שתף קטע נבחר

"המו"מ עם העבודה יחל בשבוע הבא"

כך אמרו הלילה ל-ynet גורמים המקורבים לראש הממשלה. לדבריהם, המו"מ יחל עוד לפני כינוס מרכז הליכוד. סקר "מאגר מוחות": 61% מהציבור תומכים בממשלה חדשה ורק 31% מעדיפים בחירות חדשות. 52% מעדיפים ממשלת ליכוד-עבודה-יהדות התורה, ללא ש"ס. שרון פועל לשכנע את חברי הליכוד לתמוך בשבוע הבא בצירוף העבודה ואף מגייס לשם כך את ז'בוטינסקי ובן גוריון

"ההערכות הן כי המשא ומתן עם מפלגת העבודה יחל כבר בתחילת השבוע הבא", כך אמרו הלילה (יום ו') ל-ynet גורמים המקורבים לראש הממשלה, אריאל שרון. הגורמים הוסיפו כי המשא ומתן יחל ככל הנראה עוד לפני כינוס מרכז הליכוד, האמור להכריע בשאלת צירופה של העבודה.

 

"הזמן הוא מאוד קצר. וצריך להתחיל לפעול", אמרו הגורמים. במהלך הימים הקרובים יחלו אנשיו של שרון בפעילות נמרצת כדי לעודד את חברי המרכז להגיע להצבעה. גורם בסביבת ראש הממשלה אמר כי "אם יידרש, נבקש גם מראש הממשלה לעשות טלפונים".

 

המו"מ הרשמי עדיין לא נפתח, אולם יד המקרה הפגישה אמש בחיפה בין יושב ראש מפלגת העבודה, ח"כ שמעון פרס, לבנו של ראש הממשלה, עומרי שרון, במסיבת ברית לבנם של שירז וארז פרידמן. שירז פרידמן היא יועצת ראש הממשלה שרון ואילו ארז פרידמן שימש בעבר כעוזרו האישי של פרס. בין שרון הבן לבין פרס התנהלו חילופי דברים. בברית נכחו גם חברי כנסת נוספים, ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, ואישים אחרים.

 

הציבור מעדיף ממשלת אחדות

 

סקר שערכה חברת "מאגר מוחות" עבור התוכנית "רשת על הבוקר" מצא כי 61% מהציבור מעדיף הקמת קואליציה חדשה, ורק 31% מעדיפים בחירות חדשות. בקרב מצביעי העבודה, יש תמיכה רבה יותר בהקדמת הבחירות (40%), אך גם שם - הרוב מעדיף ממשלה חדשה.

 

כאשר שאלו הסוקרים מהו הרכב הממשלה המועדף? השיבו 52% כי יעדיפו ממשלת ליכוד, עבודה ויהדות התורה ללא ש"ס ורק 21% העדיפו ממשלת אחדות, שבה תהיה חברה גם ש"ס.

 

70% ממצביעי העבודה מתנגדים לכניסה לממשלה שבה תהיה חברה גם ש"ס. רוב מכריע מקרב מצביעי הליכוד מעדיף את צירופה של העבודה. 47% ממצביעי הליכוד מתנגדים לממשלת ליכוד-העבודה-ש"ס.

 

הסקר מצביע על היחלשות בכוחה של שינוי, שיורדת ל-12 מנדטים, אם יתקיימו היום הבחירות. סקר שערך השבוע מכון "דחף" של ד"ר מינה צמח עבור "ידיעות אחרונות", הצביע על ירידת שינוי ל-10 מנדטים, אם היו נערכות היום בחירות. העבודה, על-פי סקר "מאגר מוחות", מתחזקת ל-24 מנדטים והליכוד ממשיך להיות הדומיננטי מכולם - 41 מנדטים.

 

שרון רוצה הכרעה, המורדים יאבקו

 

ובתוך כך "מורדי" הליכוד לא מתכוונים להישאר אדישים לניסיונותיו של שרון לשנות את החלטת המרכז מחודש אוגוסט, לפיה אין להכניס את העבודה לממשלה. השר לשעבר, ח"כ עוזי לנדאו, אמר כי בכוונתו לארגן חזית בתוך הליכוד שתפעל למנוע את הכנסתה של העבודה לקואליציה.

 

לדברי לנדאו, "מדובר במצג שווא. הניסיון להציג כאילו שתי הברירות הן או בחירות או צירוף העבודה הוא ניסיון כזב. בפני ראש הממשלה עומדות ברירות נוספות ובראשן הרכבת קואליציה על ידי השותפות הטבעיות או משאל עם".

 

כזכור, אמש הודיע רה"מ כי מרכז המפלגה יתכנס ביום חמישי הבא כדי לדון בכניסת מפלגת העבודה לממשלה בעקבות פיטורי שרי שינוי. במפגש עם פעילי ליכוד במצודת זאב אמר שרון: "אני מקווה שלמרות החג יגיעו החברים ויצביעו בעד. אסור לחזור על טעויות העבר וצריך להבין את גודל השעה ולהצביע בעד ממשלת אחדות". שרון ניסה להשוות את המגעים עם פרס לשיתוף הפעולה בין ז'בוטינסקי ובן גוריון.

