירות הפנימיות בחודש פברואר".

 

במקביל, עומדת על הפרק הצעת ההחלטה של שמונה חברי כנסת במפלגה, בראשות ח"כ אופיר פינס וחברי כנסת אברהם שוחט, שלום שמחון, דני יתום, אורית נוקד, יולי תמיר, קולט אביטל ואיתן כבל, הדורשים לקיים את הבחירות לראשות העבודה בחודש אפריל. ח"כ כבל אמר כי "בזבזנו כבר קרוב לשנה ללא שום תכלית".

 

מועדים נוספים שעליהם מדברים אנשי העבודה הם חודש מארס וחודש מאי, מועדים שהוצעו בימים האחרונים על ידי ח"כים וקבוצות שונות בעבודה. גם ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, המתמודד על ראשות המפלגה, הביע בעבר תמיכה בקיום פריימריס בחודש מארס. מקורבו של ברק, ח"כ דני יתום, אמר ל-ynet כי "נכון שקיום הבחירות בחודש פברואר לא יהיה פשוט, אבל בסופו של דבר לא נתנגד למועד זה. גם חודש אפריל זה בסדר מבחינתו".

 

ברק עצמו אמר בראיונות שהעניק בימים האחרונים לתקשורת כי "מה שחשוב זה שיתקיים ההליך הדמוקרטי הדמוקרטי במפלגה. אין ספק שהבחירות הכלליות יהיו במהלך 2005, ולכן המפלגה צריכה להתחיל ולהערך לקראתן. אפשר להסתכל על הליכוד, ולמרות שיש לו מרכז מושחת, אפשר להתקנא בתהליכים הפנימיים שמעוררים כבוד".

 

לישיבת המרכז קדמו מהלכים פנים מפלגתיים רבים, שחלקם נועדו לדחות את ישיבת המרכז, אולם המוסד לערעורים של המפלגה הכריע בסופו של דבר על קיומו במועד. בדיון לילי ארוך, נידונה השאלה האם לקיים בחירות חשאיות או גלויות, זאת לאחר שקבוצות ה"דור הבא" ו"עתידים" בעבודה הגישו כארבע מאות חתימות של חברי מרכז הדורשים קיום בחירות חשאיות.

 

מוסדות מפלגת העבודה פסלו חלק מהחתימות, וקבעו בנוסף כי יש צורך בחתימות של שליש מחברי מרכז כדי לקיים בחירות חשאיות בנושא "שאינו פרסונאלי". העותרים טענו כי בחירת יו"ר המפלגה הוא נושא פרסונאלי, וביקשו להכיר בחתימות שהגישו ככשרות ומספיקות.

 

לבסוף, לאחר שעות של דיונים, החליט המוסד לבירור עתירות כי המפלגה צריכה להיערך לקיומה של הצבעה חשאית במרכז המפלגה לקביעת המועד לפריימריס. כמו כן, נקבע כי כל ההצעות למועדים שעל הפרק יובאו להצבעה. אלא שגורם בכיר בעבודה, המקורב לפרס, אמר ל-ynet כי "אין לי מושג איך נערך להצבעה על כל כך הרבה הצעות". לדברי הגורם, "ייתכן ואת ההכרעה ייצטרכו לקבל בסופו של עניין בעוד שלושה שבועות בישיבת ועידת המפלגה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שרון. מסייע לפרס?
צילום: איי אף פי
צילום: אטילה שומפלבי
פרס. "זמן פוליטי"
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: סבסטיאן שיינר
ברק. "מקנא במרכז הליכוד"
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים