שתף קטע נבחר

המו"מ עם העבודה לקראת סגירה; שרון נפגש עם ש"ס

צוותי המו"מ של הליכוד והעבודה סיכמו הלילה את רוב הנושאים שנותרו במחלוקת, אך בעיית מינויו של פרס לממלא מקום ראש הממשלה נותרה בעינה. בהמשך היום יחליפו הצוותים טיוטות וינסחו את ההסכם הסופי. דרישת סיעת דגל התורה לקבל לידיה את תיק הרווחה, תתקבל ככל הנראה

המגעים לכינון ממשלת אחדות הגיעו לישורת האחרונה: השיחות בין צוותי המשא ומתן של העבודה והליכוד נמשכו עד השעות הקטנות של הלילה (א') בתל אביב. הצוותים נועדו במשרדו של ראש צוות המשא ומתן של הליכוד, עורך הדין יורם ראב"ד, והצליחו לסכם את רוב הנקודות שנותרו במחלוקת. במהלך היום ינסחו את הצדדים את ההסכם ויחליפו טיוטות לקראת ההסכם הסופי.

 

בתוך כך נועד ראש הממשלה עם יו"ר ש"ס, ח"כ אלי ישי. השניים דנים בנושאים חברתיים, לאחר שבשבוע שעבר הודיעו חברי ש"ס כי יישארו באופוזיציה, וסבב שיחות עם נציגי הליכוד הסתיים ללא תוצאות. הצוותים לא הצליחו להגיע להסכמות על הנושאים הקשורים בתוכנית ההתנתקות ועל נושאים תקציביים שונים.

  

בפגישה שהתקיימה במשרד ראש הממשלה בירושלים, ביקש ישי מרה"מ להיות מעורב בתיקונים החברתיים, וסוכם כי ניסיונות לתיקון חברתי יהוו בסיס להמשך ההידברות.

 

ישי אמר בתום הפגישה: "אנחנו לא עוסקים בבניית תיקים, אנחנו עוסקים בבניית בתים שקרסו מרעב. אמשיך את ההידברות עם ראש הממשלה למיזעור הפגיעה בנושאים החברתיים".

 

עוד אמר ישי, כי ש"ס תמשיך להתנהג כאופוזיציה וכי הנושאים המדיניים נתונים להחלטתו הבלעדית של הרב עובדיה יוסף.

 

עד ה-1.3 יסוכם על פינוי עזה

 

צוותי המו"מ של העבודה והליכוד סיכמו ביניהם את כל המחלוקות בנושאים הכלכליים והמדיניים. במהלך הפגישה סוכם כי ההחלטה על פינוי עזה תתקבל בממשלה לא יאוחר מהתאריך אחד במארס.

  

אחת הבעיות עליה לא הצליחו הצוותים להתגבר, היא עניין הכרזתו של יו"ר העבודה, שמעון פרס, כממלא מקום ראש הממשלה. תחילה סוכם כי חוק היסוד יתוקן ויאפשר מינויים של שני ממלאי מקום. כעת מנסים לפתור זאת מבחינה חוקתית. בעבודה אומרים כי יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, ח"כ מיכאל איתן, "עושה צרות בעניין".

 

הכרזתו של פרס כממלא מקום מעל בימת הכנסת, לפני שהחוק לא שונה, עלול לגרום לבעיות חוקיות שכן במקרה כזה תהיה פגיעה באהוד אולמרט, ממלא מקומו של ראש הממשלה כיום. כדי לשנות את החוק, יש צורך ברוב של 61 חברי כנסת, משום שמדובר בחוק יסוד.

 

משבר קל חל במהלך השיחות הלילה, כאשר התברר כי אולמרט מסרב לוותר על סמכויותיו, ולו לשבוע אחד, עד שישונה החוק. המשבר אומנם לא נפתר, אך סוכם כי ראש הממשלה ישוחח עם אולמרט וייבקש ממנו לוותר על תפקידו כממלא המקום עד שיתוקן החוק.  

 

כמו כן דנו הצוותים בעניין חלוקת הוועדות בכנסת. סוכם כי העבודה תישאר עם ועדת הקליטה וועדת הכלכלה, וכן תקבל את ועדת הפנים או החינוך.

 

העבודה ביקשה בנוסף לקבל את תיק המשרד לאיכות הסביבה במקום את תיק התיירות, וכן תיק של סגן שר במשרד הרווחה, אך תשובה סופית בעניין תנתן רק מאוחר יותר היום. סגן השר במשרד הפנים יהיה, ככל הנראה, מהליכוד.

 

ח"כ בנימין בן אליעזר אמר בפתח ישיבת המו"מ: "כניסת מפלגת העבודה תבטיח יציבות לפחות לשנה וחצי, כדי לקדם את תוכנית ההתנתקות. לומר לכם שקיבלנו תמורה הולמת? ודאי שלא. אף אחד מהתיקים הבכירים לא בידינו. כבר לא מדובר על שלושת וארבעת התיקים המובילים. אבל ניכנס לממשלה כדי להישאר, וכדי להבטיח שהתהליך (תוכנית ההתנתקות) יצא לדרך, ומיד אחריו יחלו ביישומה של מפת הדרכים".