 

ה"מורדים" מפוררים?

 

גורמים בכירים בקרב המורדים אמרו ל-ynet כי לא ברור האם כל "המורדים המקוריים", כלומר 15 הח"כים שפעלו נגד תוכנית ההתנתקות ושילבו את המאבק הזה בעבר גם במאבק למניעת הכנסת העבודה לממשלה, יפעלו בצורה מאוחדת גם הפעם.

 

על פי ההערכות, סביב עוזי לנדאו יעמדו עוד שבעה או שמונה ח"כים, אולי פחות. מדובר, לפי שעה בחברי הכנסת איוב קרא, מיכאל רצון, יולי אדלשטיין, דוד לוי, גלעד ארדן, אהוד יתום, מיכאל גורלובסקי ונעמי בלומנטל. לא ברור כיצד ינהגו הח"כים משה כחלון וגילה גמליאל. באחרונה סטתה גמליאל מהצהרותיה בגנות ההתנתקות.

 

כמובן, בקרב "המורדים" מקווים כי גם ח"כים ושרים בליכוד יפעלו נגד כניסתה של העבודה, אולם הערכה זו מבוססת יותר על תקווה, שכן בשעה ששינוי אינה נמצאת בממשלה, ותיקיהם של השרים הבכירים (אוצר, ביטחון, חוץ) לא מאויימים - צפויה ההתנגדות להיות פאסיבית.

 

לפי שעה לא מתכוונים "המורדים" להקים מטה פעולה, בניגוד לפעמים הקודמות בהם ניהלו מאבק נגד ראש הממשלה. ההערכה כי גם המאבק עצמו יהיה שקט יותר ופחות בעוצמה. עם זאת, הכיוון הוא לקשור את כניסתה של העבודה לממשלה, לזירור תוכנית ההתנקות. זאת, כדי לגרום לאותם חברים במרכז הליכוד שמתנגדים לתוכנית ההתנתקות, להתנגד גם לצירופה של מפלגת העבודה לממשלה.

 

בקרב "המורדים" נפוצה גם שמועה לפיה, כי כדי להגדיל את אחוזי ההצבעה כפי שרוצה שרון, יוצבו נקודות הצבעה בשלושה אתרים בארץ (צפון, דרום מרכז). הרעיון מאחורי ההצעה: לאפשר לחברי המרכז להצביע קרוב יותר לאזור המגורים שלהם. ראש הממשלה, שיצא מעודד בעקבות אחוזי ההצבעה הגבוהים שהיו בבחירות לראשות המוסדות, וכן מאופן ההצבעה - מבקש לחזור על ההצלחה ולהביא כמה שיותר חברי מרכז לקלפיות. על פי ההערכות, אחוזי הצבעה גבוהים ייפעלו לטובת שרון. גורמים רשמיים בליכוד מסרו בהתייחס להצעה לפתוח כמה מוקדי הצבעה כי "יש כל מיני הצעות שנבחנות, אולם שום דבר עוד לא נקבע באופן סופי".

 

הקרב על התיקים

 

ובתוך כך, המאבק על התיקים שעוד לא מחולקים בממשלה העתידית מתחמם, ובכירים בליכוד העריכו אמש כי תיק הפנים יישאר בידי הליכוד. יו"ר מזכירות הליכוד, השר ישראל כץ, כבר הודיע כי יתעקש על כך שהתיק לא יועבר לאף אחת מהשותפות הקואליציוניות, ובימים הקרובים צפוי להתפתח מאבק פנים ליכודי בעניין זה.

 

במפלגת העבודה ממתינים עדיין להתפתחויות, אולם גם שם סוערות הרוחות. חלק מהחברים כבר מדברים על תיקים ודורשים לקבל "נתח מכובד בשלטון", ואילו ח"כ מתן וילנאי הודיע כי הוא דורש שהעבודה תיכנס לממשלה ללא תיקים "כדי להתמקד בהתנתקות". 


פורסם לראשונה 02/12/2004 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
ח"כ עמרי שרון. המגעים התחילו במסיבת הברית?
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: רויטרס
שרון ופרס. מו"מ לפני כינוס המרכז
צילום: רויטרס
צילום: צביקה טישלר
לנדאו. "מצג שווא של שרון"
צילום: צביקה טישלר
צילום: רויטרס
שרון. רוצה אחוזים גבוהים
צילום: רויטרס
צילום: חיים זיו
כץ. שהליכוד ישמור על תיק הפנים
צילום: חיים זיו
צילום: שאול גולן
וילנאי. בלי תיקים, רק "התנתקות"
צילום: שאול גולן
מומלצים