  

דליה איציק סירבה להתנצל על הדברים שהטיחה בראש הממשלה: "אני מסרבת להתרגש. יש רק דבר אחד שמאיים עלי – לעשות את המשימה שהוטלה עלי בדרך הטובה ביותר, ולגמור את המו"מ. בחיים לא אמרתי על ראש הממשלה את מה ששריו אמרו עליו. למה אני צריכה להתנצל? זה הזמן להגיד שלא התכוונתי לפגוע בראש הממשלה ואף על פי כן, שראש הממשלה יגלה את אותה רגישות כלפי מפלגת העבודה כפי שהוא מגלה כלפי מפלגתו".

 

לוח הזמנים של העבודה

 

לאחר שתפתר סוגיית מינויו של פרס לממלא מקום ראש הממשלה, תיוותר פתוחה שאלת בחירת השרים במרכז העבודה, ועיתוי השבעת הממשלה.

 

לאחר שיסוכם ההסכם הקואליציוני באופן סופי, יביאו פרס לאישור מרכז המפלגה, שיקבע גם את הדרך בה ייבחרו שרי העבודה. מרגע שההחלטה בעניין תתקבל, יוכל המרכז לקיים את ההצבעה החשאית לבחירת השרים בתוך 48 שעות. לפי שעה, לוח הזמנים לביצוע המהלכים הללו עדיין לא ברור.

 

אם ההסכם יגובש הערב, יוכל המרכז להתכנס כבר מחר ולבחור את השרים ביום רביעי הקרוב. אלא שייתכן כי בשל אילוצי לוח הזמנים, תדחה ההצבעה ליום חמישי, וכך תדחה הצגת הממשלה החדשה לשבוע הבא.

 

החרדים דורשים את תיק הרווחה

 

בסיעת דגל התורה החליטו בהתייעצות שקיימו לפני כניסת השבת, לוותר על סגן שר במשרד ראש הממשלה שיהיה אחראי על שירותי הדת, ולדרוש מהליכוד מינוי של סגן שר במעמד שר במשרד הרווחה. כך נודע ל-ynet. הליכוד והעבודה סוגרים קצוות אחרונים להסכם קואליציוני.

 

גורמים בלשכת ראש הממשלה העריכו, כי הדרישה של יהדות התורה, שדגל התורה מהווה חלק ממנה, תתקבל. לדרישה של יהדות התורה יש כמה מניעים: שליטה על משרד הרווחה ושליטה על הביטוח הלאומי, שיש בה גם כדי להיטיב עם הישיבות. המו"מ ייכנס לשלב מואץ כבר היום (א'), כך אמרו גורמים במשרד ראש הממשלה.

 

ח"כ משה גפני מועמד לתפקיד סגן השר במשרד הרווחה, וח"כ יעקב ליצמן צפוי להתמנות ליו"ר ועדת הכספים, כפי שסוכם בין הצדדים במהלך המו"מ. כמו כן סיכמו הצדדים שח"כ מאיר פרוש יתמנה לסגן שר במשרד השיכון אך הוא מתנה זאת בזהות השר שימונה במשרד מטעם מפלגת העבודה. פרוש רוצה לעבוד תחת שר ידידותי, ורק לאחר שתיוודע זהותו, ייאות לקבל את התפקיד.

 

הסיכום יתקבל ככל הנראה, כיוון שהוא מועיל לשני הצדדים: ח"כ עמרי שרון (ליכוד) רוצה להשאיר בידיו שליטה על מינויים במועצות הדתיות, וגפני לא מעוניין להיות סגן שר ללא סמכויות.

 

הנושא האחרון שעדיין פתוח ולא סוכם הוא תוכנית הליבה של משרד החינוך. ביהדות התורה דורשים את התחייבות הממשלה כי הוועדות השונות העוסקות בנושא, כמו ועדת דברת, לא יפגעו במעמד העצמאי של החינוך החרדי. כמו כן, ביהדות התורה דורשים לפתוח ערוץ הידברות בסוגיית שירותי הדת על מנת למנוע משברים קואליציונים בעתיד.


פורסם לראשונה 18/12/2004 21:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
פרס. בעיה חוקתית
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
שרון. הנושאים שבמחלוקת סוכמו
צילום: תומריקו
אתר הכנסת
רוצה את הרווחה. משה גפני
אתר הכנסת
אתר הכנסת
רוצה את השיכון. פרוש
אתר הכנסת
צילום: שאול גולן
עו"ד ראב"ד. מו"מ לילי
צילום: שאול גולן
צילום: גלעד קוולרצ'יק
ישי. הודיע שיישאר באופוזיציה
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים